Last news in Fakti

14 Юли, 2021 08:38 3 691 34

Корпусът на най-мощния в света научен реактор ще бъде готов тази година

  • аец-
  • русия-
  • научен реактор-
  • реактор-
  • мбир-
  • корпус

Уникалните му технически характеристики ще позволят да се решат много изследователски задачи

Корпусът на най-мощния в света научен реактор ще бъде готов тази година - 1
Снимка: Shutterstock

Корпусът на строящия се в Русия най-мощен многоцелеви изследователски реактор на бързи неутрони – МБИР, тази година ще бъде изпратен на Научно-изследователския институт за атомни реактори (НИИАР). Той се строи от предприятието на „АЕМ-технологии“ - „Атоммаш“ във Волгодонск.

„МБИР е принципно нов проект, който на всеки етап изисква специално внимание при изработването и контролните операции. Миналата година успешно завършихме производството на всички елементи. Сега ни предстои да направим контролното сглобяване и корпусът ще бъде готов за изпращане“, заяви генералният директор на „АЕМ –технологии“ Игор Котов, цитиран от РИА Новости.

Реактор МБИР с топлинна мощност от 150 мегавата се изгражда на площадката на НИИАР в руския Димитровград. Въвеждането му в експлоатация е предвидено за 2028 година. Смята се, че МБИР ще осигури на атомната индустрия съвременна и технологично усъвършенствана изследователска инфраструктура за половин век напред.

Уникалните му технически характеристики ще позволят да се решат много изследователски задачи за създаване на нови, конкурентоспособни и безопасни ядрени инсталации, в това число и реактори на бързи неутрони за затваряне на горивния цикъл. При това, времето за изследвания в новия реактор ще бъде намалено няколко пъти. Предвижда се на базата на МБИР да бъде създаден международен център, в рамките на който чуждестранни специалисти ще провеждат необходимите им експерименти.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ядрена водка

    5 37 Отговор
    На колко ли водки са строитилите?

    Коментиран от #20

  • 2 Госあ

    46 4 Отговор
    Руснаците не продават тостери и следователно нищо не разбират от ядрена енергетика, нали ве колоси от низшата прослойка ?
  • 3 Българин

    2 2 Отговор
    Димитровград? 🤣

    Коментиран от #6

  • 4 Мдаа

    1 14 Отговор
    Аз вече знам датата на края на света,напускайте работа и си живейте живота,че не остава много...
  • 5 az #Победа76

    32 3 Отговор
    А уж нищо не можели да направят руснаците, а? :)))
  • 6 русенец

    14 0 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Именно! На същият Димитров е кръстен.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 другарят

    34 1 Отговор
    Русия водеща технологична сила! Първата АЕЦ в света е Съветска! Сега първата АЕЦ на бързи неутрони пак руска! Сега се използва едва 3% от КПД на урана. При тази технология цикъла се затваря и не остава отработено ядрено горива.Изчисленият на руснаците са, че само натрупаното отработено ядрено гориво чието съхраняване е скъпо може да осигури енергия за цялото човечество за стотици години напред без всякакви други източници. Преди време руснаците бяха раздразнени от факта че Русия приема на своя територия отработеното ядрено гориво от Франция и други страни за съхранение за което дори на Русия се плаща скъпо. Когато френски физици посещават Русия и разбират че руснаците имат готов проект за реактор на бързи неутрони /нещо което преди физиците допускат само на теория/..изпадат в шок и не могат да повярват на очите си..
  • 9 mi6osp

    18 2 Отговор

    До коментар #7 от "Хо хо хо":

    Хъм, незнанието е сила. Русия е единствената страна в света, която е построила работещи в АЕЦ реактори на бързи неутрони БН 600 от над 40г. и БН 800 от над 10г, Белоярската АЕЦ. Сега строи БН 300, с нов тип топлоносител. пак там. Всички други държави не се справиха и спряха опитните реактори с бързи неутрони. При конвенционалните реактори Русия е водеща и единствена в света произвежда поколение 3++.

    Коментиран от #14

  • 10 gggw

    16 3 Отговор
    руснаците са най-напред в ядрените технологии. това няма как да се промени, който и каквото и да говори

    Коментиран от #12

  • 11 северен руски обор

    1 22 Отговор
    Не съм сигурен,че е добре тези северноазиатски аборигени да си играят с такива сложни технологии.Малко ли пъти докараха докарахарадиация на света..

    Коментиран от #23, #29

  • 12 Мдаа

    8 0 Отговор

    До коментар #10 от "gggw":

    Лъжеш,водещи са македонците според независими македонски източници,първата имАЕЦ е построена край Скопие през 13 век
  • 13 Иван

    9 2 Отговор

    До коментар #7 от "Хо хо хо":

    Не се изкавай така неподготвен. Много си далече от сферата на ядрената енергетика за да си мислиш, че можеш да коментираш каквото и да е.
  • 14 хо хо хо

    2 14 Отговор

    До коментар #9 от "mi6osp":

    И какво е технологичното предимство на тези реактори?
    Никакво!
    Тогава какъв е смисъла

    Коментиран от #15, #19, #25, #30

  • 15 Иван

    9 1 Отговор

    До коментар #14 от "хо хо хо":

    Пак си неподготвен.

    Коментиран от #16

  • 16 3329

    3 11 Отговор

    До коментар #15 от "Иван":

    Обясни ни тук на всички ? Кажи ни как една нетехнологична и изостанала нация като руснаците може да е лидер в нещо ? Ако русия е лидер в нещо ,то означава ,че за света то не е важно.

    Коментиран от #22

  • 17 Госあ

    11 3 Отговор
    Русия показват как се утилизира максимално ядреното гориво, Япония как от охлаждането на реактора може да се добива водород от вода, Китай развиха над милион градуса за рекордно дълго време, а евроатлантическите джендъри правят тостери. Хахахаха хахахаха хахахаха
  • 18 Госあ

    6 1 Отговор
    Пекин-Москва-Токио
  • 19 БАЙ КУРТИ

    9 1 Отговор

    До коментар #14 от "хо хо хо":

    Поне не се излагай .Прочети първо ,в чичко Гугъл има всичко . Знам че си специалист по всичко . То и какво ли да ти обяснявам .НА УМЕН ЧОВЕК КАТО МУ КАЖЕШ ЕДНА ПРИКАЗКА , ЩЕ ТЕ РАЗБЕРЕ НА ГЛУПАКА И 100 ПЪТИ ДА МУ ОБЯСНЯВАШ ЕДВА ЛИ ЩЕ ......

    Коментиран от #21

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 2652

    0 4 Отговор

    До коментар #19 от "БАЙ КУРТИ":

    С две думи си написал ,че си нямаш никаква идея за какво пишеш.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 винету

    6 1 Отговор

    До коментар #11 от "северен руски обор":

    бегай до ивиен, че пак си натрупал 300 евро ток, мани ги тия форуми, много ток се арчи
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 mi6osp

    8 1 Отговор

    До коментар #14 от "хо хо хо":

    Основните технологични предимства на тези реактори са че работят с необогатен уран и радиоактивни отпадъци , използват горивото изцяло, не правят радиоактивни отпадъци.
  • 26 Точно другите

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Хо хо хо":

    са с ниско технологично развитие в тази а не само в нея а и в досат други области.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 От страни

    4 1 Отговор
    Това не е верно. Ето и Рико и Европееца и други ще подтвърдят. Нашият реактор е по хубав. Малко ми прилича на чушкопек, ама тухлите са наредени грамотно, и огъня се пали на раз, и ламарината е лъскава и не обгаря - явно е от космична технология. Да ти е кеф да ядеш трушиите после. А тоя реактор кво върши - нищо.

    Коментиран от #34

  • 29 Тези които са

    9 0 Отговор

    До коментар #11 от "северен руски обор":

    опасни за света и човечеството са краварите с малки трънки вместо топки. Не пропускай факта,че те единствени използваха без всякакво колебание атома във вид на бомба за унищожаване на мирно население. Те са тези от които трябва да се страхува човечеството за своето съществуване.
  • 30 Това да си

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "хо хо хо":

    невежа в областта която коментираш и да си го показваш е просто тъпо. Ти прецени какъв си.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Тигър патриот

    0 0 Отговор
    Това е българска технология!
  • 33 Рико

    0 1 Отговор
    В момента се сещам за две конвенции забраняващи термоядрени устроиства : едната е за Космоса; другата за Антарктида. Подсетете ме и за други. Не може да няма. И тези забрани ще РАЗШИРЯВАТ обхват, просто е неизбежно - никой нормален човек не иска А-бомба до дома си.
  • 34 Рико

    0 1 Отговор

    До коментар #28 от "От страни":

    Като войник бях химик. Имаше два модела мобилни устройства за мерене на радиация. Руските никой не ги искаше, те и на вид бяха по-примитивни. Ползвахме български(в плевенски завод изработвани), защото бяха точни и надеждни, а ни прекарваха през наистина радиоактивни зони. Българското няма как да не е по-добро от руското. Във всички области. Има разлика в нивото на развитие.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания