Last news in Fakti

15 Юли, 2021 23:04 4 127 35

Български студент в Германия: По улиците се стичат опасни води с химикали

  • германия-
  • наводнение-
  • река-
  • българи-
  • потоп-
  • бедствие-
  • жертви

Няма информация при наводненията в Германия да са загинали български граждани

Български студент в Германия: По улиците се стичат опасни води с химикали - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Хиляди българи живеят в засегнатите от бедствието райони на Германия. Няма пострадали българи от наводненията нито в Германия, нито в Белгия. В Генералното ни консулство във Франкфурт на Майн и в посолството ни в Белгия към момента не е постъпвала информация за загинали или изчезнали при природното бедствие наши сънародници. Мисиите ни са в контакт с местните власти, следят ситуацията и са готови да окажат съдействие при необходимост, съобщават още от МВнР.

Десетки българи разказаха пред NOVA истории за наводнени приземни етажи, евакуация с лодки и опасни химикали по улиците. Реката Зауер, която дели Германия и Люксембург при град Битбург, е увеличила в пъти размерите си след пороите. „Това беше една малка река, която стана в огромно езеро. Цяла нощ хората се евакуираха с лодки, с багери, засега няма жертви”, разказа Руен Мелнишки.

След като вали над 24 часа, в провинцията Рейнланд-Пфалц също се стига до бедствено положение. Жителите в региона са без ток от вчера. „Засвириха сирените и се организираха всички строителни фирми в района, донесоха чували с пясък, за да ограничат коритото на нашата малка река, за да не прелее. Проблемът е, че пожарникарите не могат едновременно да спасяват хора с риск за живота и в същото време да изпомпват килерите на хората с вода, затова ги оставят пълни с вода и гледат да спасяват хората. В съседното село има 20 срутени къщи, 30 човека са още в неизвестност – това като го казвам и настръхвам”, сподели Николина Николова.

Дъждът в планинското село, в което живее тя, вече е спрял. Но положението не е овладяно, разказва българката. „Има голяма опасност язовирът, който е близо до нас – той вече прелива, но като се напълни, ще почне да прелива с по-бърза скорост и тогава ще евакуират всички градове и села в района”, обясни Николина. От цяло денонощие без ток са и жителите на град Хюрт в Северен Рейн-Вестфалия. Сред тях е Иван - български студент в Германия, който живее в общежитие.

„Химически завод също е прелял и по улиците се стичат опасни води с химикали. Кметът на града обяви бедствено положение, затвориха се улици, на хората им беше казано да си затварят прозорците, да не излизат навън. Много жилища са наводнени, изкарваха вода с кофи и маркучи. Момче от футболния отбор, в който играя, е точно в епицентъра в и ще трябва да се евакуира”, разказа той пред NOVA. В генералното ни консулство във Франкфурт на Майн не е постъпвала информация за загинали, изчезнали или пострадали българи.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Бах

    43 6 Отговор
    Та толкова ли е зле Германия като инфраструктура . Аз си мислех че са хиляда години напред , ама не било така .

    Коментиран от #26, #33

  • 3 факт

    16 7 Отговор
    германските племена са източни азиатски народи с къв акъл измислиха че са "северна" раса тия азиатски питеци вмерисани.
  • 4 Jghjh

    17 4 Отговор
    Проблемът е, че пожарникарите не могат едновременно да спасяват хора с риск за живота и в същото време да изпомпват килерите на хората с вода, затова ги оставят пълни с вода и гледат да спасяват хората.....Да разбираме, че да спасяват хора, вместо килери, е проблем...Тъй ли стана вече?
  • 5 Hoho Boho

    45 3 Отговор
    Искрено им съчувствам!

    Но важното е да носят маски и да спазват дистанция.
    И да побързат с ваксинирането...
    Бъдете отговорни!

    Коментиран от #7

  • 6 Псайхо мен

    20 8 Отговор
    колкото по-зле е гермяния толкова по добре за Европа на тия грозните мутри трябва да се държат в калта и да не надигат глава че иначе смърдят с простотиите си.

    Коментиран от #9

  • 7 нашия

    18 1 Отговор

    До коментар #5 от "Hoho Boho":

    и студентчето ,уплашеното,ми изглежда от тия за които е по-важно да си "отговорен"
  • 8 ЗигЗагуер

    5 21 Отговор
    Там няма умствено изостанали комунисти ,че да я обвинят Анжела за наводнението ,но ,добре ,че не чете Факти ...

    Коментиран от #12

  • 9 Бойко

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Псайхо мен":

    Мен ,ние ви поставихме точно където ви е мястото - в тинята на забвението !
  • 10 Щазер Мани Хер

    3 0 Отговор
    Тук ако се случи ,ще я напраят на сальотка
  • 11 Корнелия

    2 1 Отговор
    Е пратим подводничари специализирани в тинесто гмуркане
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 то е ясно че

    0 7 Отговор

    До коментар #1 от "Хо хо хо":

    Само за алкашите ти е тръпката'
  • 14 лъжат, всичко е перфектно

    9 2 Отговор
    Какви отрови при наличие на злостни екогейлози!
  • 15 оня с коня

    11 20 Отговор
    Само Информира Бъргарският Студент в Германия за Фрапиращите Неуредици случващи се в германия,които Буквално са като Апокалипсис,но НЕ ТРЪГВА ДА СВАЛЯ Немското правителство с Викове "Долу ГЕРБ" и със Дмъртоносни обвинения в Корупция при строежа на Немската Инфраструкора.А иначе такива като него Ручащи Чужбински хляб купен с пари от "Бедна и невзрачна България" С КЕФ гласуват за Чалгар и всякакви "Партии на протеста",защото "Бог високо,Цар - далеко",ама Шоуто в Българската политика трябва не само да се гледа ДИСТАНЦИОННО,но и ДА СЕ ПОДКЛАЖДА с Гласуване за да ИМА СИЕР...Машинно при това! А какво следва за Изстрадала България,която се доверява на "Компетентното" Гласуване на Сополиви Гастарбайтери и Невзрачни Студенти в Чужбина които си имат Свой живот там и Реалността в родината/Бившата/ им е Последна Грижа?...Ами "Жална й майка"!

    Коментиран от #17, #27, #29

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Сестра Галева

    6 12 Отговор

    До коментар #15 от "оня с коня":

    Ако беше тук да стане такова наводнение при Бойко Борисов червените ,галева ,пинокио мунчо юмручето и разни други мин--ди--ли щяха да скачат и викат че Бойко Борисов е виновен и да си подава оставката

    Коментиран от #30

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Диана

    7 3 Отговор
    Северен Рейн-Вестфалия - Защо това бедствие се случи в най - добре икономически развитата част на Германия? Както миналата година в Италия беше унищожена северната част на страната от пандемията, която беше икономическият мотор на страната. Нулирането/ унищожаването върви по план . Естественно този план може да бъде осуетен но зависи от потърпевшите, дали ще чакат " помощ " от правителството или ще действат сами .

    Коментиран от #35

  • 20 Хех леле иКох

    0 4 Отговор

    До коментар #18 от "--------->":

    рекох ...да идеш на едно място ВЪВ един човек ,и оттам да се смееш гръмогласно

    Коментиран от #25

  • 21 Корнелия

    3 1 Отговор
    Заявавам ,че сме готови да изработим ,тиньопробивач ,нашите учени са добре обучени да пробиват през тиня
  • 22 Язовирен Косултат

    10 1 Отговор
    Дайте ми един мильон дойч марки и ще ви косултирам за язовир кат кукла ,валла
  • 23 Omega

    7 5 Отговор
    ВСЯКА ЛОША НОВИНА ЗА ГЕРМАНИЯ Е ДОБРА НОВИНА ЗА ЧОВЕЧЕСТВОТО !!!
  • 24 Иван

    5 1 Отговор
    Защото Меркел е на посещение при масонските сатанисти, служещи на нацисткия Израел.
  • 25 ----------->

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "Хех леле иКох":

    Да ида на едно място ВЪВ един човек ,и оттам да се смя гръмогласно?Най много да ти доида на гости и да се посмееме ГРЪМогласно.ХАХАХА
  • 26 Никоя (инфра) структура

    4 3 Отговор

    До коментар #2 от "Бах":

    не е в състояние да устои на подобна водна стихия. Водата помита всичко по пътя си. Една къща няма как да устои на бързо движеща се вода, която хем подронва основите ѝ, хем е пълна с дървета, камъни, коли...и въобще всичко, което водата влачи със себе си. Като се прибавят и свлачища....опасността и от язовирите - не дай си Боже и някоя язовирна стена да поддаде...Никоя държава в Европа) не е застрахована срещу такова бедствие. Като гледам, какво се случва в Германия, просто не ми се мисли, ако това се случи и в България....
  • 27 Само ГЕПИ

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "оня с коня":

    Като си нямат ГЕРБ в Германистан, виждате ли какви наводнения стават? А не са избрали Бубайко за 4-ти мандат краденье, и у нас ще стане същия потоп.
  • 28 Д. Петров

    2 0 Отговор
    Ваньо, да съ връщаш бързо у къщи! Наше село горно нанадолнище, няма никога наводнения!
  • 29 Иди и ВИЖ В СЛИВЕСКИТЕ

    2 2 Отговор

    До коментар #15 от "оня с коня":

    СеЛА КВИ ЯЗОВИРИ СА НАПРАВИЛИ ГЕПИ МИНАЛАТА ГОДИНА ВИЖ КАК И ОТ КАКВО СА НАПРАВЕНИ ЗА СОТИЦИ МИЛИОНИ НАРОДНА ПАРА И ЩЕ РАЗБЕРЕШ САААААМ КООООООООЛКО НЕ СИ ПРАВ......
  • 30 СТАВКА

    3 1 Отговор

    До коментар #17 от "Сестра Галева":

    Борисов -капут
    КРАЙ
  • 31 съдя

    2 0 Отговор
    Ясно е че Путин е виновен
  • 32 завод

    1 1 Отговор
    Вземете си химикалче от водата,за да има с какво да си пишете лекциите,химикалите поне са безплатни.
  • 33 Ами

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Бах":

    Никой не е по-силен от природата! Каквато и инфраструктура да имаш ако те удари могъща природна стихия тя ще бъде разрушена. Климатът е вече много променен и се случват неща, които преди години не е имало. Мощно торнадо в Чехия беше нещо, което не се е случвало преди, огромни жеги на места като Москва и части от Канада също са крайно притеснителни. А ще става още по-лошо, големите бедствия тепърва предстоят. Запомнете нещо много вярно и важно: ЗЕМЯТА МОЖЕ БЕЗ НАС, НО НИЕ НЕ МОЖЕМ БЕЗ НЕЯ! Пазете природата, все едно си пазите чисто и спретнато вкъщи!
  • 34 така е

    1 0 Отговор
    Така е като не взимат пример от нас, имаме си чудесни хидроинженери (добре платени при това) - справка Цанков Камък!
  • 35 Задръстване по А1 Леверкузен -класика

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Диана":

    В заблуждение си Дианче,Не NRW( Nord Rhein Westfalen),е икономически най-развития район ,а Бавария( Bayern). Там е истината ,да не говорим че и Баден Вюртенберг е с по-големи икономически показатели. Казва ти го ,човек живял по равно и в NRW и в Bayern. Имам база за сравнение. Виж по брой на бежанци и мигранти, Вестфалци няма кой да ги бие. Всеки трети по улицата,е с чужди корени.
Новини по държави: