Last news in Fakti

19 Юли, 2021 17:11 3 976 23

Колко пари имат германците?

  • германия-
  • евро-
  • спестявания-
  • банка

За настоящата година банката DZ прогнозира спестявания в размер на 7,6 трилиона евро, а през 2022 година те могат да се доближат и до границата от 8 трилиона евро

Колко пари имат германците? - 1
Снимка: shutterstock

Все по-богати: за първи път спестяванията на германците са прехвърлили психологическата граница от 7 трилиона евро. Само през първото тримесечие на 2020 сумата е нараснала с близо 200 милиарда евро. Какво е обяснението?

Паричните спестявания на германците счупиха всички рекорди и за пръв път надхвърлиха гигантската сума от 7 трилиона евро. Както съобщи в петък Бундесбанк, в края на месец март частните домакинства са притежавали около 7143 милиарда евро, което е със 192 милиарда повече от края на 2020 година.

Причина за това рязко нарастване в сравнение с предходните тримесечия са били най-вече печалбите от промените на борсовите курсове. От изнесените данни обаче не става ясно, как точно е разпределено това финансово имущество.

В изнесените цифри емисионната банка включва пари в брой, ценни книжа, банкови влогове и застрахователни полици, но не и недвижими имоти.

В пандемията – по-ниски разходи на домакинствата

Ограничителните мерки заради пандемията лишиха много хора от възможността да харчат парите си в обичайния размер. Бяха отменени много пътувания, а затварянето на ресторанти и магазини сви потреблението. Според данни на Федералната статистическа служба, през 2020 година разходите на частните домакинства само в Германия са спаднали с 5,4 процента. Парите са отивали в спестовната касичка включително и поради страха на хората от заетостта на непълен работен ден или от безработица.

Прогноза: ръстът на спестяванията ще продължи

През 2020 година ръстът на спестяванията е скочил с рекордните 16,2 процента, т.е. от всеки 100 евро месечен доход семействата са заделяли настрана по 16 евро. Икономическите експерти предполагат, че в резултат от ваксинациите и разхлабването на мерките хората ще наваксат донякъде пропуснатата консумация. Въпреки това финансовите натрупвания вероятно ще продължават да растат благодарение на нарастващата стойност на акциите и инвестиционните фондове.

За настоящата година банката DZ прогнозира спестявания в размер на 7,6 трилиона евро, а през 2022 година те могат да се доближат и до границата от 8 трилиона евро.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 arbeitmachtfrei

    29 16 Отговор
    Роби по рождение, наематели до последен дъх...един клозет нямат на тяхно име. Язък че произвеждат луксозни коли, масово самите германци карат костенурки опел, пежо и форд.

    Коментиран от #4, #13, #15, #22

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Бойко Разбойко

    11 5 Отговор
    По малко от мен хо хо хо хо хо хо
  • 4 дойчлар

    33 3 Отговор

    До коментар #1 от "arbeitmachtfrei":

    Карат се масово БМВ и Мерцедес, но собствениците им са с хубавите немски имена Мохамед, Хасан, Исмаил...

    Коментиран от #7

  • 5 МАТРАКА

    18 2 Отговор
    Банкети да не съм чул В СЕМЕЙСТВО ВСЕКИ СИ ПЛАЩА КАФЕТО ТАКИВА ОФЦИ НЕМА НИКЪДЕ.......
  • 6 Буратино

    20 3 Отговор
    Ма на кои германци? Масово пенсионери събират празни шишета, масово хора и арабоафриканци са на помощи, защото не им се работи а държавата отпуска колкото да има за бира, кутия цигари и малко ам ам. Така че ако от над 80 млн население се изчисли какъв процент реално имат тези дпестявания , ще сте като ударени от гръм.
  • 7 Таратор

    21 0 Отговор

    До коментар #4 от "дойчлар":

    А да, турчина умира за БМВ, албанеца за Мерцедес. В 3стаен апартамент са 5-6 члено семейство, но отпред е БМВ за 40 хил. Взимат детски и от Германия и от Турция и така си изплащат колите.
  • 8 Основна

    21 0 Отговор
    причина за нарастването на спестяванията е машината на Гутенберг. Важи и за БГ. Инфлация - викат му растеж на икономиката.
  • 9 Колкото и да имат

    6 1 Отговор
    ВОДАТА им ги отнесе.Освен да си напечатат нови..
  • 10 БАЙ Х@Й ‼️

    17 0 Отговор
    И ние с Буци имаме 4'000'001'000лв ! #ТОЙ има 4'000'000'000 , а аз 1'000 !
  • 11 Бай Кольо

    6 4 Отговор
    Руснаците имат повече

    Коментиран от #19, #21

  • 12 толкова

    12 1 Отговор
    1% от германците държи 50% от спестяванията
  • 13 arbeitmachtfrei

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "arbeitmachtfrei":

    Пропуснах...най-много някое Поло или Голф малолитражка. При това не на ново.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Майна

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "arbeitmachtfrei":

    Що говориш глупости...Няма дори да коментирам...
  • 16 Markilux стартово 13,50 е.

    8 6 Отговор
    Имах колега,взе си къща в едно селце до Мюнстер за 300 Хил. Евро . Ще я изплаща 30 години. Аз му викам и какво после? Ами после продавам,половината на децата и половината на нас с госпожата,влизаме в старчески дом и това е. Останах като гръмнат. Човек с 2300е,заплата,жена му също толкова децата на 3 и 1 годинка и той е на 37 години. Имат Ауди А6 2013 г,но идва на работа с колата на жена си Сеат Ароза 2002.

    Коментиран от #17

  • 17 Ганьо пак гледа чуждите пълни паници

    9 5 Отговор

    До коментар #16 от "Markilux стартово 13,50 е.":

    А ти какво?!С панелката в Сф за 100 к евро по-добре ли е?!

    Коментиран от #20

  • 18 dfu

    3 0 Отговор
    7 трилиона?! Ето откъде ще дойдат ковид парите. Даже ще има и за следващи ковиди.
  • 19 Егх

    1 4 Отговор

    До коментар #11 от "Бай Кольо":

    Имат олигарсите средностатическият руснак няма никакви спестявания. Приятел тираджия ми е разказвал жените им за едно консерва копърка как лесно се продават.
  • 20 Ргх

    0 1 Отговор

    До коментар #17 от "Ганьо пак гледа чуждите пълни паници":

    Цял живот чака на готово като 99% от българите и живее до 40 години със техните.
  • 21 4763

    3 3 Отговор

    До коментар #11 от "Бай Кольо":

    Страшен виц.Руснаците са една от най-бедните нации.Няма как да се мерят с богаташи като немците.
  • 22 небрежнев

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "arbeitmachtfrei":

    Не знам за какви германци говориш, но в Baden-Württemberg (Щутгарт) масово се карат Мерцедес и кола над 5 години не се вижда. По-често живеят в собствени жилища и в крайградските райони.
  • 23 От страни

    2 0 Отговор
    Ей стига сме броили чуждите при из чуждите джобове. Дай да си броим нашите. Или е така - кат няма кво да броим дай да броим на германците? Така ни издокараха някога - щом влезнем в Европа ще има заплати по пет хиляди а пенсиите по две. То не всеки германец получава пет ама ние бяхме готови за пет. И кво днес?
Новини по държави: