Last news in Fakti

26 Юли, 2021 15:54 2 769 4

Испания в пламъци! Стотици евакуирани заради горящите трети ден пожари (ВИДЕО)

  • испания-
  • пожар-
  • жега-
  • глобално затопляне

Властите твърдят, че големите горски пожари, които надхвърлят 500 хектара, са се удвоили през тази година и че са изгорели около 15 000 хектара повече, отколкото през 2020-та

Испания в пламъци! Стотици евакуирани заради горящите трети ден пожари (ВИДЕО) - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Трети продължава работата по гасенето на няколко пожара в Каталуния, избухнали в събота. Изгорени са няколко хиляди хектари гора, земеделска земя и защитени територии. От домовете си превантивно са изселени стотици хора. Неовладени пожари има и в Албасете (Кастилия Ла Манча) и Уелва (Андалусия).

Все още не е овладян пожарът, който в събота започна в провинция Тарагона, изгори над 1 400 хектара и принуди стотици хора да се изселят от фермите и селищата по пътя му. Опасенията на властите са, че ако не бъде потушен, може да засегне периметър от 5 000 хектара. Ситуацията се усложнява от южния вятър, които духа втори ден и разпалва пламъците.

Регионалният премиер Пере Арагонес, който председателства заседанието на консултативния съвет на Центъра за оперативна координация на Каталуния (CECAT) се премести в Санта Колома де Куералт, за да следи отблизо работата на пожарникарите.

Той е информирал премиера Педро Санчес за "критичната" ситуация и е поискал помощ за потушаването на различните огнища.

Цяла нощ екипите работиха, за да стабилизират пожара около Жирона. Продължава работата и в Кастилия Ла Манча и Андалусия, където някой от по-малките пожари са овладени, но опасността все още не е преминала.

В потушаването на останалите са се включили и военните. В Навара са изгорели ценни растения в природния парк Барденас Реалес.

Властите твърдят, че големите горски пожари, които надхвърлят 500 хектара са се удвоили през тази година и че са изгорели около 15 000 хектара повече, отколкото през 2020-та.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 цербер

    1 1 Отговор
    Испания Е в пламъци! Стотици хора СА евакуирани заради горящите трети ден пожари.
  • 2 ЗНАЕЩ

    5 1 Отговор
    СИСТЕМАТА ХААРП РАБОТИ НА ПЪЛНИ ОБОРОТИ,СИГУРНО ЕДВА УСПЯВАТ ДА СИ ПЛАТЯТ ТОКА.
  • 3 1618

    6 1 Отговор
    Какво ви казах, че цялата Земя ще бъде ударена с климатично оръжие и с непознати вируси като корона вируса? Това е отговора на безотговорното отношение към Земята, тоталната агресия и алчност у хората, които все повече заприличват на животните,мераците за колонизиране, заселване на Марс,изземване на ресурси от Луната , използването на Космоса за шпионско следене и въоръжаване пак с агресивна цел!Пожари, наводнения, бури, земетресения , засушаване,увеличаване на инцидентите - всичко това е в отговор на безотговорното и агресивно поведение на човека!
  • 4 Натолйй

    3 0 Отговор
    Факти и по-точно автора,или преписвача,клипа е на пожара от преди 2 седмици до Марторел,а не от тази Събота.Куха статия,неотразяваща деиствителността.
Новини по държави: