Last news in Fakti

27 Юли, 2021 22:00 4 988 26

Какви пари дава Русия на Беларус

  • беларус-
  • пари-
  • русия-
  • мвф-
  • владимир путин-
  • александър лукашенко-
  • минск-
  • санкции-
  • цигари-
  • контрабанда

Минск получава от Москва и легални, и други финансови инжекции. Само за пет години Русия е наляла в беларуската икономика 106 милиарда долара, сочат данните на МВФ.

Какви пари дава Русия на Беларус - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В началото на лятото Беларус получи поредния кредитен транш от Русия - 500 милиона долара. Шест месеца по-рано е получен друг в същия размер. Отстрани това може би изглежда просто голям заем, който една държава отпуска на друга, получавайки съответните проценти. В беларуско-руските отношения обаче, отбелязват наблюдателите, това функционира другояче: процентите се трупат, дълговете по кредитите растат ежегодно, а Минск все така получава нови и нови заеми. По данни на МВФ, само в периода 2005-2015-а година Русия е наляла в беларуската икономика 106 милиарда долара.

Милиарди за преференциални цени на горивата

Финансовите инжекции, които Беларус получава от Русия, са два вида - легални и сенчести, смятат експертите. Най-солидната субсидия е енергийната. Тя включва по-ниски цени за доставяния на Минск газ, неплащане от страна на Беларус на митата за нефт и безмитен внос на нефтени продукти от Русия. "През последните 20 години цената на газа за Беларус се е доближавала до цените на газа за Европа само два пъти, като в тези случаи Беларус просто е спирала да плаща и е искала допълнителни намаления", казва Сергей Кондратиев от Института по енергетика и финанси. По данни на института, в периода 2011-2020-а година чрез занижени цени на суровините Русия е субсидирала Беларус с 35 милиарда долара за нефт и 19 милиарда за газ.

Русия - най-щедрата банка за Беларус

Друг легален начин на субсидиране са преференциалните кредити за Беларус, чиито срокове на действие Москва постоянно удължава, преразглеждайки условията за отпускане на заемите. Най-яркият пример за този вид поддръжка е отпуснатият кредит от 10 милиарда долара за изграждане на ядрена централа в Беларус. "Страната получи хем много голяма отсрочка за плащанията, хем възможност да плаща по занижена ставка. Подобни условия не се срещат на финансовите пазари", обяснява Кондратиев. При това липсва информация за какво точно се харчат нецелевите кредити от Русия - Минск ги използва по свое усмотрение. Но както предполага Богдан Безпалко от Съвета по междунационални отношения към президента на Русия, новите кредити често се предоставят, за да се платят дълговете по старите. "По-голямата част от последния транш в размер на 500 милиона долара определено бе предназначена за погасяване на дълговете към руските корпорации", твърди Безпалко.

Преференциалните условия на достъп до руския пазар са третият легален механизъм за подпомагане на беларуската икономика. Другите партньори на Русия не са облагодетелствани с условия, каквито се предлагат на беларуските предприятия. Анализаторите предполагат, че тъкмо това поддържа живота на редица отрасли в Беларус - на първо място хранителната промишленост и машиностроенето. Прибавени към преференциалните кредити, привилегиите за достъп до руския пазар са донесли на беларуската икономика 11 милиарда долара за десет години.

Какво тече по нелегалните канали

Има още един вид помощ, която едва ли би могла да се окачестви като доброволна от страна на Русия. По обем тя е доста по-незначителна, но също тъй обременява руския бюджет. Става дума за контрабандата, улеснена от отслабения граничен контрол и привилегирования статут на Беларус. Към нея спада и внесената в Русия през Беларус продукция от европейските страни, която подлежи на санкциите спрямо Русия. В Беларус тази продукция се сдобива с нова маркировка, а митническите документи се подменят. Същото е и с доставката на стоки, за които не се плащат акцизи. За Беларус това са просто лесно припечелени пари. Да вземем примера с беларуските цигари - милиони кутии се вкарват в Русия без плащане на акцизи. Една от популярните схеми е да се крият цигарите в камиони, превозващи минерални торове, посочва Кондратиев. Предполага се, че между 2011-а и 2020-а година Русия е загубила от неплатени акцизи при вноса на цигари към 2,6 милиарда долара, а от вноса на подлежащи на санкции стоки - 4 милиарда.

Друга доходоносна практика за Минск е конфискуването на собственост на руски фирми, действащи на територията на Беларус. Показателен в това отношение е случаят с Белгазпромбанк през 2020-а година. "Назначаването на временна администрация в банката доведе до много сериозен отлив на вложения и активи и нанесе сериозни щети на руските акционери. И това не е изключение - известни са случаи, при които са били конфискувани транзитно превозвани през Беларус стоки на руски фирми", разказва Кондратиев. "Измежду всички държави Русия оказва най-голяма подкрепа на Беларус. От което страда руският бюджет. При това не бихме могли да кажем, че подобни инжекции съживяват беларуската икономика или че тя ги използва ефективно. Тъкмо обратното - наблюдаваме истинска стагнация", обобщава Богдан Безпалко.

Автор: Елена Баришева


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ххх

    49 10 Отговор
    Едно време и тук е давала, а сега сме западняци, теглим кредити и сами си го взимаме. Да живее Китай!

    Коментиран от #3, #11, #17, #21

  • 2 Това го знаят

    40 4 Отговор
    само Путин и Лукашенко,кво ми бреете,овци безпризорни..
  • 3 Историк

    25 3 Отговор

    До коментар #1 от "Ххх":

    Колко го взимаме, колкото изтребителите …
  • 4 Евпейския Съюз🇪🇺

    53 8 Отговор
    Руснаците се грижат за другарите си изискват само лоялност, а западна Европа и Обора само смуче от РБ!
  • 5 Тиквата за каже

    15 4 Отговор
    колко евро-стинки е дала за любимия му Навальний? Щото големата либоф без money не се получава..
  • 6 И кво

    4 7 Отговор
    Мъ боли Хса, на братчеда брат му кво му дава.!?
  • 7 вие нормални ли сте

    8 41 Отговор
    106 милиарда долара те руските нямат толкова пари много богати ги изкарахте затова милиони руснаци бягат в САЩ

    Коментиран от #8, #26

  • 8 гост

    5 24 Отговор

    До коментар #7 от "вие нормални ли сте":

    То затова бягат , щото тия милиарди са взети от руските пенсионери и работещи , да не мислят , че олигарсите на вожда са се охарчили !

    Коментиран от #18

  • 9 1944

    1 16 Отговор
    ква селска сватба ше дигнат тея двете тьоти на снимката.
  • 10 ДаЗдраПерМа

    18 1 Отговор
    отворих сайта на цигарена фабрика Неман в гр. Гродно, произвеждат 40 вида цигари и имат прайс в белоруски рубли грубо една цигара с филтър продават средно от 1,5 до 3стотинки най скъпите са 4 стотинки

    Коментиран от #19

  • 11 Диоген

    36 3 Отговор

    До коментар #1 от "Ххх":

    Българите са открили вечния двигател.
    Взимаме боклук от Европа.Получаваме пари.Горим боклука и с тези пари плащаме глоби за мръсен въздух и фини прахови частици.Същите пари ни ги дават,за да взимаме боклук от Европа.
    Печалбите са за няколко човека,които с новия си МайБах отиват в Монте Карло и помагат за високия стандарт на жителите на Монако.

    Коментиран от #16

  • 12 Бирник

    25 1 Отговор
    Ама на Беларус ще даде ами няма да даде на болгариярус 100 млрд. долара казано е как като не знаеш да целуваш ръка ще целуваш г.з! От много акъл до там се стига сега може ли някой да каже колко поколения трябва изплащат борча дето ни го нататрузиха последните години ОТ НАЙ ДОБРИЯ ИКОНОМИЧЕСКИ растеж . Пък и парите са си на РУСИЯ и не са длъжни да се обясняват с никого.
  • 13 Седесарят.

    9 10 Отговор
    У на България,дават от ЕС.!! И САЩ дават...Заеми , фондове,,.България забогатя ужасно ,неимоверно .Няма беден!

    Коментиран от #14

  • 14 Даниел

    10 1 Отговор

    До коментар #13 от "Седесарят.":

    Сто седемдесет и пет евро за пенсионер(ако успешно гласуват закона).
  • 15 !!!?

    2 14 Отговор
    На снимката: Меден месец за влюбените. Горчиво !!!?
  • 16 Защо

    11 0 Отговор

    До коментар #11 от "Диоген":

    Кратко, яснои вярно обяснение ! Въпросът е ...Защо продължаваме да гласуваме за тази партия и за другите партии , които с бездействието си , допускат това да се случи? Нямам обяснение .
  • 17 Брей, че

    13 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ххх":

    да минаваме към Русия,то сега само многомилиардни дългове и нищо налице, освен чертежи на Ф 16 . 106 милиарда няма да видим от ЕС за цялото му съществуване, освен да ги дадем за членски внос и после да ни ги вземат двойно с наказателни процедури.
  • 18 Не е важно

    15 0 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    откъде са взети, но са дадени и не са изхарчени в полза на гейове и лесбийки .
  • 19 Е,то и

    17 0 Отговор

    До коментар #10 от "ДаЗдраПерМа":

    тук беше така,но при бай Тошо,сега само ни дерат и то яко.
  • 20 Рико

    0 14 Отговор
    Към края на 1989 г. НРБ има задължения (внимаваите!) към повече от 300 западни банки. Частни банки. Банки от частния капитализъм който щяха да гробокопаят. Всички комунистически държави имаха огромни кредити, но за Полша например, заемите бяха държавни. И при тях по-лесно става разсрочване, редукция, опростяване. Докато тъпите български комунисти вземаха от частни банки - там прошка няма. От години апелирам да се нправи ревизия на всичките тези взети/дадени кредити, та да се види какви са ги вършели тодорживковци.

    Коментиран от #22, #25

  • 21 Ха ха

    11 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ххх":

    В първия абзац пише 106 млрд.за 5 години.Във втория вече 106 млрд но за 10 год.Има два варианта: 1-ви: Едното от твърденията на DW е грешно и вариант2:И двете са грешни.Т.е.и в двата случая информация лъжовна и фейкова .
  • 22 Дядя

    9 0 Отговор

    До коментар #20 от "Рико":

    Това мнение от позицията на оператор на биологични единици ли го изказваш? Че като ти гледам компетентността не бих ти поверил и една уфсъ!
  • 23 хахаха

    5 0 Отговор
    и какво точно ги боли дойчезеле за отношенията Русия - Белорус?
    а коментиращите тук също...
  • 24 Такива,

    1 2 Отговор
    каквито се дават на Украйна от САЩ. Все пак трябва да има известна доза "баланс".
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Хаха

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "вие нормални ли сте":

    По тв пропагандата направо милиарди руснаци бягат към едно гето сащ .иначе 106 милиарда долара са горе долу нищо за Русия.
Новини по държави: