Last news in Fakti

2 Август, 2021 11:45 2 767 20

Има огромна пропаст между Гърция и Турция

  • турция-
  • гърция-
  • пропаст-
  • никос дендиас-
  • вароша-
  • кипър-
  • санкции-
  • ес

Турция "отказва да приеме международното и морското право"

Има огромна пропаст между Гърция и Турция - 1
Снимка: Shutterstock

Турция трябва да разбере, че всяка ескалация на провокациите ще има огромни последици за нея, както на дипломатическо, така и на икономическо ниво. Това предупреди министърът на външните работи на Гърция Никос Дендиас в интервю за атинския ежедневник Protothema, предаде агенция "Фокус".

Съгласно думите му, между позициите на Атина и Анкара има „огромна пропаст“ и тя се дължи на факта, че Турция отказва да приеме международното и морското право като основа за разрешаване на всякакъв вид различия. По отношение на проучвателните разговори с Турция Дендиас каза, че Гърция чака от Анкара да предложи дати за 63-ия им кръг. Предходният се проведе в Атина през март. Той отново поясни, че единствените въпроси, обсъждани в тези неофициални и необвързани контакти, са разграничаването на континенталния шелф и на изключителната икономическа зона в Егейско море и в Източното Средиземноморие – „и нищо друго“.

Коментирайки на турските съобщения за отварянето на Вароша, Дендиас отбеляза, че това е не само поредната незаконна турска акция, която нарушава и пренебрегва международното право, а организирани усилия за радикална промяна на рамката за решаване на кипърския въпрос. Той също така даде ясно да се разбере, че Гърция отхвърля всяко предложение, което не е предвидено в резолюциите на Съвета за сигурност на ООН относно двузонална, двукомунална федерация. Дендиас също така се позова на гръцко-американските отношения, като отбеляза, че те са на много високо ниво, като добави, че ако здравните условия го позволяват, той ще пътува до Ню Йорк през септември, за да участва в Общото събрание на ООН. Първият дипломат на Атина също така подчерта, че е планирано посещение във Вашингтон за октомври-ноември 2021 година.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1313

    9 9 Отговор
    Около шериата всичко е пропаст.
  • 2 Тези

    6 8 Отговор
    Никога няма да се разберат. Жалко е че нямаме политици които да се възползват от техните противоречия

    Коментиран от #3, #9

  • 3 Онези

    9 5 Отговор

    До коментар #2 от "Тези":

    Тава са най-големите врагове на България от историческа гледна точка.
    Колкото повече не се разбират, толкова по-добре за страната ни.
  • 4 Последно

    8 11 Отговор
    Турция има много вътрешни проблеми. Глад, мигранти, корупция в правителството, големи катастрофални пожари през последните дни. Ислямският режим е в неравностойно положение. Режимът има смисъл да опита да отклоним интереса на хората към така наречените вражески атаки. Така инцидент с мафиотско убийство в бизнеса с трафик на хора и наркотици при Марица вчера, се представя като външна заплаха. "Гърци нападат Турция и убиват мирни селяни." Веднъж в Кипър психично болен офицер от турската окупационна армия уби жена си и децата си и изчезна. Нещо немислимо за престижа на военния режим и невъзможно за разкриване. Така те създадоха история, според която кипърците тайно влязоха в строго охранявания кипърско-турски сектор, за да убият децата му и да го отвлекат, защото те са ..лоши хора. Двама кипърско-турски журналисти, които разкриха истината във вестниците си, бяха убити от турските тайни служби и повторно обвиниха кипърците в престъплението. Турция живее с лъжи и провокации.

    Коментиран от #5, #12

  • 5 Хахаха

    9 8 Отговор

    До коментар #4 от "Последно":

    Къде ги четеш тези комикси?

    Коментиран от #6

  • 6 Рошко

    4 4 Отговор

    До коментар #5 от "Хахаха":

    Психично болен е човека
  • 7 доган

    6 7 Отговор
    Започна разпадането на Турция и никой не може да го спре!

    Коментиран от #8

  • 8 И къде го видя това разпадане

    5 2 Отговор

    До коментар #7 от "доган":

    В някое фентъзи ли?
  • 9 Хаха

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Тези":

    От какво да се вълпожва България?С армията,с силна икономия ?.Страната живее от кубертеците които работят повечето в черни работи за да изкарат някое евро .Една хапка сте за Турция и Гърция
  • 10 Последно

    4 7 Отговор
    До 5 и 6. Радвам се да ви видя, че се забавлявате, ето, вземете още една хубава история, за да се насладите повече. От вестник „Катимерини“, който тук често се споменава поради неговата валидност. 1990-те години. Централата на НАТО в Неапол. Турски офицер се приближава до гръцки офицер и му казва: През 1974 г. свалихме 2 от вашите самолети над Егейско море. Отговор: Приличам ли ти на призрак? Аз съм този, който уж е свален. Какво се беше случило. Два турски F-102 в средата на Егейско море нападнаха гръцки F-5, изстреляйки две ракети, гъркът ги избегна с маневри, а втори гръцки F-5 изстреля 2 ракети, свали един турски F-102 и изплаши другия така много, че се обърка, похарчи много гориво, кацна много зле, в последния момент на път край бреговете на Турция, а по -късно пилотът се поддаде на нараняванията си. Резултат 2 мъртви турци, 2 унищожени турски бойци. Имена на гръцки пилоти, Лейтенант Томас Скампардонис и Старши лейтенант Иоаннис Динопулос. Турските имена зависят от вас да ги намерите. ps. "Турция живее с лъжи и провокации. "

    Коментиран от #11, #20

  • 11 Хасан

    6 2 Отговор

    До коментар #10 от "Последно":

    Ма защо да лъже и да провокира ..Турция си иска своето ..щом Русия взема Крим защо пък Турция да не вземе островите ..а Кипър никога не е бил гръцки ..османците го завладяват от латините ..по време на османското владичество латините напускат и гръцки православи се заселват
  • 12 Хасан

    4 4 Отговор

    До коментар #4 от "Последно":

    Ма ако няма брак по сметка в Кипър ще има развод по взаимно съгласие ..щом Чехия и Словакия се разведоха
  • 13 инфо

    4 4 Отговор
    Вчера въоръжени гръцки цивилни лица убиха цивилен турски селянин до границата..Турция даде нота на Гърция за да арестува и предаде гръцките престъпници

    Коментиран от #14

  • 14 Пеле

    4 3 Отговор

    До коментар #13 от "инфо":

    Хубава новина но поредна лъжа и провокация на турцета

    Коментиран от #15

  • 15 Хасан

    2 3 Отговор

    До коментар #14 от "Пеле":

    Прав е човека ...отишъл да лови риба на Марица и гръцки фанатици го убиват на място

    Коментиран от #16

  • 16 Хахаха

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Хасан":

    Къде ги четеш тези комикси?

    Коментиран от #17, #18

  • 17 Рошко

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Хахаха":

    Психично болен е човека
  • 18 Хасан

    0 2 Отговор

    До коментар #16 от "Хахаха":

    Ами по турските новини ..те факти едва ли ще пишат такава новина

    Коментиран от #19

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Истината

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Последно":

    За това ли има турски войски в Кипър? Сигурно и това е лъжа!
Новини по държави: