Last news in Fakti

4 Август, 2021 20:24 2 751 29

Това, което знаем за новите мутации на COVID-19

  • ламбда вариант-
  • ваксини-
  • коронавирус-
  • сзо

Ламбда вариантът е по-заразен от оригиналния вариант, но не е значително по-устойчив на изследваните ваксини

Това, което знаем за новите мутации на COVID-19 - 1
Снимка: Shutterstock

Световната здравна организация се ориентира при определянето на вариантите на коронавируса Sars-CoV-2 на гръцката азбука: Досега бе имало мутации с имената алфа, бета, гама и делта. СЗО добави още една мутация към списъка на вирусните варианти, които в момента се наблюдават. Става дума за единадесетата буква в азбуката: Ламбда, пише Investor.

По принцип Световната здравна организация прави разлика между „варианти от интерес“ (VOI) и „варианти, будещи безпокойство“ (VOC). Първите са мутации, които променят или могат да променят свойствата на вируса. Те включват например преносимостта, хода на заболяването или ефективността на ваксините, лекарствата и диагностичните процедури, коментира Handelsblatt.

Тъй като ситуацията около изследването около тези мутации все още не е надеждна, засега съответните промени във вирусите само се подозират. В случая на VOC, от друга страна, емпирично са доказани по-високи нива на заразяване или по-тежки курсове на преминаване на заболяването.

Къде се разпространява ламбда вариантът?

Щамът на вирусния вариант е открит за първи път в Перу. Според перуанското здравно министерство той доминира в момента в страната със 70,9% от регистрираните случаи.

След това мутацията, известна още като C.37, се разпространи в части от Южна Америка. До 15 юни 2021 г. СЗО отчита разпространение в общо 29 държави. Сега съобщения в медиите сочат, че вече е достигнал Европа в единични случаи, съобщава Investor.

Според новинарския канал BBC осем души във Великобритания досега са дали положителен тест за ламбда варианта. Според испански медии се смята, че той е отговорен за около 80 случая в Кантабрия, регион близо до Билбао.

В Германия Институтът „Роберт Кох“ (RKI) заговори за разпространението на ламбда варианта за първи път в своя 15-ти доклад за вариантите на вируса от 23 юни 2021 г. От 5 април 2021 г. делът на ламбда в общата извадка остава стабилен между 0,1 и 0,2%. За сравнение, делът на делта варианта от общите случаи в Германия също беше 0,1 процента в началото на април, но към днешна дата на него вече се дължат около 60 процента от случаите.

Колко ефективни са ваксините срещу ламбда варианта?

Изследователи от Медицинския факултет на Grossman School of Medicine в Ню Йорк проведоха проучване, за да проверят ефективността на иРНК ваксините, включително ваксината на Biontech и Pfizer - срещу ламбда варианта.

Резултатите са публикувани в предпечатна публикация и показват, че ламбда вариантът е по-заразен от оригиналния вариант, но не е значително по-устойчив на изследваните ваксини.

Предпечатните публикации все още не са преминали през така наречения „процес на партньорска проверка“. Това означава, че те все още не са оценени от учените по отношение на използваната методология или анализа на данните.

Следователно на този етап не може да се каже със сигурност каква степен на защита предоставят препаратите срещу ламбда варианта. Остава неясно дали ламбда вариантът е по-трансмисивен от другите варианти, свързан ли е с по-тежък ход на заболяването или е по-устойчив на ваксини.

Според микробиолога Пабло Цукаяма, който отговаря за изследването на ламбда варианта в Перу, понастоящем няма доказателства, че симптомите на ламбда варианта се различават от другите щамове на коронавируса.

Японско проучване: Ламбда вариантът може да е устойчив на ваксини

В последното си проучване на ламбда варианта изследователски екип от Токио сочи възможна резистентност на мутацията към някои ваксини. Изследвани са ваксините на Biontech/Pfizer, Moderna и AstraZeneca. Важното в случая е, че това също е предпечатна публикация, която все още не е проверена от независими експерти.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 COVID1984

    28 3 Отговор
    Единственото, което си заслужава да знаете е, че мутациите са единствено в лъжите.
  • 2 Онзи

    21 1 Отговор
    Давайте още гръцки букви. С тея не може да ме уплашите въобще.
  • 3 Пич

    21 2 Отговор
    Това което знаем е че идиотите които се пънат да ни дават акъл , нищо не знаят. Ето делтата - първо протичал по леко , после стана ужас , после трета ваксина , нищо че първите две не вършат работата... И редица не свършващи противоречия. Просто се сетиха и на летните вируси да казват ковид...
  • 4 Ха, стига сме знали, а?

    15 1 Отговор
    Че ни стана байгън! Ние всъщност хич и не искаме да знаем, ама вие ни го бутате ли, бутате в носа!!!
  • 5 !!!!

    12 2 Отговор
    Как ваксините лекуват новите щамове преди да са излезнали? Щом ваксините се справят с новите щамове и собствените антитела ще се справят.
  • 6 ЛАМБДА ИЛИ ЛАМБАДА

    10 0 Отговор
    Ама само как ги измислят тези имена!
  • 7 Рошко

    6 3 Отговор
    Аз знам че ми все тая, да искат да знаят незнаещте коеид идоти
  • 8 хмм

    18 0 Отговор
    Факти.бг, и на вас ли ви плащат да ни натрапвате лъжите за ковид и ваксини?

    Коментиран от #14

  • 9 честен ционист

    3 6 Отговор
    С Ламбдата ще ви нанижем хомота - реимунизации през 3 месеца, преждевременно пенсионирване. С електрическата четка за зъми ще включваме шота.

    Коментиран от #22

  • 10 Крайно време

    12 2 Отговор
    Е да спрем да слушаме измислените приказките за ковид на СЗО! Те станаха като Шехерезада ще ни ги разказват до 1001 вълна за да могат да си продадът ваксините! Само оцелелите тоест не ваксинираните ще ги предават на поколението!
  • 11 Кеде е ДЪЛБоКо виждащ

    2 0 Отговор
    че ми липсва

    Коментиран от #18

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Covid

    17 1 Отговор
    Знаем, че такова нещо като ковид НЕ съществува. Поредното доказателство е спечеленото дело в Албърта, Канада, където властите са заявили в съда, че не могат да предстаеят никакви доказателства за съществуването му. Циркът няма да е вечен, но язък за набодените!

    Коментиран от #20

  • 14 РСR не paзлuчaва ГPИП от кopoнкa

    15 1 Отговор

    До коментар #8 от "хмм":

    Мисля, че това е очевидно. Факти най-нагло МАНИПУЛИРАТ и дори ЛЪЖАТ в статиите си само в ЕДНА посока - ЗА ваксите.
  • 15 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 0 Отговор
    Аз зная всичко за новите мутации, защото виждам в дълбочина с третото си око!Днес пак усетих НЕЩОТО в мен.. боцна ме силно и надълбоко, почувствах ваксиниран отвсякъде, НО нямаше какво да направя срещу този ОРГАНизъм... няколко тласъци и това беше... все пак спомените остават.

    Коментиран от #17

  • 16 СЗО

    13 0 Отговор
    Терористична организация
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 1111

    1 2 Отговор

    До коментар #11 от "Кеде е ДЪЛБоКо виждащ":

    Чакай го в 00:35 да каже как са 460 човека и как после са ги вдигнали на 500 и как ни лъжат.после ще ти сметне колко процента са положителни.Всичко знае и вижда надълбоко .
  • 19 Просветен илюминат

    5 0 Отговор
    Ако е вярно всичко,което пишат скоро не би трябвало да има жив човек на планетата,те вирусите изтрещяха повече от хората както ги описват.
    Ама с писане на коментари само храните още повече тези лъжи и манипулации.
  • 20 Просветен илюминат

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "Covid":

    Нямат и в българското министерство на здравеопазването,писах за това няколко пъти.
  • 21 Просветен илюминат

    4 0 Отговор
    - Докторе, един лекар ми постави една диагноза, друг ми поставя друга, а сега Вие ми поставяте трета диагноза, на кого да вярвам?
    - Не се притеснявайте, при аутопсията всичко ще се изясни!
  • 22 естир

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "честен ционист":

    Господ да ви смъмри и запази България от Злото което идва в света!
  • 23 Hoho Boho

    5 0 Отговор
    Почнаха да се гърчат оплетени в лъжите си.
    Вече не им е ясно дали препаратът (така са нерекли "ваксината") е ефективен срещу новия вариант.
    Сега ще почнат да ни убеждават, че вирусът им е виновен, че "ваксините" им не действат....
  • 24 Зевс

    4 1 Отговор
    Ма каква е таз ламбада ! Ма какви мутации ? Явно исперкаха и доктори , и ковидари , и всякакви ваксари
  • 25 Просветен илюминат

    1 1 Отговор
    Защо тогава се поддържа идеята за съществуването на патогенни вируси?



    Ортодоксалните лекари имат нужда от парализиращ, изумяващ и убийствен страх от болести, причинявани от фантомни вируси, като основа за съществуването си: Първо – за да се навреди на много хора чрез ваксини и по този начин да си осигурят клиентела от хронично болни и боледуващи пациенти, които ще позволят да се направи всичко за тях. Второ – за да не трябва да признаят, че напълно са се провалили в лечението на хроничните болести и че са убили и убиват повече хора в сравнение с броя на жертвите от всички войни до сега. Всеки практикуващ лекар осъзнава това, но много малко от тях се осмеляват да говорят. Ето защо не е чудно, че сред професионалните кръгове, този на практикуващите медицина е с най-висок процент на самоубийства, доста изпреварващ останалите. Трето – лекарите имат нужда от парализиращият и изумяващ страх на злите вируси, за да прикрият ранния средновековен произход на „белите престилки” като явни инструменти за Убиване и Изтезание на инквизицията.
  • 26 Просветен илюминат

    0 0 Отговор
    Ако някога вирус, идващ от определено тяло или от телесна течност, например от птици, е бил доказан, то всеки средностатистически учен може да удостовери във всяка една средностатистическа лаборатория, в рамките на един ден, дали този вирус е наличен, например в мъртво животно. Това обаче никога не се е случвало, а се прави точно обратното – използват се косвени методи, които не показват абсолютно нищо. Например твърди се, че има антитела, които могат да се комбинират с тялото на предполагаемия вирус и то само с него, като благодарение на успешната комбинация между тяло и антитяло, съществуването на предполагаемия вирус може да се докаже. На практика тези предполагаеми антитела са разтворими кръвни протеини, които играят основна роля в спояването на клетките, които растат и се разделят, както и при лечението на рани. Тези кръвни протеини наречени още и глобулини, ще се комбинират произволно с други протеини в епруветка, съдържаща в подходящи концентрации киселини и основи, минерали и разтворители. Така вие можете да направите всяка проба, взета от животно или от човек, произволно положителна или отрицателна. Това си е чист криминален произвол и трябва ясно да се каже.
  • 27 Porek

    2 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Важното в случая е, че това също е предпечатна публикация, която все още не е проверена от независими експерти.
    Ами тогава защо публикувате слухове ?
  • 28 Ужас!

    2 0 Отговор
    Дори човек с "общи" познания по медицина говоря например за семейните лекари, знаят колко абсурдно и смешно звучи всичко това. Като се има в предвид, че няма точна методика за диагностициране на различни видове Инфлуенца... Камо ли, "нов вирус, мутиращ в различни "букви" Как може да лъжат толкова лесно???? Що за малоумници съществуват, които да вярват? Аз съм лабораторен изследовател.... Искам, колега разбиращ от материята, да ми докаже как аджеба изолирахте Вирус, който аз не успявам все още да наблюдая? А най много се чудя, как го систематизирахте, на различни ДНК(РНК) секвенции, за да установите разграничаващите кодони на ą, ß, ų, ∆???? Повече се чудя, кой и по колко ви "пРаща"
  • 29 LAMBDA SONDA

    1 0 Отговор
    КУКУРИГУ ВСЕКИ КОРОНА СКЕТАНТ В ЗАТВОРА ДО ЖИВОТ НАРОДЕН СЪД!ИНАЧЕ ОПРАВИЯ НЯМА.СПИСАНИЕ ИКОНОМИСТ НА РОТШИЛД ЯСНО НАПИСА СЦЕНАРИЯ ЗА ЦЯЛАТА ГОДИНА КАКЪВ ЩЕ Е ВИЖТЕ КАРТИНКАТА.