Last news in Fakti

5 Август, 2021 13:04 3 967 46

Израел нанесе въздушни удари в Ливан

  • израел-
  • ливан-
  • хизбула

Официалната национална информационна агенция на Ливан също съобщи за ударите, но не даде почти никакви подробности

Израел нанесе въздушни удари в Ливан  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Израелските военновъздушни сили обявиха, че са извършили първите си въздушни удари срещу съседен Ливан от седем години след втори ден на ракетен обстрел през границата, информира "Франс прес".

"По-рано днес ракети бяха изстреляни от Ливан в израелска територия", написаха в "Туитър" военновъздушните сили.

"В отговор... изтребители удариха полигони за изстрелване на ракети и инфраструктура, използвана за терор в Ливан, откъдето бяха изстреляни ракетите. Поразена е и още една цел в района, от който в миналото са изстрелвани ракети", допълниха израелските военни.

Израелски бойни самолети редовно нанасят удари по палестински екстремистки цели в Газа и предполагаеми позиции на "Хизбула" или ирански цели в Сирия, но за първи път от 2014 г. насам те удариха цели в Ливан, потвърдиха военновъздушните сили.

Ливанската телевизия "Ал Манар", която е контролирана от влиятелната шиитска екстремистка групировка "Хизбула", уточни, че израелски самолети са извършили два удара около 00:40 часа край град Махмудия, на около 12 км от границата.

Официалната национална информационна агенция на Ливан също съобщи за ударите, но не даде почти никакви подробности.

Това беше вторият пореден ден, в който Израел съобщи за ракетен обстрел от Ливан.

Вчера бяха изстреляни три ракети, две от които достигнаха Израел и удариха близо до северния град Кириат Шмона, където четирима души са били лекувани за "симптоми на стрес".

В отговор на това нападение израелската армия извърши три кръга на ответни обстрели по южната част на Ливан. Те предизвикаха няколко пожара в храсталаци при сухи условия, но няма съобщения за жертви.

Ливанската армия съобщи, че 92 артилерийски снаряда, изстреляни от Израел, са паднали в южен Ливан след ракетния обстрел в сряда. Тя допълва, че се разследва кой е изстрелял ракетите.

Размяната дойде, докато хиляди пострадали ливанци отбелязаха първата годишнина от опустошителната експлозия в пристанището в Бейрут, която уби най-малко 214 души и нанесе непоправими белези на психиката на страната.

Тогавашното правителство подаде оставка в лицето на вълна от народен гняв, но година по-късно, въпреки влошаващия се икономически срив, не беше съставено ново правителство.

Израел многократно предупреждава, че няма да позволи вакуумът в Бейрут да подкопае сигурността на северната му граница. Военните заявиха, че "разглеждат държавата Ливан като отговорна за всички действия, произхождащи от нейната територия, и предупреждават срещу по-нататъшни опити да се навреди на израелските цивилни и суверенитета на Израел".

Миротворческите сили на ООН UNIFIL, които са разположени в Ливан от 1978 г. и патрулират границата след опустошителния конфликт между Израел и "Хизбула" през 2006 г., призоваха за сдържаност от всички страни.

"Ръководителят на мисията и командващия силите на UNIFIL, генерал-майор Стефано Дел Кол, беше в непосредствен контакт със страните", се казва в изявлението на силите вчера, като се допълва: "Той ги призова да прекратят огъня и да проявят максимална сдържаност, за да избегнат по -нататъшна ескалация, особено на тази тържествена годишнина. Наложително е незабавно да се възстанови стабилността, за да може UNIFIL да започне разследването си."


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ади

    36 6 Отговор
    Къде е ООН? Обявиха!!! Нагли и мръсни, втори шанс не трябва да имат!

    Коментиран от #22, #46

  • 2 БАЙ Х@Й ‼️

    41 6 Отговор
    После защо оня с мустачките ... колко бил лош !!!

    Коментиран от #20

  • 3 Антимилиционер

    52 8 Отговор
    Много тенденциозно и пропагандно написано в стил Работническо дело от 1985 г Ливан са лоши, с евреите добри хахажжаха муахаххаа... Колко шекела взе Анатоли?

    Коментиран от #37

  • 4 kinjal

    20 5 Отговор
    ще има пълно възмездие най-късно около 2030-34 спокойно
  • 5 Антимилиционер

    33 6 Отговор
    Това, което четете е т.нар. "свобода" на запад. Лъжи и пропаганда 24 часа в денонощието. Западнякът не знае на кой свят от еврейска пропаганда.
  • 6 Гледам

    32 5 Отговор
    Евреите дали замислят ли се, защо Господ все ги гони и наказва?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Някой

    30 5 Отговор
    не знам дали има друга такава държава - да тормози съседите си когато и както поиска. И никой да не смее да каже и думичка против, защото веднага ще бъде обявен за антисемит.
    От друга страна, не знам дали тези семити се замислят, защо са били и продалжават да бъдат най-мразения народ. Надали, защото са били "богоизбран народ".

    Коментиран от #31

  • 9 Чорбара.

    13 2 Отговор
    Коректора ти си знаеш.
    Лагера се казва ДАХАУ.
  • 10 yordan

    20 2 Отговор
    ТИЯ ЕВРЕЙ РЕВЪТ ЗА Ц-400.ЩО БАТИТЕ В ГЕРМАНИЯ НЕ РАБОТЯТ

    Коментиран от #12

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 4546

    7 20 Отговор

    До коментар #10 от "yordan":

    Никой не реве за тея допотопни кюнци С400.Те се доказаха ,че не стават за нищо,както и С-300 и Панцири манцири и всички тея руски боклуци.Израел си прави каквото поиска в Сирия ,а руснаците и С-400 няма какво да направят.
  • 13 те така

    22 1 Отговор
    Ако ливанците, сирийците или иранците разполагат и те с ядрено оръжие едва ли биха си позволили евреите да ги бомбят когато си искат. Затова всеки е против иранци и други съседи на евреите да имат ядрено оръжие
  • 14 Бейрут

    22 0 Отговор
    беше перлата на средиземноморието. Сега е пепелище.
  • 15 mi6osp

    20 4 Отговор
    Преди половин месец Русия затвори за Израел въздушното пространство на Сирия. Евреите опитаха да атакуват с 4 високоточни ракети цели в Дамаск, но един БУК свали и четирите. От тогава Израел не показва желание да напада ирански обекти в Сирия, а иранските сили в Сирия не атакуват обекти в Израел. Но в Ливан няма руски части, а само ирански. Затова напрежението там ескалира

    Коментиран от #28, #29

  • 16 браво юнаци

    4 10 Отговор
    Така се прави!

    Коментиран от #23

  • 17 ПЕНКО

    3 9 Отговор
    АЗ ОБИЧАМ ЕВРЕИТЕ -ВЕЛИКИ ТВОРЦИ /НАЙ УМНИТЕ / ВЪВ ВСИЧКИ ОБЛАСТИ НА НАУКАТА И КУЛТУРАТА И РАЗВЛЕЧЕНИЯТА И Т.Н. !!! НО ЦИОНИСТИТЕ ОТ САЩ - ОПИТВАЩИ СЕ ЧРЕЗ ДОЛАРА ДА ЗАРОБЯТ НАРОДИТЕ -ЩЕ "СИ ГО ОТНЕСАТ"И ОТ МЕН ---СЕМИТОКОВИД -ВЕДНАГА !!!!!!!
  • 18 Нинка.

    1 3 Отговор

    До коментар #7 от "Чорбара.":

    Да не би да е ,,Дахау,,??.Бавария,,лагер за евреи.

    Коментиран от #24

  • 19 Deathstroke

    3 12 Отговор
    Израел са прави. Стига са ги тормозили, да ги шамаросат един път завинаги и да се знае.
  • 20 шумарю

    2 10 Отговор

    До коментар #2 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    Лош е, защото ви попиля, болшевишките. Той най-много е мразел болшевишки от-падъци, после евреи.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Yehudim ve ani

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Ади":

    Да пратят бг армията .Та нали сте the Best
  • 23 Враг

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "браво юнаци":

    Да бе, Ю наци са, юберменш.

    Коментиран от #26

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Yehudim ve ani

    1 6 Отговор

    До коментар #23 от "Враг":

    И ти си такъв . Не се пили ,че за нищо не ставаш

    Коментиран от #41

  • 27 Yehudim ve ani

    1 5 Отговор

    До коментар #25 от "Дърт пее..раст...":

    Ник нейма ти си такъв
  • 28 С400 провал

    4 13 Отговор

    До коментар #15 от "mi6osp":

    Чакай ти с тея измишльотини...Израел може да си прави каквото поиска в Сирия ,а руснаците не могат да отговорят по никакъв начин.Израел бомбардира позициите на терориста Асад както и позициите на терористите от Иран,а Русия показва пълна неспособност да защити свойте терористични съюзници.Еврейте дори показаха маршрушите на полетите на Ф-35 и как минават до С400 ,а руските кюнци дори не са разбрали.Самите руснаци дори казват ,че няма какво да направят.

    Коментиран от #32, #45

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Механик

    9 1 Отговор
    как къде е ООН? Ами там е от 1975г. според това което гласи статията. Въпросът обаче е, какъв е смисъла от присъствието на ООН там, след като Израел си пари каквото си поиска. А нещо не им изнася на евреите, а самички си хвърлят 2-3 учебни гранати и набеждават палестинци, ливанци, че са стреляли с ракети.
    Виж какво са писали! Публикувано във факти.бг: където четирима души са били лекувани за "симптоми на стрес".
    Всичките щети са били симптоми на стрес у 4-ма еврея. Питам аз, дали самолетитие на Израел само са посплашили ливанците и ли са накамарили стотици убити цивилни, деца и жени?
  • 31 Механик

    10 1 Отговор

    До коментар #8 от "Някой":

    Има и друга такава държава. Казва се САЩ. Те тормозят не само съседите си ами и цялото земно кълбо. От друга гледна точка, израел и сащ са една и съща държава, де.
  • 32 Седесарят.

    8 1 Отговор

    До коментар #28 от "С400 провал":

    Нещо не вярвам,ама айде,,ти нали си вярваш.!!Асад,спечели,ИСРаЕЛ ,загуби в Сирия...
  • 33 Моше Леви

    8 1 Отговор
    Тия па евреи все някой ги обстрелва с ракети!!! Се чудят как всячески да се заяждат с арабите.
  • 34 Boxer EZ 3.0

    10 2 Отговор
    Тия полагат всички усилия да докажат,че Хитлер е бил прав!

    Коментиран от #38

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 ФАКТ

    7 1 Отговор
    Разпада на българското царство започва от еврейката Сара и завършва с подлия жид-предал Търново на турците !

    Коментиран от #42, #44

  • 37 Boxer EZ 3.0

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "Антимилиционер":

    Тия полагат всички усилия да докажат,че Хитлер е бил прав!
  • 38 То е ясно

    1 7 Отговор

    До коментар #34 от "Boxer EZ 3.0":

    Вече се доказа, че е бил прав и по отношение на рушляците.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Вера

    4 0 Отговор
    До номер три. Антимилиционер, ей джендър работническо дело беше истински вестник, не като тия мисири и мисирки, а пенд@л не какъв беше живота по време на социализма
  • 41 Враг

    2 1 Отговор

    До коментар #26 от "Yehudim ve ani":

    Моше, иди си в Израел!

    Коментиран от #43

  • 42 Цветето

    2 1 Отговор

    До коментар #36 от "ФАКТ":

    Не завършва с него. Разпада продължава и с един друг жид, наричан Соломон.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 В.В.П.

    1 0 Отговор

    До коментар #36 от "ФАКТ":

    Точно,,Сара Теодора,френска еврейка,майката на Иван Страцимир и Иван Шишман..Отваря вратите на Отоманска империя..Всява раздор между братята.
  • 45 mi6osp

    2 1 Отговор

    До коментар #28 от "С400 провал":

    Това,че ти не знаеш нещо,не значи,че то не съществува. Подвизите на Израел в Сирия са твоя фантазия. Съществуваше споразумение между Русия и Израел и според него евреите можеха да атакуват само обекти на Иран, но не и сирийски или руски. За да е в сила, Израел доставяше на Русия тези електронни елементи за военната промишленост, които бяха в забранителните списъци. Нещо се случи , споразумението бе нарушено от Израел, Русия отряза възможностите на Израел за атаки от въздуха и оттогава евреите тотално кротуват. Предполагам, така ще е до иранска ракетна атака от Сирия.
  • 46 Ерец

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ади":

    Тъй като ООН не си върши работата Израел сам ще се защитава.Има Резолюция 1701 приета на 11 август 2006 г в Съвета за сигурност при ООН.Основната точка на резолюцията призовава за пълно прекратяване на бойните действия м/у двете страни .Та кой наруши резолюцията и започна да обстрелва ?