Last news in Fakti

8 Август, 2021 12:50 2 076 17

Талибаните превзеха още една област

  • талибани-
  • афагнистан-
  • област

Това е северната афганистанска провинция Кундуз

Талибаните превзеха още една област - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Талибаните превзеха столицата на северната афганистанска провинция Кундуз. Бунтовниците установиха контрол върху всички правителствени сгради в града, с изключение на един военен обект и на летището, където са се подслонили всички високопоставени представители на местните власти. Това съобщи провинциалният съветник Армудин Вали. Негов колега на име Фавзия Яфтали каза, че цивилни са били хванати в кръстосан огън и че градът гори.

Кундуз е бил превземан два пъти от талибаните в миналото, но те успяха да го задържат само за кратко. За последно това стана през 2016 г.

Превземането на Кундуз, голям търговски център, разположен на 300 км северно от Кабул и на 50 км южно от Таджикистан, e безпрецедентна победа за талибаните по пътя им към превземането на властта в Афганистан. Това е четвъртата провинциална столица, която пада в техните ръце за последните три дни.

Днес те превзеха и град Сари Пул, столица на едноименната северна провинция. "Талибаните обкръжиха армейски батальон в периферията на града. Всички други части на града са под контрола на талибаните", каза Мохамад Муджахидзада, член на съвета на провинция Сари Пул.

Талибаните установиха контрол през последните два дни на още две далечни провинциални столици - Зарандж в югозападната част на страната и Шеберган в северозападната.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Краварите се оа. Аха

    9 8 Отговор
    Вива Путин Вива талибан
  • 2 БОЛШЕВИК 🌟

    23 2 Отговор
    Народ който не се подчинява на извергите от САЩ! Ние преди 31г.се предадохме на тия капиталисти, и още теглим тегло.
  • 3 Талибан

    5 5 Отговор
    Аллаху акбар
  • 4 Беззъба Европа

    22 1 Отговор
    Нарочно американците ги оставиха.Искат да предизвикат бежанска вълна към Европа.
    Само чрез расовият микс искат да убият национализма и расизма за да могат евреите да се чувстват спокойни и сигурни.

    Коментиран от #8

  • 5 !!!!

    9 2 Отговор
    Талибаните воюват за свободата си.
  • 6 селтак

    4 2 Отговор
    Боли ме курацията!
  • 7 Виталия

    3 1 Отговор
    Президент Вова Путин вземай ме в отряда и да ходим да се разправяме с тия фанатизирани пакистански!!! цигани-талибани. В Афганистан работа нямат
  • 8 оня с коня

    10 13 Отговор

    До коментар #4 от "Беззъба Европа":

    Нещо бъркаш посоките- Янките се изнесоха от ЗА ДА НАБУТАТ Руснаците с Допълнителни яки Военни разходи за охрана на подопечните им Републики Таджикистан и Туркменистан,граничещи с Афганистан!Защото ПРОНИКВАНЕТО НА Талибанизма в тия републики Е СЪВСЕМ РЕАЛНО,затова и съвсем наскоро там бе дислозирана съответната военна техника и ПОРЕДНИТЕ 800 Руски солдати.И наче щяха ли Руските Велможи от Кремъл да съскат като Мамби срещу САЩ - "Вие се провалихте в Афганистан"?на което Янките със злорада им отговарят със Шопското "Я сум добре,кога Нане е зле",само че преведено на Американски.

    Коментиран от #11, #14

  • 9 Сандо

    6 1 Отговор
    Американците да палят бомбардиравачите и да тръгват,че докато се натуткат и заканват,ще отиде целия Афганистан барабар с техните хрантутници дето ги изоставиха.

    Коментиран от #12

  • 10 Рошко

    4 0 Отговор
    Тез както са се юрнали още малко и света ще превземат
  • 11 Виталия

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "оня с коня":

    Талибаните утрепаха на Крушов, ъ Стефановден 27.12.2007 и Беназир Бхутто, Премиерката си бе. Тя не родена в Пакистан, а в Кувейт беше родена леко арабка, циганка не е била никога!

    Коментиран от #13, #15

  • 12 Аналитик плюс

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Сандо":

    Ти нещо не си в час Не разбираш ли, че талибаните са непобедими в Афганистан. Нещо като Виетконг навремето в Виетнам. 20 години американците (+ НАТО) воюваха с тях и накрая едвам успяха да си договорят изтегляне без пълен позор и още много жертви. Аз не че съм за тях, но това са реалностите. Дори Русия не можа да се справи с тях на времето....
  • 13 Шнорхела доведе мутренска съпруга за мин

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Виталия":

    Ха ХА >> САЩ!😡😡😡до стенанията!!
  • 14 К О Н

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "оня с коня":

    Ни май не си впряган?? Колко кила е днес да не си правилно
  • 15 обективен

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Виталия":

    Не талибаните утрепаха Беназир Бхуто! Очистиха я нейните телохранители, омерзени от факта жена да им е началник, нещо недопустимо за ислямския свят. А и нейната наглост жена да се провъзгласи за пророк беше очевадна. Беше неуспешен опит да се пусне отровата на феминизма в Пакистан. Това ще очакват и бъдещите феминистки, решили да господстват над мъжете и да налагат матриархат, както при нас. Там женски извращения с мъжкия облик не виреят!

    Коментиран от #16, #17

  • 16 Урко

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "обективен":

    На нас ни пратиха една която се подвизава на.козяк. и се справя успешно с наложените задачи . Дерибейства из цялата страна като у дома си и всички и се кланят и умилкват като котенца.
  • 17 Виталия

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "обективен":

    Я пък ти! Хюррем Султан управлявала заедно със съпруга си цели 40 години в ислямския свят
Новини по държави: