Last news in Fakti

12 Август, 2021 16:36 6 303 10

Андрей Ковачев към Северна Македония: Не сме подписвали празен чек

  • северна македония-
  • андрей ковачев-
  • договор за добросъседство-
  • скопие-
  • ес-
  • българия-
  • празен чек

Северна Македония е имала достатъчно време от 2017 г., за да изпълни условията на Договора за приятелство

Андрей Ковачев към Северна Македония: Не сме подписвали празен чек - 1
Снимка: БГНЕС

За съжаление, не само външният министър Буяр Османи, но и други представители на македонското правителство търсят оправдание за забавянето на започването на преговори за Европейския съюз в България. Това заяви в интервю за БГНЕС евродепутатът от ЕНП Андрей Ковачев, който е един от най-големите познавачи на отношенията на РС Македония с България и ЕС.

Неговият коментар е по повод изказването на македонския външен министър, който вижда като пречка за започване на преговори на неговата страна с ЕС липсата на правителство в София. Ковачев подчерта, че РСМ е имала достатъчно време от 2017 г., за да изпълни условията на Договора за приятелство и добросъседство, което премиерите на двете страни Бойко Борисов и Зоран Заев подписаха преди 4 години на 1 август.

Българският евродепутат напомни, че има решение от март 2020 г. на Съвета, което се цитира от Буяр Османи, но не изцяло. В него много ясно е казано, че трябва да има сериозен напредък в изпълнението на Договора за добросъседство с България. „Такъв напредък няма. Това на е подписан празен чек за тях, за да започнат преговори като страна кандидат. РСМ трябва да положи усилия и да изпълнява Договора“, категоричен е Андрей Ковачев.

Нещо повече, според него се наблюдава точно обратната тенденция. Няма никакъв напредък дори по петте точки, които са били обсъждани с България при последното посещение на премиера Зоран Заев у нас през юни. Нещо повече македонският парламент е приел техни така наречени „червени линии“.

„Всичко зависи от желанието на Скопие да изпълнява Договора. Те не използваха времето, с което разполагаха от неговото подписване през август 2017 г. за подобряване на ситуацията. РСМ инвестира изключително много усилия и финанси в обратната посока. Правиха опити за блокиране на всякакви български инвестиции и навлизането на български медии. Сложиха за директор на службите човек, който работи срещу подобряването на отношенията с нас. Инвестираха усилия в комуникационна кампания срещу България, включително чрез неправителствени институти, медии и учени, за да създадат една фалшива представа за българските условия“, заяви Ковачев.

Въпреки всичко това, България винаги е поддържала членството на РС Македония както в Европейския съюз, така и в НАТО. „Правим всичко възможно от наша страна през последните 30 години, но срещаме една стена от югоносталгия и югомитология, на която държи елитът на РСМ, който не желае да се раздели с антибългарската основа на тази митология от времето на Югославия. Моят апел е не толкова към елита, колкото към гражданите на РСМ да не се оставят да бъдем разделяни, а да се опитаме да преодолеем това, което ни е разделяло. А това е комунистическият режим. Това не е клише. Рецидивите на този комунистически режим продължават да ни разделят. Виждаме връзката с Белград и опитите да възстановят нещо като малка Югославия под доминацията на сърбите“, каза българският евродепутат.

Той е убеден, че голямото мнозинство от македонските граждани имат добри чувства към България, но това не е прието да бъде манифестирано в общественото пространство в момента. „Антибългаризмът на югославския елит в Скопие пречи за членството на РС Македония в Европейския съюз, а не България“, подчерта Андрей Ковачев.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Напомнително :

    25 4 Отговор
    Не трябва да позволим влизането на Македония в ЕС, защото така ще вкараме в него и гадните албанци.
    Тези "македонци", които са от български произход и с българско самосъзнание ще влязат поединично, като им дадем наши паспорти.
    Ако наложим вето на Сев.Македония ще спечели целият Европейски съюз. Ще загубят САЩ, Турция, сърбоманските келеши-еничари, албанската мафия и "българските" соросоиди(майкопродавци).

    Забележка: На семействата на измекярите Заев и ПЕДЕРовски да не се дават български паспорти!

    Коментиран от #7

  • 2 Мая

    24 3 Отговор
    "Скопляни"така ги наричаха дори официалните власти на Гърция когато договаряха Преспанския договор.Не ги наричаха македонци и с пълно основание.Но ние знаем,че истинските македонски българи са толкова разочаровани от политиката на РСМ както ние.

    Коментиран от #4

  • 3 Перо

    16 2 Отговор
    Анти-българизмът в РСМ не е мръднал от 50- те години! “Там никой не може да попадне в севрномакедонския “елит”,без да е отявлен привърженик на СЮК или бивш човек на УДБ-а. Цялата им държавна политика беше и е насочена срещу БГ и умишленото отдалечаване и разделение на населението от корените си. Даже по времето на СФРЮ,младежите от РСМ ги изпращаха да служат войници /500 дни/ в другите републики и ги дресираха,гонеха и “възпитаваха”здраво. С този начин на мислене,политизирано и македонистично образование и държавна политика и пропаганда, просто не са за ЕС и им предстои да извървят дълъг път! БГ не е прецедент,вече имаше подобен случай с Гърция,която ги държа на трупчета около 28 г.,до омекване на дървените глави.
  • 4 Перо

    19 1 Отговор

    До коментар #2 от "Мая":

    В Гърция съм виждал лично,как гръцки служебни лица,залепваха трудно-махащ се стикер с текст на англ.ез.,на задното стъкло на северномакедонски автомобил с рег.номера,имащи обозначение МК. Пишеше че Р.Гърция не е признавала държава,ползваща такова съкращение и пребиваването им в страната не е желателно! Икога не са ги наричали македонци!

    Коментиран от #9

  • 5 Полковник РУМНО

    17 3 Отговор
    Нe нa влизaнeтo нa РCМ в EC. Влизaнeтo oзнaчaвa крaй нa бългaрcкaтa aзбукa, пиcмeнocт и иcтoрия. Гърция вoди прeгoвoри 28 гoдини и нaкрaя РCМ ce cъглacи c уcлoвиятa нa гърцитe
  • 6 АНДРЕЙ КОВАЧЕФ

    7 1 Отговор
    Бойко Борисов
    Премиерът Бойко Борисов, пред металурзите от ОЦК - Кърджали
    Вие сте прости и аз съм прост, затова се разбираме"
  • 7 Полковник РУМНО

    11 3 Отговор

    До коментар #1 от "Напомнително :":

    Пропуснал си да посочиш Русия, която също ще загуби. Русия е ревностен защитник на Сърбия и РСМ. Тя стои зад техните интереси. Бъди обективен.
  • 8 Ичо

    1 20 Отговор
    Блгарчетата пак се бутат каде што никои не ги сака и се мешат каде што никои не ги пита.
  • 9 Скопие

    1 7 Отговор

    До коментар #4 от "Перо":

    Така е другар Перо, лепат затоа што се плашат од Македонија, од македонците, се плашат од вистината. Впрочем истото го прават и бугарите - многу им фуфка.

    Коментиран от #10

  • 10 Симо

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "Скопие":

    Че от ако се плащат?.че имат невалидни авто номера ли?.Невалидено найменование на народ ли?.От какво могат да се плащат?