Last news in Fakti

23 Август, 2021 10:14 3 548 19

Парадоксално, но факт: как пандемиите променят света

  • чума-
  • испански грип-
  • пандемия-
  • пандемии-
  • коронавирус-
  • здраве-
  • болести-
  • вируси-
  • икономика-
  • общество

Чума, испански грип или друга напаст: глобалните епидемии неведнъж са променяли из основи общества и икономики

Парадоксално, но факт: как пандемиите променят света - 1
Снимка: Shutterstock

Опустошителни пандемии е имало открай време. Пример от историята е чумата през 14-и век. Силно заразната инфекциозна болест се появява първоначално в Средна Азия, като впоследствие се разпространява по търговските пътища и в цяла Европа. Деца и старци, търговци, просяци, чираци, високопоставени църковни сановници – „черната смърт“ не пощадява никого. Който може, търси спасение в бягство. Опустяват градове и цели региони. Ето как описва ситуацията писателят Джовани Бокачо в своето произведение „Декамерон“: „Сякаш целият въздух бе натежал от вонята, която се разнасяше от труповете, заразите и различните церове.“

През ноември 1918-а година, след края на Втората световна война, на много места цари разруха - къщи, ферми и фабрики са изравнени със земята, а много войници са осакатени и травматизирани. И точно тогава се появява нов враг - испанският грип. „Болестта връхлита тъкмо най-яките“, споделя войник в писмо от фронта. „Цяла мъка е да гледаш как в горския лагер, в който понастоящем се намираме, хората лежат наоколо съвършено апатични. И човек с нищо не може да им помогне.“

След тях нищо вече е е каквото е било

Тъй като епидемиите често се появяват изневиделица и в началото причинителите им трудно се локализират, тяхното непосредствено въздействие е толкова ужасяващо – за засегнатите, за цялото общество и за икономиката. Сякаш всичко замира, казва икономистът Фридрих Хайнеман от Центъра за европейски икономически изследвания в Манхайм. „Анализите показват, че пандемиите могат да нанесат толкова големи щети, колкото и войните.“ Т.е. в тях е заложен огромен разрушителен потенциал. Но колкото и парадоксално да звучи, отмине ли веднъж кризата, в дългосрочна перспектива подобни разтърсващи събития могат да имат положителни последици – тъкмо защото нищо вече не е каквото е било. След чумата такъв ефект е бил наблюдаван в много западноевропейски региони: населението на дадена страна е намаляло, а съответно и работната ръка, което пък води до поскъпване на труда. В резултат нарастват надниците. Слоеве от населението, които преди едва са оцелявали, се сдобиват с пари.

„Най-смъртоносната от всички пандемии"

Всичко това ускорява процесите на развитие, казва историкът-икономист Ян-Отмар Хесе. „Предполага се, че в течение на двеста-триста години по-високото възнаграждение е довело до спад в ръста на производството, което в крайна сметка е стимулирало индустриалната революция. Испанският грип несъмнено е бил най-смъртоносната от всички пандемии – според съществуващите оценки жертвите са между 50 и 100 милиона души. И все пак, когато кръвопролитията от Първата световна война свършват и испанският грип е преодолян, настъпва десетилетие на подем – икономически, социален и културен – „бурните 1920 години".

Цената на подема

Приблизително толкова оптимистични са и прогнозите за времето след Корона – когато най-сетне пандемията бъде поставена под контрол. Мартин Люк от компанията за управление на активи Blackrock смята, че предстои нов старт в икономиката. „Ще излезем от пандемията, от локдауна. Икономиката ще заработи отново – като с едно натискане на копчето. А това извънредно, несъразмерно много повишава очакванията“ казва Люк. „Тази пандемия може по-скоро да бъде оприличена на природна катастрофа, а не на обикновен икономически цикъл.“ Има обаче и отрицателни последствия. Инфлацията нараства значително. Недвижими имущества, суровини, строителни материали, бензин и нафта – почти всичко поскъпва. Стига се до дефицит в доставките, в редица фабрики поточните линии междувременно стоят неизползвани. Дали това са последици от пандемията? Икономическият подем след една пандемия има своята цена, така твърдят икономистите.

Промените настъпват по-бързо

Според икономиста Хайнеман, COVID-19 е нещо като „ускорител на иновациите“. „Този развой на събитията предизвика шок, дошъл във време, в което разполагаме с невероятен дигитален инструментариум – в областта на комуникациите, в начина, по който организираме своето производство и съжителство. „При други обстоятелства всички тези процеси биха траяли години, ако не и десетилетия. Корона-пандемията ги ускори невъобразимо", казва той.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й ‼️

    20 0 Отговор
    И как пък все през СТО години‼️

    Коментиран от #7

  • 2 Емил

    29 0 Отговор
    През ноември 1918-а година, след края на Втората световна война

    ЕХООО! Мисирките...!

    Коментиран от #16

  • 3 АнтиФашист

    19 1 Отговор
    Никъв парадокс няма казва му се нео-тоталитарен режим базиран на масова психоза и страх от настинка. Защото такива като тия в тоя сайт и всеки друг новинарски сайт и медия пропагандираха страх и ужас. Накрая всичко се завъртя около бизнес модела да си продадем продукта скалъпен и който не слушка в новия модел да бъде наказван. Идват граждански войни... Оня муфтаджийски каза че яко ще се ... но ще е за вас.

    Имаме нужда от талибанския модел и да видиш как няма да има проблем с тая настинка...

    Коментиран от #12

  • 4 Майна

    28 1 Отговор
    Ако грипът се нарича пандемия или корона вирусите, които цял живот сме преболедували то винаги сме били в нея...Това в момента е ПЛАНДЕМИЯ,...
  • 5 Дада

    22 0 Отговор
    Тоест това си е нов вид война...Без разрушения бомби и т.н тихо и кротко от прилеп се редуцира населението натиска се копчето и всичко започва отначало.И много хитро ако има война богатите ще понесат големи загуби а така само обикновенния човечеч страда.Евала
  • 6 Майна

    22 0 Отговор
    Елитарния Глобалистична кръг начело с ГЕЙТС И ФАУЧИ да решили да ,,прочистят,, планетата , на която да властват обслужвани от селекционирани БИОРОБОТИ, не много на брой...ЗЛИ, САТАНИНСКИ , ПСИХЯСАЛИ СЪЩЕСТВА СРЕЩУ ЧОВЕЧЕСТВО

    Коментиран от #13

  • 7 БАЙ Х@Й ‼️

    12 1 Отговор

    До коментар #1 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    1720 година:
    През 1720 г. настъпва последната мащабна пандемия на бубонната чума, наричана още голямата чума на Марсилия. Докладите показват, че бактериите са убили около 100 000 души в Марсилия.
    Смята се, че бактериите се разпространяват от мухи, заразени с тази бактерия.

    1820 година
    Първите записи за пандемията от холера са от 1820 г., възникнали в Азия, в страните от Тайланд, Индонезия и Филипините. През 1820 г. в Азия са регистрирани повече от 100 000 смъртни случая поради тази бактерия. Говори се, че пандемията започва с хора, които пият вода от заразени с тези бактерии езера.

    1920 година
    Испанският грип се появява точно преди 100 години, когато хората се преборивата с грипния вирус H1N1, който претърпява генетична мутация, която го направи много по-опасен от нормалния вирус. Този вирус е заразил 500 милиона души и е убил повече от 100 милиона души по целия свят. Тази пандемия е била най-смъртоносната в историята.

    2020:
    Изглежда, че историята се повтаря на всеки 100 години, или това е просто съвпадение?
    Днес желият свят е изправен пред сериозна пандемия.
  • 8 В.В.П.

    11 0 Отговор
    Голям подем бил,през 20 те г на ,20 ти век,а пък САЩ фалирват края на 1928 .. Голям подем, 2005,6,7, а пък 2008,пак фалираха...Че и ,дърпат другите с тях..Сега е подобна ситуацията. Аху,и ихо и после тихо...
  • 9 Седесарят.

    10 2 Отговор
    От време на време ,се нуждае ,света от ,,,зануляване,,.Ок.
  • 10 Ясна Работа

    18 0 Отговор
    Допускам , че една от основните цели на тази пландемия е да се ускори ползването на дигитални технологии и инструменти.
    Скоро ще изчезнат непроследяемите хартиени и метални пари.
    Кой кво ял и кво пил и какво...тра-лала... ще се знае от всички заинтересовани.
    Така ще ви планират по-добре.
    Има един изход и той е бартеросването: аз на теб домати-ти ми сменяш маслото на колата ( примерно).
    По този начин се избягват и данъци, но се иска солидарност и добрина.

    Коментиран от #19

  • 11 БОЛШЕВИК 🌟

    14 0 Отговор
    Най-ужасната пандемия за света е, от бацилите рейгън и горбачов, които доведоха до катастрофа целия свят!
    Не се ли намери решение, неолиберални капитализъм да бъде ликвидиран, светът е загубен!
  • 12 Ла вердад

    17 0 Отговор

    До коментар #3 от "АнтиФашист":

    Между другото според съвсем сериозни източници в Афганистан короната хич я няма!
  • 13 Друга Майна

    13 0 Отговор

    До коментар #6 от "Майна":

    Не са сами Бил и Антъни.
    Групата е голяма.
  • 14 Анонимен

    0 0 Отговор
    Тях не ги мислете. Запада има нужда от тях на плантациите. От България, кои ум работеха, умните и красивите студенти. А те нежни от града. А от селата в града в бг. И кой спечели в България, селяндурите, да ме извинят и днес имат държавна работа, бизнеси и с закупените жилища от българи в средата на коридора преместиха тоалетните и днес всичко в първия етаж, заключен, а живееха. Той бе началник на пожарната. И Борисов, знае къде и с кого да се снима, а да му кажа, че много от българските моханедани от града са зле.
  • 15 Анонимен

    1 0 Отговор
    Юрист ми го каза преди повече от 20 години. Историята се повтаря от 100 г, но тогава за три дни вдигнал темоература и 27 годишен с 2 деца български тракиец починал, с другият купил къща, кащул се да сложи или обнови с нови кервмиди, паднал и умрял на около и няма 40 години. Бб нищо не знае, и удари именно тях християни и е прав карадайъ в случая, а и сне го чували от българи, турци, мюсмлмани, ние сме тукални, вие сте гелмета. Гелмета, но работливи Християни от ГЪРЦИЯ, тогавална по Турско Беломорието. На 10 км от Бяло море и днес ми казва моят брат юрист, на гробове на дедите ни гърците построили едно фамилни къщи за идващитв от запад гърци, явно възрастни. Не зная, нямам възмижност, от 20 г сме ударвни без работа, както и преди 1944 налите вдовици бабка, тукалните българи не са им давали работа бойко, и бяха без пенсии от Беломорието. Патила. Същото наблюдаваме и днес. Да не дава бог да сте на тяхното място, в Бг заключени огримни необитаеми къщи и кой, кой посегна ни
  • 16 Борис

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Емил":

    Мисирката е една достойна и полезна птица! Да не й уронваме повече достойнството! Моля!
  • 17 Анонимен

    3 0 Отговор
    Поне баби са ни разказвали, а наШите деца отлитнаха от бащино огнище на 19 години и роднините си не знаят. Истирията, потеклото на дедите им. България е забравена от бога. Само лъжат и крадат. Милионите да ги носят в гроба.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Копипасте

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Ясна Работа":

    oбщи линии тaкa изглeждa здрaвocлoвнaтa миcъл : Cиcтeмaтa нa нacтoящитe oтнoшeния нe мoжe дa рaзрeши прoблeмa c трупaнeтo нa вce пo- гoлeми пeчaлби oт икoнoмиятa oт труд. Нямa кaк кaпитaлa хeм дa плaщa ниcки зaплaти, хeм дa имa пo- виcoкo пoтрeблeниe зa дa пeчeли пoвeчe и тoвa дa ce cлучи бeз дa пeчaтa нoви пaри пoд фoрмaтa нa зaeми. В игрaтa нa нacтoящaтa икoнoмикa игрaeм рoлятa и нa рaбoтнaтa ръкa и рoлятa нa пoтрeбитeл. - Aкo кaпитaлa нaмaли зaплaтитe cпaдa пoтрeблeниeтo! Aкo увeличи рaзхoдитe зa зaплaти пaдa пeчaлбaтa! - Eдинcтвeнoтo рeшeниe, кoeтo ca измиcлили дo ceгa кaктo кaзвa eдин aмeрикaнcки прoфecoр ca плacтикитe в пoртфeйлитe Ви. - Тoecт крeдитнитe кaрти! Тoecт пeчaтaнeтo нa пaри и cъoтвeтнo зaeми.