Last news in Fakti

26 Август, 2021 16:15 2 334 15

„Росатом“ организира експедиция до Северния полюс

  • росатом-
  • северния полюс-
  • русия-
  • експедиция-
  • учени-
  • атомна енергетика-
  • студенти-
  • ученици-
  • ледоразбивач

Учениците са победители в конкурса „Ледоразбивач на знанието“

„Росатом“ организира експедиция до Северния полюс - 1
Снимка: Shutterstock

Повече от 80 ученици и студенти от цяла Русия се отправиха на пътешествие до Северния полюс на борда на атомния ледоразбивач „50 лет Победы“. Младежите, на възраст от 12 до 23 години, бяха част от образователната експедиция „Ледоразбивач на знанието. Homo Science project“, организирана от държавната корпорация „Росатом“. Те са победители от интелектуалния конкурс „Ледоразбивач на знанието“ по случай 75 години от руската атомна промишленост, както и от други олимпиади и състезания.

Програмата на експедицията бе основана на мисията на проекта – да се популяризира науката и жаждата за знания сред младите хора. Тя включваше лекции за основните загадки на Вселената, енергетиката на бъдещето без СО2, основите на ядрената физика, както и много научни игри и тренинги. По време на пътешествието ледоразбивачът два пъти достигна бреговете на архипелага Земя на Франц Йосиф. Тук младежите отблизо видяха айсберги, бели мечки и други представители на полярната фауна.

„Всяко дете мечтае да плава на такъв кораб – още повече на атомен ледоразбивач. Това е уникален опит за учениците. Хубаво е, че те се запознават с Арктика и морския живот, и получават нови знания и опит в рамките на образователните програми“, отбеляза капитанът на „50 лет Победы“ Дмитрий Лобусов. На 18 август ледоразбивачът достигна географската точка на Северния полюс и учениците имаха възможност да се спуснат на леда. Участниците в проекта направиха най-бързото в света околосветско пътешествие – обиколиха точката, където се събират всички земни меридиани само за няколко минути. „Северният полюс е красив, свободен. Това е уникално място, не само от географска гледна точка, но и от енергийна – чувстваш, че се намираш на покрива на света“, сподели 17-годишният Александър Тармаев от Иркутск.

„Проектът „Ледоразбивач на знанието“ е прекрасна възможност за развитие на децата, които вече градят основите на нашето бъдеще“, отбеляза генералният директор на „Атомфлот“ Мустафа Кашка. „Арктика открива големи перспективи, вдъхновява, но се покорява от най-издръжливите. Моряците от атомния флот знаят това абсолютно точно. Радваме се, че именно „Атомфлот“ и „Росатом“ запознават децата с този удивителен регион“. През октомври тази година ще стартира следващият конкурс „Ледоразбивач на знанието“. Основната му награда ще бъде участие в арктическата експедиция на борда на атомния ледоразбивач „50 лет Победы“ през лятото на 2022 година.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пешо

    25 0 Отговор
    имат си ледоразбивач, ходят на северния полюс. ние си имаме жипка.
  • 2 Рошко

    14 0 Отговор
    Росатом отдавна организира екскурзии, има клипчета в тубата
  • 3 Брей ...

    2 1 Отговор
    Мустафа объркал кораба с камила !
  • 4 ЗА РУС ФИЛИТЕ

    1 7 Отговор
    Превод„ 50 години ПОБЕДА”🤔🤔🤔20211945=76 !!!🤔😀😀😀
  • 5 От страни

    10 1 Отговор
    Ей, а стига толкова Росатом - ми няма да спим нощеска. Лазери, ледоразбивачи. Както каза оня по горе - тостер не могат да направят..
    Дайте по добре нещо за нашите чушкопеци. В темите за България са само политики, в темите на моя Враца само загинали, умрели, прибили се - да те е страх да я отвараш. Дайте нещо позитив за нашите - кой ква ламарина исползва, как реди тухлите, как обръща чушките, ка ги бели...засрамете се най накрая.
  • 6 Наука, а не чалга

    17 0 Отговор
    Браво на децата, браво на росатом. Страхотна награда, екскурзия за завиждане.

    Коментиран от #8

  • 7 Рико

    1 13 Отговор
    Веднага мога да им кажа какво има там и без да дават пари за ледоразбивачи. Лед има.
  • 8 Рико

    1 17 Отговор

    До коментар #6 от "Наука, а не чалга":

    Какво да гледат? Защо не разсъждавате? Лед да гледат децата. Докъдето ти стига окото лед. И кое му е интересното? Да ги закарат в Африка, животните да видят, да ги отведат в топлите морета рибите да видят... и интересно и образователно. А те - в леда! Ако не измръзнат, то очни проблеми ще имат от светлината. Какво може да научи едно дете като гледа безкраен лед?

    Коментиран от #9, #10

  • 9 пешо

    13 0 Отговор

    До коментар #8 от "Рико":

    така е. безкраен лед. и все руски. затова ги водят там, да опознаят природата и родината си и да ги обикнат.
    не е верно, че няма какво да се види, но няма да седна да ти отварям очите. очевидно нищо не си прочел. поне "нешънъл джиографик" да беше гледал.
  • 10 RMilaner

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "Рико":

    Има какво да се види-самият кораб,незалязващо слънце,тороси с фантастични форми...
  • 11 Европеец

    1 16 Отговор
    Хехе водят ги русначета ,където никой не живее Защо не ги заведат в Британския музеи напр.или Лувъра или пък в Ню Йорк ,а те на край света за да не могат да сравнят в каква кочина живеят Може и в Куба или Северна Корея

    Коментиран от #12

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Рико

    0 8 Отговор

    До коментар #12 от "От страни":

    Тази ваша абсолютна безкритичност ви хвърля винаги в ръцете на диктатори и диктатури. И не го научавате този урок векове! Ако властта каже, на този площад ще насадим рози ,не лалета-всички с блясък в очите като един павлик морозов ще се хвърлите да защитавате розите и да обругавате лалетата! Защото ... властта е единстевно и винаги правата. Това е и смешно и трагично. От векове живеете в тази трагедия. И сте смешни за другите.
  • 14 vale karo

    7 0 Отговор
    Кога ще прочета:Децата от САЩ,Великобритания,ГЕРМАНИЯ ИЛИ фРАНЦИЯ БЯХА НА ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКИТЕ КОРАБИ НА ТЕЗИ ДЪРЖАВИ ДА ИЗУЧАВАТ СВЕТОВНИЯ ОКЕАН?

    Коментиран от #15

  • 15 Рико

    0 2 Отговор

    До коментар #14 от "vale karo":

    Само че това е лед. Науката още не е категорична дали под ледовете е материк или архипелаг, под шапка от ледове. Науката е в неведение, обаче децата .... изучавали!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания