Last news in Fakti

29 Август, 2021 18:00 4 490 14

Пожарите унищожиха хиляди кошери, производството на мед е застрашено

  • гърция-
  • мед-
  • пчели-
  • пожари

Според гръцки експерти ще са необходими поне три десетилетия, докато гората се върне в състоянието, в което е била преди пожарите

Пожарите унищожиха хиляди кошери, производството на мед е застрашено - 1
Снимка: shutterstock

Пожарите, които изгориха обширни части от Гърция през последните седмици, нанесоха големи щети на пчеларите в южната ни съседка, като проучванията показват, че над 9 000 кошера са станали жертва на пламъците, информира ДПА.

Въздействието е особено силно на остров Евбея, където са унищожени повече от 50 000 хектара, повечето от които борови гори.

В района по-рано се е произвеждал около 65% от боровия мед на Гърция годишно.

"Унищожаването на старата борова гора е голяма загуба за гръцкото пчеларство - и ще бъде през следващите 30 години", изтъкна Василис Дурас, президент на Гръцката асоциация на пчеларите, пред гръцката информационна агенция АНА.

Според Дурас ще са необходими поне три десетилетия, докато гората се върне в състоянието, в което е била преди пожарите.

Експертът прогнозира загуба на 5 000 или повече тона мед годишно и призова за подкрепа от държавата за индустрията.

"Пчелите ни връщат много повече чрез опрашването в селскостопанското производство и биологичното разнообразие, отколкото те дават на пчеларите чрез меда", припомни Дурас.

В съседна Турция пожарите в медодобивната провинция Мугла доведоха до срив на добивите до 80 процента.

Отнема до 25 години, докато новозасадените борови дървета отново станат подходящи за производство на мед, уточни Доган Кантарчи, професор по екология в Истанбулския университет.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анонимен

    16 1 Отговор
    Доста мед произвеждат гърчолята, на бас че и субсидии имат.

    Коментиран от #4

  • 2 Пчелар

    25 4 Отговор
    Когато цъфне бора, тогава ще има боров мед. "Боровия мед" го правят от млади шишарки и захар, като сладко. Пчелите не посещават бора...
  • 3 Панчевски

    17 2 Отговор
    Точно! Лъжливи византийци! Правели боров мед пчелите им.хахаха...Колко милиона субсидии са опъвали от тъпия ЕС?!

    Коментиран от #7

  • 4 bee

    17 2 Отговор

    До коментар #1 от "Анонимен":

    Те и в Македония вземат субсидии!
  • 5 FEFE

    10 3 Отговор
    Маслините пускат ли мед?
  • 6 Симона

    11 0 Отговор
    Тази година на 21 август Беклемето отново събра на едно място пчелари от цялата страна, но те не бяха така многобройни както преди. По-малко бяха и участниците в изложбата-базар – 19 вместо обичайните 40.
  • 7 Медарчето

    6 6 Отговор

    До коментар #3 от "Панчевски":

    Ами да ти кажа..медът им е в пъти по-качествен от българския. Чиракувал съм при грък в Епир и мога да ти кажа че са много добри пчелари. Поне не вадят мед от захарен сироп като нас в България. А някакви субсидии взимат само най-големите пчелари, с много кошери. Останалите се оправят както могат . Гарантирам ти го лично.

    Коментиран от #14

  • 8 Allien Mind

    9 1 Отговор
    Ей дебели тикви, не сте ли чували за манов мед! Ако успеем да избием пчелите със своето малоумно държание на примати, с нас е свършено! Може пък да е за добро! Поне няма да се пречкаме на природата и да убиваме всичко живо по пътя си на кръстоносци и сребролюбци!
  • 9 Е- нещо си

    1 14 Отговор
    медъ е вреден !ползвайте захарин !
  • 10 Рошко

    7 2 Отговор
    Очаквайте византийски изупвачи в бг с оферта от 5 лв за кг, досущ като сиренето купува препакетират и за Европа, а за нас имитации по тъп от ганьо нема
  • 11 Емо

    5 2 Отговор
    Манов мед се добива в дъбови гори!,от сок на растенията или листните въшки!,от бора само прашец и смола добиват,и гърците хакат яко захар (за Тасос)
  • 12 Кекса

    0 0 Отговор
    Или при подходяща година от липа
  • 13 Кекса

    0 0 Отговор
    А и в цяла Европа дават инверт в промишлени количества.Повервай те ми.
  • 14 Българчето

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Медарчето":

    Като не знаеш нищо за пчеларството в България по-добре не пиши нищо вместо да се излагаш. Голяма част от родния ни както ти наричаш "захарен" мед отива в Германия, а и в Гърция също. Не приказвай врели некипели без да си виждал на живо кошер в България.
Новини по държави: