Last news in Fakti

25 Август, 2021 18:45 2 025 7

Туризмът в Гърция: пандемия, пожари и други проблеми

  • гърция-
  • туризъм-
  • икономика-
  • пандемия

Но и това лято не е нито леко, нито безпроблемно – въпреки всички усилия на правителството да подпомогне туризма

Туризмът в Гърция: пандемия, пожари и други проблеми - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Гърция се опитва да съживи туризма, но и това лято не е нито леко, нито безпроблемно. Заразите продължават да растат, а имунизационната кампания тече мудно. Горските пожари също уплашиха голяма част от туристите.

Фериботът от Атина за Парос е пълен, макар че би трябвало да превозва с 20% по-малко пътници, заради антипандемичните мерки. И официалните защитни правила като носенето на маски и спазването на дистанция от 1,5 метра се спазват от малцина. На слизане всички пътници попълват здравна анкета, в която трябва да се впише дали си имунизиран или преболедувал.

Спад в бизнеса

„През последната година нямаше какво да правим, спадът в бизнеса бе от 70-80 процента. Получихме известна подкрепа от правителството, но тя не стигна, за да успеем да си платим наема за зимата“, оплаква се Ставрос Древелес, съдържател на хотел „Мари“. За тази година той проявява повече оптимизъм – благодарение на изключително високия брой гръцки туристи хотелът му е изключително добре посетен.

През лятото на 2020-та спадът в туризма в сравнение с рекордно добрата 2014 година беше огромен: регистрирани бяха 34 милиона посещения по-малко – това беше минус от 78 процента и истинска катастрофа за икономически дестабилизираната страна, в която туризмът създава една пета от брутния национален продукт. Милиони хора зависят от летовниците, за да могат да изкарат зимата.

Но и това лято не е нито леко, нито безпроблемно – въпреки всички усилия на правителството да подпомогне туризма. Заразите продължават да растат, а имунизационната кампания тече мудно. Към пандемията се добавиха и опустошителните горски пожари в редица части на страната, които допълнително уплашиха туристите.

Лабиринт от правила за пътуване

За да се влезе в Гърция със самолет, е необходимо попълването на специален формуляр, данните в който трябва да се нанесат поне 24 часа преди да полета. Чрез формуляра пътниците получават QR-код, който трябва да бъде показан преди качването в самолета.

Американката Лорийн ван Хорн и англичанката Хана Брих са пристигнали в Гърция от Дубай, след като са успели да се справят с формалностите. „Избрахме Гърция, защото имахме право да влезем в страната като напълно имунизирани. Освен това искахме да стигнем до място, в което без проблеми бихме могли да останем и по-дълго, ако затворят границите“, споделя Лорийн. Намеренията на двете млади дами са да съчетават работата от дистанция и почивката.

Гърция бе една от първите страни, която отвори границите си за туристи извън ЕС. Изискванията към тях са или две седмици преди пристигането да са напълно имунизирани, или да представят своевременно направен негативен тест.

През лятото броят на заразените с Ковид-19 в Гърция не спря да расте. Към края на юли едни от най-предпочитаните дестинации в Гърция като островите Миконос, Санторини и Родосбяха определени като рискови зони, които е добре да се избягват.

Но тази препоръка съвсем не отблъсква туристите, особено тези от САЩ. Тейлър Фокс и Алина Беро, които са пристигнали на Миконос от Ню Йорк, се радват, че никъде в Гърция не е препълнено с туристи.

По островите е "почти нормално"

Костас Сакаварас, който е екскурзовод на Санторини, споделя, че тази година не е толкова натоварен, колкото обичайно. „Правя по 4-5 тура седмично, докато обичайно са 10-12.“ Броят на туристите, които обикновено са по два милиона годишно, определено е намалял. Но това произтича и от въведените ограничения за круизните кораби с цел намаляване на туристическите потоци. „За да бъда честен, това всъщност не е толкова лошо“, констатира Сакаварас.

На Миконос пък първоначално бе въведено ограничение за нощния живот – забрана за излизане от 1 до 6 часа сутринта, за да се избегне разпространението на коронавируса. Но кметът на острова Константинос Кукас се възмути от мярката и написа във Фейсбук: „Единственото, което ще постигнем по този начин, е туристите да се насочат към други острови“. В резултат на това още в края на юли забраната бе отменена.

На много от островите през юли и август е повече от оживено, но както гласят прогнозите на Националната банка на Гърция, ще минат 2-3 години, докато отново бъдат достигнати рекордните нива на приходи от 2019 година. Тогава в бюджета се вляха 18 милиарда евро от туризма, докато през тази година се очакват само 40 процента от обичайните приходи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ковидарите

    5 4 Отговор
    Пука му на Мицотака за турзма, туристите и гърците, той има План за изпълнение и заръка от Ковидарите ! Жалко, че гърците са слепи, глухи и глупави и вече втора година не разбират, какво ги сполетя!

    Коментиран от #7

  • 2 Умен

    7 3 Отговор
    И въпреки всичко има и ще има туристи. Защо ли ?

    Коментиран от #4

  • 3 40% от рекордните нива

    4 2 Отговор
    За мен това ми показва, че те не просто спасиха сезона, но и ще имат сериозна печалба. Всъщност те казват, че тази година туристите са похарчили 800 евро на човек в Гърция, двойно повече пари от миналата и разбира се повече от всяка друга година.

    Коментиран от #5

  • 4 Бг Туриста

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Умен":

    Елементарно, Уотсън. Ами в Гърция не е нужно да носиш леген от къщи, за да си подлагаш на счупеното легло в петзвездния хотел. Нито пък паяк ще ти вдигне автомобила, ако и да е означен като автомобил на инвалид. Няма да ти сервират храна от преди 3 дни, а басейнът задължително се почиства всяка сутрин. И едва ли ще намериш топла бира по13 лева чашата.
  • 5 Бг Туриста

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "40% от рекордните нива":

    Ами забележи- имат 40% приходи от 18млрд през 2019 г. Т.е-някъде около 7,5млрд...Хахахаха...че нашия приход не е толкова дори сумарно за 5 години и то в най-силните времена бре. Седнали сме да коментираме гърците, а не се виждаме какви сме мизерници...Смешно ми става, че чак жално.....н о това е положението. След като туризмът е оставен в ръцете на какви ли не трашове и мошенници...Все пак, да се благодарим че за съседи имаме такива тур. дестинации като Гърция и Турция.
  • 6 бай Даньо

    0 0 Отговор
    Гърците нищо да не барват от туризма си , сакън да не променят нищо! Майно-шопа Ганчо много я харесва точно такава Гърция, абе всякаква каква да е!
  • 7 човек

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ковидарите":

    Повечето гърци винаги намират изход от положението,за разлика от повечето българи,които като Вас си кютат и дават акъл,без да го имат и без да го искат. Не обиждайте,без да сте вътре в нещата.Затова и стандартът им на живот винаги ще бъде по-добър.
Новини по държави: