Last news in Fakti

3 Септември, 2021 18:31 2 456 10

Съветът на Европа скастри Гърция заради депортациите на мигранти

  • гърция-
  • бежанци-
  • мигранти-
  • егейско море

Правителството в Атина защити твърдите предложения като необходими за защита на границите на страната

Съветът на Европа скастри Гърция заради депортациите на мигранти - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Съветът на Европа предупреди Гърция, че предложен закон, целящ ускоряване на депортациите на мигранти, ще застраши "животоспасяващата работа" на неправителствените организации в Средиземноморието, информира "Франс прес".

Организацията призова гръцките депутати да преразгледат законопроекта, който ще увеличи правомощията на полицията да разпорежда депортации и да задържа мигранти без документи, като същевременно стриктно регулира дейността на неправителствени организации и доброволчески групи.

Гърция все още е основен център за мигранти, които се опитват да достигнат Европейския съюз, въпреки че пристиганията са далеч по-малко, отколкото бяха по време на пика на мигрантската криза през 2015 г.

Гръцкото правителство защити твърдите предложения като необходими за защита на границите на страната.

"Гърция няма да приеме, както в периода 2015-19 г., да бъде вратата към Европа за потоците на нелегална имиграция", настоя министърът на миграцията Нотис Митарачи пред парламента по-рано тази седмица, когато представи законопроекта, по който депутатите ще гласуват по-късно днес.

Комисарят на Съвета на Европа по правата на човека Дуня Миятович заяви, че планът "сериозно ще попречи на животоспасяващата работа, извършвана в морето от неправителствени организации, и на техните възможности за наблюдение на правата на човека в Егейско море".

Законът позволява строги глоби и санкции за групи, за които се установи, че са нарушили юрисдикцията на властите и бреговата охрана.

Тя подчерта, че неправителствените организации играят важна роля в защитата на правата на мигрантите и са важни в документирането на отблъсквания или други потенциални нарушения.

Тя призова депутатите да се уверят, че законът спазва задълженията на Гърция съгласно Европейската конвенция за правата на човека и Конвенцията за бежанците.


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фашистки ЕС

    39 1 Отговор
    Почна се, почна се! Нали беше, "ако искате", а сега изведнъж "искате" !? Същото, като с "доброволната" ваксинация!
  • 2 ахмет

    39 1 Отговор
    Да си ги вземат при тях и без това е пълна цигания в западноеврогейските княжества
  • 3 GnG

    36 1 Отговор
    След 20 годишната ОКУПАЦИЯ на Афганистан, САЩ, да вземат да си приберат ВЕРСИИТЕ на своя територия, не да ги събират в Европа !
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Истина е

    6 2 Отговор
    Гърция не е хубаво ,драги кандидат бежанци . Тука нашите моми български, ви очакват . А,те са яки ,мустакати. Те ви очакват, зажаднели за мъжки ласки . Идвай те
  • 6 Гърците

    23 1 Отговор
    Имат армия.Една от най добрата в цяла Европа.Ами ние Ганьовците със гол г.ъ.з как ще се опазим

    Коментиран от #7

  • 7 Истина е

    14 4 Отговор

    До коментар #6 от "Гърците":

    Те са свикнали да го дават . Даже гърците сами са се освободили. А тука са чакали със свалени потури 500 лета турска любов .
  • 8 Covid 21

    12 0 Отговор
    Гърците са прави, държавата си е тяхна и са в правото си да пазят границата. А кога на някои ще им узреят главите, че тези НПО, които се подвизават в Средиземно море са трафиканти на хора? Спасявали били. Тогава защо карат "спасени" край бреговете на Либия в Италия например?

    Коментиран от #9

  • 9 ЦРУ

    1 4 Отговор

    До коментар #8 от "Covid 21":

    Тогава византиеца защо подкрепя САЩ в всяко едно решение и действие и всички страни от НАТО слуги на Израел ще сърбате попарата....Еврейски еничари после ревете като....
  • 10 Конник

    0 0 Отговор
    правата на мигрантите! А правата на местните жители?
Новини по държави: