Last news in Fakti

7 Септември, 2021 14:50 2 014 12

Напрежение в Кабул! Талибаните стрелят във въздуха, за да разпръснат демонстрация

  • кабул-
  • афганистан-
  • талибани

Новите управляващи продължават консултациите за съставяне на правителство, след като взеха властта на 15 август

Напрежение в Кабул! Талибаните стрелят във въздуха, за да разпръснат демонстрация  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Талибаните стреляха във въздуха днес в Кабул, за да разпръснат протестна демонстрация срещу жестоките им репресии в Панджшер и намесата на Пакистан, смятан за техен близък съюзник, съобщи АФП, цитирана от БТА.

Близо 70 афганистанци, повечето жени, се бяха събрали пред посолството на Пакистан, държаха плакати и скандираха лозунги срещу Исламабад. Талибански бойци, разположени в района, бързо ги разпръснаха с изстрели във въздуха.

"Афганистанските жени искат страната им да е свободна. Уморени сме. Уморени сме от това, че Пакистан обстрелва Панджшер, уморени сме да чакаме на летището", заяви една от демонстрантките - Сара Фахим от провинция Каписа недалеч от Панджшер, североизточно от Кабул.

"Колко време ще трае това, кога ще бъдат чути гласовете ни? Защо международната общност си мълчи, щом вижда как биват убивани толкова хора?", добави тя.

Талибаните продължават консултациите за съставяне на правителство, след като взеха властта на 15 август. Малки демонстрации срещу тях се състояха в Кабул, Херат и други градове.

В тях се включиха по-специално жени с искания талибаните да не ги изключват от публичното пространство, след като по време на бруталното си управление през 90-те им бяха забранили да учат и да излизат сами навън.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 asd

    9 2 Отговор
    Хахахахахахахаха! Имало било "демонстрация"... ХАХАХАХАХАХААХА!

    Единствената демонстрация е тип ИРА...тоест когато тези брадати питеци започнат да проверяват всяка сутрин под камилата си за TNT ...
  • 2 русенец

    16 2 Отговор
    Колко души протестират и какви са? Защото мнозинството от афганистанците приеха радушно талибаните, даже войската и полицията се предаде без бой.

    Коментиран от #3

  • 3 Казуар

    6 2 Отговор

    До коментар #2 от "русенец":

    Радушно приети или от страх.

    Коментиран от #5, #8

  • 4 Волен Сидеров

    11 1 Отговор
    над 40 милиона население на Афганистан плюс цялата международна общност от 800 държави ги е страх от някакви 50-60 хиляди талибани по джапанки и бекини

    Коментиран от #9

  • 5 русенец

    17 1 Отговор

    До коментар #3 от "Казуар":

    Сам си отговори. 400 000 души армия въоръжена до зъби и обучена от храбрите ни американски приятели армия, както и няколко стотин хиляди полицаи се предадоха без да се съпротивляват на 40 000 талибани, основно въоръжени с леко стрелково оръжие. Ако са се страхували за живота си, както и този на близките си , щяха да се бият. Не го направиха. Значи така им харесва.

    Коментиран от #6

  • 6 Казуар

    2 3 Отговор

    До коментар #5 от "русенец":

    Как да се организират и бият като е имало анархия и всеки се пази от другия. А сега ще видят благоденствието което им обещават талибаните, 40 процента от населението зависи от хуманитарни помощи.

    Коментиран от #7

  • 7 русенец

    8 1 Отговор

    До коментар #6 от "Казуар":

    Ти бил ли си там? Как ще има анархия в армия, бе приятелю? Нали американците са ги избирали, въоръжили и подготвили? 20 години и заплати са им давали. Значи бойната им способност е като тази на самите американски войни!:) А да си чул някъде някой да се е съпротивлявал изобщо, изключая един регион с азери.
  • 8 Радушно, как иначе една пушка не гръмна

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Казуар":

    С тоновете оръжие, което НАТО подари на войската! Абе има ли още ли пени, които се връзват на приказките на медиите? Талибаните са Авганистан. Точка. Това е тяхната страна. Нашата е България. Ако ние бяхме поне една хилядна толкова смели, колкото Талибаните, то България нямаше да има крадливи и продажния политици (въпреки, че не мога да повярвам, че САЩ не са се разбрали с талибаните преди да се оттеглят)
  • 9 КонТрол

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Волен Сидеров":

    Болене как ги измисли тия 800 държави като те са има-няма 200?
  • 10 АЕС

    0 0 Отговор
    Хаааа виж ти американския европейски съюз след като се проста в авганистан сега щели да сътрудничат с тези които създадоха ЦРУ а после взеха да ги наричат терористи . В крайна сметка кой иска да обува с врага ми .... винаги по слабия и бития нали
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Енчев

    0 0 Отговор
    "Тaлибaнитe пoкaнихa Руcия нa цeрeмoниятa пo инaгурaциятa",
    дрacкaт зaпaднитe прoвoкaтивни- FАKЕ, WЕB-плaтфoрми!
    Нeoбхoдимo e дa cпрeм, тoзи прoвoкaтивeн ужac, нa врaгoвeтe cрeд нac, и cтрoгo дa ги cъдим!
    Вce oщe нe e извecтнa нoвaтa, Aфгaнcкa Кoнcтитуция!
    Вce oщe нe ca прoвeдeни и, cвoбoдни избoри, зa прaвитeлcтвo нa Aфгaниcтaн!
    Зa кaквa инaугурaция, нa рaдикaл-Aллaх-глaвoрeзи, бръщoлeви зaпaдa?
    Би билo гoлямa грeшкa, aкo някoй oт чуждa държaвa, учacтвa нa пceвдo-инaугурaциятa, нa caмoпрoвъзглacилaтa ce, Aллaх-рaдикaлнa хунтa, тaлиб-глaвoрeзи!
    Тaкa мoгaт и Киeвo-нaциcтcкитe, и Ecтoнcкитe, и Литoвcкитe, и Лaтвийcкитe и Пoлcкитe хунт-фaшиcти, дa кaнят вceки кoйтo иcкa, зa пceвдo-инaгурaция, нa cвoя, нoв-фюрeр.
    "Глacът нa eкcпeртитe филoлoзи - Фoрcи-Дaри, БУЛГOР"
Новини по държави: