Last news in Fakti

8 Септември, 2021 08:27 1 671 21

ООН: Хуманитарната помощ може да е първата точка на сътрудничество с талибаните

  • афганистан-
  • талибани-
  • оон

Временното афганистанско правителство беше представено вчера от талибаните, които обявиха, че страната вече официално е „Ислямско емирство“

ООН: Хуманитарната помощ може да е първата точка на сътрудничество с талибаните - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Хуманитарната помощ за Афганистан може да бъде начална точка за сътрудничество с талибаните, коментира генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. По думите му организацията продължава дейностите си в страната и след изтеглянето на американските военни части, но според него ситуацията като цяло е непредсказуема.

„Има милиони вътрешно разселени хора, милиони бежанци в съседните държави. Толкова много години война, нивото на страдание е неописуемо. Дългът ни като ООН е да останем и да предоставяме хуманитарна помощ“, каза Гутериш.

„Но талибаните трябва да създават за нас условия, за да можем да работим. Това означава свобода на достъп до всичко. Момичетата да имат право да ходят на училище, жените да имат право да работят, да можем да действаме във възможно най-нормална ситуация“, продължи генералният секретар на ООН.

Афганистан от години зависи от международна помощ, а временното правителство, обявено от талибаните, ще се изправи пред огромна икономическа криза, натиск от политически опоненти, както и въстание в долината Панджшир, което още не е потушено, коментират световните агенции.

Временното афганистанско правителство беше представено вчера от талибаните, които обявиха, че страната вече официално е „Ислямско емирство“. Кабинетът е съставен изцяло от мъже, въпреки че по-рано се твърдеше, че в него ще бъдат включени представители на други политически сили и жени.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 GGG

    19 0 Отговор
    Талибаните вече и помощи ще вземат, а продукцията от мак е бонус! >:)
  • 2 Fate

    9 0 Отговор
    Краварите специално си ги обучиха и сложиха на власт . Велика демокрация
  • 3 0001

    18 1 Отговор
    ООН то на САЩ на колене пред алкайда!?! Падението на дементиралия президент. Това ли е новият световен ред? Дивакът, варварът печели, образованият и трудящ се му плаща???

    Коментиран от #4

  • 4 Психиатър

    3 5 Отговор

    До коментар #3 от "0001":

    Спешно сменя хапчетата.
  • 5 Псевдоним

    9 0 Отговор
    Не мога да разбера защо всички вкупом тръгнаха да се занимават с тези чалми.
  • 6 Ужас

    6 0 Отговор
    Кьрвавият режим на - Баиден дава своите плодове
  • 7 Справедливост

    19 0 Отговор
    Куба още е под ембарго и гладуват, а на талибаните ще им пращат помощи
  • 8 защо

    12 0 Отговор
    Интересно ми е защо ЕС и ООН така се затяхкали да помагат на Афганистан , като чели там цари демокрация и права и свободи за всички. Значи Русия трябва да взима пример за демокрация от талибаните , за да угоди на Запада и да спрат санкциите срещу нея. Така излиза.

    Коментиран от #16

  • 9 Интересрно

    10 0 Отговор
    До сега тали ни беше враг и го мачкахме и им съсипахме държавата а сега ще им помагаме. Такова решение може да вземе само ООН. И от къде пари? Ще увеличим вноските на бедните Евро държави
  • 10 България трябва

    12 0 Отговор
    незабавно да напусне тази гейска организация от която нищо не зависи
  • 11 Нямам думи !

    9 1 Отговор
    Години наред храните тия цигани и за какво ? Нали са ислямисти,да ги хранят джагалите.Само простотии от тоя скапан Запад.
  • 12 Срамота

    6 0 Отговор
    ООН какви са лицемери. А защо не помагате на Асад? Талибаните убиват, който им падне малтретират жените обаче са цвете а Асад и сирийският народ кучета ги яли, само помощи за Алкайда в Идлиб. Докаде стигна света.
  • 13 Noooo

    5 0 Отговор
    Освен оръжието, което им оставиха бягащите us и натовски военни, сега и ги нахранете за наша сметка тези талибани.
  • 14 Антитрол

    4 0 Отговор
    "страната вече официално е „Ислямско емирство“"

    Браво и в чест на това даже помощи ще получат. Няма никакъв проблем даже че избиват муджахидини в долината Панджшир, няма никакъв проблем че узбиват журналисти и се справиха с всякаква опозиция - само Русия и Беларус са виновни и само там не спазват правата на човека.

    Парите да подпомагат главорезите пък ще ги вземем от държави като България защото са послушни.

    Нали до сега бяха терористи талибаните и изведнъж ще получават помощи, трябва и да ги приютяваме в държавите си като "бежанци" ама не в краварника - соросоидчета са се изпокрили като мишки и не смеят да се обадят.

    Хайде соросоидчета чакам да ми кажете колко велика е Америка и какъв диктатор е Путин или Лукашенко и как трябва санкции а на "демократичните" талибани трябва помощи.
  • 15 Бай Манчо

    3 0 Отговор
    Байдън е убиец - нека тези които предизвикаха тази хуманитарна катастрофа да платят - да освободят парите и златото на Афганистан "замразено" от убиеца - те им подариха оръжие за 85 млрд. долара така , че спарите ще могат да си закупят храни и стоки от първа необходимост . Изключително нагло ще бъде ако убиеца задържи Афганистанските пари , а целият свят да плаща за простотиите които натвориха тъпите янки
  • 16 Работата

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "защо":

    Е заради наркотиците,който само терористи могат да доставят и произвеждат.2 заради Русия.Трето изтласкване на бегълците към Европа.От всичко това печели само Америка.Останалите губят.
  • 17 Българина

    2 0 Отговор
    хуманитарната помощ да я плаща тоя който разби държавата 20 г
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 АЕС

    2 0 Отговор
    До къде я докараха САЩ и ЕС да подкепет терористи то янано , че ЦРУ ги създаде но пък чак толкова наглост не бива. Явно Куба е смятана за по голям терорист от талибаните
  • 21 Енчев

    1 0 Отговор
    "Тaлибaнитe пoкaнихa Руcия нa цeрeмoниятa пo инaгурaциятa",
    дрacкaт зaпaднитe прoвoкaтивни- FАKЕ, WЕB-плaтфoрми!
    Нeoбхoдимo e дa cпрeм, тoзи прoвoкaтивeн ужac, нa врaгoвeтe cрeд нac, и cтрoгo дa ги cъдим!
    Вce oщe нe e извecтнa нoвaтa, Aфгaнcкa Кoнcтитуция!
    Вce oщe нe ca прoвeдeни и, cвoбoдни избoри, зa прaвитeлcтвo нa Aфгaниcтaн!
    Зa кaквa инaугурaция, нa рaдикaл-Aллaх-глaвoрeзи, бръщoлeви зaпaдa?
    Би билo гoлямa грeшкa, aкo някoй oт чуждa държaвa, учacтвa нa пceвдo-инaугурaциятa, нa caмoпрoвъзглacилaтa ce, Aллaх-рaдикaлнa хунтa, тaлиб-глaвoрeзи!
    Тaкa мoгaт и Киeвo-нaциcтcкитe, и Ecтoнcкитe, и Литoвcкитe, и Лaтвийcкитe и Пoлcкитe хунт-фaшиcти, дa кaнят вceки кoйтo иcкa, зa пceвдo-инaгурaция, нa cвoя, нoв-фюрeр.
    "Глacът нa eкcпeртитe филoлoзи - Фoрcи-Дaри, БУЛГOР"
Новини по държави: