Last news in Fakti

9 Септември, 2021 23:26 2 020 19

Турция обвини Гърция в „максималистична политика“

  • максималистична политика-
  • ердоган-
  • конференция-
  • турски киприоти

Действахме спокойно на фона на нарушаването на статута на островите в зоните ни на морска юрисдикция и на стъпките на съседната ни Гърция, което увеличи напрежението

Турция обвини Гърция в „максималистична политика“ - 1
Снимка: Shutterstock

Държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган обвини Гърция в ускоряване на нейната „максималистична политика“ и повишаване на напрежението в Егейско море, като същевременно призова Атина да избягва всякакви „едностранни действия“, съобщава Kathimerini, предава агенция „Фокус“:.

По време на видеообръщение на конференция за Егейско море и Източното Средиземноморие в Измир, Ердоган каза, че „вместо да даде значителен принос за нашите добронамерени усилия, Гърция ускори своята максималистична политика“.

По отношение на миграцията той каза, че „макар бежанската криза да е довела до сътрудничество между двете страни, тази историческа възможност е пропиляна поради безкомпромисното отношение на Гърция“, според Hurriyet Daily News, на който се позовава гръцкия вестник.

По граничните въпроси, свързани с Егейско море и Източното Средиземноморие, Ердоган заяви, че Турция „се е погрижила да не бъде инициатор на напрежението“.

„Действахме спокойно на фона на нарушаването на статута на островите в зоните ни на морска юрисдикция и на стъпките на съседната ни Гърция, което увеличи напрежението. Ние дадохме приоритет на решаването на проблемите ни чрез диалог и преговори“, подчерта Ердоган.

Говорейки на същата конференция по-рано през деня, министърът на отбраната на Турция Хулуси Акар също размаха пръст на Атина, но по отношение на Никозия, като заяви, че Анкара ще предприеме „всички необходими стъпки“, за да защити правата на турските киприоти в северната част на острова.

„Никой проект, който игнорира и не уважава правата на Турция и турските киприоти в Средиземноморието, не може да успее“, каза той, според Hurriyet Daily News.

Той също така повтори призивите за двудържавно решение на кипърския въпрос.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 rusnak

    15 21 Отговор
    Гърците са мъжкари православни, и рипат на султана, не като ония плондир от Банкя.

    Коментиран от #3

  • 2 Боко съм

    5 2 Отговор
    Нема се косиш, аркадаш. Идват избори и ще намина да аудиенция да ти истъркам гърба че дасе успокоиш!
  • 3 Истината

    25 10 Отговор

    До коментар #1 от "rusnak":

    Рипаха и през 1974 и се нарипаха!

    Коментиран от #18

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Другата луна

    8 20 Отговор
    Обикновените турски граждани, да не говорим за скъпо платените агенти на MIT, които пишат пропагандата на турското министерство на външните работи на българските уебсайтове, те трябва да знаят, че гърците не се страхуват от турците и че ако измамените от турския диктатор турци атакуват Гръцки острови, море или въздух, те ще си прехапят гърлото.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Info

    4 6 Отговор
    В гръцките медии има много съобщения за влошаване на здравето на турския президент Тайип Ердоган. Това е резултатът от решението на последната сесия на Съвета за сигурност, която заседава в Анкара в началото на август. Влошаване на здравето на Ердоган, разкрито в резолюция на Съвета за национална сигурност: "Съветът за сигурност на Турция заседава и решава, след предложение на президента Реджеп Тайип Ердоган, да делегира президентските отговорности на министъра на отбраната Хулуси Акар в случай, че самият президент Ердоган не може да изпълнява задълженията си за определен период от време."
  • 8 В очакване сме

    3 10 Отговор
    Членове на НАТО да се степат. Това за туркетата ще е четвъртата едновременна война. Да припомним: Сирия, Египет, Афганистан и Гърция. Лиричката ще стане 1 ст.и ще има глад и въстания в Турция. Анадъм.

    Коментиран от #10

  • 9 Българин

    3 2 Отговор
    То ясно, че сме щатско-турска колония. Ама елементарното журналистическо правило изисква да чуем и другата страна в спора . Сигурно "институтите" не одобрява гръцкото мнение и не смята за необходимо да се съобщава на българите.?
  • 10 Ехааа

    13 3 Отговор

    До коментар #8 от "В очакване сме":

    В началото на 1997 година в България долара беше 3000 лева, а бедния българин работеше цял месец за 620 лева или казано за 5 ДОЛАРА. 5 ДОЛАРА за цял месец и ти си мислиш, че една Турция с развита икономика би позволила турците да гладуват, като в същото време хранят над 5 милиона мигранти. Ганьо ти си в ЕС, а си по беден и гладен от църковно мишле 😂
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Генчо

    1 1 Отговор
    присмял се хърбел на щърбел
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Гърците стават лягат с Турция

    5 2 Отговор
    Голям комплекс ги тресе хахаха
  • 18 5иция

    5 3 Отговор

    До коментар #3 от "Истината":

    Тя и Вице президентката на Турция(Тансу Чилер) при кризата със знаме на един оот островите 1995-1996 им показа някои неща та гърчулята се осетиха къде са.
  • 19 Гръка

    3 2 Отговор
    Много туркофили в форумите
Новини по държави: