Last news in Fakti

11 Септември, 2021 18:33 10 354 63

9/11: Кой взриви кулите? Вашингтон, извънземни, Израел?

  • 11 септември-
  • сащ-
  • извънземни-
  • самолети-
  • кулите близнаци-
  • тероризъм-
  • ал кайда-
  • конспиративни теории-
  • талибани-
  • американци-
  • конспирация-
  • ракети

Едва ли има друго събитие, дало храна на толкова много конспиративни теории, колкото атентатите от 11 септември 2001 година

9/11: Кой взриви кулите? Вашингтон, извънземни, Израел? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Ню Йорк, 11 септември 2001. Кулите близнаци на Световния търговски център са разрушени. Жертвите са хиляди. Часове след катастрофата се появиха и първите съмнения: как е възможно най-могъщата нация в света да бъде така тежко ударена от шепа терористи?

„Появиха се множество конспиративни теории. Най-популярната и до днес сред тях гласи, че случилото се на 11 септември 2001 е дело на вътрешни хора: американското правителство било знаело за готвените атентати, но не направило нищо, за да ги предотврати. Даже е било замесено в тях“, казва историкът Гарет Граф, издал книга за 11 септември 2001.

По време на многобройните си обиколки из страната за представяне на книгата си, почти не минава вечер без някой от публиката да не спомене теорията, според която атентатите са т.нар. вътрешен заговор. Граф чува какво ли не - от това, че никакъв самолет не се е разбивал в сградата на Пентагона във Вашингтон, до теорията, че Световният търговски център в Ню Йорк изобщо не е бил атакуван, а е бил контролирано взривен отвътре.

Липсват доказателства?

За всички тези твърдения няма никакви доказателства, казват учените. Въпреки това мнозина - най-вече американци, но и хора от други краища на света - са убедени, че по някакъв начин Вашингтон е замесен в атентатите. Това отговаря на американския манталитет, казва в тази връзка Граф: „В Щатите открай време върлува религиозен фанатизъм. Такива фанатични белези могат да се открият много назад във времето, а те често водят до раждането на конспиративни теории. Откриваме ги във всички сфери на политиката и при всички поколения".

Още при нападението срещу Пърл Харбър, извършено от Япония по време на Втората световна война, е имало слухове, че американското правителство нарочно го е допуснало, за да си осигури достатъчно обществена подкрепа за влизане във войната. И след атентатите от 11 септември бързо се появиха подозрения, че правителството на Джордж Буш така е искало да оправдае инвазията в Ирак, припомня изследователят на заговорнически теории от университета в Маями Джоузеф Учински. „Дълго време в това вярваха повече привърженици на демократите, понеже Буш беше републиканец. Но днес вече основно републиканци споделят тези схващания. А това се дължи най-вече на факта, че някои републиканци, и на първо място Доналд Тръмп, усилено разпространяваха подобни теории - включително в собствената си партия".

Почти всеки трети американец се съмнява

Днес, 20 години по-късно, почти всеки трети американец се съмнява в официалното обяснение за случилото се на 11 септември 2001 година, сочат социологическите проучвания. Сред разпространяваните легенди са и тези три: за ракетен обстрел на кулите-близнаци, за доходоносни спекулации на финансовите пазари, или пък за заговор на израелските тайни служби. „Хората, които нямат много доверие в правителството си, много лесно могат да повярват на нещо подобно. Те не са склонни да проверяват фактите или да търсят задълбочено информации – те просто бързо си съставят мнение, което отговаря на собствения им мироглед", посочва Учински. Но дори и тези теории за 9/11 да са напълно безпочвени, много въпроси, свързани с атентатите на 11 септември 2001, и до днес остават без отговор, казва историкът Гарет Граф: „Кой какво е знаел и откога? Защо след това бяха предприети точно тези мерки? Можело ли е да се реагира и по друг начин? Много са въпросите, но те нямат нищо общо със заговорническите теории. И вероятно никога няма да научим техните отговори".

Автор: Петер Мюке


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Изобщо

    143 7 Отговор
    няма съмнение,че е вътрешна работа.

    Коментиран от #24, #58

  • 2 благодаря

    31 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг:

    любопитен

    84 18:18


    Може ли още една тема за 11-ти
  • 3 Осама бин Ладен

    92 6 Отговор
    То и на децата им е ясно. Само политиците и корпоративните медии се правят на дръж ми шапката.
  • 4 Иван

    48 7 Отговор
    Израел.
  • 5 ????

    58 4 Отговор
    Терористите, взриви ха кулите, които бяха създадени и обучени от тях с цел износ на "демокрация"
  • 6 Нашето Моше

    85 7 Отговор
    ЦРУ + Мосад, Мосад + ЦРУ, Мосад и ЦРУ, ЦРУ и Мосад... Изберете сами! Всеки отговор ще е верен!

    Коментиран от #56, #59

  • 7 Иван

    46 0 Отговор
    Как се казва съдията, издал разрешението за събарянето на сграда номер Седем?...(няма такъв).
  • 8 гадно

    42 4 Отговор
    Колкото по абсурдна е една лъжа толкова повече хора отначало вярват, че е истина после разбира се нещата си идват по местата. Същото е и с кулите близнаци.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Бин Ладен

    67 5 Отговор
    бивш агент на ЦРУ, САЩ сами си удрят кулите и Пентагона, бин Ладен поема отговорността от името на Ал Кайда, всичко е нагласено така, че да може американското правителство да изфабрикува причина за да започне война. Бин Ладен си свърши задачата и сега тайно се пече на някой плаж, не е убит наистина.

    Коментиран от #23

  • 11 Дам

    67 4 Отговор
    Теориите на конспирациите напоследък все по често си стават жива реалност. Кво да ви правим юдеи?

    Коментиран от #31

  • 12 сграда 7

    34 1 Отговор
    А мен кой ме бутна ?
  • 13 Бамбука

    27 8 Отговор
    Конспиративни теории много, но реалността е че загинаха невинни хора. Мир на прахта им. Съболезнования за близките.
  • 14 Пич

    69 4 Отговор
    Разбрах , че е вътрешна работа , в момента , в който вторият самолет удари втората кула... Ние сигурно имаме десетина години изтребители , но ако примерно един самолет удари ЦУМ , след 20 минути няма да допуснем втори... А САЩ се фукат с най добрата противовъздушна отбраната... Втората подсказка беше , че се срутиха отвън навътре , както взривяват сгради за разчистване... Преиграха , ако бяха бутнали само едната кула , нямаше да бие на очи...
  • 15 Енчев

    42 2 Отговор
    За справедливост и Чест на Човешкия морал в света, трябва вече строго, да осъдим OTAN-ците за терористичните атаки, подготвени и извършени от тях в Ню Йорк, на 11.09.2001 г.
    А не да им търпим "Ислямския Лъжe-Т€рор", с цел безнаказаните им кражби, на €нергийни ресурси, по планетата!

    Прогресивната част на Планетата, поменава най-голямият, и жесток атентат, в историята си,
    9/11/2001 ОТАН-самовзривите в Ню Йорк. Отнели живота на около 3,000 невинни жертви, обвинявайки арабският свят, за да започне САЩ кражбата на енерго-ресурси, по планетата.
    Първа жертва след този ОТАN-теракт в Ню Йорк, стана непобедимият Афганиста.
    20г. ОТАН-ците се шматкаха, профуквайки на вятъра, над $72трилиона, и бидеха изхвърлени позорно от Афганистан.
    С над 10,000, убити и около 13,800 ранени, без ОТАN-коалицираните марионетки, от други държави. Членството на които се е превърнало в тотално-централизиранo, васал-феодаленo, ОТАN-робство! Колко общо, са Българските ОТАN-марионетни жертви, в Афганистан?
    Няма никаква разлика между;
    Кабул-2021 и Сайгон-1975, в бягството на САЩ от Афганистан, както на времето, от Виетнам!
    "Гласът на, Н€Суверенна БЪЛГАРИЯ"
  • 16 Иван

    37 0 Отговор
    Как се казва фирмата, която подготвя събарянето на сграда номер Седем? Къде е седалището й? Може ли за един час да подготви всичко? Защо нейните фирмени коли не се виждат пред сградата? Колко служители на фирмата са участвали? Колко дупки са пробили? Колко взрив са използвали? Защо не са вписани в Книгата на Гинес ?
  • 17 Хаха

    54 3 Отговор
    Кой летя до Луната? Щото САЩ и досега без руски двигатели не могат да достигнат дори станция МИР. Могат само да си разбият кулите. Едно време Нерон беше подпалил Рим за да се вдъхнови за поема. Евреите се вдъхновиха за Новия световен ред! Аманяма да се случи!
  • 18 Behemoth

    21 6 Отговор
    Как кой ?Целта беше да се стигне до ваксините и населението да се чипира за да може да се следи ефекта от пръскането от самолетите с цел всеобща мутация към извънземен разум от рептилен тип укриващ се в дупката от Царичина....
  • 19 ХАНС

    42 1 Отговор
    СЪЩИТЕ,КОИТО ПУСНАХА КОВИДА.НЕМСКО ЗЕЛЕ ДА НЕ СЕ ПРАВЯТНА УТРЕПАНИ
  • 20 1122

    48 2 Отговор
    Взривяването на Кулите и дело на сащ.Сами си ги взривиха, асега разправят небивалици.Още малко ,ще ни убедят ,че не саа взривили София и Софийско поле, Враца през 19443/448г.заедно с протините англичани.От престъпници убийци, извратени типове /това е материала от който е създадена тази корумпирана страна.И, сащ ще се състезава с Русия, с Поднебесната, съснормалните страни в Европа!!!В Голямата книга е написано за края на тази вредна страна, на престъпните секти, разрушила светските държави Сирия, Либия ,Ирак, Ливан.А ние, българите продадени от предателя Б. Борисов, от машеника Иван Костов, от ненормалния Ф. Димитров ,евреина Станишев ,се докарахме до положението да бъдем в групата на противна Англия и тъпите сащ.
  • 21 Лост

    12 0 Отговор
    За първата не знам, но втората я бутнаха заради БНТ. Не, че БНТ се усетиха да покажат директно предаване. Ако имаше и трета кула и нея щяха да бутнат.
  • 22 Тигър

    8 0 Отговор
    Най-доброто видео по темата. Кратко и ясно. Естествено тубата баннаха автора. Има си хас.

  • 23 Иван

    18 2 Отговор

    До коментар #10 от "Бин Ладен":

    Точно така! Американските нацисти избират него, защото му имат пълно доверие......за всеки случай държат Сауд Арабел като гарант.
  • 24 Годт

    1 4 Отговор

    До коментар #1 от "Изобщо":

    Ха ха
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Госあ

    13 1 Отговор
    С това съм съгласен, че религиозния фанатизъм води до конспиративни теории. А конспиративните теории разрушават държавата. Ако мошетата имат свръхестествени сили, то това са конспиративните теории.

    Коментиран от #28, #57

  • 27 Гръка

    22 0 Отговор
    дойче зеле се съмняват че е конспирация, тоест според тях са кацнали също и на луната но няма доказателства
  • 28 Гръка

    14 0 Отговор

    До коментар #26 от "Госあ":

    няма нищо конспиративно американците сами си докарват бели на главата след като признават животът на черните има значение
  • 29 Sabaton

    35 0 Отговор
    Не е нужно да си архитект за да видиш как кулите паднаха точно върху основите си, това няма как да се случи ако взрива не е бил контролиран предварително.
  • 30 1122

    32 1 Отговор
    Взривяването на Кулите и дело на сащ.Сами си ги взривиха, а сега разправят небивалици.Още малко ,ще ни убедят ,че не са взривили София и Софийско поле, Враца през 1943/44г.заедно с противните англичани.От престъпници, убийци, извратени типове /това е материала от който е създадена тази корумпирана страна.И, сащ ще се състезава с Русия, с Поднебесната, с нормалните страни в Европа!!!В Голямата книга е написано за края на тази вредна страна, на престъпните секти, разрушила светските държави Сирия, Либия ,Ирак, Ливан.А ние, българите продадени от предателя Б. Борисов, от мошеника Иван Костов, от ненормалния Ф. Димитров ,евреина Станишев ,се докарахме до положението да бъдем в групата на противна Англия и тъпите сащ.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Иван

    22 1 Отговор
    Обикновено подготовката за събарянето на сграда отнема две седмици.......как така сграда номер Седем се срути 10 минути, след като еврейския сатанист Лари Силвърщайн изрази това желание?
  • 33 Професора

    30 0 Отговор
    Къде е самолета от Пентагона, няма нито следа след взрива от него?
  • 34 VAIPER

    24 1 Отговор
    Майкал Мур им показа как са паднали кулите във филма,, 9.11 Фаренхайт" на кулите на които им е бил изтекъл срока на годност!
  • 35 Иван

    22 1 Отговор
    В САЩ не можеш и дърво да отсечеш, ако не си получил разрешение от местен съдия......кажете ми името на съдията, дал разрешението за събарянето на сграда номер Седем.
  • 36 Енчев

    20 1 Отговор
    Кой от известните, местни-BANKСТЕР-Юдеи, взриви и билдинг No-7?
    За справедливост и Чест на Човешкия морал в света, трябва вече строго, да осъдим OTAN-ците за терористичните атаки, подготвени и извършени от тях в Ню Йорк, на 11.09.2001 г.
    А не да им търпим "Ислямския Лъжe-Т€рор", с цел безнаказаните им кражби, на €нергийни ресурси, по планетата!
    Прогресивната част на Планетата, поменава най-голямият, и жесток атентат, в историята си,
    9/11/2001 ОТАН-самовзривите в Ню Йорк. Отнели живота на около 3,000 невинни жертви, обвинявайки арабският свят, за да започне САЩ кражбата на енерго-ресурси, по планетата.
    Първа жертва на този "Ислямския Лъжe-Т€рор", стана непобедимият Афганиста!
    Който им, отмъсти много жестоко.
    20г. ОТАН-ците се шматкаха, профуквайки дем(ек)ократски на вятъра, над $72трилиона, и бидеха изхвърлени позорно от Афганистан.
    С над 10,000, убити и около 13,800 ранени, без ОТАN-коалицираните марионетки, от други държави. Членството на които се е превърнало в тотално-централизиранo, васал-феодаленo, ОТАN-робство! Колко общо, са Българските ОТАN-марионетни жертви, в Афганистан?
    Няма никаква разлика между;
    Кабул-2021 и Сайгон-1975, в бягството на САЩ от Афганистан, както на времето, от Виетнам!
    "Гласът на, Н€Суверенна БЪЛГАРИЯ"
  • 37 TUFR 22

    20 0 Отговор
    Чичо Сам как кой, после война в Ирак и Афганистан да изразхидящват военен бюджет и за отбрана без никой да се сърди. Убедиха говедата, че раздутия мн милиарден бюджет за отбрана е нужен!
  • 38 Кондолиза Райс

    24 0 Отговор
    Спонсорите на ДВ срутиха сградите! Спонсорите дето им плащат за пропагандата и ги създадоха миналия век!
  • 39 Храна за мурзилки

    3 22 Отговор
    И се почна едно наддаване от "очевидци " и "участници " на събитията .... Важното е да има тема да си изкарат копейките и да върви трафика към сайта
  • 40 ивелин

    29 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Едва ли има друго събитие,;Естествено е ,че има; 1) Убийството на Кенеди.2) Първи стъпили на Луната !но целият архив бе " откраднат" ( около 500 кг) от Пентагона преди 2-3 години ? 3) Убийството на М.Л.Кинг също ? Списъка е дълъг от тях всичко може да се очаква нация събрана от кол и въже ( престъпници и убийци).
  • 41 ClllC

    13 1 Отговор
    Взривиха ги ония "миролюбивиъе". Това е.
  • 42 Алфа Вълкът

    13 1 Отговор
    Не са паднали само кулите, преди втората кула пада съседна сграда в която нищо не се е блъскало

  • 43 Комуниста

    24 1 Отговор
    Това ли върховната демокрация според сороснята и техните пропандисти, говедарите са
    водили 100 войни за 70 години демокрация???!!! Много сте зле роби като си мислите, че това е демокрация!
  • 44 1122

    26 5 Отговор
    Напълно сме съгласни ,че евреите са на дъното.Няма нито един евреин загинал при взрива и падането на Кулите до основата си.Защо?Отговорете си сами.От разпъването на Кръста на Йисус Христос ,от безбожието си, от предизвикване винаги на войни с палестинците и насилствено отнетата тяхна земя и изградиха фалшивата страна Израел.Евреите са изгонени от всички страни/има малко във Франция ,малко в България, малко в Русия-без да могат да кажат "гъг"/Сталин изби всички евреи които кръжаха около сифилистика Ленин/.Хитлер трябваше да ги премахне до край, а не да напада Русия,където и загуби ВСВ.Та, мнението на коментиращите ,за евреите са точни.Всички българи знаят как пада под турско робство последното Царство-Търновското:евреин предава ,за пари входа към вътрешността на Търновград.Ето за пари евреите са готови на всичко.Техният Бог са парите.В сащ Федералният Резерв се държи от основаването само от евреи-фамилия Рокфелер.
  • 45 Батси и демокрацияра

    19 1 Отговор
    Бомби в Ирак, Сомалия, Виетнам, Северна Корея, Лаос, Филипини, Хаити, Либия, Сърбия..
  • 46 Алфа Вълкът

    3 0 Отговор
    Втора част

  • 47 Алфа Вълкът

    9 0 Отговор
    Айде бе модераторите, одобрете коментарите, да триете иначе еша ви няма!
  • 48 Матей

    16 3 Отговор
    Защо има конспираторски хипотези ли,защото ония американски гал-фо-ци не можаха да докажат по убедителен и простичък начин,че всичко ,което твърдят е вярно,и значи лъжат,увъртат го.И може би така им отърва,да не се знае какво точно е станало.Разбира се,един ден всичко ще стане известно,ама кел файда!?ЦРУ с какво се занимава,с елементарна разведка ли,амиии,с доста сложни интриги и разигравания,подлости и уловки.Дезинформацията си я имат на въоръжение по презумпция,да преметнат целия свят с някоя опашата лъжа,за да стане на тяхното,в това са неподражаеми.И кой смее да се усъмни,каквото казва някой американски емисар,като праведник непогрешим.Отива Виктория Нюланд в Украйна например и с 5 милиарда долара под мишница обръща наопаки цялата страна,и навсякъде все в тоя дух.
  • 49 В.В.П.

    19 0 Отговор
    Как ,Кой???.Висши военни,+ ЦРУ,,,За тях работата ,е най важна.!!!.Създадоха си ,20 г ,,къртовски труд,,..Няма проблем,,Хора ,мрат ,но това е без значение...Нищо лично,просто бизнес!!.
  • 50 Чепатия чеп

    12 1 Отговор
    ЦРУ И ПЕНТАГОНА
  • 51 333

    10 2 Отговор
    Хора ние незнаем какво става в нашата държава. Кой кого уби? Коя фирма на кого е? КОЙ ИМОТ НА КОГО Е ? А СМЕ ЕДНА ШЕПА НАРОД.........
  • 52 шефче

    10 0 Отговор
    По безсмислена и куха статия не можахте ли да публикувате по темата?!!
  • 53 ПРИПОМНЯМЕ

    19 1 Отговор
    .............Черните кутии на полет 77 и полет 93 са били незабавно конфискувани от ФБР. Съдържанието на лентите е обявено за държавна тайна и е засекретено. Никой извън правителствените институции няма достъп до тази информация, което поражда съмнения, че тези сведения се укриват от обществеността. В официалният доклад, предназначен за широка публика, никъде не се споменават черните кутии на отвлечените на 11 септември самолети.
  • 54 дуплоплутония

    5 0 Отговор
    дени джамбитода обясни, молим!! Убеден съм, че той знае, че Путин и учениците Петро и Беширов са го сторили!!!
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 ФАЩ САМИ СИ

    13 2 Отговор

    До коментар #6 от "Нашето Моше":

    КОЙ,КОЙ,КОЙ. АМИ АМЕРИКА САМА СИ ГИ СЪБОРИ И ИМА МНОГО ФАКТИ И ДОКУМЕНТИ, И НАЙ-ВЕЧЕ ОСТАТЪЧНА РАДИАЦИЯ!!!! РАДИАЦИЯ!!!!! В САМОЛЕТИТЕ НЯМА РАДИАЦИЯ!!!!! ХAМEРИКAНЦИТE CAМИ CИ CЪБOРИХA КУЛИТE, ЧEТEТE В CТРOГO CEКРEТНO OГРOМНA CТAТИЯ НA AНГЛИЙCКИ CЪC CХEМИ,ГРAФИКИ,РAЗЯCНEНИЯ И ИЗВOДИ OТ AМEРИКAНCКИ CЛEДOВAТEЛИ, КAК CAМИ CA CИ CЪБOРИЛИ КУЛИТE, CAМOЛEТИТE CA БИЛИ CAМO ЗA КAМУФЛAЖ.
  • 57 Ерец

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "Госあ":

    А бе ти пак ли под вола теле търсиш ? 1995 г 20 март религиозният фанатизъм до какво доведе на свещения остров , от “божествените “хора (както ги определяш) в Токийското метро ? Хайде спомни си !
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Коцето

    2 7 Отговор
    Жалка работа.
    Вярвате на арабските терористи с поясоци и щит от деца.
    Какъв акъл(никакъв)имате???
    Вярвате в конспирацията а не в истината?
    Вярвате на аллах и арабюх.
    Жалко сте
  • 61 Винету

    1 0 Отговор
    Репарации с лихви и скъп руски газ за дойче в следващите 919 години! Как е 1000 годишния райх швабшвайн?
  • 62 Не вярвям

    9 0 Отговор
    Защо писателят-журналист Тиери Мейсън, написъл “11 септември 2001. Ужасната измама” е обявен за персона нонграта за страните членки на НАТО.
    Също като с ваксините. Руските не стават!
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.