Last news in Fakti

13 Септември, 2021 11:34 3 359 16

Завърши ключова операция на новата АЕЦ в Турция

  • аккую-
  • аец-
  • турция-
  • русия-
  • атомна централа-
  • атомна енергетика

Външната обвивка е направена от стоманобетон и е проектирана да издържа земетресения и цунами

Завърши ключова операция на новата АЕЦ в Турция - 1
Снимка: Росатом

В реакторната сграда на втори енергоблок на новоизграждащата се АЕЦ „Аккую“ в Турция монтираха втория слой на вътрешната защитна обвивка (ВЗО), която е един от основните елементи на системата за безопасност на централата. Обвивката осигурява защитата на реакторното отделение и е опора за полярния кран, с помощта на който при експлоатацията на АЕЦ се изпълняват операции по обслужването на реактора.

ВЗО е изградена от стоманена облицовка, осигуряваща херметичност на реакторното отделение, и специален бетон. Вторият слой на обвивката е метална конструкция, съставена от 24 секции. Масата на секциите е от 5 до 7 тона, а височината – 6 метра. Те са заварени помежду си и се съединяват в единна цилиндрична конструкция, която е висока 12 метра. Монтирането на нивото на вътрешната защитна обвивка е сложна и продължителна технологична операция, а след монтажа височината на реакторната сграда на втори енергоблок се увеличи с 12 метра и достигна 16,95 метра.

„Завърши още едно важно събитие за тази година – монтирането на втория слой на вътрешната защитна обвивка на реакторното отделение. В продължение на няколко месеца специалистите извършваха монтажа на секциите в единна конструкция В реакторното отделение на втори енергоблок сега продължава работата по изграждане на шахтата на реактора“, подчерта директорът на изграждащата се АЕЦ Сергей Буцких. Секциите на вътрешната защитна обвивка са произведени в завод в Ленинградска област. Оборудването бе транспортирано по море от Санкт Петербург до площадката на АЕЦ „Акуую“ в провинция Мерсин, Турция. Реакторните сгради на енергоблоковете на АЕЦ „Аккую“ се оборудват с двойна защитна обвивка. Външната обвивка е направена от стоманобетон и е проектирана така, че да издържа всякакви екстремни външни въздействия – земетресения до девета степен, цунами, урагани и други.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хараре

    30 1 Отговор
    В България не искат да се строи,да бъде построена нова АЕЦ. Тъпите янки не разрешават.

    Коментиран от #2

  • 2 Гешо

    23 2 Отговор

    До коментар #1 от "хараре":

    .....И...до сега купуваха ток от БГ, а сега ние ще купуваме от Турция през Шиши и Баце.
  • 3 В.В.П. ,

    21 2 Отговор
    Ние, народът,на НРБ,се отказахме от Атома,в полза на слънчева и Вец,енергетика..Която ще е 6 ,пъти по скъпа,и ще бъде в ръцете на делутати ,мутри и бивши и настоящи премиери и министри .Ще удържим,!!Ше плащаме скъпо,но ще бъдем доволни. !!!.Индустрия,няма да имаме,но също ,такава ,не ни трябва ..!!!.От заемите и фондовете,ще живееме ,богато и охолно. !!.
  • 4 ДКЕВР

    15 0 Отговор
    Смешници и клоуни нашите статистици в БАН завършили в германистан отдавна са изчислили по немската математика как веи перките са бъдещето и АЕЦ го нема никъде тия къде се бутат всички изследвания ги спонсорира ДОйчи Зели без фичка на капака хохохох
  • 5 Читател

    17 2 Отговор
    Понеже сме рядко продажни и не защитаваме националният си интерес слугувайки на САЩ И ЕС ще купуваме ток от страни като Турция и то птценрала която можеше да е в България, вместо да си произвеждаме и продаваме. Кога накрая българина ще научи урока си и спомни думите на Стамболов никога в конфликт с Русия и близко до Германия

    Коментиран от #8

  • 6 хараре

    3 0 Отговор
    Тъй,де! Нали за това иде реч,Гешка?
  • 7 Безплатни АЕЦ

    5 2 Отговор
    За Турция.Унгария.Египет.Иран и т. Н.
    А за БГ ...
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 не може да бъде

    7 1 Отговор
    За тези ,които се интересуват от темата ще приведа едни данни за произвежданата елекроенергия в Германия.Данните са от германските медии Handelsblatt и Die Welt.Ел.ток произвеждан от възобновяеми източници е 14 пъти/1400%!/по-скъп от този от АЕЦ, и 5 пъти/500%/по-скъп от този произвеждан от газовите централи!Много бих искал да чуя и видя кога нашите купени на безценица за 30 сребърника експерДи ще дадат отговор на тези и подобни факти!С тези данни може да се обясни и привързаността на германците към руския газ,като се има пред вид ,че те затвориха атомните си централи!
  • 10 Гюро Михайлов

    15 1 Отговор
    ,, Спящите народи или изчезват или се събуждат роби’’, като че ли е имал впредвид българите ,е казал Ататюрк.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 В ТУРЦИЯ

    4 3 Отговор
    Няма комунисти
    ...затова си правят АЕЦ
  • 13 Гюро Михайлов

    6 1 Отговор
    В Турция има държавници, като Ердоган , който с поставя цели за 2070 година къде трябва да е Турция , аз не съм чул от наш политик къде трябва да е България през следващите пет години , камо ли за десетилетия напред. Държавниците мислят за поколенията, а политиците като нашите, мислят как да спечелят следващите избори.
  • 14 5иция

    7 0 Отговор
    Едвали България би могла да купува енергия от тях. Атомната централа дето се строи там ще задоволявала едва 20 % от необходимата енергия по днешно време. Всяка година икономиката им расте поне с 4 % тоест след 5 години тя едва ще отговаря за необходимата енергия на 5годишния и растеж.
  • 15 машалла

    1 1 Отговор
    за русофилистиците ша има протони колкото поемат и още отгоре
  • 16 Васил

    0 0 Отговор
    А у нас въглищата са на почит къде сме ние ???
Новини по държави: