Last news in Fakti

16 Ноември, 2021 20:48 7 394 53

Скъп и опасен проект: Турция строи атомна централа

  • аккую-
  • аец-
  • турция-
  • русия-
  • реджеп ердоган-
  • атомна централа-
  • проект-
  • владимир путин

Критици на проекта го смятат за безсмислен и опасен

Скъп и опасен проект: Турция строи атомна централа - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Все още Турция е страна без атомни електроцентрали, но скоро това ще се промени: след дългогодишно планиране в момента се изгражда първата турска АЕЦ. Президентът Реджеп Ердоган не вижда никаква причина страната му да не развива ядрената енергетика: „След като в 32 страни по света работят общо 443 атомни електроцентрали, е нехайство, ако не и предателство, че Турция още няма АЕЦ“, казва той. Но има и много критики срещу изграждането на първата турска АЕЦ в Аккую, Южна Турция. Макар регионът източно от Анталия, в който попада площадката на бъдещата електроцентрала, да е сравнително спокоен, Турция като цяло представлява активна сеизмична зона.

Турция няма нужда от атомна централа

Освен това АЕЦ "Аккую" е напълно излишен обект, твърди активистката от антиядрената организация "nucleersiz" Пинар Демирджан: „Ако погледнем енергийните потребности на страната, ще видим, че нямаме нужда от АЕЦ“, казва тя. Според турския президент обаче става дума за нещо много повече от добив на енергия. Той твърди, че страната понася загуби, само защото не е сред държавите с ядрени електроцентрали. „Никой, който поне мъничко цени икономическата независимост на Турция и го е грижа за доброто на турския народ, не би могъл да се противопоставя на атомната енергия“, обяви Ердоган.

Но тъкмо атомната електроцентрала в Аккую не е икономически рентабилна, твърдят критици от кръга около Демирджан. Обектът, който се изгражда от Русия, ще струва около 20 милиарда евро. Но тези пари след това ще трябва да се връщат. „Турция после ще изкупува тока от Русия срещу 11 евроцента за киловатчас. Това е четири пъти повече от цената, която плащаме в момента“, посочва Демирджан. Освен това атомната енергия е всичко друго, само не и екологична – независимо от уверенията на Ердоган, че тя помага за намаляване на парниковите газове. Хората на Демирджан дават пример с Германия, която се отказа от ядрена енергия, и то още преди да спре въглищата. Не и Турция, обаче.

С войнствени думи срещу противниците на ядрената енергия

Страната тепърва навлиза в ядрената епоха, обяви наскоро президентът Ердоган: „След завършването на централата в Аккую бързо ще преминем към подготовката за изграждане на втора, а дори на трета атомна централа. Независимо от това, че има хора, които в името на климата палят огньове по нашите улици и критикуват всяка наша стъпка, ние сме твърдо решени да въведем ядрената енергия в страната.“ С тези думи Ердоган на практика обяви война на противниците на атомната енергетика. На тях и бездруго не им е лесно, уверява Демирджан. Не само заради натиска, на който са подложени от управляващите, а и затова, че верността към правителството кара мнозина просто да си затварят очите.


Бел.ред.
Първите по смъртност в света са последни по избирателна активност.
Ние, българите.
Наистина ли не ни пука как ще продължим напред?!
Ще оставим ли твърдите партийни ядра на статуквото и гласовете от съседна страна да решат и тези избори?!
Да излезем в неделя и да гласуваме масово!


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 28 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 6969

    63 5 Отговор
    Хаха, дойче веле...

    Коментиран от #2

  • 2 Убии немеца

    68 5 Отговор

    До коментар #1 от "6969":

    Тъ пи те немци ги е яд че Светът строи и те не могат да кажат нищо

    Коментиран от #12, #30

  • 3 Госあ

    23 5 Отговор
    Пхахахахахаха
  • 4 Най важното

    13 45 Отговор
    Турция е земетръсна зона и може да се получи Буууум и самоунищожение

    Коментиран от #10, #19

  • 5 Е.С.

    65 6 Отговор
    Такава простотия само дойче зеле може да публикува. Ха-ха-ха!
  • 6 Мухоморко

    74 4 Отговор
    Така е, соросоидчета. Турция няма нужда от атомна централа. Виж, от един хубав и цветен гей парад в столицата, определено има нужда. 😂
  • 7 дъорд шварц

    69 4 Отговор
    Някакво соросоидче по БНР преди седмица твърдеше, цитирам по памет "България няма нужда от нови ядрени мощности. В региона има достатъчно енергия. В Румъния АЕЦ Черна вода, а в Турция също се строи атомна централа. България ще има достъп до тази енергия." Такива са за въжето.

    Коментиран от #25

  • 8 Край

    70 3 Отговор
    България има АЕЦ от 1974г. Сами си дайте сметка колко бяхме преди Турция и къде сме сега.

    Коментиран от #13, #14

  • 9 честито

    64 3 Отговор
    Когато произвеждаш енергия, тогава си независим. А новият световен ред мрази независимите държави.
  • 10 не се притеснявай

    5 17 Отговор

    До коментар #4 от "Най важното":

    Достатъчно близо са до нас

    Коментиран от #17, #48

  • 11 ВУЛГАРНО ГАДНИ

    45 3 Отговор
    ХА ХА ХА ДОЙЧО ЗЕЛЕВЦИТЕ ЩЕ ДАВАТ ОПОРКИТЕ НА ТУРЦИЯ И ЩЕ КАЗВАТ ОТ КАКВО ИМАТ НУЖДА И ОТ КАКВО НЯМАТ НУЖДА. ЕРДОГАН ДА ИЗГОНИ ВСИЧКИ МИСИРКИ НА ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ НЕЗАБАВНО!!!!
  • 12 юден веле

    46 4 Отговор

    До коментар #2 от "Убии немеца":

    Какви немци, тая медия е изцяло под контрола на евреите от САЩ и Израел.
  • 13 честито

    44 2 Отговор

    До коментар #8 от "Край":

    Много ток продадохме на Турция, тогава те нямаха нощно осветление дори в големите градове, за да пестят ток. Но нещата се обръщат. След 10-15г. цялата ни електрическа мрежа ще бъде вързана към турската, откъдето ще получаваме ток, не знаем на каква цена и дали редовно...
  • 14 няма страшно

    28 2 Отговор

    До коментар #8 от "Край":

    Сега чакаме на опашка Турция да ни продава Дронове
  • 15 БАЙ КУРТИ

    42 4 Отговор
    DW - АЕЩ вече е построена на 70% . След няколко години при пълна мощност ще изнася за целия Арабски полуостров .Недай БОЖЕ както е тръгнало може и Ний да внасяме ток. Ония със сините джуки ИВАН КОСТОВ подписа договор ЕК за затваряне на 4 реактора . И няма да споменавам при кое правителство се опитаха да оспорват , но ЕК каза под документа стои подписа на вашето правителство
  • 16 МалкоЛогика

    27 1 Отговор
    Тези които са се минали и ще плащат газ от тук нататък по 1000 usd, и ще се молят за вятър, са много недоволни че някой ще има евтина енергия.
  • 17 Не знам

    9 17 Отговор

    До коментар #10 от "не се притеснявай":

    Ама Констанипол ще потъне

    Коментиран от #23

  • 18 истината е

    40 5 Отговор
    ЧЕ ЗАПАДНЯЦИТЕ НЕ ОБИЧАТ НЕЗАВИСИМИТЕ ДЪРЖАВИ КОИТО РАСТАТ ИКОНОМИЧЕСКИ ЩОТО Е ТРУДНО ДА ГИ НАПРАВЯТ КОЛОНИИ И ДА ГИ РАЗГРАБЯТ КАКТО НАС. ЗАТОВА Е ТОВА МУЧЕНЕ В ХОР.
  • 19 Гошо

    29 3 Отговор

    До коментар #4 от "Най важното":

    Публикувано във факти.бг: "Критици на проекта го смятат за безсмислен и опасен “
    Това ще да са нашите ядрени разбирачи Иво Инджев и она шмугльо лапнишарана Георги Котев
  • 20 Перо

    19 0 Отговор
    Ще секне износа на БГ и ток ще купуваме от там!
  • 21 БАЙ ТОШО ЖИВКОВ ОТ ОТВЪДНОТО

    23 1 Отговор
    ПО СКОРО ТУК ЩЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПОСТРОИ НОВА ЯДРЕНА ЦЕНТРАЛА , ЗАЩОТО ТУРЦИЯ Е В СЕИЗМИЧНАТА ЗОНА НА ЗЕМЕН ТРЪСТ , ДА НЕ КАЖА ЧЕ ЩЕ ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ И ПЪЛНА ПРОФИЛАКТИКА НА 4-ТЕ РЕАКТОРА И МОДЕРНИЗАЦИЯ НА АЕЦ КОЗЛОДУЙ , ЗА ТЯХНОТО ВКЛЮЧВАНЕ С ЯДРЕНО ГОРИВО ОТ РУСИЯ , КАКТО БЕШЕ ДО СЕГА С 2-ТА РЕАКТОРА , ТАКА ИКОНОМИКАТА НА ДЪРЖАВАТА НИ ЩЕ РАСТЕ В ПРАВИЛНАТА ПОСОКА , ЗА ПОДОБРИ ИВЕНСТИЦЙИ И ПО ЕВТИН ТОК , КАКТО БЕШЕ ПО МОЕ ВРЕМЕ , ВСИЧКИ ТЕЦОВЕ , ПА-ВЕЦОВЕ И АЕЦ РАБОТЕХА НА МАКС , ЗАЩОТО БЪЛВАХА ЗАВОДИ И КОМБИНАТИ С ПРОДУКЦИЯ НОН СТОП, ТАКА ЧЕ НА НОВИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ ИМ ПОЖЕЛАВАМ УСПЕХ В ВСЯКО НОВО НАЧИНАНИЕ , И ДА СЕ ЗАМИСЛЯТ ДЪЛБОКО ПО ВЪПРОСА ЗА НОВИ И ПО ДОБРИ ИВЕНСТИЦЙИ И ЗА ПОСТРОЯВАНЕТО НА АЕЦ БЕЛЕНЕ , ЗА ДА МОЖЕ БЪЛГАРИЯ ДА Я ПРЕБЪДЕ ЗАВИНАГИ , КАТО ЕДИН РАЙ НА БАЛКАНИТЕ !!!🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️!!!!!.
  • 22 Активист на БКП

    28 5 Отговор
    Преди 40 години турците се отопляваха с кравешки фекалии,ние имахме АЕЦ ! След ,, демокрацията,, вие знаете какво се случи...
  • 23 1453

    15 7 Отговор

    До коментар #17 от "Не знам":

    Константинопол потъна през 1453 от ръцете на един 20 годишен турчин, който превърна света София в джамия

    Коментиран от #34, #36

  • 24 Soykırım

    15 22 Отговор
    Докато има турци и ислям, ще има проблеми в целия регион.
  • 25 черния

    11 2 Отговор

    До коментар #7 от "дъорд шварц":

    От България СЕ ИЗНАСЯ около 1/4 от произвежданата електроенергия. НЕК я продава на цена около 1/4 от тази за българските потребители. Колко още електроцентрали трябва да се построят и какво да се прави с тяхната електроенергия.
  • 26 Велика Пуйка

    10 27 Отговор
    Завчера турски жандармеристи, заедно с частни охранители, нанесоха побой на неплатените работници, които протестираха в АЕЦ "Акую". Самите работници казаха, че не са получавали оскъдните си заплати от месеци. Сиганска работа...

    Коментиран от #31

  • 27 Стефан Петров

    26 3 Отговор
    В напъна си да сменят колите с електрически скоро Германия може да се окаже с криза за ток. Щом и ядрената енергия се оказа неекологична това говори за умствен, а не екологичен проблем. Виж ако централата бе построена от Уестингхауз те щеше да бъде най-екологичната в света.

    Коментиран от #32

  • 28 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    30 1 Отговор
    "11 евроцента за киловатчас.
    Това е четири пъти повече от цената,
    която плащаме в момента" - Прочетохте ли това?
    11 евроцента са 22 стотинки,
    4 пъти по-малко са 5,5 стотинки.
    Това ли е цената на тока в Турция - 5,5 стотинки?
    Сравнете го сега с цената на тока в България.
    А ние изнасяме ток за Турция...

    Коментиран от #45

  • 29 Рошко

    13 3 Отговор
    Е как няма да е опасна като е Турция и написано от дойче зеле
  • 30 Рошко

    17 1 Отговор

    До коментар #2 от "Убии немеца":

    Това не са немци а немски евреи
  • 31 Истината

    8 4 Отговор

    До коментар #26 от "Велика Пуйка":

    Сиктиридис ти ли си?

    Коментиран от #41

  • 32 БАЙ ТОШО ЖИВКОВ ОТ ОТВЪДНОТО

    5 6 Отговор

    До коментар #27 от "Стефан Петров":

    МНОГО ПРОСТО , ВЗЕМИ СИ АВТОМОБИЛ НА ТОК ОТ ЯПОНИЯ ИЛИ КОРЕЯ , МОЖЕ И ОТ САЩ , ИЛИ АУРУС ОТ РУСИЯ НА ТОК ИЛИ ВОЛГА , ИЗБОРА СИ Е ТВОЙ !!!🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️!!!!.
  • 33 АБВ

    2 12 Отговор
    Тия ако гръмнат до тук с Европа Турчин и ядрена енергетика ХА ХА
  • 34 Не се радвай

    7 1 Отговор

    До коментар #23 от "1453":

    Четеш ли какво става в Германия?
  • 35 6A13TT

    17 1 Отговор
    Продължавам да се удивлявам на олигофрените от дойче зеле - тия явно си живеят в някакъв техен си свят, където публиката им вярва и аплодира. В нашия отдавна са за присмех.
  • 36 Ако трябва да сме точни

    5 3 Отговор

    До коментар #23 от "1453":

    19 годишен
  • 37 То ако слушаме зелето

    18 2 Отговор
    И от летище Истанбул нямаше нужда. Сигурно са прави за тях си защото след откриването му техните летища фалират едно по едно.

    Коментиран от #40

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 В.В.П.

    3 1 Отговор
    И във Константинопол,Има соросоиди,които убеждават ,простите турци ,че не им е нужна енергия..Турция е световен производител,,Като Китай. За съжаление ,е така ..Плащат ,за обекта 20 млд,казва шорошката,обаче и ще плащат11,цента на Рушняците...На кого е централата,??
  • 40 То па едно летище

    2 13 Отговор

    До коментар #37 от "То ако слушаме зелето":

    Едно от опасните в света. Избихте гларусите бе
  • 41 Мави Шарлатан

    4 2 Отговор

    До коментар #31 от "Истината":

    Гамисуглу ти ли си бе?
  • 42 пациент

    9 0 Отговор
    "ако погледнем енергийните потребности на страната, ще видим, че нямаме нужда от АЕЦ"

    да се познава някой от списващите тука? от един извор водица пият всичките.
  • 43 Ал Ватия НЛО

    2 8 Отговор
    логично, малко преди да бъде завършена атомната електроцентрала, тя ще бъде разрушена. бог знае от какво. и правилно. ядрената енергия е опасна в ръцете на националистически ислямо-фашисти
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 касапина

    2 4 Отговор

    До коментар #28 от "ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ":

    Путин ще намаже от цялата работа хванал е здраво турчолята за гушите

    Коментиран от #53

  • 46 Ебтер

    5 1 Отговор
    Браво на господин Ердоган! И много Ви моля не му бъркайте името! Той е ер Доан, Доан значи сокол, а картал орел! Буквата g с ченгел отгоре просто удължава звука! А той си е прав-такава голяма държава а да няма ядрена енергия при това че има ракети!? Просто трябва да се оправи тази недалновидност, тогава и в политиката може да бъде още по твърд. Който се сеща какво искам да кажа-браво на него!!!

    Коментиран от #52

  • 47 грух

    5 0 Отговор
    Дойче веле - либерастки помияри !Гроздето е кисело ! Яд ви е, че братушките строят АЕЦ в Турция и пищите от злоба, нещастници ! А вие, целият Запад вече не можете една АЕЦ да построите ! Факт. ПФУ !
  • 48 грух

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "не се притеснявай":

    ми, кат са ти близо, бегай у любимата ти Кравария, тъпо соросоидно квазимодо !
  • 49 Който не строй АЕЦ ще купува факт

    2 0 Отговор
    ЕЕЕ СКЪП ЩЕ Е ЗА БУГАРАЦИТЕ ВНОСИТЕЛИ ТУЙ НИ ЧАКА
  • 50 ЪРП

    1 3 Отговор
    АБСОЛЮТЕН ФАКТ Е ,ЧЕ ТУРЦИЯ Е В ИЗКЛЮЧИТЕЛНО СИЛНО СЕИЗМИЧНА ЗОНА!!!!
    В МОМЕНТА ИМА ИНТЕРАКТИВНИ КАРТИ НА ЗЕМЕТРСЕНИЯТА, КОИТО ГИ ПОКАЗВАМ ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ В НАЙ-ГОЛЕМИ ПОДРОБНОСТИ И ВСЕКИ МОЖЕ ДА ВИДИ РАЙОНА НА ИЗТОЧНОТО СРЕДИЗЕМНОМОРИЕ МЕЖДУ ТУРЦИЯ И ГЪРЦИЯ Е ОСЕЯН ПРЕЗ НЯКОЛКО ДЕНА БУКВАЛНО ОТ СИЛНИ ПОДВОДНИ ЗЕМЕТРЕСЕНИЯ , А ВСИЧКИ ОСТРОВИ В ТОЗИ РАЙОН СА ОТ ВУЛКАНИЧНА ДЕЙНОСТ!!!!!!
    ТАКА ,ЧЕ Е АБСОЛЮТНО РЕАЛИСТИЧНА ОПАСНОСТТА ОТ АВАРИЯ НЕ САМО ОТ МОЩНО ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ НО И ОТ МОЩНО ЦУНАМИ !!!!........И СЦЕНАРИЯТ НИ Е ПОЗНАТ.....,КАЗВА СЕ "ФУКУШИМА"!!!!!!!

    Коментиран от #51

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 ааааа

    1 0 Отговор

    До коментар #46 от "Ебтер":

    доан е ястреб а шахин е сокол
  • 53 грух

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "касапина":

    може и на теб турчолята да ти намажат нещо сутляшово нейде..
Новини по държави: