Last news in Fakti

24 Септември, 2021 14:33 1 787 23

„Роскосмос“ обяви търг за технологии по подготовка на смела пилотирана мисия

  • луна-
  • русия-
  • роскосмос

По-рано беше съобщено, че първият руски космонавт ще кацне на Луната през 2030 година

„Роскосмос“ обяви търг за технологии по подготовка на смела пилотирана мисия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Русия започна подготовка по изпращане на човек на Луната, обяви „Роскосмос“ в официално изявление.

Компанията обяви търг за проучване на проблемните въпроси при организирането на пилотирани полети до Луната, за да бъдат разработени изисквания за космическите технологии за организиране на такива мисии, се посочва в материалите на държавната корпорация, публикувани на уебсайта за държавни поръчки и цитирани от БГНЕС.

„Целите на изследователската работа: разработване на предложения, препоръки, изисквания за обещаващи технологии, елементи и системи от продукти за ракетни и космически технологии, осигуряване на надеждно изпълнение на пилотирани полети до Луната, работа на космонавтите в окололунната орбита и на повърхността на Луната с оглед на необходимостта от решаване на медико-биологични проблеми“, се казва в документа.

Общата сума на договора е 1,7 милиарда рубли.

За първи път в официалните документи на "Роскосмос" е посочено, че първите пилотирани полети до Луната ще бъдат извършени от Русия на ракета "Ангара" с помощта на малък пилотиран транспортен кораб.

Документът на „Роскосмос“ предвижда и разработване на изисквания за малък лунен излитащ и кацащ апарат, предназначен за кацане на астронавтите на лунната повърхност. През август 2020 г. ръководителят на компанията Дмитрий Рогозин съобщи, че кацането би било невъзможно без този комплекс, но неговата разработка не беше включена в никоя програма по това време.

Договорът предвижда и разработването на нов вид скафандър за работа на Луната и създаването на негов експериментален модел, а също и на средства за защита на здравето на астронавтите като нови комплекти за първа помощ, строителен лунен роувър (луноход-строител), "луномобил" (пилотиран нехерметичен луноход), обитаеми и енергийни модули на лунната база и кораб за доставка на стоки до Луната.

Работата по договора е разделена на части. Първите резултати трябва да бъдат представени в края на 2022 г. Като цяло програмата трябва да бъде завършена до средата на ноември 2025 г.

По-рано бе съобщено, че първият руски космонавт ще кацне на Луната през 2030 г.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 реалиста

    12 9 Отговор
    рогозин пак ще пълни чекмеджетата
  • 2 Риналдю

    14 19 Отговор
    Руснак ще стъпи на Луната,само ако китайците го закарат някога до там.А засега другарки и другари,нека се "насладим" на песните на Рогозин и да помечтаем.
  • 3 Kcaniba

    16 16 Отговор
    Браво на Русия!! Държава с глобални, общочовешки мисии?! С глобално мислене, а не както некои дребнави тостери и чушкопеци, ала сороснята...

    Коментиран от #16

  • 4 Ами

    5 3 Отговор
    те ИТН имат малък лунен излитащ и кацащ апарат, предназначен за кацане на астронавтите на Лунната с македонец в него! направо да се явяват на конкурса!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Санитарите

    7 6 Отговор

    До коментар #5 от "Вернер фон Браун":

    хайде вече си приберете клавиатурата ,че на фон Браун му дойде много от двойници!
  • 7 реалиста

    10 10 Отговор

    До коментар #5 от "Вернер фон Браун":

    аууу нИдей че ке те почнат русофилите.Много я мразят истината
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Реалност

    12 5 Отговор
    В руските форуми Рогозин го хранят яко.Там са свикнали с тъпата пропаганда и не и обръщат внимание.Технологичното изоставане е факт.Китай купуваше руско въоръжение до преди 15 години.Сега китайците имат изтребител 5 поколение приет на въоръжение а руснаците имат нещо което е по средата и то произведено в 10 броя.Индия също започва да купува техника от Запад

    Коментиран от #15, #20

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ПараШут

    10 8 Отговор

    До коментар #5 от "Вернер фон Браун":

    Нацистът Фон Браун - член на СС го прибраха краварите след войната, бе сопол, за да им направи ракети. Цялата астронавтика на обора е развита благодарение на него! През 1960 става директор в НАСА!
  • 14 утро

    10 3 Отговор

    До коментар #5 от "Вернер фон Браун":

    Операция „Осоавиахим“ се провежда на 22 октомври 1946 г., като НКВД и съветските военни части депортират повече от 2200 немски ракетни специалисти и учени в Съветския съюз и остров Городомля.

    Коментиран от #19

  • 15 msc

    5 3 Отговор

    До коментар #10 от "Реалност":

    Имат китайците изтребител пето поколение вярно е ,но само се поинтересувайте с какви двигатели е .А че Рогозин не е идеален - да определено не е , но преди него имаше повече технически гафове .Ето от миналата година нямат неуспешено изстрелване.

    Коментиран от #23

  • 16 Ортодокс

    6 3 Отговор

    До коментар #3 от "Kcaniba":

    Ти шегуваш ли са нящо ?
    На Рогозин цял свят му се смее Плямпа ,плямпа и нищо !
    Нищо което той е обещал не се е случило до сега . Междупланетни мисии обеща 2006 г . сега сме 2021 -те са 0.
  • 17 Ленин

    5 3 Отговор
    На рашките самолетите им падат самосиндикално,без обстрел,те на Луната ще ходят.Ако беше жив фон Браун,щеше да умре от смях,Гагагагааааааааа......!!!!!!!!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Ленин

    4 2 Отговор

    До коментар #14 от "утро":

    Брейй,голямата работа са направили чекистите!Но фон Браун си остана велик учен в САЩ,а не в СССР,където щяха да го кастрират,между другото,рашките откраднаха и схемата за атомик бомб,затова семейство Росенберг,евреи седнаха на хай волтажа в САЩ!!!
  • 20 От страни

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "Реалност":

    Да бе "най добрия истребител" с най скапаните двигатели моторесурса на който е броени часове. Как не можеха да правят двигателите така и не могат и днес. Примолиха се на русняците за техни двигатели и се оказа че има проблеми и с планера.
  • 21 От страни

    0 0 Отговор
    Кви са тия търгове не разбрах. Тия неща не се правят через търг - тия са луди. Търгове са -кой ще ти прдложи пркдмета на закупката на по евтина цена - тия кво очакват - да дойдат много яирми с много предложения - откачалки.
  • 22 4542

    3 2 Отговор
    Руснаците по-добре да се придържат към правенето на парфюмите на Роскосмос.Космическата сфера вече им е непонятна и да не се хабят въобще да се залъгват с подобни мисии.Толкова са изоставащи ,че дори няма нужда се коментира.
  • 23 Киро казана

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "msc":

    Ми то и ние нямаме неуспешно изстрелване.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания