Last news in Fakti

30 Септември, 2021 18:11 2 047 3

Британска компания разработва нова технология за магнити на термоядрени централи

  • токамак-
  • великобритания-
  • магнити-
  • термоядрени централи-
  • аец-
  • енергетика

Светът се нуждае от чиста, безопасна, евтина и достъпна енергия

Британска компания разработва нова технология за магнити на термоядрени централи - 1
Снимка: Shutterstock

Британската компания Tokamak Energy обяви, че е успяла да разработи революционна технология за защита на магнити, която ще увеличи търговската жизнеспособност на термоядрените централи и ще осигури по-висока производителност, в сравнение с алтернативните магнитни системи.

В токамака магнитите се използват за удържане и изолиране на плазмата, за да достигне високите температури, при които се осъществява термоядреният синтез. „Този последен тест дава възможност на разработващите термоядрени технологии да избират нова конструкция на свръхпроводящ магнит, който ще бъде по-устойчив на износване. Това намалява стойността и сложността на системите за защита от повреди“, заяви генералният директор на Tokamak Energy Крис Келсал.

По думите му светът се нуждае от чиста, безопасна, евтина и глобално достъпна енергия и магнитите, които разработва Tokamak Energy, ще я осигурят. „Двете водещи глобални технологии на компанията – сферичен токамак и HTS-магнити, заемат централно място в мисията ни за осъществяване на икономически успешен термоядрен синтез в компактни електроцентрали“, каза още Келсал.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 факт

    11 4 Отговор
    Нали БМБ ни пробута немските перки и отхвърли Белене а германецът Бодо Хомбах ни задължи да закриеме блоковете на Аец Козлодуй по времето на Кунева
  • 2 Бивш канадец

    12 2 Отговор
    "Токамак“ (съкр. от руския израз „ТОроидальная КАмера с МАгнитными Катушками“)! Ма наистина ли англетата ползват руското наименование на устройството?
  • 3 kjl

    8 1 Отговор
    Китайците и французите са много напред в конструирането и усъвършенстването на руската технология. За сефте чувам, че и инглетата се бутали там. Че и се изказват като водещи!
Новини по държави: