Last news in Fakti

1 Октомври, 2021 12:15 1 850 5

Испания към Италия: Предайте ни Пучдемон

  • карлес пучдемон-
  • испания-
  • италия-
  • каталуния-
  • съд

Съдията е поискал „незабавното предаване“ на Пучдемон

Испания към Италия: Предайте ни Пучдемон - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Съдията от испанския Върховен съд Пабло Ларена, който води делото срещу бившия премиер на Каталуния Карлес Пучдемон, поиска от Апелативния съд на Сасари, Италия, да се съгласи той да бъде предаден му на Испания.

Пучдемон бе арестуван и по-късно освободен от италианските власти, но делото по екстрадирането му ще се гледа през октомври. Според съдията Европейска заповед за арест на Карлес Пучдемон, Тони Комин и Карла Понсати е все още в сила, въпреки че Съда на ЕС досега не е отговорил на преюдициалното запитване на Испания при какви обстоятелства Белгия, Шотландия и останалите държави членки могат да откажат да я изпълнят, предаде NOVA.

Фактът, че заповедта, издадена на 14 октомври 2019 година, е валидна и че тримата евродепутати нямат имунитет от 30 юли тази година, когато Съдът на ЕС окончателно им го отне, означава според съдия Ларена, че Италия има всички правомощия да предаде на Испания Карлес Пучдемон, който се укрива от 2017 година след проведения референдум за независимост на Каталуния, признат за незаконен. Съдията е поискал „незабавното предаване“ на Пучдемон, който беше пуснат на свобода след ареста си от италианските власти с уговорката, че ще се яви на делото на 4 октомври.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Е добре,и кво ще го прайте?!

    7 4 Отговор
    Маврите са ви проблема,ЕС ви е проблема,шофьорите също,цигойнерската Андалусия още повече,Пучдемон ви е временен отдушник от тоалетната стая..
  • 2 хан ювиги

    7 3 Отговор
    правдата и истината нямат алтернатива,свобода за Пучдемон!
  • 3 Някой

    7 2 Отговор
    Хм. Иначе създаването на Косово е законнно.
    Тук хората си организираха допитване по всички демократични правила. Но не се признава. Лидерите на Каталуния се преследват съдебно.
    Виж, обаче, Косово се създаде изкуствено - без референдум, а с решение на САЩ, облечено колкото да прикрие срамортите си, в решение на неизбрано и непризнато политическо ръководство. Но това явно го прави законно.
    Съвет към каталунците - следващият път директно обявявайте независимост. Явно това е правилният и законен път.
  • 4 Човека Коза

    3 1 Отговор
    Каталуния не е Испания
  • 5 тропчохопчо

    1 0 Отговор
    Не се карайте, бийте се!
Новини по държави: