Last news in Fakti

4 Октомври, 2021 11:52 3 089 26

Испания премахва почти всички COVID ограничения

  • испания-
  • коронавирус-
  • пандемия

В Мадрид регионалният премиер Изабел Диас Аюсо обяви, че баровете, ресторантите и дискотеките от 4 октомври нямат ограничения в капацитета си и работното време

Испания премахва почти всички COVID ограничения - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

От днес регионът на Мадрид премахва и последните ограничения, които бяха въведени по време на Covid пандемията. Това стана, след като в Испания беше отчетено излизане от петата вълна и регистрирана кумулативна честота от 58 случая на 100 000 жители.

Единствено във възрастовата група под 12 години все още остават над 100 случая на 100 000 жители, но с напредването на процеса на ваксинация, здравните власти са убедени, че ще овладеят заболеваемостта, предава кореспондентът на БНР.

Близо 78 % от цялото население на Испания вече е напълно ваксинирано, което позволява и отпускането на мерките, отбелязват правителствени източници.

В Мадрид регионалният премиер Изабел Диас Аюсо обяви, че баровете, ресторантите и дискотеките от 4 октомври нямат ограничения в капацитета си и работното време.

Разхлабват се мерките и в старческите домове, където вече ще е разрешен физически контакт между възрастните хора и техните семейства.

Подобряващата се епидемична обстановка е причина за отпадането на ограниченията във всички автономни региони, като затова те, заедно с централното Министерство на здравеопазването, приеха единодушно решение да разрешат на клубовете отново да продават билети за 100% от капацитета на футболните стадиони и за 80% за баскетболните мачове.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Си ган

    17 31 Отговор
    А Мунчо къде е да обясни защо проспа псоледните 6 месеца у нас?

    Коментиран от #25, #26

  • 2 Ивелин Михайлов

    18 10 Отговор
    Най-големият Исторически парк в света до Варна настоява и тук да се разхлабят мерките!
  • 3 Ваксиниран

    17 50 Отговор
    Испанците, италианците, немците си решиха проблема! А нашите "гении" ще има да тъпчат болниците и моргите!

    Коментиран от #9, #16, #18

  • 4 А нещо

    22 7 Отговор
    За зелените книжки в Испания- имам спомен за становище на конституционния им съд че са незаконни
  • 5 Реалист

    18 41 Отговор
    76% напълно ваксинирани! Браво! А в България Бай ти Ганя още обяснява как е голЕм тарикат и няма кой на него да му "набие" "експериментална" ваксина...калпав народ сме и ще си носим последствията!
  • 6 Педали - автомобилни

    13 38 Отговор
    Добре, че там хората са умни и не се влияят от постове на антиваксъри (страхливци) че видиш ли щяли да ги чипират (че мн им пука с кой си пие Ганьо ракията) или че ваксинираните щели да умират ама докато тука и затварят на запад (по-умните) вече са почти без мерки.
  • 7 хмм

    33 7 Отговор
    Който иска да се боде. Всеки решава сам какво да прави със себе си. Държавите изнудват гражданите си да приемат медикаменти което си е държавно насилие.

    Коментиран от #10

  • 8 Ваксиниран1403

    13 30 Отговор
    В другите развити страни се ваксинират масово защото са “прости” и не разбират “достоверните” теории за ваксините. Същите тези които са “прости” скоро ще забравят за проблема и икономиката им ще се изстреля нагоре. За сметка на това ние и такива като нас “много хитри” ще се редим за спасителни заеми които ще ни отпускат “простите” при “перфектните” лихвени условия. Бъдещите поколения ще имат да изплащат много десетилетия тези заеми, но какво да се прави ние сме умните , а другите са тъпите. Това което човек сам си направи никои друг не може да му го направи.
  • 9 Неваксиниран

    29 3 Отговор

    До коментар #3 от "Ваксиниран":

    Израел, САЩ и много други що не си решиха проблема?

    Коментиран от #12

  • 10 мхм

    10 22 Отговор

    До коментар #7 от "хмм":

    Проблем няма! Но като не си се набол, следва да си платиш лечението, и да носиш наказателна отговорност, ако заразиш някого!

    Коментиран от #11

  • 11 Гост

    25 4 Отговор

    До коментар #10 от "мхм":

    Ти като набоден и ти се заразяваш и заразяваш други. И набодени са в интензивното. И ти си се набол с нещо, дето е платено и от данъците на ненабодените

    Коментиран от #13

  • 12 Ваксиниран1403

    3 15 Отговор

    До коментар #9 от "Неваксиниран":

    Да бе да осъвременете си опорните точки. В Израел делтата вълната вече затихва. В САЩ вълната също достигнаха максимума и почна да спада.

    Коментиран от #15, #17

  • 13 Ваксиниран1403

    4 13 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    Въпроса е във вероятността това да се случи. Ваксинацията намаля вероятностна, но не дава пълна гаранция това се пак никак не малко. Лечението дори на един средно тежък случаи на ковид в болница струва в десетки пъти повече от цената на която и да е ваксина.За разходите за лечение тежките случаи в интензивно отделение изобщо не може да се говори. Там съотношението между разходи и цена на ваксината не е десетки пъти, а става стотици и хиляди пъти.
  • 14 Грульо

    14 3 Отговор
    Малко олабване им дават преди зимната ковит вълна. :D Не пишат дали са отменили маските и други важни простотии, май не са, а само заведенията и свиждане за старческите домове, което е много далеч от "почти всички мерки". :D
  • 15 Наблюдател

    8 1 Отговор

    До коментар #12 от "Ваксиниран1403":

    Да в Израел делта вълната, вече затихва, но счупи всички черни рекорди от предишните вълни и то при ваксинирано население. Как става това?
    Смъртните наистина са по-малко от предишните вълни, но ги има и са все още притеснително много.
    Който не вярва да посети worldometers.

    Коментиран от #19

  • 16 селтак

    12 4 Отговор

    До коментар #3 от "Ваксиниран":

    Ми явно са си платили рекета към белата мафия и вече не ги пръскат от горе бе ваксиниран!
  • 17 Гестапо ТВ медия груп

    6 1 Отговор

    До коментар #12 от "Ваксиниран1403":

    Ама вие четете ли цифрите изложени в статията, че те имат поне два пъти повече заразени отколкото в България. 58 на 100 000, а при децата над 100 на 100 000

    Коментиран от #24

  • 18 Наблюдател

    7 2 Отговор

    До коментар #3 от "Ваксиниран":

    Испания, Италия, Англия, Израел са едни от държавите с най-голям брой ваксинирани, като Израел беше една от първите такива и беше давана за пример за това.
    Но делта вълната протече по различен начин в Израел за разлика от останалите държави. Там броя заразени беше рекорден, за съжаление смъртните случаи също бяха доста, макар и по-малко от предишните вълни.
    Общото между тези държави е, че са с ваксинирано население, разликата обаче е че Испания, Италия и Англия не успяха да се опазят много при предишните вълни. Имаше голям брой заразаени, много хора го преболедуваха и придобиха естествен имунитет.
    Това е основната причина за лекото преминаване през 4-тата вълна.

    Коментиран от #23

  • 19 Ваксиниран1403

    2 4 Отговор

    До коментар #15 от "Наблюдател":

    Делта вълната в Израел действително беше по-висока от преднините им вълни, но не с много. Спрямо височината на алфа вълната височината на делта вълната беше 122%. Защо не видите аналогичното съотношение в другите страни с ниско ниво на ваксинация през които вече премина делта вълната?
    Като пример Индия съотношението не беше 120%, а 400% за смъртността няма място за сравнение изобщо. И далеч не само Индия е пример в тази посока, а Индонезия, Малайзия,Грузия, а даже Япония. И недейте да казвате , че в Япония нивото на ваксинираните не е малко, а вижте колко е било при започването на делта вълната там. Като казвате Израел имал по-висока вълна въпреки, че имали голям процент ваксинирани защо не отчитате, че през тази вълна при тях до затваряне не се стигна всичко работеше, да варна се изискването за маски и здравни пропуски, но го нямаше затварянето на всичко от предишната вълна нямаше го изискването за не отдалечаване от дома учениците не спряха да учат в училище се неща които не бяха така при алфа вълната им. Ако не бяха ваксинирани дали щяха да преминат точно така през делта вълната? Дали щеше всичко да е работещо? Да идем и по-далече защо не видите каква беше делта вълната в Други страни като Гибралтар и Португалия например. И резонния въпрос е все пак защо в Израел не беше такава отговора е защото 60% ваксинирани и то преди повече от 6 месеца не са достатъчен фактор за по-голямо ограничаване на височината на вълната без други мерки. Във всички стра

    Коментиран от #20

  • 20 Ваксиниран1403

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "Ваксиниран1403":

    Във всички страни в които масовата ваксинация беше закъсняла и се оказа преди по-малко 5-6 месеща от началото на делта вълната тази вълна се оказа с значително по-малка височина от алфа вълните им. Именно това е Израел да започне поставяне на трета доза след 6 месеца. Не случайно и много други страни го правят също вече и при тях няма да има такова нарастване като в Израел и Великобритания, които бяха първи с масовото ваксиниране.
  • 21 селтак

    7 2 Отговор
    Абе нищо не пишете вече за Занзибар? Сигурно вече сичко живо там е измрело и е безлюден остров!
  • 22 провинциалист

    4 2 Отговор
    Къде е Ваксиниран1403, че техните го търсят да го бият?
  • 23 Ваксиниран1403

    2 3 Отговор

    До коментар #18 от "Наблюдател":

    Хубава теория, но не потвърдена от статистиката. В Гибралтар преболедувалите преди началото на делта вълната им са били около 12% от населението, а в Израел процента на преболедувалите е бил около 9%. Степента на тестване в Гибралтар е втората най-голяма в света така, че не обхванатите от статистиката случаи при тях със сигурност е по-малк отколкото в всяка друга страна. Нима 3% разлика може да обясни разликата между съотношенията на височините на вълните в двете страни. В Гибралтар височината на делта вълната беше само 25% процента от височината на алфа вълната им, а в Израел 122%. В Гибралтар практически обаче всички над 16 години са ваксинирани и масово това се случи няколко месеца преди делта вълната им. Дали не е по-вероятно причината за разликата да е в степента на ваксинацията и времето което е изминало от завършването на ваксинацията в съответната страна и момента на настъпване на делта вълната? Примерите с другите страни потвърждават точно това
  • 24 Ваксиниран1403

    2 5 Отговор

    До коментар #17 от "Гестапо ТВ медия груп":

    Вълната при нас тепърва катери нагоре, а при тях вече спада сравнението на моментните стойности при страни които се намират в различен етап от развитието на вълната не дава никаква обективна оценка . А защо не погледнеш нивото на тестване при тях и при нас като искаш да сравняваш регистрираните случаи в двете страни. При тях е в пъти по-голямо и открива съответно много повече от безсимптомните носители на вируса. Като ще сравняваме защо не сравним и смъртност при тях и при нас?
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: