Last news in Fakti

5 Октомври, 2021 20:35 3 333 23

„Северен поток 2“ се нуждае от нови гаранции

  • северен поток 2-
  • газпром-
  • гаранции-
  • цени на газа-
  • конкуренция

Цените на газа на европейските борси отново достигна рекордни нива

„Северен поток 2“ се нуждае от нови гаранции - 1
Снимка: БГНЕС

Германският енергиен регулатор заяви, че газопроводът "Северен поток 2" трябва да покаже, че няма да наруши правилата на конкуренцията на ЕС, като ограничи кои доставчици го ползват и може да бъде глобен, ако започне да изпомпва руски газ в Германия, без да получи необходимите одобрения, предаде Bloomberg.

„Северен поток 2“, проект, ръководен от „Газпром“, която има монопол върху руския износ по газопроводи, ще изпомпва горивото по тръбопровода под Балтика, заобикаляйки Украйна, която е въвлечена в дългосрочен териториален спор с Москва.

Строителството приключи и тестовете са в ход, но проектът срещна съпротива от САЩ и някои европейски нации, които казват, че това ще направи Европа твърде зависима от руския газ, който представлява около една трета от европейските нужди. Противниците също така казват, че Русия е приложила натиск, за да се опита да ускори процеса на одобрение от Германия, като не доставя допълнителен газ за Европа в момент, когато регионът е изправен пред енергийна криза на фона на нарастващото световно търсене на газ и скочилите цени.

Кремъл казва, че изпълнява задълженията си.

Германският регулатор Bundesnetzagentur (BnetzA) заяви късно в понеделник, че е помолил оператора на тръбопровода, базираната в Швейцария Nord Stream 2 AG, да покаже, че отговаря на всички необходими регулаторни изисквания, преди тръбопроводът да влезе в експлоатация.

„Това се отнася по-специално до въпросите за недискриминационния достъп до мрежата и интегрирането на интерконектора в германския пазар“, се казва в препратка към правила, които включват гарантиране, че операторът не ограничава достъпа на други доставчици на газ.

BNetzA, който заяви през септември, че има четири месеца за завършване на сертифицирането, заяви, че не може да изключат вероятността операциите по "Северен поток 2“ да започнат скоро. Но агенцията предупреди оператора, че може да бъде глобен, ако стартира преноса на газ, преди да бъде осигурена необходимата сертификация.

Придържане към правилата

„Северен поток 2“ съобщи в понеделник, че е започнал тестове на газопровода, който има капацитет да изпомпва 55 милиарда кубически метра (bcm) газ годишно. Той работи успоредно на съществуващия газопровод „Северен поток“, удвоявайки капацитета на мрежата.

Министерството на икономиката на Германия също трябва да извърши оценка, преди регулаторът да може да изпрати препоръката си до Европейската комисия. След това изпълнителният орган на Европейския съюз има два месеца да отговори, след като получи документите.

Операторът на тръбопровода заяви: „Северен поток 2 ще продължи да полага всички необходими усилия, за да гарантира спазването на всички приложими правила и разпоредби“. Компанията също така заяви, че е обжалвала решението на германския съд от август, което постановява, че тръбопроводът не е освободен от правилата на ЕС, изискващи собствениците на тръбопроводи да се различават от доставчиците на газ, протичащ през тях, пише Bloomberg.

„Северен поток 2“ казва, че тези правила на ЕС, които бяха изменени през 2019 г., са директна атака срещу проекта.

Зимни сметки

Според анализатори включването на "Северен поток 2" няма да намали значително цените на газа, които вещаят тежки сметки за европейските потребители тази зима.

Европейският еталон за нидерландски газ на едро за ноември се търгуваше около 111 евро за мегаватчас (MWh) във вторник, което е почти 500% повече от началото на годината.

Фючърсите на нидерландски газ за месец напред скочиха с 16% във вторник, достигайки рекордните 111,70 евро на мегаватчас. Еквивалентният показател за Обединеното кралство нарасна с цели 15% до безпрецедентни 282,19 пенса на терм.

Германската енергия за следващата година се повиши над рекордните 150 евро на мегаватчас, като цените за следващия месец и тримесечие също се покачиха до най-високите си нива досега.

Твърдите въглища за доставка през следващата година в Европа се насочиха към най-високите стойности от 2008 г. насам, докато квотите за емисии на Европейския съюз нараснаха за трети пореден ден.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    36 3 Отговор
    Ами ако махнат борсите няма да се вдига

    Коментиран от #2

  • 2 хъхъ

    56 1 Отговор

    До коментар #1 от "Рошко":

    Борсата и банката - свещенните крави на мошетата.
  • 3 фон Густав

    32 2 Отговор
    Германците се опраиха да му мислят про сти те франчуля италианос англетата и тн които ще плащат огромни такси на дойчовците
  • 4 НАТО ВЕЦ

    45 2 Отговор
    Те руснаците ще ви спазят изискванията, но вие ще духате таратора, щото за топла супа няма да има газ.
  • 5 1938 година

    2 43 Отговор
    Приликата с 1938 г е очевадна. Германците купуват газта на Путин и по този начин пряко финансират хиперзвуковите му ракети.

    Коментиран от #11, #14

  • 6 Смех

    55 2 Отговор
    Начи руснаците искат да продават газ по нов тръбопровод, ама не може така. Сега има недостиг на газ, ама пак руснаците виновни. Нема угодия и това е
  • 7 Абе, те като ви спрат газа,

    48 2 Отговор
    Ще видите едно спазване на правила! Като англичаните и щофьорите - изведнъж правилата се промениха! Пуста сопа!
  • 8 БПФ

    36 2 Отговор
    А чиновниците от регулаторът ще излязат ли след 3 месеца пред германските граждани, за да им обяснят защо са на тъмно, на студено, без хляб и работа?

    Газпром не бърза, херове и херинги !!! Вие ще останете без енергия и икономиката ви ще рухне !!!
  • 9 Владимир Путин

    12 4 Отговор
    Източна Европа трябва да се върне в отнетите земи на Руската империя, само така Северен Поток ще има гаранция за жителите там
  • 10 Някой

    38 2 Отговор
    Отново мушенгии на европейци. Тя, газта, ще мине 2000 € още тази седмица. Русия си изпълнява задълженията по договорите, но все пак тя е виновна. По презумпция.
    Защо партньорите ни от САЩ не доставят ня Европа големи количества евтин газ?
    А от друга страна, така работи пазарната икономика. Голямото търсене води до повишаване ня цената. Нали всички се стремим към пазарна икономика? Нали това беше най-добрата система? Защо ревем сега?
  • 11 Сатана

    27 1 Отговор

    До коментар #5 от "1938 година":

    Някъде по същото време в България започнаха да шият кожухчета и ръкавички за Вермахта за Источния фронт.Като верен съюзник на Хитлер.И после пак квичете ,че са избили елитът на нациската пасмина у нас от Народния съд.
  • 12 От страни

    28 1 Отговор
    Ей русняци, абе спрете им газта за десетина дена да погледаме сеир. Я виж кви нахалници и глупаци отгоре на всичкото - загиват от високи цени ама се правят на институтки - дай им "гаранции че други ще имат достъп до мощностите". Нема да се учудим ако утре и тия като наглосаксите ще почнат да изгиват от студ и недостиг на гориво и храна.
    Имше един виц: Малкият Иванчо гледа през дупка в спалнята кво правят майка му и бащаму и после слисан отстъпва и казва "И тези хора ме учат да не си бъркам в носа". Та така и тия.
  • 13 Кара си

    10 0 Отговор
    Иванчо Ладата и много щастлив. Обаче му дават Рено и той още по-щастлив. Обаче им казват на продавачите на Рено-"ааа не можем д му позволим да кара Рено щото ще свикне с него и после вие ще се възползвате от това."
    Та и тия така.
  • 14 Пак си

    13 1 Отговор

    До коментар #5 от "1938 година":

    не си преписал цялата лекция на семинара за соросоиди!Как все наполовина ги учите и до където ви изнася?Защо не остана на другата лекция от Алексей Милър да ти стане ясно!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Руснак

    20 1 Отговор
    Струва ми се че когато газ ще струва 2000 евро никой няма да пита за гаранции ще молят само да им пуснат газ. По северен поток 2.
  • 17 ужас

    16 0 Отговор
    Кучетата си лаят, а днес цената на газта вече е 1300$.
  • 18 Посли

    4 11 Отговор
    Ушанкити ши купуват скъпити мерцидеси на германцити и скъпити яхти да му мислят обикновенити хорица дето бачкат за стотинки как ши си купят евтинити рина и опили. За не разбиралите става въпрос че ако продаваш скъпо суровини после ще купуваш скъпи стоки.
  • 19 Хо хо хо

    25 1 Отговор
    Не искаме руски газ но руснаците са виновни че не ни го доставят.
  • 20 Ханибал

    15 1 Отговор
    Ако се направят още малко на интересни, германските глупаци, и населението ще бъде принудено да се топли на свещи, което от своя страна ще докара бунтове, които могат да прераснат в гражданска война, а политиците... управляващите политици просто ще бъдат избити до крак.
    Все от някъде трябва да се почне за отмиване на джендърите в Европа.
  • 21 хаха

    18 2 Отговор
    Хитрите глупаци от ЕС искаха срочни щкратки договори на пазарни цени, а не дългосрочни, както беше преди и наложиха това на Газпром!

    Е сега се изпълнява точно това, което брюкселските зелки наложиха по предложение на прибалтийските джуджета, които в скоро време ще започнат да живеят в землянки, и да се хранят с корени, защото господарите им няма да са по-добре от тях.
  • 22 плевен

    7 1 Отговор
    Според различни данни СП 2 струва около 9 bn долара. До този момент Газпром е спечелил около 2 bn, от празната тръба.Толкова за руските неприятности.
    Сега за нашите. От няколко дена предупреждавам пенсионерите във входа, да спрат да се тъпчат с това кисело мляко, защото напролет ТЕЦ-а ще им вземе апартаментите.
  • 23 мнение

    1 2 Отговор
    Меркел предаде ЕС и САЩ затова Америка ще се оттегли от НАТО
Новини по държави: