Last news in Fakti

9 Октомври, 2021 08:43 2 205 20

Отложиха решението за Кристалина Георгиева

  • кристалина георгиева-
  • мвф-
  • скандал-
  • китай-
  • пари-
  • разследване-
  • световна банка

Изпълнителният съвет остава ангажиран да проведе "задълбочено, обективно и своевременно разследване"

Отложиха решението за Кристалина Георгиева - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Изпълнителният съвет на Международния валутен фонд (МВФ) поиска в петък допълнителна информация за одиторския доклад на американската компания WilmerHale относно доклада на Световната банка (WB) Doing Business 2018. Това се посочва в писмено изявление на официалния представител на фондация Джери Райс, предаде NOVA.

Публикуван през септември, докладът критикува изпълнителния директор на Световната банка Кристалина Георгиева през 2018 г., която сега е управляващ директор на МВФ. Очакваше се бордът да се произнесе в петък дали тя ще успее да запази поста си на фона на скандала около одиторски доклад. „Въпреки че съветът е постигнал значителен напредък в анализа си, той реши на заседанието да поиска по-подробна информация с оглед на финализиране на този въпрос скоро“, каза Райс. „Изпълнителният съвет остава ангажиран да проведе задълбочено, обективно и своевременно разследване“, добави говорител на фонда.

Георгиева се срещна с членове на борда тази седмица, която продължи няколко часа, и заяви, че компанията в своя одитен доклад е изтълкувала погрешно действията. Тя отбеляза, че някои от думите ѝ са извадени от контекста и одиторите, с които членовете на борда също се срещнаха, не са ѝ дали възможност да провери точността на записаните изявления. Георгиева отхвърли и заключението на одиторите, че тя и други високопоставени служители на СБ са притискали служителите да променят данните в полза на Китай. Според сведенията Изпълнителният съвет на фонда е искал да завърши процеса по разглеждане на обвиненията на адвокати срещу Георгиева преди годишната есенна сесия на ръководните органи на МВФ и Световната банка, която ще започне следващата седмица.

Американските медии подчертават, че е малко вероятно членовете на борда да настояват за оставката на шефа на фонда преди есенната сесия. Така, според някои източници, Великобритания, Германия, Италия и Франция, както и редица африкански държави, подкрепят Георгиева и искат тя да остане на поста си. Ръководителят на МВФ традиционно се избира от европейските страни, а администрацията на Вашингтон номинира кандидата за поста президент на Световната банка. Налага се впечатлението, споделено от някои медии, че "надеждите, че Изпълнителният съвет бързо ще постигне консенсус относно нейното бъдеще...изглежда умират на фона на несигурността на позицията на САЩ". Заседанието на съвета е продължило няколко часа при затворени врати. Представители на някои държави искаха повече време за изучаване на документите, както и за несъответствия между позициите на Георгиева и компанията WilmerHale.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ауу

    21 3 Отговор
    Сталинка се издъни...
  • 2 лили

    22 1 Отговор
    Не е виновна за нищо ! Това са инсинуации !!!Приятелите на боко са най-невинните на планетата !Питайте Биков ,и той това ще ви каже !
  • 3 Сатъра на Хана

    22 1 Отговор
    ВУЙНА, КАНДИДАТ ЗА ПРЕЗИДЕНТ НА ДПС ...
    ..... И РАДЕВ ПАК ЩЕ ГИ БИЕ ВСИЧКИ, ОЩЕ НА ПЪРВИ КРЪГ
  • 4 свиреп ОХЛЮВ

    15 1 Отговор
    Звучи ли като отлагане на СМЪРТНОТО Й НАКАЗАНИЕ ? !
  • 5 Сталинка

    26 2 Отговор
    Не съм виновна! Бойко Борисов и Дянков ме накараха!
  • 6 шуми

    8 4 Отговор
    И тя, и Бойко играят за КПСС, Коминтерна

    Коментиран от #14

  • 7 фАНТОМасс

    20 0 Отговор
    Жената с пластмасовото лице и изкуствената усмивка , която й стои като залепена !
  • 8 леле КАКО

    18 1 Отговор
    Тази жена не беше ли кандидат на Борисов и ШАЙКАТА му , за да измести Бокова от някакъв важен международен пост ? И накрая Бокова , сама и без подкрепа , я ПРЕБИ на изборите ?
  • 9 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 0 Отговор
    капиталистка слугиня на СОРОС
  • 10 Джо Сатриани

    13 1 Отговор
    Кристалина по рождение е била СТАЛИНКА ! Защо се е срамувала от името си , та се е наложило да се преименува ? И сега ли ще направи салто мортале , за да си спаси кожата ?
  • 11 Пучо Капучо

    12 0 Отговор
    Тъс пача пък са оплакала чрез писъмце, че не я уведомили, че я разследват, ха-ха...егати разследването ше е тогава...уведомително разследване, ха-ха...В борбата си за власт, никога не е късно да станеш професионален идиот...като стринка ви Кристалинка, да речем...ха-ха...
  • 12 уртумурдук

    9 0 Отговор
    КРИсталина се подложи на ТиквАТА ББ ! Това е една МНОГО лоша атестация за морална хигиена ! И не може да остане без последствие рано или късно !
  • 13 Ицо

    9 0 Отговор
    Що е от ГРОБ се е крадец
  • 14 ФарабундоМарти

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "шуми":

    Бойко играе предимно и само за ......ЧЕКМЕДЖЕТАТА и ШКАФЧЕТАТА си !
  • 15 Урко

    12 0 Отговор
    Айде Боко да се обажда на Фандъчката и да я назначават в Софийска община, че да се свършва тая излагация.
  • 16 Обожател

    3 10 Отговор
    Кристалина е дин от малцината българи, стигнали до високи международни длъжности. Завистливата ганчова природа трудно понася подобно отделяне от стадото.........
  • 17 Гост

    4 6 Отговор
    Чета тука и се чудя? Двама- трима хейтъри пишат и плюят, или простия народ се е увеличил? Кристалина се била предлагала на Боко? Абе вие у ред ли сте? Сигурно е искала да става министър? На финансите? Тя е от 20 години в МВФ и Световната банка, и то като пряк ръководител, определя световната политика на финансите, пък тук некви сополи я закачат към Боко! Добра или лоша, в близките СТО години няма да има други българи на такова място! И трябва да се гордеем с нея! Иначе става като във вица за ада и казана с българите.....

    Коментиран от #19

  • 18 Тиквостан

    5 0 Отговор
    Национална гордост, лобизъм и корупция.
  • 19 Хаха

    8 1 Отговор

    До коментар #17 от "Гост":

    Да се гордеем с Кристалина? Сигурно си на някакви хапчета. Само номерът, който спретнаха с Борисов, като се кандидатира срещу Бокова за шеф на Юнеско, е достатъчен, за да предизвиква отвращение. Не може да забравим, че тя доведе и Дянков, едно от другите недоразумения на Боко през годините
  • 20 Българин

    3 1 Отговор
    Оставят ѝ малко време за да се оттегли с малко достойнство, нямайки си на идея, че ДС-мекеретата са оперирани от това. Тази е срам за институциите в които е заемала висши ръководни длъжности (включително България).