Last news in Fakti

11 Октомври, 2021 07:25 1 660 4

Промени във властта в Австрия и Чехия

  • австрия-
  • чехия-
  • себастиан курц-
  • андрей бабиш

Австрийският канцлер Себастиан Курц подаде оставка заради разследването срещу него за корупция

Промени във властта в Австрия и Чехия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Министърът на външните работи на Австрия Александър Шаленберг ще бъде назначен за канцлер на страната на 11 октомври, съобщиха днес от кабинета на президента.

„Федералният президент Александър Ван дер Белен ще назначи в понеделник Александър Шаленберг, който ще положи клетва като федерален канцлер“, се казва в изявлението.

Австрийският канцлер Себастиан Курц подаде оставка заради разследването срещу него за корупция.

Курц беше обвинен, че с пари на данъкоплатците е финансирал медийна кампания в полза на неговата кандидатура за канцлер. Той категорично отрече обвиненията.

"Обвиненията датират от 2016-а година, неверни са и съм убеден, че ще успея да го докажа," подчерта Себастиан Курц и добави, че в името на стабилността на Австрия се оттегля от поста.

Той е предложил да бъде заместен от външния министър Александер Шаленберг, но планира да остане лидер на консервативната си партия в парламента.

Предишното коалиционно правителство на Курц падна след подобни обвинения в корупция през 2019-а година.

В Чехия партията на премиера Андрей Бабиш изгуби парламентарните избори, като това вече стана ясно при при 100 процента преброени бюлетини от вота.

Две опозиционни коалиции - „Заедно“ и „Действие на недоволните граждани“ - печелят 108 от 200 депутатски места.

И двете формации вече заявиха, че няма да работят с Бабиш. Самият Бабиш призна поражението си и поздрави своите опоненти, като подчерта, че въпреки това неговото движение остава най-силната партия.

Избирателната активност в Чехия беше малко над 65 на сто, а изборите се проведоха на фона на скандала около разкритията на „Досиетата Пандора“, според които Бабиш е инвестирал над 20 милиона долара в офшорни компании, за да купи 16 имота във Франция.

Самият Бабиш призна, но заяви, че това се е случило преди да влезе в политиката.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Wert

    5 4 Отговор
    Някой май чисти соросоидите. Ангела и тя замина

    Коментиран от #4

  • 2 Българина

    9 1 Отговор
    юдоглбализма отстрани двама патриоти, само Орбан и Полша останаха. нещата отиват на зле в скапания ЕС
  • 3 Дългият

    5 0 Отговор
    Неминуемо наближават сериозни промени във властта и в България. Мина ерата на мутромилиционерската хунта. Идат по добри времена. Но ще бъде трудно.
  • 4 В грешка си

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Wert":

    Соросоидите си разчистват пътя. Те са им нужни ици, мислещи за държавите си, а евроатлантически, зелени русофобски послушковци.