Last news in Fakti

27 Октомври, 2021 19:26 2 001 8

Северна Македония трябва да даде перспектива на младите, за да останат там

  • северна македония-
  • ес-
  • членство в ес-
  • перспектива-
  • млади-
  • децентрализация-
  • скопие

В Северна Македония има видимо политическо желание за извършване на децентрализация

Северна Македония трябва да даде перспектива на младите, за да останат там - 1
Снимка: Shutterstock

В Република Северна Македония има ясно видимо политическо желание за извършване на децентрализацията, но е необходимо допълнително разясняване на законодателството и по-нататъшно развитие на реформите в сферата на местното самоуправление. Това се посочва в Препоръката за Република Северна Македония, приета днес единодушно на Конгреса на местните и регионалните власти на Съвета на Европа, съобщи специално за БТА агенция МИА.

Както съобщи кореспондентът на МИА от Страсбург, докладчиците за страната Харалд Бергман от Холандия и Зденек Броз от Чехия поздравиха факта, че правителството "постави силен акцент върху процеса на децентрализация", което е потвърдено и с приемането на новата Програма за трайно развитие и децентрализация за периода 2021-2026 г. В изказването си на днешното заседание на Конгреса Броз изтъкна, че от предишната Препоръка за страната, приета през 2012 г., е подписан и ратифициран Допълнителният протокол на Европейската харта за местно самоуправление.

Бергман на свой ред подчерта, че въпреки регистрирания напредък има постоянен недостиг на яснота и в законодателството, и в практиката по отношение на разпределението на компетенциите, което води до тяхното препокриване. Според него на местните власти са им необходими съответни финансови средства за изпълнение на задачите им, тъй като общините продължават да разчитат до голяма степен на трансферите от държавата. Докладчиците заключиха също така, че като цяло "задълженията за интегритет все още не се спазват адекватно при местните назначения". Във видео обръщение заместник-министърът на местното самоуправление Зоран Димитровски се спря на новата Програма за трайно и локално развитие и децентрализация за 2021-2026 г., а след приемането на Препоръката отговори и на въпроси на членовете на Конгреса.

В дебатите след доклада младежката делегатка от Република Северна Македония в Конгреса Моника Саздова подчерта, че като обикновен гражданин е забелязала напредък в процеса на децентрализация на страната. Но също както и нейната колежка от Босна и Херцеговина Балта Ламия, която говори от името на всички младежки делегати на Конгреса, тя специално подчерта необходимостта да бъде дадена перспектива на младите хора да останат в страната и "да не търсят късмета си в чужбина". Според тях при назначаването на работа трябва да се вземат предвид квалификациите на младите, а не непотизмът и политическите заслуги. В Препоръката Конгресът призовава властите в страната да се справят със съществуващите проблеми и да възложат повече отговорности на местните общности. За това е необходимо съответно финансиране и правителството се призовава да работи за увеличаване на ресурсите на общините в местните бюджети. Националните власти също така се насърчават да увеличат употребата на дигиталната технология, допълнително да консолидират антикорупционните мерки и да прилагат програми за укрепване на капацитетите на местно ниво.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 От Германия с любов

    11 2 Отговор
    Братя, мързели са, въобще не се учудвам че Димитров ги даде на сърбите, и че Тито ги караше да се разхождат с преводач в Югославия! Търтеи са, казвам ви го, всеки ден го виждам! Велики на думи, и се мислят целия свят им дължи защото са потомци на Сашо със задното предаване, и като го споменат, следва шамар и падане върху задното предаване! А пък за Самуил направо викаме линейката!
  • 3 Попа

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Варненец":

    Днес и папата не живее смислен живот, ти за къв се мислиш?

    Коментиран от #6

  • 4 Македонска

    7 3 Отговор
    со пипер: Маке-донците са племе сбирщайн - от кол и въже. След 1944 г. на българоезичното население му е набиван чембера със сръбска лексика и се стигна до там, че от линията Битоля - Прилеп - Велес - Крива паланка: на изток са българи, на север - шиптъри, на запад - шиптъри, на юго-запад - шиптъри, а в Скопие - Югокомунисти управляват територията...
  • 5 Перо

    7 1 Отговор
    Между обикновените хора и властниците в РСМ има пропаст! Няма властник или “професор” там, който да не е бивш УДБаш или активист на СЮК,който да не е на поста, без “заслуги”! Не че и у нас няма такива хора,но в РСМ,абсолютно нищо не се е променило от времето на СФРЮ и ситуацията е много по-тежко и оправданието е,че архивите са в Сърбия. Реално всичко се прави умишлено за да няма промяна и да бъде управлявана държавата с дистанционно. Нито Заев,нито Мицкоски,нито Пендаровски са хора на промяната! Добре е,че всичко се децентрализира по малко. Жалкото е,че обикновените хора трябва да страдат,до като “професорите” от МАНУ, финансирани от властниците пишат поредната,измислена “история”,на една държава,за пръв път създадена и призната от ООН, преди 28 г.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Генчо

    2 0 Отговор
    да одят по србско да се учат на занаят нали са сръбофили и патриоти, там да видят центъра на света, да занесат карамфил на паметника на тито дето ги направи колония и на техния патрон сталин
  • 8 Чичо

    1 0 Отговор
    Превърнаха ги в подчовешка стока ,нищо не става от тия
Новини по държави: