Last news in Fakti

30 Октомври, 2021 08:45 1 706 4

Борис Джонсън опита да намали напрежението с Франция

  • борис джонсън-
  • франция-
  • риболов

Макрон посочи, че "този спор не засяга само европейците, но и всички партньори на британците

Борис Джонсън опита да намали напрежението с Франция - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че Франция е един от "най-добрите, най-старите и най-близките приятели и сутрудници на Обединеното кралство" в опит да намали напрежението в двустранните отношения по повод на спора за риболовните права след Брекзит.

Борис Джонсън заяви това пред журналисти по време на полета му за Рим за срещата на Г-20. Запитан какво ще каже на френския президент Еманюел Макрон, когато го срещне днес, той отговори: "Връзките, които ни обединяват и свързват, са далеч по-здрави от сътресенията, през които преминават сега взаимоотношенията ни". Джонсън обаче отбеляза, че правителството му ще направи всичко необходимо да защити британските интереси.

В същото време в интервю за "Файненшъл таймс" Макрон посочи, че "този спор не засяга само европейците, но и всички партньори на британците, защото след години на преговори, когато само няколко месеца по-късно правите точно обратното на договореното, това не е добър знак, че могат да ви имат доверие".

В петък френският посланик в Лондон Катрин Колона бе привикана от британския министър по европейски въпроси Уенди Мортън, която изрази "разочарованието на "Даунинг стрийт" от постоянно използвания от Франция конфронтационен език, което не помага за решаването на спора".

Париж бе разгневен от решението на британските власти и тези на остров Джърси да откажат лиценз за риболов на френски плавателни съдове миналия месец. В четвъртък във френското пристанище Хавър бе задържан британски траулер, за който се твърди, че няма лиценз и бе отправена заплаха, че през следващата седмица няма да бъдат допускани британските кораби до френски пристанища и ще бъде затегната проверката по карабите и товарните камиони, ако спорът не бъде решен до 2 ноември.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    21 0 Отговор
    Кеф, па дано франсетата им спрът тока ама не ми ука нито за едните нито за другите
  • 2 хаберих

    10 1 Отговор
    - Имате ли алфа-пет-шест-диметилбензимидазолил кобамидцианид?
    - Имаме, това е витамин В12.
    - Ух, да де! Все му забравям тъпото име.
  • 3 електрошок

    4 0 Отговор
    Борис Джонсън опита да намали напрежението с Франция и врътна копчето на ел.таблото на минимум
  • 4 От страни

    0 0 Отговор
    Това кво означава - като им го набута и се дръпнал малко?
Новини по държави: