Last news in Fakti

31 Октомври, 2021 18:00 3 561 23

Какво решиха световните лидери за въглищата?

  • въглища-
  • световни лидери-
  • г-20-
  • климатични промени-
  • климат-
  • аец-
  • въздух-
  • замърсяване

Г-20 ще се придържа към обещанията, поети в Парижкото споразумение за климата

Какво решиха световните лидери за въглищата? - 1
Снимка: Shutterstock

Лидерите на най-големите световни икономики се договориха да спрат общественото финансиране за електроцентрали, захранвани с въглища, в чужбина, но не определиха цел за постепенно изключване на въглищата от енергийния микс на собствените си икономики, предаде БТА, цитирайки Асошиейтед прес.

Според заключителното комюнике от срещата на върха на Г-20 в Рим групата поема компромисния ангажимент за постигане на въглеродна неутралност "до или около средата на века". Страните от Г-20 общо генерират над три четвърти от парниковите емисии в света. Надеждите бяха на срещата да бъдат установени твърди цели за намаляване на емисиите, като същевременно се помогне на бедните държави да се справят с последиците от увеличаването на световните температури. Без такива цели има опасност да бъде загубен импулсът за по-широкия форум, който започна днес в Глазгоу, отбелязва АП.

В комюникето членките на Г-20 потвърждават поетия по-рано ангажимент на богатите страни да мобилизират 100 млрд. долара годишно, за да помогнат на бедните да се справят с климатичните промени, както и да увеличат финансирането, чрез което се подпомага адаптирането на страните с ниски доходи към промените. Те също така призовават Международния валутен фонд да създаде нов фонд за финансиране на бедните страни. В съвместното си изявление участничките във форума заявяват, че Г-20 ще се придържа към обещанията, поети в Парижкото споразумение за климата, но не се посочва краен срок за изпълнението на тези обещания. Липсата на конкретика ще бъде източник на разочарование за климатичните активисти, които се надяваха членовете на групата да дадат пример и да изпратят положителен сигнал към конференцията на ООН за климата в Глазгоу.

В заключителната декларация освен това се подкрепя предложението на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за въвеждане на минимален глобален данък за транснационалните корпорации от 15 процента. Документът определя инициативата на ОИСР като "историческо постижение, с чиято помощ" страните от Г-20 "ще изградят по-стабилна и справедлива международна система за данъчно облагане". ОИСР съобщи на 8 октомври, че членките ѝ са постигнали споразумение за въвеждане на глобален минимален корпоративен данък от 15 процента за компании с приходи от 750 млн. евро. Държавите възнамеряват да подпишат многостранна конвенция през 2022 година, която да бъде въведена през 2023 година. Налогът ще засегне гиганти като Епъл (Apple), Гугъл (Google), Майкрософт (Microsoft) и фармацевтичните компании Пфайзер (Pfizer) и Джонсън енд Джонсън (Johnson & Johnson).


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    33 0 Отговор
    А договорийа ли се да се залесява и нахранят гладните или ще почнат да търсят вода и на Юпитер или Нептун
  • 2 Кую

    20 0 Отговор
    А иии... черни са и боядисват. Набеден лидери.
  • 3 Край

    3 17 Отговор
    на кюмюра !

    Коментиран от #17

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Bai nudals

    7 2 Отговор
    Чорбинг спорт отиват на петица,локото води с 3:0 в 65мин.
  • 6 Майна

    24 0 Отговор
    Вижте какво ПУБЛИКУВА СВЕТОВНИЯ ИКОНОМИЧЕСКИ ФОРУМ..,,Ускоряване на дигитализираните работни процеси, което води до 84% от всички работни процеси като цифрови или виртуални/видео конференции.
    Около 83% от хората се планира да работят дистанционно – т.е. да няма повече взаимодействие между колегите – абсолютно социално дистанциране, отделяне на човечеството от човешкия контакт.
    Около 50% от всички задачи се планират да бъдат автоматизирани – с други думи, човешкият принос ще бъде драстично намален, дори при работа от разстояние.
    Ускоряване на цифровизацията на повишаване на квалификацията/преквалифициране (напр. доставчици на образователни технологии) – 42% от повишаването на уменията или обучението за нови умения ще бъдат дигитализирани, с други думи, без човешки контакт – всичко на компютър, изкуствен интелект (AI), алгоритми.

    Коментиран от #9, #15

  • 7 Ами ...

    17 2 Отговор
    Ясно. Ще стане, ама друг път. 😀
  • 8 Майна

    19 0 Отговор
    Да се ускори прилагането на програми за повишаване на квалификацията/преквалификация – 35% от уменията се планира да бъдат „преоборудвани“ – т.е. съществуващите умения се планира да бъдат изоставени – обявени за несъществуващи.
    Ускоряване на текущите организационни трансформации (напр. преструктуриране) – 34% от настоящите организационни структури се планира да бъдат „преструктурирани“ – или, с други думи, съществуващите организационни структури ще бъдат обявени за остарели – за да се освободи място за нови набори от организационни рамки, цифрови структури, които осигуряват максимален контрол върху всички дейности.
    Временно преназначаване на работници на различни задачи – това се очаква да докосне 30% от работната сила. Това също означава напълно различни скали на заплащане – най-вероятно неизползваеми заплати, което би направило също така планираната „универсална основна заплата“ или „основен доход“ – заплата, която ви позволява едва да оцелеете, очевидна нужда. – Но това ще ви направи напълно зависими от системата – цифрова система, където нямате никакъв контрол.
  • 9 Ами ...

    11 0 Отговор

    До коментар #6 от "Майна":

    Без човешко участие, което е проблема.
  • 10 Майна

    13 0 Отговор
    Временно намаляване на работната сила – това се очаква да засегне 28% от населението. Това е допълнителна цифра за безработица, прикрита, тъй като „временно“ никога няма да се върне на пълно работно време.
    Трайно намаляване на работната сила – 13% трайно намалена работна сила.
    Временно увеличаване на работната сила – 5% – няма позоваване какъв тип работна сила – вероятно неквалифициран труд, който рано или късно също ще бъде заменен от автоматизация, от AI и роботизиране на работното място.
    Няма приложени конкретни мерки – 4% – означава ли това, че само 4% ще останат недокоснати? От алгоритъма и насочени към AI нови работни места? – колкото и малка и незначителна да е фигурата, тя звучи като „пожелание за желание“, никога да не бъде изпълнено.
    Постоянно увеличаване на работната сила – само 1% се прогнозира като „трайно увеличена работна сила“. Това, разбира се, дори не е козметика. Това е шега.
    Това е това, което се излага, а именно конкретният процес на прилагане на The Great Reset.
  • 11 Майна

    15 1 Отговор
    DARPA – Агенцията за напреднали изследователски проекти в областта на отбраната, е част от Пентагона – и преди години разработи технологията. Въпрос на време е да го приложим. И ще бъде осъществено, ако ние, хората, не протестираме – масовото гражданско неподчинение е от порядъка – и то по-скоро, отколкото късно.

    Колкото повече чакаме с действия, толкова повече навлизаме в това абсолютно човешко бедствие.



    Социалните и човешките отношения се изкормяват.

    Това има няколко предимства за този нов „тоталитарен” подход на WEF към човечеството – за контролиране на човечеството.
  • 12 село

    10 2 Отговор
    "Тати каза, че ще ми купи куче, ама друг път."
    С две думи прехвърлят проблема на следващото поколение.
  • 13 Майна

    10 0 Отговор
    Част от нашата Народна организация за гражданско неподчинение ще бъде как да се фокусираме и да говорим, да образоваме, да информираме полицията и военните за това за какво ще бъдат използвани от този малък елит и че в крайна сметка те също са просто човешки същества , като нас останалите, затова е по-добре да застанат в защита на хората, на човечеството. Същото трябва да се направи и с учителите и медицинския персонал – информация, неограничена истина.

    Това е предизвикателството. Ако успеем – играта свършва. Но това е дълъг път.
  • 14 българин

    3 6 Отговор
    Къде е нашият Президент, защо го няма сред тези Президенти?

    Коментиран от #18

  • 15 Абе

    12 0 Отговор

    До коментар #6 от "Майна":

    Това,ако са го запланували може да рухне със един природен катаклизъм.Ако няма ток няма и интернет.Природно бедствие зададе ли се, нищо не може да го спре.дигиталността ще им иде на кино

    Коментиран от #16

  • 16 Майна

    14 0 Отговор

    До коментар #15 от "Абе":

    Току-що го публикуваха, само ви давам информация, щото нашите медии едва ли ще я направят достояние
  • 17 Кочо

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Край":

    Не Ве пич, отсрочка за кюмюра.
  • 18 Румбата

    1 3 Отговор

    До коментар #14 от "българин":

    Защото е палячо, натегач и само говори за ваксини, ама още май си вярва и не зацепва, че големите му батковци не го бръснат за кюстендилска, та е време да обърне другия край, а не да ни предава и продава.
  • 19 Дърт пее..раст...

    7 0 Отговор
    Като ,работник във Франция,ми вземаха 20%от бруто възнаграждение...Как ,така на Гугъл,ще е минимум 15.??трябва да е 50%...Събрали се да си разделят,едни 100млд,евра...Тая ,помия,за климата,я дъвчат от 25,год...И все по мръсно става,на планетата...
  • 20 Хаким

    4 0 Отговор
    Никой нищо не говори за истиският проблем който затопля земята..
    Всичко това с парниковият ефект на газовете е проба да се вземе време от истинският проблем който е в друга посока
  • 21 Мафиоти световни

    6 0 Отговор
    Щели да помогнат на бедните държави.Ще ги заробвате това е самата истина
  • 22 зен съм

    5 0 Отговор
    Квото и да са говорили накрая ще е с тяхните камъни по тяхните глави.
  • 23 Анонимен

    0 2 Отговор
    Докато Китай и Русия ползват въглища всякакви зелени политики са безсмислени и във вреда единствено на тези, които ги прилагат.