Last news in Fakti

1 Ноември, 2021 09:10 3 851 27

Евродепутати пуснаха жалба срещу ЕК заради договорите за ваксини

  • европейска комисия-
  • жалба-
  • евродепутати-
  • група на зелените-
  • ваксини-
  • договори-
  • съд

"Зелени" еврозаконодатели искат информация за отговорността и обезщетенията, производството на ваксини, включително количества, местоположения, цени и разходи за изследвания и разработки, имената на ръководната група, оформяща договорите и др.

Евродепутати пуснаха жалба срещу ЕК заради договорите за ваксини - 1
Снимка: БГНЕС

Законодателите на ЕС от групата на Зелените/EFA подадоха жалба до Съда на Европейските общности, в която посочват „имплицитен отказ“ от Европейската комисия да предостави достъп до информация относно договорите за ваксини между ЕК и производителите на ваксини, предаде euractiv.com.

Петима членове на ЕП от Зелените/EFA подадоха заявлението за случая на 22 октомври „след месеци на кореспонденция между Зелените/EFA и Комисията, по време на които Комисията не се съгласи да предостави прозрачен достъп до договорите“, според прессъобщение от жалбоподателите, публикувано на 29 октомври.

Въпросните евродепутати са Маргрете Окен, Тили Мец, Юта Паулус, Мишел Ривази и Кимбърли ван Спарентак.

Холандският евродепутат Кимбърли ван Спарентак посочи, че са изминали девет месеца, откакто Комисията официално е поискала достъп до пълния набор от договори за предварителна покупка на ваксини.

„В продължение на девет месеца Комисията отказва да ги разкрие, но след като бяха силно критикувани за непрозрачността на своята политика за ваксини, те публикуваха силно редактирани договори“, каза тя, добавяйки, че това е „очевидно недостатъчно“.

Групата на Зелените/EFA заяви, че прозрачността в процедурите за ваксинация не е осигурена, въпреки че здравето е „въпрос от обществен интерес“, и добави, че Европейската комисия не е взела предвид по-висшия обществен интерес при разкриването на договорите за ваксини.

Датският евродепутат Маргрете Окен подчерта, че милиарди средства на данъкоплатците на ЕС са изразходвани за сключване на споразумения с фармацевтичната индустрия.

„Разработването на ваксината е успешно, но споразуменията за предварителна покупка не са като ваучер за подарък, която индустрията може да използва без условия“, каза тя, добавяйки, че гражданите плащат както за разработката, за производството, така и за закупуването, без да знаят печалбите на индустрията е неприемливо.

На 17 юни 2020 г. Европейската комисия представи стратегията на ЕС за ваксините за ускоряване на разработването, производството и внедряването на ваксини срещу COVID-19.

Чрез предварителни споразумения за закупуване с отделни производители на ваксини, Комисията си осигури правото да закупи определен брой дози ваксини в даден период от време и на определена цена.

В замяна Комисията финансира част от първоначалните разходи от Инструмента за спешна подкрепа от 2,7 милиарда евро. Това финансиране се считаше за авансово плащане за ваксините, които държавите-членки закупуват.

Информацията, която членовете на ЕП сега изискват, е за отговорност и обезщетение, производство на ваксини, включително количества, местоположения, цени и разходи за изследвания и разработки, имената на ръководната група, договаряща договорите „и много повече“.

Спарентак каза, че прозрачността е важна за бъдещето, тъй като „знаем, че Европа ще продължи да се сблъсква с големи кризи като настоящата пандемия“.

„Ние сме в процес на създаване на нов Европейски орган за спешно реагиране в здравеопазването – HERA – който скоро ще отговаря за всички съвместни обществени поръчки в областта на здравеопазването. За да бъде HERA успешна, трябва да се гарантира прозрачност на всякакви бъдещи договори за ваксини и лекарства, както и независимо управление и контрол на тази структура“, каза тя.

Заявлението по делото беше внесено в съда ден след като Европейският парламент прие резолюция, призоваваща за законодателство, което да направи процеса на проучване, закупуване и разпространение на ваксини срещу COVID-19 по-прозрачен.

Евродепутатите поискаха Комисията да разкрие кой договаря закупуването на ваксини от нейно име. Тя трябва да публикува споразумения за покупка, сключени с доставчици на ваксини, включително подробности за публичните инвестиции и разходите за ваксини, и да оповестява всички потенциални нарушения на договора.

Евродепутатите изразиха надежда, че повече прозрачност ще помогне за борба със скептицизма срещу ваксините.

След пленарното гласуване Долорес Монсерат, испански евродепутат от групата на ЕНП и председател на комисията по петиции, каза, че за да бъде успешна стратегията на ЕС за ваксините срещу COVID-19, „на обществеността трябва да се предостави повече информация, като това ще увеличи доверието им във ваксините и в инвестициите на ЕС, до които се стигна.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мдааа

    109 1 Отговор
    Мафията е навсякъде, а главата й е в ЕК.
  • 2 Гост

    95 0 Отговор
    Браво! Така трябва! Да се види къде и как се харчат парите на европейският данъкоплатец!
  • 3 Псевдоним

    101 0 Отговор
    Сега остана и да кажат какви са връзките на съпруга на председателката на ЕК с една от фармакомпаниите.
  • 4 Тото

    77 1 Отговор
    Финансовите клаузи може би не са най-важните. Възможно е да съществуват и такива като освобождаване от отговорност при странични ефекти или подписването на декларациите за информирано съгласие да се тълкуват като доброволно участие във фаза 3 и 4. Дано получат достъп. Но е съмнително.

    Коментиран от #8

  • 5 Рошко

    53 1 Отговор
    Пак ще иьлъжст нещо
  • 6 Шопо

    48 1 Отговор
    Жми градо! Нищо няма да се получи, евреите ни унищожат!!!
  • 7 2255

    61 2 Отговор
    Защо трябва да подписваме декларация за информиран избор? защо по този начин освобождаваме производителите от отговорност и обезщетения за нанеси вреди на вакиснирания? Вярно, че каквото и да ни приказват, винаги става дума за пари, а сега за ужасно много пари.

    Коментиран от #19, #23

  • 8 Госあ

    42 0 Отговор

    До коментар #4 от "Тото":

    Много често в картелните търговски споразумения се правят изрични клаузи за забрана на използване на други продукти. В случая други ваксини и лекарствени препарати. А този договор определено е картелно търговско и политическо споразумение, а не медицинско. В тази връзка са озадачаващи липсата на споразумения дори с европейски водещи и доказани производители на ваксини като Санофи и Валнева, както и натиска срещу одобрение на техните продукти. Показателно беше и предложението на Нинова (едно от малкото и адекватни такива) за внос на китайски и руски ваксини, което отиде в небитието скоропостижно и без много шум. Самата тя не си отвори устата повече за това.

    Коментиран от #27

  • 9 Перо

    45 1 Отговор
    Браво на зелените! Сега ще цъфнат някои имена,завършващи на …ман,…..ски,……щайн,….. и др.подобни,от двете страни на договорите!
  • 10 Watchdog

    50 0 Отговор
    Въпросът с отговорността и "информираното съгласие" е ключов. Много хора в Брюксел ще трябва май да посетят затвора. Няма нищо да бъде оповестено. Някакви малоумно обяснение ще бъде дадено, подобно на далаверата с цените на енергоизточниците, че уж имало "дефицит" и евро кокошките ще го купят както обикновено. Някой в Брюксел и Берлин направиха много златни кюлчета около бизнеса с ваксинките.
  • 11 Студопор

    44 0 Отговор
    А нашите мисирки мълчат и покорно клатят главица, когато ЕС им каже нещо.
  • 12 Царете дават

    24 0 Отговор
    Пъдарите не дават
  • 13 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    30 0 Отговор
    Да проверят сметките на фон дето Кайен, офшорните.....
  • 14 плюс минус

    26 0 Отговор
    Дори закъсняха!
  • 15 браво

    25 0 Отговор
    От цялта тълпа дупетати само 5 се сетили да попитат барем зашо няма отчет за кинтите. И той от най-хулената у нас група на зелените.
  • 16 Роки

    31 0 Отговор
    Никой не знае кой произвежда експерименталните препарати, наречени "ваксини", въпреки че за да се нарече нещо "ваксина" трябва да е тествано минимум 10 години, преди да се инжектира в човек. Никой не знае нищо за договорите, никой не знае какъв е съставът на тия отрови, обаче ВСИЧКИ от сутрин до вечер облъчват съзнанието ни да се бодем два, три, четири пъти, а днес вече ни казват, че на всеки 6 месеца трябвало да се самоубиваме. Много бързат да ни отпратят от този свят богатите, че цървулите дето им ядем ресурсите сме станали твърде много.
  • 17 ПРОДЪЛЖАВАМЕ КРАЖБАТА

    32 1 Отговор
    Съпругът на фон Лайнер е представител на файзер за европа
  • 18 ти да видиш

    26 0 Отговор
    Ако издействат пълен отчет на финансите, там няма ли да видим едно тлъсто перо за реклама на продуктите, трансферирано до разни медии и политици без да са платени данъци?
  • 19 Перо

    19 1 Отговор

    До коментар #7 от "2255":

    Главен Изпълнителен Директор на Файзер е еврейна Алберт Бурла. Да не мислиш,че лобистите на мафията ще допуснат конкуренция в ЕС и преразпределение на печалбата!
  • 20 мародер

    18 0 Отговор
    Не вярвам да се получи нещо! Просто ще изчакат месец два през което време ще се дадът малко пари и никой няма повече да повдига каквито и да било въпроси.
  • 21 Биг Большой Идьотукрат

    12 0 Отговор
    Зелените като най-коректни питат, а националистите пълнят чекмеджета, социалистите трупат пачки, капиталистите го раздават либерално, извращения всякакви.
  • 22 Хей

    11 0 Отговор
    А нашите евродепутати къде са? За какво им плащаме огромни заплати?
  • 23 Ирина

    8 0 Отговор

    До коментар #7 от "2255":

    Още ли питаш,за информираното съгласие? Доброволна евтаназия и всеки, който пищи че се е ваксал,а други не са приели неизвестни течности е ходещ мъртвец.Не сега,а по -късно.
  • 24 Пред тази

    5 0 Отговор
    Диктатура на шепа хора,който сами се избират и назначават,който сами си делегират неограничени права,Социалистическата Диктатура е невръстно пеленаче.Защото приказките за Комунизъма,са пълна заблуда.Целта им беше Капитала да превземе планетата.Като взриви отвътре( с предатели, който да превърне в капиталисти)самия Социализъм,като социален модел и задължителна планова икономика..Тогава имаше единствено ограничение- частично,коя Държава ,какво да приозвежа от стратегическите отрасли.За да не настъпи кап.модел на конкуренция,който деформира пазара.Унгареца автобуси за ГТ- никой друг.Поляците- кораби за търговски флот,износ на въглища.Ние- тежки торове,електрокари,кари и ел.двигатели за тежкото машиностроене.Затова един Икарус струваше еднакво за целия Соцлагер.За разплашане се ползваше т.н" преводна рубла" с фиксиран курс за целия лагер.Иначе,дори и СССР не налагаше в останалите случаи ,това да- а това не! Това днешното е чист Фашизъм от периода на тридесете години.Но в европейски мащаб.Чудно ми е,как все още стотици милиони европейци,не им светва под шапката,че планомерно ги натикват година след година,в тясна рамка на тотален диктат.Отделните" бели лястовици" като унгарци,поляци, австриици,търсят всякакви начини( през избори,платени" опозиционери") да ги подчинят.Всичко останало е слънчасало поголовие.Казват му: скачай - скача.Казват му- ще те бодем през 6 месеца,кима като шиле и тръгва доброволно.Тези стотици милиарди се " оттичат към гейтсчо и компания.За
  • 25 Мила планета родино ти си земен

    4 0 Отговор
    Пара ДайС
  • 26 Бодак

    2 0 Отговор
    " Комисията не се съгласи да предостави прозрачен достъп до договорите ...

    И къде в случая се намира народовластието, демокрацията, обществено обсъждане на възловите за обществото решения ?
    Тайна, тайни преговори по въпроси касаещи общественото здраве... Изумително !!!
    Поредното доказателство, че т.н. "демокрация" е бутафория, PRопагандно лафче за наивници и лекоумници.
    Как след такова нещо да вярваш на еврокомисии и местния слугинаж. че и да се ваксинираш, за кеф на комспираторите - политици и фармафиоти.
  • 27 Много

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Госあ":

    тояно.
Новини по държави: