Last news in Fakti

13 Ноември, 2021 09:11 2 377 11

"Щяха да ме убият, защото ме нарочиха за вещица"

  • гана-
  • вещица

Някои от жените твърдят, че са били нарочени за вещици от злоба и завист, защото са успели да си изградят малък личен бизнес

"Щяха да ме убият, защото ме нарочиха за вещица" - 1
Снимка: DW

"Само Господ ме спаси. Едва не ме убиха", разказва Колого Тингана. Преди пет години тя е обявена за вещица. Оттогава живее в едно от селата на вещиците в Северна Гана. Стотици ганийки имат същата съдба.

"Само Господ ме спаси. Едва не ме убиха - дойдоха с оръжие и заплашваха, че ще го сторят. После ме отмъкнаха от селището и един от тях ми опря нож до гърлото и каза, че е по-добре да ме заколят. А после се озовах на това място", казва 71-годишната Колого Тингана. От 2016 година тя живее в село Гамбага. Наричат го селото на вещиците. В момента там живеят 87 отритнати от обществото жени.

Те живеят в ужасяващи условия

В Северната част на Гана има и други "села за вещици" - в тях живеят предимно по-възрастни жени. Всички те са били обявени за вещици от свои близки или роднини. Но има и по-млади ганийки, които са там заедно с децата си, а условията за живот са направо ужасяващи. Обвиненията срещу въпросните жени са все едни и същи - те били виновни за болести, суша, пожари или за кошмарни сънища.

Някои от жените твърдят, че са били нарочени за вещици от злоба и завист, защото са успели да си изградят малък личен бизнес. Сходна е съдбата и на Колого Тингана. Тя била обявена за вещица, след като нейни клиенти не можели вече да си плащат за закупените от нея хранителни продукти. Тогава започнали да разказват наляво и надясно, че е вещица, за да не плащат. Едва се спасила от побеснялата тълпа, дошла да я линчува. Изпитвала силен страх, защото вече е чувала за подобен случай на линчувана жена - тя била 90-годишна, но това не попречило да я убият. "Плаках, когато убиха онази възрастна жена. Това са престъпници. Правителството трябва да направи нещо, иначе те всички ще ни избият", казва Колого Тангана.

"Условията за живот в селата на вещиците са много лоши. Жените имат колиби от глина, там няма легла, те спят направо на пода само върху слама. Да не говорим, че и храната не достига. Вчера пристигнаха нови жени в селото, защото пасторът ги обявил за вещици - какво варварство само!", казва Самсон Лаар, който е координатор на една неправителствена организация, оказваща помощ на жените.

Пандемията от коронавирус допълнително е влошила положението на жените. Мнозина сега смятат, че вещиците са виновни и за тази нова болест. Подобни суеверия са добре познати на правителството на Гана. Още преди години то обяви, че има намерение да закрие селата на вещиците, но нищо особено не се случи. В някои много отдалечени кътчета на Гана има дори селища, които не са официално известни. А суеверията, свързани с вещици и магии, са дълбоко вкоренени в традициите на страната. "Селата за вещици съществуват от столетия", казва Ламнату Адам от женската правозащитна организация Songtaba.

Зли сили в дъното на всеки личен неуспех?

Духовниците също не помагат за преодоляването на този проблем. Тъкмо обратното - сред тях има такива, които обвиняват жените за чуждото нещастие. А черквите практикуват екзорсизъм и виждат зли сили в дъното на всеки личен неуспех", казва тя. Според правозащитничката, част от проблема се дължи и на това, че женските права не са достатъчно защитени, а уважението към жените като цяло е ниско. Смята се например, че мъжете използват своите спиритуални сили, за да закрилят своите семейства и общини, докато жените ги използвали, за да вредят на другите.

Неслучайно в Гана и до днес има селища на вещиците. Вярно е, че техният брой намалява - някога там са живеели близо 1000 жени, а днес са само около 300. Но за повечето от тези жени т.нар. села на вещиците са единственото убежище, което ги спасява от преследване и смърт.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 един от многото

    10 3 Отговор
    Абе , не съм виждал вещица , ама може и да са били прави!

    Коментиран от #11

  • 2 Анонимен

    9 3 Отговор
    Когато си прост и глупав колкото и пари да ти дават ти си оставаш такъв. Явно всичките в тази територия Гана са на един акъл и не трябва да ги съжаляваме.
  • 3 00014

    3 5 Отговор
    И на господ сигурно му трябват вещици.

    Коментиран от #5

  • 4 Роза

    15 0 Отговор
    Никой не избира в коя страна да се роди!Тези хора са имали лошия късмет да се родят в мизерна,изостанала страна пълна със суеверия и предразсъд ъци отпреди хиляда години.Те освен бедност и унижения друго не са видели.Не забравяйте,че това са човешки същества,и не се подигравайте с нещастията им!
  • 5 0013

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "00014":

    Вещери му трябват ... за казаните ...😈
  • 6 ГЕРБ- Жени

    4 1 Отговор
    Майко мила, добре, че не сме ганийки.

    Коментиран от #7

  • 7 www

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "ГЕРБ- Жени":

    Това е без значение! Вожда ви каза, че накрая всеки получава каквото заслужава. ;)
  • 8 грух

    7 1 Отговор
    Дойче веле, не се правете на утрепани, ами напишете нещо как ФАЩ ни бутат към световна война с всеки изминал ден !

    Коментиран от #10

  • 9 Истината

    1 3 Отговор
    Прилича ми на християнството преди да вземат властта от църквата. След това са направени реформи
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Ветеран от Протеста

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "един от многото":

    И аз не бях виждал Вещица преди да се оженя....Майката на Жена ми - тъщата ми разказа Играта,пич....Преобразява се в Кобра и ме хапе ,хапе ,хапе а аз уж бягам ама не мога да я надбягам.....И като се събудя - целия в пот,отвит,възглавницата на земята,а тя седнала в кухнята на моя стол и си пие кафето,пуши от цигарите ми и ехидно пита - Как спа зетко ...Добро утро.....Тва ако не е Вещица,кое да е ....А...????