Last news in Fakti

13 Ноември, 2021 15:02 1 141 20

Франция отбелязва 6 години от терора в Париж

  • франция-
  • тероризъм-
  • франсоа оланд-
  • ислямска държава

Довечера стадион "Парк де Пренс" ще потъне в минута тишина в памет на жертвите преди началото на мача Франция-Казахстан

Франция отбелязва 6 години от терора в Париж - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Франция отбелязва шестата годишнина от кървавите терористични атентати в Париж, при които загинаха 130 души, а стотици бяха ранени.

Продължава историческият процес срещу съучастниците.

Скромно и мълчаливо протича поклонението на местата, ударени на днешния ден преди шест години от терористите от „Ислямска държава“.

Сутринта френският премиер Жан Кастекс, кметът на Париж Ан Идалго и други политици поднесоха венци пред стадиона в Сен Дени, където се чу първият взрив и загина първата жертва, за да продължат към терасите на парижките заведения и зала „Батаклан“ - сцената на терора на 13 ноември.

Довечера стадион "Парк де Пренс" ще потъне в минута тишина в памет на жертвите преди началото на мача Франция-Казахстан.

Поклонението носи силен символичен заряд в момента на процеса срещу Салах Абдеслам, единствения жив от групата терористи, и двайсетината предполагаеми съучастници, с покъртителните свидетелства на оцелелите.

Вчера съдът изслуша тогавашния френски президент Франсоа Оланд.

Направихме всичко, за да заловим извършителите, но нямахме ключова информация, за да предотвратим атентатите“, заяви той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гадно

    9 5 Отговор
    Жалко за невинните, но франсетата сами си докараха проблема заради политиките на избраните от тях "миротворци".

    Коментиран от #3, #7

  • 2 Раданч Татлъту

    10 1 Отговор
    Да отговорят на терористичните заплахи, като организират един пъстроцветен Прайд!👧👳‍♂️🤡🥳👍
  • 3 Ако беше

    8 4 Отговор

    До коментар #1 от "гадно":

    заради политиката на политиците "миротворци" - и жертвите щяха да са измежду тях. Ключът за палатката се казва "мирна" "религия" - мракобесна идеология, сродна на нацизма. Докато не бъде забранена и изкоренена, както стана някога с нацизма - мир не само във Франция няма да има. А това с мирни средствата обясни ми как ще стане?!

    Коментиран от #11

  • 4 товя е

    10 0 Отговор
    всяка пацифистична нация ще изчезне
  • 5 БАЙ Х@Й‼

    11 1 Отговор
    Помним френските МОШЕННИЦИ‼️Едни снимки обиколиха света: Повече от един милион участници в марша в Париж в неделя изразиха категорично своята солидарност с жертвите на терористичните атаки. Начело на движението по всички телевизионни канали можеха да се видят ръководителите на правителствата в Европа. На практика всяка новинарска медия излъчи съобщение за марша в памет на жертвите, който показва гражданите и техните политици като едно цяло – обединени от болката и ужаса, предизвикани от убийствата в "Шарли Ебдо" и в еврейски супермаркет.

    Единството обаче, както се оказва сега, е било оптическа измама: Защото политиците не маршируваха начело на народа, а в една затворена странична улица до площад "Леон Блум". „Народът“ зад политиците не бяха гражданите на Париж, а силите за сигурност. Улицата зад малката група на политиците остана празна. Снимките бяха направени в близост до метростанция Волтер, потвърждава и "Монд ‼️
  • 6 ИСТИНА

    8 5 Отговор
    Ако убиеш невинни хора без никаква причина значи си терорист.Точно преди шест години в Париж на седем места имаше терористични атаки и 130 невинни граждани загинаха , във Франция бяха задържани десетки хиляди мюсюлмани койито без съд ги държат във Френските затвори много от арестуваните бяха заловени от улиците също има убити много арестувани без съд .Това ще допринесе за още по-големи терористични атаки във Франция .

    Коментиран от #9, #10

  • 7 100% гадно

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "гадно":

    Замени в коментара си "миротворци" с "толерантни" - и ще си баш в десятката!!!
  • 8 Gucci x Balenciaga : Une collaboration

    0 2 Отговор
    Никога няма да забравя този момент гледахме мача по телевизията и изведнъж новините по TF1 в 20:00 излъчиха в режим на спешно специално издание! Когато чух новината, бях зашеметена от жестокостта на този сюжет .Често съм имала желание да гледам мач на живо спомена ме парализира ,голямата ми любов към Леонел Меси -ПСЖ ми дава малко смелост още не съм сигурна .
  • 9 ПРАВДА

    8 6 Отговор

    До коментар #6 от "ИСТИНА":

    Ми какви да арестуват - будисти и бахайци ли?
  • 10 Боримечката

    8 5 Отговор

    До коментар #6 от "ИСТИНА":

    От една страна ЕС изразиха солидарност с жертвите на терористичните атаки а от друга страна подкрепват терористи от ПКК ,ФЕТО и др. макар да ги зачитат официално като терористи. За напред ЕС Сееш вятър ще жънеш урагани .

    Коментиран от #17

  • 11 Нещо въобще

    7 5 Отговор

    До коментар #3 от "Ако беше":

    не си разбрал.
    Ислямът е проблем.
    Но дори когато самите араби си го решат тоя проблем по някакъв начин, западняците отиват и развалят нещата.
    Примери много:
    1. Либия-Кадафи ги държеше с железна ръка и нямаше никакъв екстремизъм. Не идваха бежанци и в Сахара не се въдеха екстремисти. Сега Кадафи го няма и е пълно с бежанци и екстремизъм. И това Западът го докара.
    2. Сирия-Асад ги газеше ислямистите но му спретнаха пролетна революция. Ако не беше Русия сега Сирия щеше да е ислямски халифат. И познай кой ги поддържаше ислямистите-Саудитска Арабия, Катар, а зад тях Западът.
    3. Ирак-знаеш как Садам се разправяше с ислямистите. Сега Ирак са свободна държава само гдето оня ден едни с дронове нападнаха министър-председателя. И разбира се Западът обвинява Иран.
    И така нататък.

    Коментиран от #12, #13, #14, #15, #18, #20

  • 12 И ти нищо

    6 3 Отговор

    До коментар #11 от "Нещо въобще":

    въобще НЕ си разбрал.Ислямът НЕ започва с Кадафи, а около 13 века по-рано. През които векове немохамеданите не сме спрели да му сърбаме попарата.
  • 13 Само един пример

    6 4 Отговор

    До коментар #11 от "Нещо въобще":

    една от вратите, през която тези, които ти милозливо наричаш "бежанци", се мъкнат в Европа, е африканският испански анклав Сеута, който граничи с Мароко. Изрично споменавам Мароко, за да ми обясниш как Кадафи от Либия е спирал навлеците, намъкващи се в Европа през мароканска територия. Хайде, успех! 👍
  • 14 И още един пример

    6 4 Отговор

    До коментар #11 от "Нещо въобще":

    Мохамеданските катили от "Боко харам" се "прочуват" в Нигерия, която е таман на юг от Либия и Кадафи, през 2002.Кадафи обаче е свален и убит 9 (ДЕВЕТ) години след това. Ма, думаш, по негово време НЕ са се въдели екстремисти... Ами вярвай си, след като така ти изнася.
  • 15 И трети пример

    7 3 Отговор

    До коментар #11 от "Нещо въобще":

    САЩ, в съучастие с войски на Австралия, Нова Зеландия, Южна Корея и Филипините, правят Виетнам на бъз и коприва през миналия век. Във всяка една от тези страни има виетнамска диаспора. Да се е чуло някога виетнамски терористи да трепят мирни американци, австралийци и т. н.? Не и няма да се чуе! Защо? Ами много просто - виетнамците НЕ са мохамедани.
  • 16 Нема страшно

    8 1 Отговор
    франсета. Ще научите урока по трудния начин. После пак толераствайте.
  • 17 Боримечката не

    6 1 Отговор

    До коментар #10 от "Боримечката":

    би имал нищо против антитурската ПКК, но Тосун бей - със сигурност...
  • 18 Асад ги газел екстремистите,

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Нещо въобще":

    разправяш. Следващият цитат е от статия от 2010, когато патакламата в Сирия още не беше започнала: " Сирия активно е подкрепяла протестите срещу карикатурите на пророка Мохамед преди четири години, разкри сайта "Уикилийкс". Тогава се стигна до насилие, а европейските посолства в Дамаск бяха атакувани." Демек под носа на "мачкащия ислямистите Асад" гледай какви чудеса ставаха. Асад е от същия дол дрянка - МОХАМЕДАНИН. Просто в Сирия различни мохамедани спорят за властта (а за плебса - уж спорят кой е по-"точен" във верско отношение) , а зад тях стоят различни мохамедански и, за съжаление, немохамедански чуждестранни "фактори", които твърдят, че имат "интереси" в страната.
  • 19 Монд

    1 2 Отговор
    Франция да спре да тероризира света...
  • 20 Каквото сам си направиш...

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Нещо въобще":

    Франция се напълни с неинтегрируеми арабели, най-вече от Мароко, Алжир и Тунис, десетилетия преди свалянето на Кадафи и войната в Сирия. Още тогава "умните" франсета си сложиха САМИ таралежа в гащите. Каквото сам си направиш ...
Новини по държави: