Last news in Fakti

16 Ноември, 2021 08:32 1 965 11

Меркел разговаря спешно с Лукашенко за мигрантската криза

  • ангела меркел-
  • александър лукашенко-
  • мигранти-
  • ес

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел обяви, че външните министри на страните членки са договорили пети пакет санкции срещу Беларус

Меркел разговаря спешно с Лукашенко за мигрантската криза - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Мерки за предотвратяване на ескалацията на мигрантската криза по границите на Полша и Литва с Беларус и осигуряване на хуманитарна помощ - за това са разговаряли по телефона в продължение на около час германският канцлер Ангела Меркел и президентът на Беларус Александър Лукашенко.

Той беше поставен в изолация от западните лидери след победата му на изборите през август миналата година и последвалите масови протести срещу управлението му.

Западът търси начини да спре определяната от нея политика на Беларус за пропускането на мигранти към Европейския съюз, като средство за натиск за сваляне на санкциите.

Върховният представител на блока по външната политика и сигурността Жозеп Борел обяви, че външните министри на страните членки са договорили пети пакет санкции срещу Беларус, който ще бъде финализиран идните дни и в обсега на който попадат авиолинии, туристически агенции и физически лица, по думите му, замесени в незаконното пропускане на мигранти.

Междувременно френският президент Еманюел Макрон разговаря почти час по телефона с руския си колега Владимир Путин, който е подчертал, че заплахите от страна на Беларус за спирането на газа за Европа през нейната територия, е лоша новина за руския газов холдинг „Газпром“.

Путин също така е заявил пред Макрон, че Съединените щати водят „провокативни“ учения в Черно море, които допринасят за нарастване на напрежението между Москва и НАТО.

И двамата лидери са изразили неудовлетворение от - според Москва, „влошаващата“ се ситуация в Източна Украйна, се казва в изявлението на Кремъл.

От Елисейския дворец пишат, че Макрон е изразил готовност Франция да защитава териториалната цялост на Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абе

    26 2 Отговор
    Мръсните евроджендъря и краварите дето ги командорят продължават да хапват дървото.......не можаха да разберат че колкото повече ритат срещу Русия и нейните съюзници, толкова по-навътре им влиза! Така наречените "велики сили" отдавна вече не са такива и все по-малко държави се интересуват от тяхното мнение и действия.......и особено Русия и Китай дето изобщо не ги бръснат за нищо! ЗАПАДналите продължават да си мислят че всички останали са им колонии и са длъжни да им се надупват за да може те да си живуркат спокойно и охолно.......да ама няма, дошло е време за разплата от колониите към тях, напълниха се с мургави брадати индивиди дето ги пердашат както си искат а тия си траят и се навеждат още повече.......хак да им е, Възмездие за всички страдания и неправди които са причинявали на другите народи. БОГ вижда всичко и рано или късно отдава всекиму заслуженото. Западът с неговите "ценности" и вредни навици трябва да бъде наказан за злодеянията си, бъдещето е на по-добрия и духовен Изток където сме и ние и се надявам БОГ да ни избави от злото, което ни налагат и да ни покаже правилния път по който да вървим. Амин!
  • 2 Нищо не разбиращ

    25 1 Отговор
    Абе до вчера ги канеше да дойдат, сега спешна среща,а ся де ,тази лелка дето е.ба мамата на цяла Европа нещо е изкукуригала.
  • 3 Бай Манчо

    21 1 Отговор
    ако 2000 бежанеца са криза и хибридна война :))) за целият ЕС то тогава как да неречем бежанското цунами преди време когато янките "демократизираха" Близкият изток и северна Африка , когато бежанците бяха повече от 5000 - 7000 само в Кале - тогава нямаше санкции срещу причинителите . поляците и балтийските пинчери винаги са се държали като прост итутки и за да им се обърне внимание вдигат шум по-вече от необходимото . Къде са онези германски иди оти които режеха мрежите за да не спират демократичното движение на бежанци :)))) ЕС = лицемерие
  • 4 123

    15 2 Отговор
    А защо не помагаха на България когато Ердоган пускаше мигрантите , е това е Еврогейско ЛИЦЕМЕРИЕ
  • 5 Алооо

    13 1 Отговор
    Бабче, ами кой ни докара до тук? Германия с нейната тъпа политика! Да си спасява икономиката с ефтина работна ръка. Но това не са работните турци, а мързелива цигаия, която освен да потупва и изнасилва европейките и да забилва фереджетата друго не е научена да прави!
  • 6 3737

    7 2 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: Жозеп Борел обяви, че външните министри на страните членки са договорили пети пакет санкции срещу Беларус."
    Лукашенко натоварвай ги на камионите и право в центъра на Берлин. Защото така не става. Преди време Меркел ги покани не къде да е, а в Германия. Даже се снима с тях. Нито една друга държава не ги е канила, затова сега с нейните камъни, по нейната глава.
  • 7 Костова

    9 0 Отговор
    Борел е изключително активен да слага санкции на Лукашенко и Белорус. Самият Лукашенко изяви, че Борел е идвал при него и му е предложил 60 милиона евро, за да въведе Ковид локдаун и да не провежда Парадът на Победата на 9-ти май през 2020 година. Мустакатият екцентрик си проведе Парадът и показа, че много не им се стряска на бореловци и темподобни. Последва после през август 2020 опит за държавен преврат в Белорус. Случайност? Може би, въпреки че аз лично не вярвам на случайности в политиката.
  • 8 Сандо

    3 0 Отговор
    Оня ден ръкопляскаха на Тихановстая в Бундестага,а сега говори с последния европейски диктатор.Някаква шизофрения,или на отиващата си Меркел е позволено това,от което другите се пазят като дявол от тамян?
  • 9 Атанас

    2 0 Отговор
    Меркелица търси още лекари и инженери.
  • 10 Gen Gurko

    1 0 Отговор
    Дали и е казал направо, че докато не заяви на всеослушание че оттегля престъпната си покана и повече няма да приема мигранти, маскирани като "нещастни" бежанци той ще гъчи все повече такива примитиви на европейската граница? Съмнявам се. Остава надеждата че поляците не са джендъри и няма да допуснат заразата на своя територия. Дай им Боже сили за това!
  • 11 То бива,бива

    1 0 Отговор
    Какви са тези психопати тук,които пишат? За какъв духовен изток пишат тука? Духовен изток има там,където не се потъпкват човешките права от авторитарни диктатори! Да се спекулира с духовност на авторитарни режими е върховна наглост!
Новини по държави: