Last news in Fakti

16 Ноември, 2021 22:15 2 284 8

Болници в няколко германски провинции стачкуват

  • германия-
  • болници-
  • протест-
  • заплащане-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • вирус

Работата на интензивните отделения с всеки изминал ден става все по-натоварена

Болници в няколко германски провинции стачкуват  - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Персоналът на университетските болници в няколко германски провинции стачкува за по-добро заплащане, предаде ДПА. В днешните синдикални действия участваха медици от Северен Рейн-Вестфалия, Бавария, Саксония, Мекленбург-Предна Померания и Шлезвиг-Холщайн, предаде БТА.

Синдикатът "Верди" цели да засили натиска върху работодателите по време на водените преговори за условията на труд в публичния сектор. В Северен Рейн-Вестфалия в стачката, обявена като "предупредителна", се включиха шестте големи университетски болници в Аахен, Бон, Кьолн, Дюселдорф, Есен и Мюнстер. Говорител на болницата в Есен каза, че протестът може да доведе до сериозно ограничаване на грижите за пациентите. "Верди" и лечебните заведения обаче се разбраха да не бъде нарушавана основната дейност на болниците.

Директорът на университетската болница в Есен Йохен Вернер разкритикува избрания момент за стачката с оглед на влошаващата се обстановка с разпространението на коронавируса в Германия. Работата на интензивните отделения с всеки изминал ден става все по-натоварена, тъй като расте броят на приеманите пациенти с COVID-19. Крайнолявата партия "Левите" заяви, че тъкмо пандемията е ключов фактор в стачката.

"От началото на кризата с коронавируса отново се увеличи натоварването на работещите в здравния сектор, но едновременно с това поскъпна и животът. Повече от наложително е значително да бъде увеличено заплащането", каза съпредседателят на политическата сила Жанин Вислер. "Верди" и няколко други синдиката искат 5-процентно увеличение на заплатите на служителите в публичния сектор, което да е не по-малко от 150 евро на месец. Стажантите трябва да получават с по 100 евро повече на месец, заявиха те. За края на месеца е насрочен нов кръг преговори. Дотогава се очакват още предупредителни стачки в държавния сектор в цялата страна.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Германия

    23 0 Отговор
    Се връща към ФАШИЗМА
  • 2 др Гей Билтс

    22 0 Отговор
    Гладна мечка хоро не играе. Циркът за да продължи, трябва да плащате на ангелите на смъртта.
  • 3 1234

    28 0 Отговор
    Абе нали са ваксинира ни бе, ко става, сега има много болни от вакс.
  • 4 фон дер Шайзер

    13 0 Отговор
    Измислена държава 1871-ва не могат да дават акъл на Старите народи
  • 5 ЕВРО НЮЗ

    11 0 Отговор
    😂😂😂 И аз искам ФАКТИ да ми плащат къде им чета всеки ден бисерите. А за тия от математика и швейцарския лаборант с добавки като за ядрена централа
  • 6 Майна

    20 0 Отговор
    Лъжат яко в процентите на ,,ваксаните,, ..В Германия са 58%. Що не пушите за протестите ,които бяха уикенда и само в Лайпциг бяха над 10 000 ,въпреки че са забранени и сумати пак бяха бити и арестувани...
  • 7 Някой си

    16 0 Отговор
    Щом пфайзер, бионтек и останалите могат да работят с 6500 долара в минута значи има пари за медиците..........
  • 8 ГЕРМАНЕЦ

    5 0 Отговор
    УМРЯЛ ОТ ГЛАД ХАХАХА -НОВИЯТ СВЕТОВЕН РЕД И ТО ДОКТОР И НОРМАЛНИТЕ КАТО НАНОРОБОТИТЕ ГИ ОСТАВЯТ БЕЗ РАБОТААААААА
Новини по държави: