Last news in Fakti

17 Ноември, 2021 09:13 2 998 58

Кремъл отхвърли критиките на САЩ: Русия не създава рискове в Космоса!

  • русия-
  • космос-
  • сателит-
  • сергей лавров-
  • наса

Руските изпитания на противоспътниково оръжие предизвикаха обвинения от страна на Държавния департамент, че е била под заплаха сигурността на Международната космическа станция

Кремъл отхвърли критиките на САЩ: Русия не създава рискове в Космоса! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руският външен министър Сегей Лавров окачестви като лицемерие обвиненията от американска страна, че страната му създава риск за мирното използване на Космоса. Поводът е тест на ракета от страна на Русия.

Руските изпитания на противоспътниково оръжие предизвикаха обвинения от страна на Държавния департамент, че е била под заплаха сигурността на Международната космическа станция. По думите на говорителя Нед Прайс след ракетния тест са се оформили хиляди парчета и са застрашени интересите на всички нации. "Твърденията на Русия, че се противопоставя на въоръжението в Космоса са неискрени и лицемерни, Съединените щати ще търсят начин заедно със съюзниците си да отговорят на безотговорните действия на Москва", допълниха от Вашингтон.

„Лицемерието е от американска страна, няма факти, че Русия създава рискове за мирното използване на космическото пространство“, подчерта руският външен министър Сергей Лавров и призова Вашингтон да преговаря по предложението на Русия и Китай за прекратяване на надпреварата във въоръжаването в Космоса.

По-рано Роскосмос омаловажи случилото се. Оттам информираха, че орбитата на обекта, заради който екипажът се е оттеглил в космическите кораби, вече е далеч от орбитата на Международната космическа станция.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    18 2 Отговор
    В космоса има вече цял пояс като на Сатурн от отломки.Време е да се вземат мерки да се разчисти замърсяването иначе полетите ще станат опасни.

    Коментиран от #8

  • 2 черния

    16 39 Отговор
    Те по принцип всичко отхърлят. Отхвърлиха и обвиненията, че е имало стрелба. След като видяха че са уцелили, сами се похвалиха.

    Коментиран от #4, #23

  • 3 долу сащ

    59 6 Отговор
    не руска фирма изстреля 12000сателите за глобален интернет... сиреч подслушване и шпионаж плюс още боклук в космоса. сащ превземат ниската орбита като Гренада Хаваи итн...

    Коментиран от #35

  • 4 Да знаеш

    22 4 Отговор

    До коментар #2 от "черния":

    Може да си черен,
    ама бузките ти са розови!

    Коментиран от #12

  • 5 Гочо

    14 30 Отговор
    Така беше и 86 год. в Чернобил...безобиден проблем...

    Коментиран от #10, #17, #31, #36

  • 6 русенец

    39 3 Отговор
    Като стана въпрос за създаване на риск в космоса не знам защо се сетих за американските ядрени опити на орбита, по едно време не беше останал читав спътник горе. Така, че и САЩ не са света вода ненапита.
  • 7 Златкокюлчо Чекмеджийски от гр. Банкя

    40 6 Отговор
    Руснаците ще свалят ключовите спътници, ще отрежат няколко подводни кабела и САЩ спокойно могат да развеят бялото знаме

    Коментиран от #14, #40

  • 8 простаков

    18 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    срещнали се земятата и една друга планета. Как си,какво правиш,добре ли си, попитала другата планета?!Ами добре съм,само,че напоследък съм хванала някакви буби,но смятам скоро да се отърва от тях,отговорила земята!

    Коментиран от #19, #32

  • 9 Професора

    24 3 Отговор
    Говедарите видяха треската в очите на руснаците обаче не видяха гредата в своите очи. Говедарите са преврнали около земна орбите на бунище и вероятноста да ти падне отлмка с надпис USA e много по вероятно от това да ти падме отломка от руска ракета!

    Коментиран от #25

  • 10 ХАХАХАХА

    26 4 Отговор

    До коментар #5 от "Гочо":

    Я да ни обясниш за Фукушима и отровения с радиация Тих океан!!!!

    Коментиран от #15, #37, #43

  • 11 КОНТРАТА

    23 5 Отговор
    Сороснята завижда и точно защото завижда не им върви технологично! Не е трудно да сглобиш телефон и сокоизтисквачка, по е трудно да сглобиш ракета, която лети на височина от 50-80 километра и уцелва мишена с размерите на голям кашон!

    Коментиран от #38

  • 12 черния

    2 16 Отговор

    До коментар #4 от "Да знаеш":

    Аз съм същий сорос, ама не лъжа като министъра на Русиа!

    Коментиран от #30

  • 13 Мнетие

    5 24 Отговор
    Колко струва на руснаците да изтрелят ракета до космоса.Минимум 100 млн.Мъск извежда наведнъж 20/30/100сателита на смешни цени.При енентуален конфликт трябва да свалиш стотици сателити.Това си е руско шоу да покажат че могат.Проблемът им е че и другите могат.И ако американците могат да заметят бързо изгубените си сателити пуснаците нямат с какво.

    Коментиран от #34, #39

  • 14 Джеймс

    1 6 Отговор

    До коментар #7 от "Златкокюлчо Чекмеджийски от гр. Банкя":

    Да да, ама не. Няма ресурс.
  • 15 Николай

    2 8 Отговор

    До коментар #10 от "ХАХАХАХА":

    Бяха взети бързи мерки и никой не е крил информация какво се случва...

    Коментиран от #16

  • 16 ХАХАХАХАХ

    8 2 Отговор

    До коментар #15 от "Николай":

    Я и ти ни обясни какви точно мерки са взети и защо целият Тих океан е заразен с радиация и продължават да го заразяват.
    Аз да ти кажа- НИКАКВИ МЕРКИ НЕ СА ВЗЕТИ И НИКОЙ НЕ СЕ И ГОТВИ ДА ГИ ВЗИМА!!!!
  • 17 КОНТРАТА

    13 2 Отговор

    До коментар #5 от "Гочо":

    Фокушима 1 по голям проблем от Чернобил обаче щом става въпрос за сороснята не е проблем!
  • 18 ЗА НЕОЛИБЕРАСТА

    12 4 Отговор
    Чернобил беше регионален проблем, проблем за северна Европа и няколко съветски републики. Фукушима е планетарен проблем и засяга(даже и в момента) цялото население на планетата. Рибните запаси в Тихия океан са напълно отровени. Никой не взима никакви мерки за ограничаване на катастрофата!!!

    Коментиран от #41

  • 19 Капитан Планета

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "простаков":

    Ти остави майтапа настрана, но го сънувам от доста време това, дори тая нощ имах сън. Малко е кофти, като си го видял и усетил ужаса, донякъде 🌍

    Коментиран от #22

  • 20 mi6osp

    7 3 Отговор
    САЩ завиждат, но повече е традиционното очерняне на Русия. Завистта е разбираемо- САЩ нямат противоспътниково оръжие . Междувременно на 15 т.м. шефът на НАСА Нелсън даде изявление, че САЩ не са в състояние да изпратят хора на Луната и през 2024г. ( преди 6 месеца планът за датата за полета им до Луната бе до края на 2023г.), защото не могат да имат ракетата носител по-рано от 2028-2029г..

    Коментиран от #42

  • 21 ИСС ще стане

    1 1 Отговор
    ИКПСС
  • 22 простаков

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "Капитан Планета":

    споко,този виц са го измислили от федералния резерв,бил гейтс,сорос,мвф,световната банка,сзо,фарма мафията,абе с една кабала сатанистите с техния ковид и нов световен ред!
  • 23 Пешо от блока

    7 10 Отговор

    До коментар #2 от "черния":

    Те една седмица отричаха Чернобил, Сталин един ден отричал нападението на немците, 45 години отричаха убийствата на полски офицери .... списъка е дълъг.Това е национална политика на Русия,да отричат всичко.

    Коментиран от #44

  • 24 Вставай страна

    4 2 Отговор
    огромная! ... И нека треперят мишките в Пентагона....

    Коментиран от #27

  • 25 гост

    2 4 Отговор

    До коментар #9 от "Професора":

    т.н. говедари са тези с най-малко отломки. всеки друг ракетен пакет изхвърля много повече части. при совалките нямаше отпадък, а с тях се изгради МКС, бустерите си ги хвашаха, резервара изгаряше в атмосферата, совалката се връща, няма отпадък. сега при спейс х, връщат се бустерите, капаците също, а втората степен изгаря, пак нищо не остава. а сателитите на спейс х са проектирани така, че след края на живота си да се насочат към атмосферата и да изгорят, точно за да няма отпадъци.

    Коментиран от #28

  • 26 dsgs

    8 0 Отговор
    Да се посмеем на съединените изкукуригали щати ! Там за едно намигване ти лепват сексуален тормоз ! Няма такива изтрещелници по цял свят освен в сащката !
  • 27 ОЙ ТИ ПAЦAH😉

    1 4 Отговор

    До коментар #24 от "Вставай страна":

    ПАК СИ ГЛЕДАЛ РУСКИ ГEЙ ФИЛМИ👬

    Коментиран от #45

  • 28 mi6osp

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "гост":

    Само че совалките имаха един огромен недостатък, заради който престанаха да ги ползват. А той е, че след всеки полет спадаше неизвестно с колко надеждността на техни елементи и възли. Затова две совалки катастрофираха и проектът приключи.
  • 29 От страни

    0 0 Отговор
    Геостационарна орбита с височина от 20 000 километра до 34 хиляди километра е доста по ниска от орбитата на МКС която е от 330 000 до 430 000. Так че реването на американците е условен рефлекс на пускането на русняците. Боклуци много на в космоса, и не само спътниците на Мъск, но и стари и не работещи, но и те губят орбита и изгарят, така че пръстени на Сатурн няма да има. Пък и руски спътници "инспектори ще пуснат, та да препипат там всичко - което е руско - продължава, не ли е руско - айде в кофата за боклук - потопява се в океана. Бухаха.

    Коментиран от #33

  • 30 mi6osp

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "черния":

    Засега НАСА оценява стойността на един полет на ракетата на Мъск до Луната на 4.3 милиарда долара. До полета през 2029 стойността на такъв полет ще е много повече.
  • 31 От страни

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Гочо":

    Ако не си в течение на нещата по време на аварията в Чернобил на станцията е имало групка учени от института "Хидропроект" и от САЩ, които правели експерименти за многократно снижение и повишаване на мощноста на реактора и като следствие стана нещо като ксенониране (камерата на реактора се напълни с изотоп на ксенон-135) на реактора та гръмна. Така че има на кой да кажем "благодаря". Първо се говори за това но после млъкнаха и до ден днешен никъде не се яви информацията за тези учени и кво са правили там. Но тогава го чух и запомних, после търсих в интернет и нищо не намерих. Явно е исчистено всичко.
  • 32 От страни

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "простаков":

    Азъм го чул така: Срещат се две планети и едната казва: абе нещо става последно време някой лази по мен, нещо сондира, взривява, ко става? Другата и казва: ти си хванала хора някъде, ходи та си вземи един потоп или слънчев душ и ще исчезнат.
  • 33 mi6osp

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "От страни":

    Леко бе,човек! С объркването на метри и километри изпрати МКС зад лунната орбита.😃

    Коментиран от #54

  • 34 Хлъц

    5 1 Отговор

    До коментар #13 от "Мнетие":

    Какъв Мъск,какви пет лева.Утре,ако се затегне необратимо ситуацията, с поредица от залпове на техните ВКС,и цялата" решетка" на мъскчо е на скраб! Една" бухалка" в центъра на мъсковите дребосъци от няколко килограма всеки,и ще станат на стружки.С изпитана технология още от 60-те.Мощен заряд,разпръскващ стотици хиляди стоманени сачми.И както е почти пълен вакуум, кое ще ги спре? Шойгу,деликатно им подсказва,да се кротнат,и да сменят плочата.Иначе, долу ще имат тонове безполезна електроника.Влкючително и джиесемите ще станат глухи.Руснака може да е всякакъв.Но във военните технологии е с десетилетия напред.

    Коментиран от #49, #51

  • 35 Костова

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "долу сащ":

    Съвсем естествено е американците да са притеснени, че руснаците имат възможност да им свалят сателитите или по-екологичния вариант - да ги блокират или объркват работата им.
  • 36 Иван

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Гочо":

    Чернобил е в Украйна, не в Русия. В Чернобил инжинерите, пренебрегнали всички предписания по техническа безопасност са били украинци,не руснаци.
  • 37 От страни

    5 2 Отговор

    До коментар #10 от "ХАХАХАХА":

    Там стана много интересно: стари реактори на Дженерал електрик произведени още тогава когато мамути са ходели по земята. И най гадното - копчето за включване на резервен контур за охлаждане не е било при диспечера а е било някъде вътре дето е станала гореща зона. И да беше влезнал поне един скапан самурай да включи помпата на резерния кръг на охлаждане нищо нямаше да стане. Но самураите както и сёгуните свършиха заедно с императора Хирохито, та днешните японци правили така:взима японеца уреда дозиметъра и тръгва към копчето на помпата, ама когато достига радиацията некво значение, по инструкция той има правото да не ходи там. Та са се изредили всичките и никой не смея да влезне в зоната и да натисне копчето. Това ти нее Стартрек дето капитан Кирк влиза и с ритник оправя реактора знаейки че ще загине.
    Като си спомням как русняците с голи ръце са сбирали графита в кофи за да премахнат следите на радиоактивната експлозия.....Явно и русняците имат инструкции за безопасност, но само те могат с гърдите да закрият амбразурата на картечницата за да могат другарите им да атакуват врага, само те с цената на живота си са премахнали последиците от американски експеримент в Чернобил. Друг е въпроса - било ли е това експеримент или диверсия? Няма да повярвам че русняците не са знаели по какъв начин се намалява мощноста на реактора.

    Коментиран от #48

  • 38 От страни

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "КОНТРАТА":

    Забрави за ТОСТЕРА.
  • 39 От страни

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Мнетие":

    Кой ти е казал че при конфликт ще свалят хилядите спътници на Интернет? Ще свалят воени спътници.
  • 40 Българин

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "Златкокюлчо Чекмеджийски от гр. Банкя":

    Последния път когато подводнокосмическите войски се опитаха да режат кабел под водата замалко да останат без още една подводница и 14 висши ватника се преселиха при Сталин.
  • 41 От страни

    0 1 Отговор

    До коментар #18 от "ЗА НЕОЛИБЕРАСТА":

    Не само не взимат мерки но и са решили да изпомпат водата която засега няма исход към океана. Маниаци.
  • 42 От страни

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "mi6osp":

    Айййййй, ми ко стана та не ядохме - ми да вземат тая от музея и да хвръкне "корабът бял"? Май ще се окаже че това в музея е "консервна кутия". Как вървят нещата няма и да могат да го "повтрорят" кацането на луната.
  • 43 Българин

    2 3 Отговор

    До коментар #10 от "ХАХАХАХА":

    В свикана извънредна конференция по телевизията пред цяла Япония, Шиндзо Абе пи вода от охлаждането на реакторите, за да покаже, че ситуацията е овладяна.Е това стана.Иначе аварията беше предизвикана от комбинация между земетресение и наводнение, за разлика от Чернобил, където аварията беше дело на титаничната тъпота на съвеЦките учени.

    Коментиран от #46

  • 44 От страни

    0 1 Отговор

    До коментар #23 от "Пешо от блока":

    Нито една държава, квото и да стане няма да го каже на момента, за да се избегне паниката.
  • 45 От страни

    3 0 Отговор

    До коментар #27 от "ОЙ ТИ ПAЦAH😉":

    В Русия няма такива филми и няма "паради" (кой съсипа думата парад, парад е за герои на войната а тия имат шествия) а нашите геи (ква тая дума - имаме си хубава българска дума - пе.....си) си ходят казано по български на "шествия на пе.....си пред НДК-то.
    Медлу другото гей е от английската дума която е абревиатура на израз "гуд ас ю" - демек добър както и ти. Как смятате справедливо ли е исползването?
  • 46 На тинанична

    2 2 Отговор

    До коментар #43 от "Българин":

    грешка на пиян военен украинец.

    Коментиран от #47

  • 47 Титанична

    0 0 Отговор

    До коментар #46 от "На тинанична":

    титанична
  • 48 Чиста

    4 2 Отговор

    До коментар #37 от "От страни":

    и добре прикрита хамерска диверсия!!!
  • 49 Алекс

    1 6 Отговор

    До коментар #34 от "Хлъц":

    Абе руснака може да е десетилетия напред, но се вижда, че поклониците му в България са тпи като гъдулка.
    Малко числа: един сателит на Starlink струва приблизително към $200k, за да се произведе + горе долу още толкова средно на сателит разходи по изстрелването. С една мисия, F9 вдига в LEO по 60 сателита като разходите за един Launch са от порядъка на 62/65млн долара, от които 50млн всъщност е цената за буустъра, който се връща на Земята и използва няколкократно. Да кажем грубо половин милион долара струва всеки един сателит на Мъск от поточната линия до орбита.
    Производството на една балистична ракета + гориво + разходи за изстрелване -> не по-малко от 20млн долара. Например един Союз с Фрегат буустър струва към 35-40млн.
    Само разходите за ракетите да свалят и 1/3 от сегашните 1600 сателита на Stralink в орбита са умопомръчителна сума, да не говорим за производство, хора, ресурси и най-важното...време.
    Ако не си разбрал гореизложеното, да стреляш сателит(какъвто и да е) с балистична ракета е все едно да гръмнеш врабче с топ. Може би именно поради тази причина в последните 30 години има общо не повече от 10на такива взривявания на стари сателити от всички държави накуп, защото е скъпо и защото създава множество рискове за космическитете програми.

    Коментиран от #55, #58

  • 50 mi6osp

    3 2 Отговор
    Бяха публикувани подробности за унищожаването на спътника. Осъществено е на височина над 400км.,чрез точен удар отдолу, без използването на взрив, чисто кинетично унищожаване. При това положение получените късове от спътника преминават на по-висока орбита. Изглежда като демонстрация на възможностите на С 500. САЩ са в паника, защото смятаха, че Русия няма технологии и апаратура за осъществяване кинетичен удар с такава точност на ракетата.
  • 51 Алекс

    1 3 Отговор

    До коментар #34 от "Хлъц":

    Само да добавя, за теб и всички емоционално въодушевени читатели. Днес или утре в Москва каца делегация от НАСА за среща с колегите им Роскосмос. Срещата е планирана от по-рано тази година и трябваше да обсъдят бъдещи съвместни проекти, мисии и цялостното сътрудничество в космическите изследвания между двете държави. Само че този...инцидент идва в много неприятен момент за Роскосмос. Тая глупост, която сътвориха още повече ще подкопае така или иначе недобрия имидж на руската космич програма от последните години. Между другото, тоя облак от чаркалаци, който на всеки 90мин прелита близо до МКС, ще лети близо до станцията в продължитение на поне две години, като след около година ще е пряко в орбитата на МКС. След 5-6 години ще стигне и траекторията на Китайската станция, което тогава вече ще е и техен проблем. Жалко, много жалко, защото с тая идиотщина руснаците само демонстрират, че не са сигурен партньор в космическите изследвания. Рогозин колкото и да е неадекватен, съмнявам се да е подкрепил такъв опит, ако изобщо е знаел. В момента на борда на МКС освен чужди астронавти, има и 2ма руснака, не мога да си представя как би си дал съгласието за подобен риск.
    Поне с тия смешни рублички, които ви плащат, за да повтаряте малоумните им опорки си купете нещо хубаво.
  • 52 Пенсионера фатмак

    0 1 Отговор
    Истината си е. Радев майсторски изработи и Нинова, Манолова, Христо Иванов че и Слави. И не знам как социалистите гласуват за човека който затри почти партията им. Нинова го развеждаше като панаирна мечка и го направи президент. Сега Радко и заби нож в гърба, не само на нея а и на протеста. Узурпира всичко. Че и опорки спусна че е с ГЕРБ и Пеевски. Няма такъв предател като Радко. Храни куче да те лае , и подай му пръст за да ти откъсне ръка. Няма ненаказано добро.

    Коментиран от #53

  • 53 Българин

    1 0 Отговор

    До коментар #52 от "Пенсионера фатмак":

    Радев никой не е подхлъзвал.Всичко е измислено от големите шефове в Москва.
  • 54 От страни

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "mi6osp":

    Извинявай. Метри де.
  • 55 От страни

    0 2 Отговор

    До коментар #49 от "Алекс":

    Пак нищо не си разбрал - кой ще ти стреля по спътниците на Мъск? За какво? Да няма в Африка интернет? Когато почне неква война ще свалят военни спътници, тия дето са опасни за страната а там не са толумбите за сирене на Мъск, там не са такива цените на сателитите и расходите и целите им са други.

    Коментиран от #56

  • 56 Алекс

    1 0 Отговор

    До коментар #55 от "От страни":

    Почти всички навигационни и военни сателити летят на височина около 35000км в геостационарна орбита, там скоростта с която се движат е 3 до 4 км/с. Официално все още няма ракета способна да порази цел на такава височина и с такава скорост.
  • 57 9553

    0 3 Отговор
    Някой очаквал ли е руските терористи да признаят за нещо ?
  • 58 БОХВЪХ

    0 0 Отговор

    До коментар #49 от "Алекс":

    А ти виждал ли с,как с един изстрел на ловна пушка,заредена с най дребни сачми,прави ято от врабци на пук и перушина? Същото може да се случи и с"решеткатана мъскчо.Достатъчен е един носител,който да разпръсне няколо самонасочващи се глави(там са царе),който да разпръснат на същия принцип стотици хиляди сачми,и Супер-Мупер измишлъотините му стават на скраб.И приказките,че било скъпо са за леваците.Да не се случи.Иначе,ще кипи и там,и тук-на земята. Запитай се,защо руснака е създал чисто нова дублираща система за свръзка със ПВО,ВКС и флота? Накрая: ти си вяравай сам,че сателитите на мъскчо,са за благото на хората.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания