Last news in Fakti

16 Ноември, 2021 11:33 3 373 37

НАСА: Русия изпита оръжие за сваляне на спътници!

  • русия-
  • космос-
  • наса-
  • ракета-
  • спътник

Създадените сателитни отломки представлявали заплаха за космическите кораби и мисии, принуждавайки ги да маневрират, за да избегнат сблъсъци

НАСА: Русия изпита оръжие за сваляне на спътници! - 1
Снимка: shutterstock

Директорът на НАСА Бил Нелсън каза, че руското изпитване на противосателитна ракета може да застраши работата на Международната космическа станция (МКС). Коментарът му беше публикуван на сайта на американската космическа агенция.

"Подобно на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен съм възмутен от този безотговорен и дестабилизиращ акт", отбеляза Бил Нелсън.

Според него "немислимо, че Русия е застрашила не само американските астронавти, а и техните международни партньори на МКС, но и собствените си космонавти". Ръководителят на НАСА изрази мнение, че действията на Руската федерация "застрашават и китайската космическа станция и тайконавтите (екипажът) на борда".

Освен това Нелсън посочи, че астронавтите и космонавтите са били принудени да се заключват в космически кораби, прикачени към МКС за два часа, за да избегнат сблъсък с отломките на съветския спътник "Космос-1408", който според военните на Съединените щати е бил свален по време на теста. Той твърди, че "облак от отломки" лети в околностите на МКС на всеки 90 минути.

Космическото командване на САЩ съобщи, че Русия е свалила съветския спътник "Космос-1408" по време на изпитание на противосателитно оръжие. Това се посочва на сайта на командването.

Руската федерация на 15 ноември тествала противосателитна ракета, която "улучила руския спътник "Космос-1408" и създала поле от отломки в ниска околоземна орбита".

Космическото командване на САЩ определи действията на Кремъл като незачитане на безопасността в космоса. Създадените сателитни отломки представлявали заплаха за космическите кораби и мисии, принуждавайки ги да маневрират, за да избегнат сблъсъци.

Освен това американската армия заяви, че противосателитните системи, които Русия изгражда, ще усложнят използването на космоса от Съединените щати и техните съюзници, ще подкопаят стратегическата стабилност и ще представляват заплаха.

Според Би Би Си Космос-1408 е изстрелян през 1982 г. Този сателит е предназначен за електронно разузнаване и не работи от много години.

По-рано говорителят на Държавния департамент Нед Прайс нарече изпитанията на противосателитни оръжия, проведени от Русия, "безразсъдни". Според него резултатите от тестовете са хиляди орбитални отломки, "които сега заплашват интересите на всички страни", а също така увеличават рисковете за астронавтите и космонавтите, работещи на МКС.

Според данни от отворени източници повече от две хиляди изкуствени спътници са били в ниска орбита през лятото на 2021 г. Повече от сто от тях принадлежат на американската армия, около стотина на руските въоръжени сили и около 60 на китайската армия. Броят на военните спътници във Франция, Германия, Великобритания, Индия е под десет. Мисията на тези спътници е наблюдение, навигация и научни изследвания. Официално в космоса няма бойни космически кораби и оръжия.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сандо

    100 2 Отговор
    Пак са се стреснали и стресирали краварите.А и като че ли завиждат.Веднага да наложат вселенски санкции,всички знаят,че Космоса е американски,само Путин си прави оглушки.
  • 2 бобо

    77 2 Отговор
    Не казват най- интересното- от къде се е стреляло?

    Коментиран от #4

  • 3 веселяк

    71 2 Отговор
    Каубоите, като са мнооо отворени що не унищожиха унищожителя на спътници преди да тресне спътника? Ам на последък само квичат!
  • 4 Шойгу

    10 16 Отговор

    До коментар #2 от "бобо":

    От амнайстия пръстен на Сатурн!

    Коментиран от #31

  • 5 Пич

    49 1 Отговор
    Малеее.....страх... Други щяха да ни го говорят , ако те имаха възможност да направят това...
  • 6 Комон Сенс

    35 2 Отговор
    Една от първите задачи в модерен конфликт би била да се унищожат чуждите спътници.
    Важно е всяка голяма сила да има бак ап спътници на земята, коитослед изстрелване до часове да възстановяват мрежите.
    Също е важно да се поддържа и мрежата от кабели и радиовръзки за всеки случай.
    С удар по спътниците могат да бъдат нанесени сериозни икономически и военни щети - в смисъл да се минимизира боеспособността на противника. И то без да се допускат цивилни жертви. Съответно тези оръжия са слабо дискутирани и не са регулирани от международните институции.

    Още по-сериозна опасност е тероризмът. Ако организациите успеят да се докопат до подбна технология, то те ще получат инструмент за натиск за милаирди...

    Добре дошли в 21 век. Спътници, космически оружия, дронове, ИТ, пандемии...... Само подготвените общества ще минат задаващата се буря.
  • 7 Бай Шиле

    62 0 Отговор
    Разбрах,че руснаците са лоши хора но не разбрах защо космонавтите се заключват в МКС.Ключът под изтривалката ли го оставят или в пощенската кутия?

    Коментиран от #13

  • 8 ГОСТ

    55 0 Отговор
    А ПО КАКВИ МЕЖДУНАРОДНИ НОРМИ СЕ ИЗСТРЕЛВАТ НЕПРЕСТАННО СПЪТНИЦИ ОТ ВСЕКИ НА КОЙТО МУ ХРУМНЕ?! ИМА ЛИ КОСМИЧЕСКО ПРАВО?! НЯМА! ОБАЧЕ СПЪТНИЦИТЕ СА ПОВЕЧЕ ОТ ХОРАТА ВЕЧЕ! ЩОМ АМЕРИКАНСКАТА АРМИЯ СИ ПРАВИ КАКВОТО СИ ИСКА ИЗ КОСМОСА, РУСКАТА НЯМА ДА ОСТАНЕ ПО-НАЗАД Я!

    Коментиран от #14

  • 9 Росхосмос

    4 40 Отговор
    Маневриране в орбита значи харчене на гориво
    Да не говорим за опасността от сблъсък с отломки летящи с 15 16 000 километра скорост..руснаците ги правят напук тия работи отдавна не е интересно дали можеш да тряснеш сателит с управляема ракета..има и по умни начини естествено

    Коментиран от #33

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 МАРА

    42 1 Отговор
    ЗАЩО НЕ ПИШЕТЕ,ЧЕ АМЕРИКАНЦИТЕ СЪЗДАДЕ КОСМИЧЕСКИ ВОЕНЕН ОТДЕЛ И СЕ РАЗРАБОТВА ОТДАВНА ,А РУСИЯ ДА СТОИ И ДА ГИ ГЛЕДА. ДА ДИША ИМ ВЪВ ВРАТА, НЯМА ДА ИЗОСТАВАТ
  • 12 Янкизомби

    37 0 Отговор
    И за космическия боклук ли са виновни руснаците?
  • 13 КИН-ДЗА-ДЗА

    41 0 Отговор

    До коментар #7 от "Бай Шиле":

    Който го е страх от мечки,да не ходи в Космоса!
  • 14 mi6osp

    38 1 Отговор

    До коментар #8 от "ГОСТ":

    Значи Мъск може да пълни космическото пространство с боклук от хиляди негови спътници , ползвани основно от Пентагона за военни цели, а другите трябва да пазят чистота в космоса. Очаквам реакцията от стълкновение на излитащ/ кацащ космически кораб със спътник на Мъск

    Коментиран от #35

  • 15 Филип Ейджи

    26 0 Отговор
    Рейгън даде старт на тази работа!

    Коментиран от #21

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Дедо Космолан

    18 0 Отговор
    Направих ви много ясен намек,като допуснах Русия първа в своите пространства.Останалите навлеци вече започнахте да ми вдигате космическото кръвно,ясно? Ще има Санкции!
  • 19 Николай

    20 0 Отговор
    Това прилича на сензационна новина, за да привлекат вниманието към космоса и между другото кой знае какво земно приготвят , може би някой нов ограничаващ правата закон.
  • 20 Kcaniba

    30 0 Отговор
    пи.ка.те ли у краварско!!??? Нема спътник -нема жипиес!! Нема жипиес-америкоса не лети,
    рапторчето не знае къде се намира, дрончетата не знаят къде е земята, къде е луната,
    а томахавките уфрят по кр@туните ма бидоня и останалите рептили
  • 21 mi6osp

    24 1 Отговор

    До коментар #15 от "Филип Ейджи":

    Ако се интересуваш, ще знаеш, че в космоса няма нищо, останало от звездните войни на Рейгън. Защото всичко излезе въздухарска работа. Така противоспътниковият американски лазер беше с капацитет един изстрел на 15 часа и можеше да пробие алуминиево фолио , не по дебело от обвивката на шоколад.
  • 22 От мен

    28 0 Отговор
    👏 на Русия! Космосът трябва да се разчисти! Всеки сателит е бъдеш отпадък. Да не ме баламосват, че всички там са с мирни цели!
  • 23 Интересно

    22 0 Отговор
    5000 спътника на Мъск,плюс още 50000 предвидени,дали са заплаха за другите или не?
  • 24 Gucci x Balenciaga : Une collaboration

    15 0 Отговор
    Бравооооо това води до намаляване на западната хегемония,вероятно в близко бъдеще ще бъде силно оспорено и следователно рискът от конфликт също и ако се опитат да запазят предимства/интереси, които те вече няма да могат да защитят американците/по различно е от темата за Северен поток - 2
  • 25 ЦЕцКа

    21 0 Отговор
    Хаха Стреснали се и се крият в корабчеро за излитане 😀😀😀 Та сега показно следва забрана на сателити над Русия иначе ще падат 😀😀😀 И после кравар ска молба за открито небе 😀😀😀
  • 26 6A13TT

    19 0 Отговор
    Краварите освен за герои на мемета отдавна не стават за друго.
  • 27 ГОЛЯМ СМЯХ

    18 0 Отговор
    сложихте ли им вече санкций на руснаците?

    а те пак сигурно го преместиха в другя крачол
  • 28 С нашия

    11 1 Отговор
    чушкопек какво стана?
  • 29 грух

    21 0 Отговор
    Браво на братушките !

    Ревет, говеда, ревете от злоба и яд !
  • 30 United states

    1 26 Отговор
    Забелязвате ли , че за каквото и да става дума се стига до информация за нещо което принадлежи на Русия , но е от съветско време и отдавна не работи. Като пише че Русия има в ниска орбита около 100 спътника, в това число е включен и въпросният Космос 1408 който вече не работи. По същия начин в класации за сила на армията самолетоносача Кузнецов още фигурира , а всички помнят инцидента с дока приди 2 години , както и че той е изведен от строя. Тоест Русия заема мястото си след САЩ в повечето класации , но реално вече не може да се сравнява и с редица други държави.

    Коментиран от #32

  • 31 грух

    7 2 Отговор

    До коментар #4 от "Шойгу":

    ти си глей твоя пръстен, че се напълни със сутляш от черни демократични.
  • 32 852

    21 0 Отговор

    До коментар #30 от "United states":

    Следвайки тази логига, означава, че Русия не е никаква заплаха за запада. Защо тогава западът непрекъснато я обвинява и я наобикаля с бази?
  • 33 яко ни лъжат

    16 1 Отговор

    До коментар #9 от "Росхосмос":

    А НИМА САЩ НЕ РАЗРАБОТВА РАКЕТИ ЗА СВАЛЯНЕ НА СПЪТНИЦИ???? САЩ МОЖЕ ДА РАЗРАБОТВА ПРОТИВОСПЪТНИКОВИ РАКЕТИ НО РОСИЯ НЕ ТРЯБВА И НЕ БИВА. НАХАЛНИ, СУПЕР НАХАЛНИ ДВУЛИЧНИЦИ ЗАД ОКЕЯНА.
  • 34 xlcr

    13 1 Отговор
    Ще квичат естествено. Като не разполагат със собствено такова въоръжение и само отчитат нарастващото си изоставане в областта.
  • 35 гост

    2 10 Отговор

    До коментар #14 от "mi6osp":

    само че Мъск е последния, който пълни с боклук. Неговите сателите са с живот от 5г. и след като приключи го насочват към атмосферата, за да изгори безопасно. имаха дефектен сателит и го изгориха, няма никакъв проблем. Само ракетите на мъск се връщат и кацат, събират си и предпазните капаци на първото ниво, един резервар и един двигател биват унищожени при всяко изстрелване. Руснаците са направили глупост и само застрашили МКС, това е новината, мъск не застрашава никого.

    Коментиран от #36

  • 36 Алекс

    2 3 Отговор

    До коментар #35 от "гост":

    Абе остави ги да квичат, от сутринта са накачени по амбразурата.
    Няколко човешки живота + техника за десетки милиарди са застрашени, но поради някаква причина това е повод за радост.
    Руснаците си гръмнаха 35 годишен неработещ курник и сега целия свят трябва да трепери от страх. Смешна работа просто!
  • 37 епаааа

    0 0 Отговор
    Писъците на пиндосран не впечатляват никого. Дано скоро изпробват и Посейдон, в Калифорния често горят пожари и имат нужда от вода.