Last news in Fakti

17 Ноември, 2021 20:01 2 540 34

“Всеки ден изчезва по едно село“: защо е толкова висока смъртността от COVID-19 в Румъния

  • румъния-
  • село-
  • смъртност-
  • коронавирус-
  • букурещ-
  • пандемия-
  • заразени-
  • починали-
  • ваксини

Страната е с втората най-висока смъртност в целия ЕС, след нея е само България

“Всеки ден изчезва по едно село“: защо е толкова висока смъртността от COVID-19 в Румъния - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

„Продължаваме да имаме много смъртни случаи“, казва румънският пулмолог Драгош Захария пред „Зюддойче Цайтунг“. Доктор Захария е изтощен, но въпреки това е малко по-голям оптимист в сравнение с преди няколко седмици. Има известен спад на смъртността в Румъния - втората страна с най-нисък дял на ваксинираните в целия ЕС. Доскоро страната с 20-милионно население регистрираше мрачни рекорди – по 17 хиляди новозаразени с COVID-19 и с 600 смъртни случая на ден. А заглавията като „Апокалипсис в Румъния“ изобщо не бяха преувеличени, отбелязва изданието. В последните дни броят на новите инфекции се движи около 5000 средно на ден.

Зелен сертификат и ученическа ваканция

Процентът ваксинирани продължава да е нисък - 38 на сто - но все пак се покачва. Тъй като в Румъния политическата криза парализира управлението, президентът Клаус Йоханис трябваше да издаде декрети, с които да обяви училищна ваканция и задължително носене на маски на открито в началото на ноември. Заведенията затварят в 21:00 часа. Беше въведен и зелен сертификат. В болницата на доктор Драгош Захария отдавна има само една тема – COVID-19. Лечебното заведение разполага с 80 легла за пациенти с коронавирус, временно те са увеличени на 110. Но пак не достигат. Болницата обаче е добре оборудвана. В Румъния вече имаше пожари в десет болници, причинени от избухнали кислородни бутилки.

Доктор Захария преглежда пациентите в студения коридор – поне 90 процента от тях са неваксинирани. Дошли са твърде късно и не са ходили лекар, защото не вярват на медиците или не могат да си позволят подкупи. Затова отиват направо в клиниката. Повечето ще бъдат настанени в някоя от стаите с шест легла, други ще попаднат направо интензивното отделение. Там леглата са толкова нагъсто, че сестрите и лекарите трудно се разминават. За близо 100-те заети COVID легла се грижат три медицински сестри през деня и две през нощта. Останалата част от персонала са доброволци, основно студенти по медицина. Румъния изпитва недостиг на медицински сестри и лекари, тъй като много от тях предпочитат да работят в Германия или Великобритания, отбелязва „Зюддойче Цайтунг“.

Конспиративни теории

Една пациентка получава кислород от две тръби – през назален катетър и кислородна маска, четем още в репортажа на "Зюддойче Цайтунг". Жената се казва Лумиата Волоховски и също не е ваксинирана – личният ѝ лекар я посъветвал да не го прави, защото има алергия към антибиотици. На въпроса дали съжалява за това, пациентката казва: "О, чуваме какви ли не неща!" Телевизионни звезди, политици популисти, онлайн инфлуенсъри - Румъния буквално е залята от конспиративни теории, а и Православната църква допринася за негативните настроения. Според свещениците, щом имаш помощта на Бог, за какво ти е ваксина? Волоховски е в болницата от четири седмици. Тя не може да се прибере вкъщи, дори ако състоянието ѝ продължи да се подобрява, защото залежаването ѝ е причинило мускулна атрофия.

“Всеки ден изчезва по едно село”

Суеверие, дезинформация и дълбоко вкоренено недоверие към правителството и институциите - това са причините, поради които България и Румъния са последни по брой на ваксинираните в целия ЕС, пише британският „Гардиън“. “Всеки ден изчезва по едно село в Румъния“, казва директорът на букурещката Университетска болница пред „Асошиейтед Прес“. „Всичко е в резултат от едно: неспособността на населението да разбере, че трябва да се ваксинира“, допълва той. Миналата седмица смъртността от COVID-19 в Румъния и България е била над седем пъти по-висока от средноевропейската, отбелязва „Гардиън“, и над 30 пъти по-висока от държави като Португалия, Франция и Испания, където над 70 процента от населението е ваксинирано.


Бел.ред.
Първите по смъртност в света са последни по избирателна активност.
Ние, българите.
Наистина ли не ни пука как ще продължим напред?!
Ще оставим ли твърдите партийни ядра на статуквото и гласовете от съседна страна да решат и тези избори?!
Да излезем в неделя и да гласуваме масово!


Поставете оценка:
Оценка 2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фен на Дякона Бойко

    7 30 Отговор
    Герб за 10 години построи 4000 завода,1400 училища,345 болници,и 3000 км магистрали и минималната заплата вече е 1600 лева

    Коментиран от #7, #19, #23

  • 2 гост

    6 12 Отговор
    Ква Ромъния? Вие слепи ли сте кво става в България?

    Коментиран от #14

  • 3 Грульо

    19 3 Отговор
    Защото и техните продажници се натягат и пишат всичко що е с положител тест за жертва на ковит. На запад още миналата година минаха на други методи на отчитане и умрелите им намаляха.

    Коментиран от #5

  • 4 баба Пена

    23 3 Отговор
    Че при нас без " Ковид19", а от "Демокрация 89" изчезнаха и запустяха стотици села, и населението от девет милиона се стопи на шест милиона.

    Коментиран от #8

  • 5 Зъл

    2 15 Отговор

    До коментар #3 от "Грульо":

    Я кой говори за натегачи, альоуу руския, я по по-леко, няма да ти дадът повече копейки!

    Коментиран от #12

  • 6 Хаджи Генчо

    20 5 Отговор
    Лъжлива и манипулативна пропаганда с цел надупчване с "вакса"

    Коментиран от #10

  • 7 луд

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Фен на Дякона Бойко":

    си.Признавам.
  • 8 Зъл

    3 12 Отговор

    До коментар #4 от "баба Пена":

    Бабке, нема цоциализъм вече, добре ви беше да мързелувате и крадете от държавата, но свърши това време, или се нагаждаш към новото или изпадаш!

    Коментиран от #27

  • 9 Hoho Boho

    16 3 Отговор
    Защо толкова бързо намаляват новозаразените в Румъния?
    Защо толкова бързо нарастват новозаразените в Дания, Австрия, Германия, Белгия.....
    Е те туй е въпросът
  • 10 Зъл

    1 9 Отговор

    До коментар #6 от "Хаджи Генчо":

    Точно така, ти на кой свят живееш, или в къде си се заключил и не виждаш колко измират?

    Коментиран от #21

  • 11 Пловдив

    8 1 Отговор
    Как да вярват , като са пропити от корупция, като нас , това не е Германия или Англия, където държавата мисли за теб, помагати в труден момент, разсрочва ти кредити , опрощава ти кредити , има закони и те се спазват от всички, в Германия повечето до скоро не знаеха кой им е канцлер, защото не им пука ........който и да е ще мисли за народа и неговото благо , при нас всичко е тотал-щета ....аре ходи вярвай де ......желаем да повярвам, ама сме много лъгани
  • 12 Грульо

    7 2 Отговор

    До коментар #5 от "Зъл":

    Аз съм български, не руски. Тва, че пиша против запада е защото има много повече причини. Какво да пиша за Путин? Че и той е нечия марионетка и той тормози народа си с ковит, ли? :D
  • 13 Рошко

    9 1 Отговор
    Значи според данданията по медиите, след още две три вълни, няма да нима нито румънци нито българи
  • 14 Centyrion

    19 4 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Нищо не става,какво да става.Подлудихте хората,и те умират от страх ,а не от болестта.Още преди 1000 г Авицена го е описал този проблем,че повечето умират не от самата болест ,а от страха от нея.И какво миналата година боледувах, миналият месец на 10.26 се ваксинирах,а сега съм болен 9 ти ден.Това с ваксинацията ми е една от най големите грешки в живота,повече имат среден пръст от мен.Трима души погребахме с пълен цикъл на ваксинация,починали в болница след интубиране!Ваксината не гарантира нищо,тя е напълно излишна и безполезна,дори я считам за вредна.
  • 15 ХА ХА ХА

    4 7 Отговор
    НЕ БЕ ГРЕШИТЕ ....НИЕ СМЕ ПЪРВИ И ДА ИСКА НЯКОЙ ДА НИ ИЗМЕСТИ ПО СМЪРТНОСТ ВЪВ ЕВРОПА !!! НЯМА ДА МОЖЕ , ТО ФАТМАКА И ФАТМАЧЕТАТА МУ ТАКА СЕ ПРЕСТАРАХА , ЧЕ ЩЕ СМЕ ПЪРВЕНЦИ ПО СМЪРТНОСТ , ДЕСЕТИЛЕТИЯ НАПРЕД ВЪВ КЛАСАЦИЯТА !!! ХА ДА Е ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ БЭЛГАРИ И БЪЛГАРКИ ЗА ЗЛАТНИТЕ МЕДАЛИ !!!!

    Коментиран от #16

  • 16 Centyrion

    11 0 Отговор

    До коментар #15 от "ХА ХА ХА":

    България е на първите места по смъртност от 2004 г на сам и с най голямата детска смъртност.Това не е нещо ново,просто е премълчавано или казвано едва незабележимо.Причините за това състояние може да открие всеки.
  • 17 asd

    1 2 Отговор
    Тиквопитеците са толкова зле, че даже и в отрицателните класации не могат да станат първи.

    ХАХААХАХААХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА
  • 18 📌🇧🇬

    4 2 Отговор
    :) Айде, стига глупости и пропаганда, колко е зле при съседите и колко сме добре тукинка, бля!!!Аман, заман от криворазбрана гордост и директна пропаганда/лъжа!!! 📌Фактите към момента, днес:
    В България умират 3 879 жители от Ковид-19 на милион жители!!!📌В Румъния умират 2 834 жители от Ковид-19 на милион жители!!!📌И в Румъния и в България умират села буквално, като в България е още по зле и селата са още по големи, това от баш министъра Кацата!!!📌Радев/Янев уволнете го този “плъшок”, ве!!!
  • 19 Joro

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Фен на Дякона Бойко":

    Хахахах, браво за иронията :)
  • 20 Георги

    8 3 Отговор
    Има протокол спуснат от СЗО, затова как трябва да бъдат лекувани хората, които са приети в болница с ковит. Ако бъдеш лекуван по този протокол, почти сигурно, да не кажа напълно сигурно, ще бъдеш поставен на кислород. А ако бъдеш поставен на кислород, почти сигурно си взел-дал. Затова са малко хората, които излизат живи от болница. Затова са и забранени аутопсии, защото ще се разбере, че причината за смърта е друга. И лекарите, които работят в тези отделения го знаят това. Тези, на които им е останал някакъв морал, изписват, че даден пациент е лекуван по този протокол, а всъщност те са го лекували по начин, по който са се лекували вирусните инфекции преди да им бъде наложен този протокол(нов начин на лечение). И ако не се лъжа, точно румънска лекарка надига глас, понеже й прави впечатление, че всички лекувани от нея по този протокол остават без въздух. Разбира се, бива уволнена. Мисля, че и Хитлер би завидял на днешния геноцид, който се извършва над човечеството.
  • 21 Joro

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "Зъл":

    А ти на кой свят живееш.че не виждаш от какво реално измират хората? Разбира се, създаденият вирус натежава фатално, но повечето хора при нас си отиват поради ненавременно /неадекватно лечение или дори липса на такова,защото не могат да се вредят до болница. Това е същинската причина за повечето починали при нас в сравнение с някоя развита европейска страна,защото нашето здравеопазване беше сринато за разлика от техните. А не защото не сме си инжектирали нещо.
  • 22 бобо

    2 0 Отговор
    Всеки мери със своя аршин. За румънците е по едно село на ден. Чета руснаците как се оплакват, че губят по един полк на ден.
  • 23 оня

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Фен на Дякона Бойко":

    Нещо хлопаш , а ако си вътрешно убеден мога да вметна ,че всичко което е "направено" е с огромни кредити които ти и твоите наследници ще плащат.Така че с кредити и аз ще управлявам.Не зная дали Ви е известно но Р.България е единствената страна която формира бюджета си от косвени данъци в последните 12 години.

    Коментиран от #29

  • 24 плевен

    1 0 Отговор
    Кой идиот от редакцията, посмя да смеси жертвите от Ковид19 с любимите си избори? Поне за малко забравете за хонорарите си. И да не забравите да триете.
  • 25 един от многото

    5 1 Отговор
    Кажете как стават тези работи? В двете държави с най висока смъртност и най малък брой ваксинирани , броя на ново заразените спада , а в държавите с висок процент на поставени ваксини расте!
  • 26 некой си

    2 0 Отговор
    ТУРСКИ СЕРИАЛ С МАМАЛИГАРСКО УЧАСТИЕ РАЗКАЗАН ОТ ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Фейк статия - Продвдната

    3 1 Отговор
    Не лъжете боклуци
  • 29 оня с коня

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "оня":

    Не си схванал иронията
  • 30 ЯКО ЩЕ

    0 0 Отговор
    СЕ МРЕ ОТ СПИН ПЛЮС КОВИД И .....
  • 31 Гатсо

    3 0 Отговор
    Интересува ме колко умряха от рак и инсулти през това време...
  • 32 Истински ЛЕКАР

    1 1 Отговор
    Изследване на израелски учени, публикувано в Nature Communications показва, че месеци след като бъдат поставени две дози от ваксината на Pfizer/BioNTech, антителата в организма отслабват.
    Третата доза също не гарантира сигурност за имунитет срещу Covid-19.
    т.е. доживотен абонамент като опитни зайчета с експериментални течности...

    Коментиран от #33

  • 33 Ъхъ ъхъ

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Истински ЛЕКАР":

    И аз чета само дъ бългериан тимес!
  • 34 Нборко

    1 0 Отговор
    Тръгвам да чета статията,но видя ли дойче зеле пропаганда,местя веднага!
Новини по държави: