Last news in Fakti

17 Ноември, 2021 23:00 5 196 51

Защо пандемията пак се развилня в Германия? Пет причини.

  • неваксинирани-
  • германия-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ваксини-
  • локдаун-
  • заразени

За пръв път от началото на пандемията в Германия има толкова много нови зарази с коронавирус

Защо пандемията пак се развилня в Германия? Пет причини. - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Ролята на неваксинираните

Около 67% от германците имат пълна имунна защита чрез ваксинация. Специалистите обаче смятат, че това равнище е недостатъчно, за да бъде държана ситуацията под пълен контрол. Кристине Фалк от Германското общество по имунология обяснява: „В момента все още не сме достигнали стъпалото от 75% ваксинирани. Този факт, както и липсата на достатъчно ограничения, позволяват на вируса да се разпространява почти изцяло само сред неваксинираните“. По данни на института „Роберт Кох“, който е решаващата инстанция в Германия, в момента в болниците са хоспитализирани с COVID-19 четири пъти повече неваксинирани, отколкото ваксинирани от възрастовата група между 18 и 59 години. А във възрастовата група 60+ те са дори над шест пъти повече.

Отслабване на имунитета

Да, ваксинацията предпазва от тежко развитие на заболяването и евентуален летален изход, но тя не защитава изцяло срещу COVID-19. С ръста на новите зарази нараства и опасността за ваксинираните, но „рискът от пробив във ваксината е малък," уверява Кристине Фалк. Тя уточнява, че този риск съществува най-вече в групата на най-застрашените: старите хора с отслабена имунна система, особено ако след последната доза ваксинация е минало прекалено много време. В момента здравните власти в Германия ваксинират тази застрашена група с така наречената „бустерна доза“, която се препоръчва шест месеца след пълната ваксинация.

Разхлабване на ограничителните мерки

В сравнение с началото на годината, в момента в Германия действат много либерални правила – макар че страната се намира в четвърта вълна. Преди около година държавата въведе определени правила, които в крайна сметка прераснаха в строг локдаун. Почти целият бизнес беше принуден да прекрати работа – с изключение на магазините за стоки от първа необходимост. Временно беше въведен вечерен час, имаше и различни ограничения, свързани с отделните домакинства. Успоредно с това потръгна и кампания за ваксиниране, а всичко това допринесе за сериозно снижаване на заболеваемостта от COVID през пролетта на 2021 година. Сега ограниченията обаче вече не са толкова строги. Хората в Германия единствено трябва да носят предпазни маски в обществения транспорт и в магазините. В сила е и още едно изискване: в заведенията и за участие в определени по-масови прояви и културни събития се изисква представяне на сертификат за ваксинация, прекаран COVID-19 или актуален тест.

Мутацията Делта е по-заразна

През тази година както в Германия, така и в редица други страни, вече преобладават заразите с по-опасната Делта мутация на коронавируса. Според Центъра за контрол и профилактиката на заболяванията в САЩ, този щам е почти два пъти по-заразен от предишните. Освен това той може да доведе по-тежко протичане на болестта при неваксинирани пациенти.

Сезонният ефект

Друг фактор, който дава тласък на четвъртата вълна, е наближаващата зима. „Делта мутацията обича студа. А освен това ние вече прекарваме повече време в затворени помещения, което улеснява разпространяването на вируса“, обяснява Кристине Фалк. Съседни на Германия държави като Австрия, Нидерландия и Белгия също се сблъскват със стремителен ръст на заболеваемостта от COVID-19 – пак по изброените причини.

Същите проблеми ги има и другаде

На този фон Кристине Флак апелира към хората да проявят благоразумие и да спазват досегашните мерки: да носят маски и да си правят тестове в мига, в който се появят първи симптоми на болестта. Но най-вече на всяка цена да си направят ваксинация, ако още не са го сторили. „Ако не успеем спешно да повишим процента на ваксинираните, много бързо ще изгубим контрол над ситуацията“, предупреждава Кристине Фалк. „Ваксината е най-хубавото нещо, което можеше да ни се случи. Но за съжаление все още мнозина го отричат," обобщава тя.

Автор: Беатрис Кристофаро


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РобертКох

    74 3 Отговор
    В Г З
  • 2 факти

    125 5 Отговор
    стига сте промивали мозъци !

    Коментиран от #29

  • 3 Hoho Boho

    115 3 Отговор
    Ами затворете цяла Германия, бре!
    Защо ни го обяснявате, след като при нас новозаразените намаляват и нямаме вашите проблеми?
    А?
  • 4 ХАХАХАХАХА

    102 3 Отговор
    БАХ ТИ ГЛУПОСТИТЕ И ЛЪЖИТЕ!
  • 5 Мда

    83 1 Отговор
    Нито едно предположение не е вярно. Просто германците има супер здравна система и субстанциите на САЩ не стават за нищо...
  • 6 ТИ ДА ВИДИШ

    42 6 Отговор
    Дocтoвeрнитe oцeнки зa брoя нa aмeрикaнцитe, убити oт вaкcини cрeщу соvid, вaрирaт oт 250 000 (д-р Зeв Зeлeнкo) дo нaд 1,8 милиoнa (прoeкция нa фaктa, чe VАЕRS улaвя caмo oкoлo 1% oт cмъртнитe cлучaи). Мaндaтитe зa вaкcини убивaт aмeрикaнcки рaбoтници и причинявaт тeжки икoнoмичecки прoблeми, прeкъcвaния нa вeригaтa зa дocтaвки, нeдocтиг нa прoдукти и нeoпиcуeмa бoлкa и cтрaдaниe.

    Коментиран от #42

  • 7 ХАХАХАХА

    99 5 Отговор
    ТОЯ ПРЕСТЪПНИК ДЕТО ЛЪЖЕ НАЙ НАГЛО ЩО НЕ ОБЯСНИ ТОВА:
    100% ваксиниран Гибралтар сега отменя Коледа поради „експоненциално увеличение“ на covid

    Коментиран от #15

  • 8 6Х6

    17 27 Отговор
    Ами ето на - голям процент ваксинирани, боледуват си хората, ама не умират. Тия к во искат - съвсем да няма болни хора ли? Айде нека ми намерят по света държава без болни хора. Омръзна вече да се върти едно и също, взе да се изтърква...
  • 9 Пълни глупости сте написали!

    65 8 Отговор
    А нещо за страничните ефекти, усложнения и смърт следствие от факсините, факта че ваксаните също заразяват и са пуснати свободно да ходят привилегировани заразяват други хора, както и неефективността на експерименталките, плюс фашистките методи за принудително набождане съсипва хората психически и насажда изкуствена омраза между двата лагера, каквато очевидно е целта! Освен това целенасочената пропаганда на дойче зелето е известна в цял свят, така че никой нормален човек логично не ви вярва на измишльотините и цирковете!
  • 10 Фафнир

    52 6 Отговор
    Егати плиткоумната статия.
  • 11 риск

    44 3 Отговор
    Автор: Беатрис Кристофаро, Дойче Зеле.
  • 12 Ваксиниран1403

    6 58 Отговор
    Ваксините работят прекрасно, но в рамките на 6 месеца след това трябва нова доза. Статистическите данни от целия свет потвърждават това по безспорен начин.Ако има масова ваксинация (над 50%-60%) в някоя страна в рамките на 6 месеца там големи епидемични вълни няма. След това започват наново ако няма отново масово реваксиниране. Това става в момента в Германия. Това стана и във Израел и във Великобритания. Ако няма масова и повсеместна реваксинация се стига до ситуацията в Великобритания, а ако има до тази в Израел там останаха на 62% ваксинирани, но огромната част от тях бяха реваксинирани и от 10 хиляди случая на ден за по-малко от месец отново са на под 500, а Великобритания с месеци стои на около 40 хиляди, защото реваксинира само уязвимите, а не всички. Германия за сега залага на тотално грешната стратегия за трета доза само за уязвимите и епидемията там ще се развие антологично на тази във Великобритания.

    Коментиран от #13, #16, #26, #33

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ТУКА НЕЩО

    18 3 Отговор
    ПОДМИРИСВА НА ИЗВЪНЗЕМЕН РАЗУМ И НАЙ УМНИЦИТЕ СА НАЙ БОЛНИ НЕ СА БОЛНИ ЧИПИРАТ ГИ ОНЕЗИ ОТ ОНЯ СВЯТ И КОМАНДВАТ ПОЛИТИЦИТЕ ДА УНИЩОЖАТ СВЕТЪТ БЕЗ БОЙ И ПОСЛЕ БЪЛГАРИТЕ ЩЕ СЕ ИЗПРАВИМ САМИ СРЕЩУ ЗЛОТО И АЗ АНТИХРИСТЪТ ЩЕ ВИ ПОВЕДА КЪМ ПОБЕДАТА НАД СВЕТОВЕТЕ
  • 15 Ваксиниран1403

    2 40 Отговор

    До коментар #7 от "ХАХАХАХА":

    Ваксинирани ама още в началото на полета. Колко процента са ваксинираните или реваксинираните в рамките на последните 6 месеца? Нямат и 10%. Това е важния показател обаче.

    Коментиран от #25, #46

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ОТ ЕГИПЕТ

    23 4 Отговор

    До коментар #16 от "зьфасдгсц":

    ЗАПОЧВА ЦИВИЛИЗАЦИЯТА А ОТ ЕВРОПА ЩЕ СВЪРШИ
  • 18 ВаксаПаста

    46 2 Отговор
    Отива на нова игла все по-често. Или т.н. бустерна "ваксинация". Уж беше еднократна "ваксина", след това се оказа, че има срок на "защита". Тзаи защита падна от макс на шест месеца, после още една и още една и т.н. Май американските субстанции ще станат ежедневни. Сега печалбите на американските вакс бустери са на скорост 1000$/секунда. Гонят милион за секунда...

    Коментиран от #40

  • 19 Ваксиниран1403

    7 34 Отговор

    До коментар #16 от "зьфасдгсц":

    В Египет колко тестове се правят? В другите по изостанали африкански стани боя на заразените и ваксинираните е още по-малък, но не защото там вирус няма. Ако очакваш от повечето африкански стани да правят тестове и да водят статистика не си наясно с живота и условията в тези страни ни най-малко.
    За тях ваксини няма затова не се ваксинират и те заедно със страни като нашата ще останат резервоари на вируса които ще захранват другите страни с нови варианти за да може да не секне скоро бизнеса с ваксините.

    Коментиран от #21, #23, #27

  • 20 Брътвежи мале

    30 2 Отговор
    Глупости на квадрат повдигнати на н-та степен. Ало, зелници, тук не е Германия, не е и Горна волта!
  • 21 юзьфа дсгзфдх

    21 3 Отговор

    До коментар #19 от "Ваксиниран1403":

    Имат по 40 починали на ден за 100 милионна държава. За какви изобщо тестове за какви пет лева ми говориш? Нали яко се мреше и не стигали чувалите за трупове?

    Коментиран от #22

  • 22 Ваксиниран1403

    6 17 Отговор

    До коментар #21 от "юзьфа дсгзфдх":

    Ако не се правят тестове и не се регистрират заразените няма как и да регистрират и починалите от корона вирус, но хората си умират и общата смъртност расте и това е факт за навсякъде.

    Коментиран от #31

  • 23 Учен от БАН

    20 3 Отговор

    До коментар #19 от "Ваксиниран1403":

    Слушай момче стегни се или ще превъртиш-решаваш си единствено ти!
  • 24 Exanches

    25 2 Отговор
    Малоумщените ви нямат край! Всичката ви медицина и наука от миналата година до сега е на ниво - чистачка на болница!
  • 25 ХАХАХАХА

    10 5 Отговор

    До коментар #15 от "Ваксиниран1403":

    БЛА БЛА БЛА
  • 26 Я ПА ТОЯ

    23 2 Отговор

    До коментар #12 от "Ваксиниран1403":

    ЕЙ ТАКА РАБОТЯТ "ПРЕКРАСНО"
    Сериозните нежелани събития при професионални спортисти нарастват с 6000 процента след въвеждането на ваксина срещу covid
  • 27 Ха ха

    31 2 Отговор

    До коментар #19 от "Ваксиниран1403":

    Колкото и тестове да правят или да не правят Занзибар, Танзания не е измрял от ковид за две години - факт, а прогнозите бяха апокалиптични. Е? Къде е африкансия щам, заради който въведоха карантина от Африка у нас? Май подобни държави са трън в очите на СЗО. Аз пак отивам на почивка там, а който иска да ходи в Германия с трета доза.

    Коментиран от #28

  • 28 Ваксиниран1403

    4 18 Отговор

    До коментар #27 от "Ха ха":

    Един от притеснителните щамове е точно от Южна Африка. А делтата която е доминираща сега възникна в Индия където положението не е много различно от това в Африка. Никои не казва че някоя страна ще остане без население защото то ще измре от ковид, но това не значи, че 1%-2% или 5% няма да загубят живота си заради него
  • 29 ARGON

    22 5 Отговор

    До коментар #2 от "факти":

    Така е. Дойче Зеле - еврейска медия за лъжи, дезинформация и пропаганда. Дойче Зелето е обратен индикатор на информацията - разбирай обратното. Щом евреите твърдят, че има пандемия, значи няма никаква пандемия.
  • 30 некой си

    20 4 Отговор
    ТО АВСТРИЯ И ГЪРЦИЯ ЦЪВНАХА КАТО ИМАТ 75%.АМА ПОНЕЖЕ СТЕ ДОИЧЕ ЗЕЛЕ ВЯРВАМЕ.СКОРО ВРЕМЕ ЗАПЛАХИТЕ НЯМА ДА САМО В ПИСМА СРЕЩУ ЛЕКАРИТЕ ВИ.ИСТИНСКИТЕ НЕМЦИ А НЕ ЕВРЕИСКАТА ПАПЛАЧ ЩЕ ВИ НАКАРАТ ДА СЪЖАЛЯВАТЕ
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 2522

    19 3 Отговор
    Скоро отрицателен тест може и да няма значение. Само ВАКСИНИ... Няма измъкване от този контрулируем ужас...
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Миро

    16 3 Отговор
    Общо взето това се пише в Германия. Германците са дисциплинирани хора но не малоумни и започнаха да да си задават разни въпроси. Нямат още отговори но ще се усетят. В Ирландия и Португалия са 90 процента с ваксина. Е и? Броя на заразените се увеличава. В Австрия написаха че от новозаразените 40 процента са с ваксина. Или ваксините са менте или корона вируса изобщо не е корона вирус защото експертите казаха че има две вълни а сега са 4 и не се знае колко ще са. Всички ще срещнем вируса без изключение. Лошото е че не казват ясно как да се процедира и умират много хора. Хората са уплашени и объркани. Заразяват се и таят надежда че леко ще го изкарат. При някои е така при други пневмония което е доста опасно.

    Коментиран от #35

  • 35 Ваксиниран1403

    2 17 Отговор

    До коментар #34 от "Миро":

    Вашното е колко процента са ваксинираните или реваксинираните в рамките на последните 6 месеца, а не колко процента са ваксинирани някога. Трета доза за всички, а не само за уязвимите както е в Германия е решението. Както и в началото и сега в Изриел бяха първи. Данните от там са показателни, а останалите страни отново се мотаят и губят време.
  • 36 Без име

    3 11 Отговор
    Тия дето не се ваксинират хич да не ги слагат в статистиката да си се самолекуват.
  • 37 Киро Жарта

    4 1 Отговор
    Защото евреите не продават ваксини,а шменти капели 🇮🇱
  • 38 Факти

    9 1 Отговор
    Ние не искаме да ви лъжем и манипулираме но нямаме избор разберете ни деца храним
  • 39 Логистик

    8 0 Отговор
    Съвсем се оплетоха в лъжите си , като пате в кълчища . Кажат нещо, след което сами си противоречат , и става като в онзи пример за логистици - За всичко-помитащото гюле което ударило непоклатимият пред нищо стълб.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Тия

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "ТИ ДА ВИДИШ":

    ваксини, дето убиват американски работници и причиняват тежки икономически проблеми, прекъсвания на веригата за доставки, недостиг на продукти и неописуема болка и страдание - и мандати ли имат?
  • 43 Фактолог

    14 1 Отговор
    Хайде пак да не даваме пример с белорус, където няма вирус и никой не се ваксинира. Нека погледнем към Средна Азия, към страна, която няма толкова нужда от пари отпускани от СЗО за борба с вируса, примерно Туркменистан. Там нямаше нито един болен, до момента до който им бе отпуснати едни 20 млн. $ за профилактика и борба с вируса. Тогава се появиха 50 заразени. Но там ваксинация няма, все още. Няма и болни.

    Коментиран от #48

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Сигурно

    6 0 Отговор
    Като ни запознавате с проблемите в Германия, тях ги запознавате с тукашните. За баланс, тъй и за реципрочност. Примерно-пенсиите е България са толкова евро, трудно се живее с тази сума. Или-населението намалява. И т. Н. И там плачат и помагат.
  • 46 NikNay

    7 1 Отговор

    До коментар #15 от "Ваксиниран1403":

    Е в такъв случай, да ти акам на ваксината щом трябва през 6-7 месеца да я опреснява ....
  • 47 гост

    10 1 Отговор
    много от успелите с ваксинацията страни, които са прехвърлили отдавна 75% пълна ваксинация, показаха, че точно ваксинираните разпространяват заразата. неваксинираните спазват мерките, ваксинираните - не. факт. колко пъти сте чули някой да ви казва: спокойно, аз съм ваксиниран, и да си шета нормално? аз много пъти.

    Коментиран от #49, #50

  • 48 Беларус

    2 0 Отговор

    До коментар #43 от "Фактолог":

    За вчера:
    33% ваксинирани,
    1862 заразени,
    13 починали.
  • 49 Ами тези

    1 4 Отговор

    До коментар #47 от "гост":

    80% безсимптомни неваксинирани?
  • 50 Не само

    0 0 Отговор

    До коментар #47 от "гост":

    Ваксинираните самите са развъдници на заразата! Шпайковият протеин, който се синтезира в клетките на ваксинираните е достатъчно силен патоген и може да предизвиква както заболяване у самия ваксиниран, така и да се предава и заразява околните!

    Коментиран от #51

  • 51 И това е

    1 0 Отговор

    До коментар #50 от "Не само":

    И целта на тая агресивна кампания за ваксинация - да разболява колкото може повече!
Новини по държави: