Last news in Fakti

18 Ноември, 2021 14:54 2 373 42

Готви ли Русия инвазия в Украйна?

  • крим-
  • инвазия-
  • русия-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • донбас-
  • европа-
  • сигурност-
  • война-
  • андрий мелник-
  • володимир зеленски-
  • нато

От 2014 година насам рискът от руска инвазия в Украйна никога не е бил толкова голям, колкото сега

Готви ли Русия инвазия в Украйна? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Украинският посланик в Берлин предупреди за растящ риск от руска инвазия в Украйна. Повод за предупрежденията на Андрий Мелник е струпването на руски войски на границата. "Нито веднъж от 2014 насам, когато руснаците окупираха Крим и части от Източна Украйна, опасността от нова инвазия не е била толкова сериозна, колкото сега", заяви дипломатът в интервю за германската медийна група "Функе". Мелник призова германското правителство да започне да "гледа на заплахата много по-сериозно".

Украинският дипломат отбелязва, че в последните дни украински и западни издания съобщават за все по-масивно струпване на руски войски по границата. Според Мелник става въпрос за 114 000 руски войници, които са разположени на "източната граница на Украйна и в окупирания Донбас". В анексирания полуостров Крим са стационирани "около 32 000 войници". И в Беларус има "няколко хиляди", допълва той. След мащабните обучения през април и през есента, Русия е оставила тежко въоръжение в региона, алармира още украинският посланик в Берлин. "Артилерия, танкове, ракетни системи и установки например са разположени по източната граница." В Украйна е обявена тревога на ниво "три пъти червено", казва Мелник.

"Русия инсценира мигрантската криза на границата с Беларус"

Украинският дипломат обвинява Русия и за настоящата мигрантска криза на границата между Европейския съюз и Беларус. "Инсценираната мигрантска криза на границата с Полша играе ролята на димна завеса за прикриване на военните действия на Русия край източната граница на Украйна и в Донбас", подчертава Мелник.

Андрий Мелник призова лидерите на трите германски партии, които преговарят за сформиране на правителство, да отправят твърд сигнал към руския президент, за да му стане ясно, "че неговата стратегия за дестабилизиране и опити за изнудване чрез доставки на газ, мигранти или разполагане на войски ще претърпят неуспех". Мелник дори предлага "много по-остри санкции" като ембарго на вноса на руски нефт и газ и окончателно преустановяване на "Северен поток 2". Всичко това, смята той, ще накара "Путин да се замисли". Мелник настоява потенциалното бъдещо правителство да заложи интегрирането на Украйна в Европейския съюз и НАТО "ясно в коалиционното споразумение".

И НАТО предупреди Кремъл

През март Русия концентрира хиляди войници и тежка военна техника в близост до границата с Украйна. След няколко седмици Москва обяви учението за приключило. Месеци по-късно обаче големи групи войници отново бяха разположени в близост до границата. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг настоя Москва да преустанови "всички продължаващи провокации и агресивни действия". Столтенберг подчерта, че "НАТО е на страната на Украйна". Правителствата в Берлин и Париж също изразиха тревога от струпването на руски войски на границата с Украйна. В отговор руският президент определи ученията на САЩ и НАТО в Черно море като "провокативни". "Трябва да се уверим, че всички разбират, че цената на евентуални грешни сметки на границите на Украйна и Полша ще бъде огромна", заяви британският премиер Борис Джонсън в сряда. "Мисля, че би било трагична, трагична грешка, ако Кремъл вярва, че може да спечели нещо чрез този военен авантюризъм."

Подкрепа за Киев от Великобритания

Тази седмица Великобритания вече ясно демонстрира подкрепата си за Украйна - с посещението на министъра на отбраната Бен Уолъс в Киев във вторник и с обещанието за оръжейна помощ. Украинският президент Володимир Зеленски приветства рамковото споразумение, според което британски средства ще бъдат използвани за модернизиране на флотата. "Обединеното кралство се превърна в ключов партньор в изграждането на украинската флота", заяви Володимир Зеленски. Планът включва закупуването на ракети, изграждането на военни кораби и разполагането на военноморска база в Азовско море. Откакто Русия анексира Крим през 2014 година, украинската армия воюва срещу проруските сепаратисти в източната част на страната. Западът обвинява Русия, че подкрепя сепаратистите. Властите в Москва отричат.

Автор: Райнхард Клебер


Бел.ред.
Първите по смъртност в света са последни по избирателна активност.
Ние, българите.
Наистина ли не ни пука как ще продължим напред?!
Ще оставим ли твърдите партийни ядра на статуквото и гласовете от съседна страна да решат и тези избори?!
Да излезем в неделя и да гласуваме масово!


Поставете оценка:
Оценка 1 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Путин

    52 6 Отговор
    Мисля да празнувам Нова година в Киев.

    Коментиран от #18, #32

  • 2 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    34 3 Отговор
    И да готви, едва ли ще разберем,
    докато не стане факт...
  • 3 Петър

    13 28 Отговор
    Русия винаги е готова за инвазия,само веднъж Хитлер ги излъга.

    Коментиран от #36

  • 4 КОТарАК

    53 4 Отговор
    на Русия не и е нужна никаква подготовка да окупира Украйна за седмица. чудно е обаче кога дойче зелето ще спре с простотиите си. а има толкова смислени неща за които да пишат-как работят и се инегрират арабелите , дето ги покани Меркел примерно
  • 5 ХАХАХАХАХХА

    44 2 Отговор
    На укропитеците са им пратили от говедалника, освен гумени лодки, да пазят Черно море и евтини слънчеви очила за колоездене, щото бензин за бойните машини едва ли ще има. ХАХАХАХАХАХАХАХА
  • 6 ke da

    5 42 Отговор
    Империята на Злото е виновна за милиони невИнно убити политически неудобни на комунизма хора! Сега е виновна за войните в Украйна, за нея анексирането на територии е стара имперска традиция, НО ЕДИН ДЕН ЩЕ СИ СЧУПИ САМА ГЛАВАТА ОВЧА!

    Коментиран от #21, #37

  • 7 мародер

    53 3 Отговор
    Ако Русия предприеме "инвазия" в Окрайна народа ще ги посрещне с цветя и хляб и сол!

    Коментиран от #24

  • 8 ПЪЛНИ ПРОСТОТИИ

    51 2 Отговор
    На Русия нито Укропия, нито Полша, нито трите прибалтийски запартъка са й нужни. Нека си ги гледат ЕС и САЩ и да им плащат сметката.
  • 9 Илия /пророк/

    47 3 Отговор
    Някой ще реве , ама няма да е Русия .
  • 10 резервист

    42 2 Отговор
    Как по друг начин някой да се сети ,че има такава държава Украйна ! Виктория Нюланд отдавна не е пекла курабийки да им ги занесе че по лесно да изкарат зимата . Да зимата за Украйна ще бъде тежка но за сметка на това продължителна !!!!
  • 11 НАТО ВЕЦ

    25 1 Отговор
    И за какъв грездей и е на Русия да "анексира" Erorr 404, като тя е като мушмула! Ще поогние и сама ще капне.
  • 12 Мобилизация

    31 0 Отговор
    Докато ни докарат Ф-ките, двата кораба, 160-те бронирани машини, 100-те бронирани джипки от Самоков, то инвазията ще е приключила.
  • 13 деко

    25 2 Отговор
    До като краварите не си се приберат в краварника си , Русия ще е нащрек . ВТОРИ 22-ри юни няма да има и не трябва да допускат . Украйа е вече продадена и разбита държава под крилото на САЩ . Енергетиката им е купена от син на голям
    американски политик .
  • 14 Kcaniba

    31 1 Отговор
    Ма каква инвазия, защо са настръхнали задните части на бандерия и дойче зеуе!?!?
    Та нали окраина е победила Русия, от 2014 г воюва и отразява мощно руската агресия!! Е, попътно избива децата на донбас, ма туй са дребни кахъри
  • 15 Притча

    23 0 Отговор
    Когато една власт има вътрешни проблеми и е пред падане за да се стабилизира и консолидира населението винаги търси външния враг и това винаги е съседът. А Хунтата в У-крайна е перманентно нестабилна.
  • 16 Бай Манчо

    21 1 Отговор
    Ох пак ли Русия ще напада , хайде малко по-сериозно . На кого му е притрябвала разбитата и ошушкана украйна , още малко да им падне стандарта и народа сам ще изтрепе бандеровците и американско/британските бази
  • 17 Пингвинчето

    4 13 Отговор
    Дребният човечец отново отвлича вниманието от собствените си икономически успехи..не случайно министри и разведчици падат по стълбите и мрат
  • 18 Инерция

    12 1 Отговор

    До коментар #1 от "Путин":

    Направо в Львов

    Коментиран от #38

  • 19 1520

    22 0 Отговор
    Украйна не се ли сеща че просто е използвана за чужди интереси същото се отнася и за другите източни държави
  • 20 Русия вече е придобила територия

    7 2 Отговор
    Вие пък още се готвила тя вече е в действие
  • 21 Ке ке

    9 0 Отговор

    До коментар #6 от "ke da":

    ама не ке я биде
  • 22 КОНТРАТА

    14 0 Отговор
    Фантастичните разкази на соросите от DW майсторите на късия хумористичен разказ. Крим окупиран източна Киевска Рус окупирана...?
  • 23 Руснак

    20 0 Отговор
    Този украинско-европейски идиотизъм чуваме всяка година от 2014 г. За последен път - тази пролет. Ами Русия все още не атакува и не оправдава надеждите на Украйна и Европа. Защо? Ами защо Русия се нуждае от Украйна, този куфар без дръжка? Не, благодаря. Европа създаде тази Украйна-нека я съдържа. И България трябва да събира хуманитарна помощ от домати за Украйна. Нали украинци също трябва да ядат нещо.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Мнение

    6 1 Отговор
    На територията на Украйна има стотици руски граждани, които са в неравностойно положение. Това са си работи за решаване между Русия и Украйна и е желателно да се оправят, като не занимават с проблемите си останалия свят, за да им заплащаме сметките! Украйна е разделена на фракции, от малоумни, по-малоумни, като умират от кеф да дразнят пияните руснаци и след това да се изкарват жертва пред цевилизования свят. Т.е. хвани едните, удари другите е ситуацията. Царе на пропагандата!! Не бива цевилизования свят да им се вързва, и както посочих, да им плащаме сметките!

    Коментиран от #26, #30

  • 26 Kcaniba

    7 0 Отговор

    До коментар #25 от "Мнение":

    останах с впечатление ,че съвременните украински фракци са точно пияните руснаци... по точно съвременни окраиски фракции се делят на пияни руснаци и дрогирани укри.

    Коментиран от #29

  • 27 07765

    10 0 Отговор
    Русия се готви да посрещне и унищожи 400 американски войници намиращи се в Молдова и 600 британски спецчасти в Украйна.
    И 2 кораба с долари с които да се плати на украинците за да провокират руснаците
  • 28 big

    10 2 Отговор
    За съжаление, не! Аз мисля, че с тази фашистка държава трябва да се приключи! Независимо от големите приказки на САЩ и НАТО, нито една страна и нито един техен войник, няма да им помогне! Собствения "задник" е най-скъп!
  • 29 Точно

    2 2 Отговор

    До коментар #26 от "Kcaniba":

    Един дол дренки са)))))Да се оправят, да не занимават цивилизования свят с щуротиите си.
  • 30 big

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "Мнение":

    забрави да напишеш след стотици, хиляди!
  • 31 ЧОКИ

    10 0 Отговор
    БОЛНИ МОЗЪЦИ,АКО ИСКАШЕ ТОВА ОТДАВНА ДА ГО Е НАПРАВИЛА. НАЛИ ТРЯБВА ДА ИМА ВРАГ,ИСКАТ САЩ ВОЙНА С РУСИЯ,НО ДА Я ЗАПОЧНЕ ДРУГ,НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ НИ ВКАРВАТ ВЪВ БОЙНА .ИМА ЛИ ОЩЕ МОЗЪЦИ В БГ ????????
  • 32 Един

    1 5 Отговор

    До коментар #1 от "Путин":

    В панделата на Киев ли?
  • 33 Кире

    6 0 Отговор
    Руснаците казаха, че не искат НАТО на границата с РУСИЯ. Нищо чудно ако продължават да настояват да включат Украйна в пакта да има още отцепени (сепаратистки) райони по границата с Русия.
  • 34 dron

    2 5 Отговор
    ленинградските ватни тролове да не пишат глупости за Украйна,
    а да си гледат собствените проблеми.Зануленият е сложил
    ръка в/у всичко и въпреки цените на газа русия тъне в
    мизерия.Изключвам кръга "озеро" и олигарсите ,които крадат
    милиарди ,благодарение на путин.И да питам къде живеят
    семействата на крадците от "единна" русия ? А къде си
    държат парите? Че тя и терешкова се оказа с имоти в Италия!
    Бегайте за купони за храна и научете малко български!
  • 35 Готви

    2 1 Отговор
    ама в тъпите украински и натовски тикви.Гледайте да не настъпите мечката,че ще пищите на умрело.
  • 36 Изненада

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Петър":

    ги точно защото не се подготвяха за никаква инвазия,но после пък стигнаха до бърлогата на Хитлери го унищожиха,както си му е ред.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 За месец

    2 2 Отговор

    До коментар #18 от "Инерция":

    отиде половин Европа,каква Украйна,тя пада по изчисления за дни няма и седмица при евентуален конфликт.И укрите няма да могат да се надяват на помощ въобще от НАТО и ЕС.

    Коментиран от #39

  • 39 100

    0 2 Отговор

    До коментар #38 от "За месец":

    Хаха, оптимист. Та те Чечня няколко години я мъчеха докато си я върнат.

    Коментиран от #40

  • 40 Kcanba

    1 1 Отговор

    До коментар #39 от "100":

    льо льи!!! Кавказ поне на картата виждал ли си!!!!??? Те и америкосите, не 2, а 20 години побеждаваха афганистанцитем е и?!!! А окраина е равно поле и 70% от населението чака руските освободители с хляб и сол ще посрещат братушките!!!

    Коментиран от #41

  • 41 100

    0 2 Отговор

    До коментар #40 от "Kcanba":

    Ти верно ли мислиш, че плоблемът е в планините?! И не знам защо мислиш, че 70% от украинците искат да се присъединят към Русия. Има такива, но са не повече от 10 -20 %. И въобще, не мислиш ли, че си много проруски настроен. Да не си на заплата при Путята?
  • 42 Грух

    1 0 Отговор
    Дойче веле. Дотук.
Новини по държави: