Last news in Fakti

22 Ноември, 2021 11:00 2 491 27

Трагедията в Беларус: "Ще чакаме, докато Германия ни приеме"

  • беларус-
  • германия-
  • ирак-
  • мигранти-
  • бежанци-
  • ес-
  • европа-
  • граница-
  • трагедия-
  • александър лукашенко

Хората са болни и обезверени, но не искат да се връщат в Ирак

Трагедията в Беларус: "Ще чакаме, докато Германия ни приеме" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Около 30 деца са се скупчили край оградата. Дрехите им са мръсни и износени, но очите им светят от радост и възбуда: „Всеки ще получи изненада“, им обещава на английски висока руса жена. Малко по-късно им носи пълен чувал с играчки.

Виктор Лискович наблюдава всичко това със задоволство. Той е депутат в беларуския парламент и отговаря за региона Гродно - респективно и за открития тези дни нов бежански лагер, недалеч от полската граница. Играчките, моливите и блокчетата за рисуване са дарение от беларуски деца и семейства.

"Благодаря, Беларус"

Жестът допада и на беларуските телевизионни екипи. Те снимат как Лискович и неговата сътрудничка поощряват децата от групата да скандират на английски „Обичам Беларус!“ и „Благодаря, Беларус!“. На присъстващите явно им харесва и това, че един германски радио- и телевизионен екип присъства на събитието - камерите постоянно се насочват и към журналистите от Германия. Пред голямото хале на бившия логистичен център има тоалетни, цистерни с прясна вода, а отскоро и мобилни магазинчета и лавки за храна. В самото хале хората са доста натясно – там са подслонени около 2000 души. Задушно е, отвсякъде се чува кашлица. „Спиш две минути, а в следващите три си буден“, казва 13-годишната Бахаш и показва импровизираното си обиталище, състоящо се от дървени палети, одеяла и малка палатка. „Понякога е много топло, понякога е студено. Вратите постоянно се отварят и нахлува силен студ“, добавя тя.

Мнозина искат да стигнат до Германия

Въпреки това тук е много по-добре, отколкото в горите, където Бахаш и семейството ѝ са престояли дни наред - с надеждата все пак да преминат границата към ЕС. А беларуските граничари междувременно започнали да се отнасят значително по-добре към мигрантите. „Дават ни храна, дават ни спални чували - всичко! Стараят се да ни помогнат“, казва момичето. Бежанците обаче нямат ясна перспектива, нито план какво да правят оттук нататък. Подобно на почти всички други в лагера, Бахаш и семейството ѝ искат да стигнат до Германия. Те вече са били там за няколко години, но така и не са получили право на постоянно пребиваване. Това е бил техният втори опит. Нямат намерение да се възползват от предоставената възможност да отлетят през Минск обратно в Ирак. „В никакъв случай няма да се върнем. Ще чакаме, докато Германия ни приеме“, казва Бахаш.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЪРП

    42 7 Отговор
    И ,КО СТАНА СЯ?????
    БАБА МЕРКЕЛИЦА СИ ГИ ПОКАНИ ....,ПЪК СЕГА ГИ НАРИТВА КАТО КУЧЕТА ТЕЗИ ХОРА?!!!

    Коментиран от #7

  • 2 ЗЕЛЕНИЯ ЧУРАП 2

    14 29 Отговор
    АМИ ШО НЕ ОСТАНАХА В РФ!?СТРАНА ОГРОМНАЯ?

    Коментиран от #3, #10

  • 3 Емил

    26 13 Отговор

    До коментар #2 от "ЗЕЛЕНИЯ ЧУРАП 2":

    Може да останат и в Беларус! Ето, хранят ги, обличат ги - нека си ги развъждат!
  • 4 съвет

    26 6 Отговор
    я по-добре си стойте в Беларус. И без това там за където сте се запътили всички са заключени заради Ковида и който излезе по улиците го стрелят.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Centyrion

    35 6 Отговор
    Че защо сте и на Германия???От какъв зор да ви храни и издържа ли, Вие сте чужди на европейската култура, отделно сте мързеливи,некадърни и противно изглеждащи!!!Не виждам причина някой фа ви отглежда.Връщайте се в клоаките от които сте изпълзели !Мюсюлмани и Араби нямат място в Европа.

    Коментиран от #13

  • 7 Centyrion

    16 7 Отговор

    До коментар #1 от "ЪРП":

    Хора ли???? Ти на тези хора ли им казваш???

    Коментиран от #16

  • 8 3.14К

    30 7 Отговор
    Защо не публикувате цялото интервю на Лукашенко пред ВВС, за да се види и другата гледна точка, както повеляват правилата на обективната журналистика? Там ще чуете как поляците "къпят" бежанците с водни оръдия, пръскайки разтвор от пестициди. После прелитат хеликоптери, за да разпръснат по-добре разтвора. Стрелят се шокови гранати на чужда територия, а през ноща се пускат сирени, високо честотни шумове и лазерно осветление за да се осигури пълноценно спане на бежанците. Какво става и с арестуваните германски защитници на човешките права от полските военни?

    Коментиран от #20, #23

  • 9 ????

    17 1 Отговор
    Ама защо не приемат натрапенаъа демокрация, която беше озаглавена арабска пролет? Всъщност тези никого не интересуват освен спонсорите им, чиято едкнасвена цел е заличаване на Европа.
  • 10 Отдел " Убииства"

    24 1 Отговор

    До коментар #2 от "ЗЕЛЕНИЯ ЧУРАП 2":

    Щото няма лежачка и по няколко хиляди евро месечно за многочленно семейство. Няма общински жилища с платени консумативи а ти да правиш постоянно нови чавета. Те за това те Германия е заветната дестинация. Маленкии 🧠.
  • 11 Ааа, в Геймания искали

    10 0 Отговор
    Мхм, не че са репресирани, ами те искали... Благодарим ти фрау Шмеркел!
  • 12 Ели

    8 16 Отговор
    Защо полското правителство изпрати тежко въоръжени войници срещу тези нещастници? Това ли им е християнското католическо милосърдие? Защо не приеха слабите, не нахраниха гладните, не лекуваха болните, не утешиха стрдащите, не приласкаха плачещите деца? Папа Йоан Павел ще се отвърне. Той прости на своя убиец Агджа.

    Коментиран от #14, #19

  • 13 864346

    15 2 Отговор

    До коментар #6 от "Centyrion":

    Защото Германия ги покани НАЙ-ОФИЦИАЛНО! Обърни се към танте Шмеркел. Нито Полша, нито Беларус, нито КОЯТО и да е друга държава ги е канила. Немците да си ги извозват до Берлин!

    Коментиран от #21

  • 14 77744

    20 0 Отговор

    До коментар #12 от "Ели":

    Прави са поляците! Както и унгарците! Който ги е канил да си ги прибира, а не да мъчи останалите държави - "партньори"!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Gucci x Balenciaga : Une collaboration

    5 6 Отговор

    До коментар #7 от "Centyrion":

    Що за популизъм в главата ти и на много други??Защо никой от президентите на държави не каже стоп на агресията и войната.Защо тези хора са бежанци ??Има и хора които живеят и работят в чужбина /българи/ Те какви са -чужденци в чужбина !!Разликата е че ако ние поискаме и не случим се прибираме в родината а те къде ???Ще дойдат да заемат нашето място в Европа ???Европейците на изчезване .....виж до каква степен провала на политиците маниполира хората настройва с крайно мислещи политици да се засилва повече омраза .Ако няма агресия в родината им дали ще има толкова бежанци преди нямаше ?
  • 17 324

    7 0 Отговор
    Е, колко са умрели от глад и студ? Това е информация, която ни интересува.? Болните си стоят дома, не скитат по горите Беларуски
  • 18 Gen Gurko

    14 0 Отговор
    Ами като има кой да ги подслонява и храни ще стоят до второто пришествие. Всички обратно на топло в Африка или в някоя ислямска държава. Пък там да види дали ще ги траят и хрантутят бадева. Който прави деца да бъде любезен да си ги подслонява, храни и изучава, а не да ги влачи и то при християните, да им ги гледат барабар с него и забулената буля.
  • 19 кУмУнист

    13 4 Отговор

    До коментар #12 от "Ели":

    Защото същите тези или техните наследници ще се взривят на Коледния пазар в Берлин примерно или ще се врежат с кола крещейки аллах е велик. Ние Християните да ги храним и лекуване, а те после да ни избиват. Сменяш си името и религията, бачкаш двойно от европейците и евентуално тогава гражданство или изселване обратно.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Centyrion

    13 3 Отговор

    До коментар #13 от "864346":

    Германия е поканила бежанци,а не икономически емигранти!!!Тези безполезни същества нямат място в Европа,никой не е длъжен да ги отглежда.Те не са генната банка която трябва да продължи човешкият род.Те са тумор на снагата на Европа и трябват мерки ,час по скоро Да бъдат почистени и върнати кой от където е!
  • 22 Павел пенев

    9 2 Отговор
    Това не е трагедия за Беларус, а трагедия за Полша и ЕС. Нека не объркваме истината с пропагандни Гьобелсови заглавия.
  • 23 стоян

    5 2 Отговор

    До коментар #8 от "3.14К":

    До 8 ком -Много добре си пазят границата поляците -а ти другарю какво очакваш да правят полските граничари -а ти искаш да ги товарят в отоплени автобуси и да ги карат в столицата Варшава ли

    Коментиран от #24

  • 24 Centyrion

    9 2 Отговор

    До коментар #23 от "стоян":

    На тази паплач трябва да и се покаже недвусмислено,че не е желана тук.Да ходят в Саудитска Арабия,в Катар,в Емиратите,в Ливан,там където са техните братя по религия.Не желая да замърсяват повече Европа.Те са мръсни във всяко отношение,ме само религиозно,но и в начина си на живот.Там където живеят такива си личи,мръсотия на всякъде! Всичко е до култура ,възпитание и манталитет.Аз съм си носил фаса километър в ръка във Виена за да го хвърля в подобаващо място.
  • 25 Sir_Daffy

    1 1 Отговор
    Дефицит на сапун ли имат?
  • 26 бягат

    4 1 Отговор
    от америкасата демокрация от Ирак?!Какво стана кравари...
  • 27 АМЕРИКАНЕЦ

    4 0 Отговор
    Германеца най къкнатия мъж, оставя да ръгат жените си с кафявите сопи. Няма жалост за такива тупани
Новини по държави: