Last news in Fakti

22 Ноември, 2021 18:10 1 980 4

Беларус готви втори полет с мигранти, първият беше до Ирак

  • беларус-
  • мигранти-
  • граница-
  • ирак

Евросъюзът обвинява Минск, че в отговор на европейските санкции превозва хиляди хора от Близкия изток със самолети и ги подтиква да влизат на територията на ЕС през границите на Литва, Латвия и Полша

Беларус готви втори полет с мигранти, първият беше до Ирак - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Беларус ще организира втори полет в края на този месец за връщане на мигранти по родните им места, заяви беларуският лидер Александър Лукашенко според официалната агенция БелТА, цитирана от Ройтерс, предава БТА. Миналата седмица за Ирак излетя първият евакуационен полет с мигранти.

Беларус не желае конфронтация с Полша, но иска отговор от ЕС дали съюзът ще приеме 2000 блокирани мигранти, каза още Лукашенко. "Трябва да достигнем до поляците, до всеки поляк и да им покажем, че ние не сме варвари, че не желаем конфронтация. Не ни е нужна. Защото разбираме, че ако отидем твърде далеч, войната е неизбежна", каза той. "А това ще бъде катастрофа. Отлично съзнаваме това. Не искаме никакъв конфликт."

Лукашенко добави, че е настоял Германия да приеме част от мигрантите и изрази недоволство, че ЕС не влиза във връзка с Минск по въпроса.

Евросъюзът обвинява Беларус, че в отговор на европейските санкции превозва хиляди хора от Близкия изток със самолети и ги подтиква да влизат на територията на Евросъюза през границите на Литва, Латвия и Полша. Минск отрича да разпалва кризата.

Полският министър-председател Матеуш Моравецки вчера предупреди, че миграционната криза по границата с Беларус може да е прелюдия към "нещо много по-лошо", а полската гранична охрана заяви, че беларуските сили продължават да превозват мигранти към границата.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бааааси

    3 0 Отговор
    И бързаците ...😁
  • 2 asd

    8 5 Отговор
    " Беларус ще организира втори полет"

    Ти кого се мъчиш да лъжеш бе Картофен ТКЗС-ар слабоумен??


    18 НОЕМВРИ 2021
    Иракският премиер обеща на Полша в четвъртък да помогне за връщането на блокираните иракски мигранти у дома и да продължи спирането на полетите до Минск
  • 3 Нострадамус

    4 2 Отговор
    А как се озоваха в Беларус бе шмекер.Като сухопътна граница нямате с тях.Рекетьор путаноиден.
  • 4 Хахах

    4 2 Отговор
    Да си ги отглеждат. Нали с тоя президент и Русия за приятел процъвтява Брларус хахахахах неним мина номера и сега полети
Новини по държави: