Last news in Fakti

25 Ноември, 2021 08:16 2 718 13

Иран е на крачка от атомна бомба

  • уран-
  • иран-
  • атомна бомба-
  • тревога

Иран е натрупал необходимите знания за създаване на ядрени оръжия

Иран е на крачка от атомна бомба - 1
Снимка: Shutterstock

Великобритания, Франция и Германия ("Европейската тройка" за Иран) изразиха загриженост, че продължаването на програмата за обогатяване на уран от Иран може да позволи на Техеран да премине към разработването на ядрени оръжия, предаде News.bg.

В съвместно изявление на трите страни се казва, че с по-нататъшното обогатяване на съществуващите запаси Иран е възможно да произведе повече от едно ядрено оръжие. Отбелязва се, че натрупването на уран, обогатен с 20% и 60%, "намалява времето, необходимо на Иран за създаване на първото си ядрено оръжие". В същото време "Евротойката" обърна внимание на факта, че "Иран също е натрупал необходимите знания, които са от решаващо значение за производството на ядрени оръжия".

В изявлението на Обединеното кралство, Франция и Германия се подчертава, че Иран "няма правдоподобно гражданско оправдание за обогатяване на уран, а производството на силно обогатен уран е безпрецедентно за държава без оръжейна програма". През 2015 г. Иран и шестте държави - пет постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН и Германия - подписаха ядрено споразумение (JCPOA), според което Техеран трябва да допуска инспектори на МААЕ в ядрените си съоръжения в замяна на стъпка по стъпка на санкции. Иран, в отговор на оттеглянето на САЩ от споразумението през 2018 г. и подновяването на санкционната политика от Вашингтон, се отказа от редица ограничения, предвидени от ядрената сделка, и започна да увеличава нивото и обема на обогатяване на уран.

От април до юни тази година Иран и редица световни сили проведоха шест кръга от преговори във Виена с цел възстановяване на споразумението. След това настъпи пауза в преговорите, но те трябва да се подновят на 29 ноември. Преговорният процес беше спрян по време на президентските избори и формирането на ново правителство в Иран, той трябва да бъде възобновен на 29 ноември. Постоянният представител на Русия при международните организации във Виена Михаил Улянов съобщи тази седмица за безпокойството на Русия от нарастващото отклонение на Иран от разпоредбите на ядрената сделка. В същото време той смята, че "необходимо е да се премахнат основните причини, които накараха Иран да се отклони от условията на ядреното споразумение, а именно оттеглянето на САЩ и мащабното въздействие на санкциите на Вашингтон" върху Техеран.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 fdsf

    27 7 Отговор
    Отлична новина !
  • 2 Kcaniba

    23 2 Отговор
    динизка на памперси с родния си, американски народ, след тая полезна новина
  • 3 гадно

    37 2 Отговор
    Нещо не разбирам защо ядрените сили забраняват на други да имат същото оръжие и моля да не излизат с номера, че ги управлявали диктатори. Между другото на евреите за чий им е такова оръжие та го имат, къде и срещу кого ще го използват???

    Коментиран от #10

  • 4 бл.134 в Зап. парк

    6 1 Отговор
    Браво , само така!
    Призовавам ЕЦБ да засили количествените облекчения !
  • 5 глоги

    17 2 Отговор
    Иран е на крачка от атомна бомба. ДА ИЗБУХНЕ ТАМ АТОМНА БОМБА,КАКТО НАД ХИРОШИМА ИЛИ ДА ИЗМАЙСТОРЯТ АТОМНА БОМБА,ПРЕДНАЗНАЧЕНА ЗА ОТВЪДОКЕАНСКАТА ТЕРИТОРИЯ?
  • 6 БАЙ Х@Й‼

    13 1 Отговор
    И аз имам познания за секса, имам и Денис(с П) , значи съм на крачка от секс с НЯКОЙ СЕКССИМВОЛ ‼️
  • 7 Може Може

    20 2 Отговор
    То и Ирак и Либия бяха така,. Само не успяхте да се справите с талибаните в Афганистан

    Коментиран от #13

  • 8 Механик

    22 4 Отговор
    "Иран е на крачка да създаде атомна бомба"
    Израел са увеличили драстично количествата памперси за военните си.
    Все някой трябва да "страхува" ненаситните и алчни юдеи.
  • 9 ясна работата

    23 1 Отговор
    Израел имат ядрени оръжия, а Иран няма право да има... Комшията ми има право да има нож, а аз нямам право да имам, защо. Вземете ножа и от комшията ми тогава.
  • 10 плевен

    4 3 Отговор

    До коментар #3 от "гадно":

    С компромиси работа не се върши. Няма нещо с което ЕС да се е заел, и да не се е омазал до шията. Когато идиотите започнат да си разменят ядрени удари, ще разберем защо ядрените оръжия трябва да се намаляват. На времето, големите изтърваха Пакистан и Индия, ама тези са ни на границата.
  • 11 Кир Велики

    4 0 Отговор
    Бедните ще се изправят богатите ще се снишат.
  • 12 Бай Манчо

    13 1 Отговор
    Добра новина за Близкият Изток , не разбирам за какво се превъзбуждат толкова европейската хомодружинка след като вашингтон налага и отменя санкции . Иран не искаше да излиза от тази ядрена сделка защото вярваше , че при спазването и санкциите ще бъдат отменени . След едностранното излизане на сащ с прословутото "highly likely" се разбра , че не са и имали намерение да отменят каквито и да е било санкции - при това положение Иран възстанови обогатяването .Иран на няколко пъти заяви , че е готов за преговори но вече само при отмяна на санкциите .
  • 13 Гост

    0 2 Отговор

    До коментар #7 от "Може Може":

    Тоя бой дето го ядоха руснаците в Афганистан,не знам дали някой друг е бил и близо до такава реалност...