Last news in Fakti

25 Ноември, 2021 12:00 7 657 33

Македонски вестник: България няма да премахне блокадата

  • северна македония-
  • вето-
  • ес-
  • членство в ес-
  • българия-
  • румен александров

Пробив в разширяването не се очаква и през първата половина на следващата година

Македонски вестник: България няма да премахне блокадата - 1
Снимка: Shutterstock

България няма да премахне блокадата на преговорната рамка за членството на Република Северна Македония в ЕС през декември, пише "Слободен печат". Вестникът цитира постоянния представител на България в ЕС Румен Александров, който съобщи след заседанието на Съвета по общи въпроси в Брюксел на 23 ноември, че Република Северна Македония още не изпълнява критериите за свикване на първата междуправителствена конференция, предаде БТА.

Според дипломатически източници на МИА от София българският представител планирал да изрази остро становище на България към Република Северна Македония, но това не станало заради катастрофата на АМ "Струма". Александров е изразил дълбоки съболезнования за инцидента, в който загинаха 45 македонски граждани, но изтъкнал, че Република Северна Македония още не изпълнява критериите, за да започне преговори за членство.

Посланикът е отбелязал, че в последните месеци българската страна е предложила възможности за решения по откритите въпроси, свързани с правата на гражданите с българско самосъзнание и изпълнението на договора за добросъседство. Той е посочил, че властите в Скопие следва да поемат конкретни обвързващи ангажименти, част от които да бъдат изпълнени краткосрочно, а останалите да залегнат сред изискванията в бъдещата преговорна рамка. Докато това не се случи, не може да се очаква постигане на напредък в процеса на разширяване с РСМ, е заявил посланикът.

От това, както и от съобщението на българското МВнР миналата седмица става ясно, че на срещата на 14 декември процесът няма да се отблокира, пише "Слободен печат" и добавя, че пробив в разширяването не се очаква и през първата половина на следващата година, по време на френското председателство на ЕС. Не е известно и ще се състои ли планираната среща на работните групи на двете външни министерства, на която трябваше да се разговаря за Пътната карта пет плюс едно.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Грульо

    71 3 Отговор
    Познали са от смакедонския вестник. :D Затова най-правилното решение за теьните политици, ако искат да крадат от еврофондовете, като наште продажници, е да си променят опорките в синхрон с нашта версия.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Kcaniba

    29 2 Отговор
    динизка наритан от шефа си, че русофобството му бе подчертано и не професионално - нежурналистко! Сега ще тролства върхо маке!
  • 4 Перо

    65 3 Отговор
    Просто “макетата” трябва да си избият от главата,че ЕС или държава член,трябва да създават специални условия и отстъпки за една отделна държава-кандидат по геополитически причини! За да има напредък и да се реши проблема трябва да се изхвърли в миналото македонизма,а това никога не може да стане,защото върху него се крепи лъжата за историческата истина и измислената държава. Не може да има съгласие за наша сметка! Това е национален въпрос,който трябва добре да се обясни на чуждите представители и ръководители!
  • 5 1984

    76 2 Отговор
    НЯМА РАЗБИРА СЕ!
    гледайте последното предаване Операция история, на Росен Петров... там са посочени 20 точки , които да прежалим... или по точно да се отречем от историята си, от царете си, от азбуката си, от революционерите си, от столиците си ! НИКОГА! Киро Канадеца да не е посмял да кляка! защото бържо ще го отпрати откъдето е дошел!
  • 6 ddddd

    7 8 Отговор
    Денис спри се с тази пропаганда случилото се случило голяма човешка трагедия е но вината не можем да кажем на кой е и на шофьора и на пътищата
  • 7 nmyjmjn

    37 4 Отговор
    И така трябва. Северно марсианците никога не трябва да бъдат допускани в ЕС никога.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Роки

    35 2 Отговор
    И през първата половина на 2050-та не се очаква, ако имаме политици с гръбнак, морал и воля!

    Коментиран от #25

  • 11 Вето на 100%

    47 3 Отговор
    Правилно са написали.Продажни пилитици и лакеи има навсякъде,но в момента водещата партия в България е точно от лакеи на САЩ.43-ма са от Америка за България.И все пак,независимо че са продажници,няма как да убедят останалите партии,че Македония е направила нещо от това,което България изисква.Абсолютно нищо.Македонците разчитат само на натиска на САЩ и ЕС,без да предприермат нищо за изчистване на противоречията.Така че Ветото си остава
  • 12 Сатана

    37 3 Отговор
    Единственият път на Македония за Европа е обединение с майка България.Тогава няма да има нужда от преговори а дори от членство.Ще бъдем независими!

    Коментиран от #15, #18, #24

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ТаУмВзе

    11 18 Отговор
    Въпрос на време е, кирчо канадеца и моше да ни нагласят, не само за маке, но и за истанбулската и цветното знаменце на дъгата. Натам импровизацията на козяк ще си продължи по план!
  • 15 nmyjmjn

    30 5 Отговор

    До коментар #12 от "Сатана":

    Ооо никакво обединяване с тези майкопродавци. Тези българи с промити мозъци не ни трябват, а още по малко и мюсюлманите албанци.
    Те са загубени завинаги за нас и като българи и като територия.
  • 16 чунчо мунес

    6 6 Отговор
    Е на това се вика морално етичен казус,инспириран от Борисов.Ама правим лицемерен ден на траур,а?
  • 17 Патето Яки

    10 3 Отговор
    Денисе днес си "заработи" надницата незаслужено.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Centyrion

    6 1 Отговор
    Интересно,в половината статии пишат 46 в другите 45,а днес се прокрадва информация за 44 тела в автобуса .Свидетел спасил се от пожара говори ,че 8 човека са се спасили,а в Пирогов са 7.Пита се в задачата,колко са телата в автобуса,колко са спасените ,и ако са 8 къде е единият човек?
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Мая

    35 1 Отговор
    "Не народ а мърша"това е написал великия П. Славейков.Предадем ли още веднъж македонските българи думите на Славейков ще се окажат верни.Нито крачка назад от нашата история тя е най важната,всичко останало ще се нареди от само себе си.

    Коментиран от #22, #23

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 nmyjmjn

    29 1 Отговор

    До коментар #21 от "Мая":

    Виж по принцип си права и донякъде съм съгласен с теб, но ПРОБЛЕМА е, че бългaрите в севернамакедония отдавна не се имат за такива и е БЕЗСМИСЛЕНО ние да ги убеждаваме, че са българи, защото сърбите така са им промили мозъците и вследствие на това са толкова озлобени срещу нас, че каквото и да направим няма да променим тяхното мислене. Ето за това считам, че те и нашата българска географска област Македония са безвъзвратно загубени. И последно, за да си спасим нашата българска история, царе, войводи и всичко българско не трябва да им клякаме на тия И ТОВА НЕ Е ПРЕДАТЕЛСТВО от наша страна. ПРЕДАТЕЛСТВО ще е ако ги признаем и пуснем да влязат в ЕС.

    Коментиран от #26

  • 24 Гост

    9 3 Отговор

    До коментар #12 от "Сатана":

    Може, но само ако поумнеят малко и признаят, че са си чисти българи. Обединение става, но без албанците в Тетово, Гостивар, Дебър и Струга. Имаме си достатъчно мюсюлмани, а с Източните Родопи ще се сбогуваме съвсем скоро, за жалост.
  • 25 Амииии

    11 0 Отговор

    До коментар #10 от "Роки":

    Преди 25 години се "наводниха" с албанци.След още 25 ще си пренапишат албанската история на Македония!
  • 26 Мая

    14 0 Отговор

    До коментар #23 от "nmyjmjn":

    Който иска да бъде сърбин,да бъде,който иска да бъде марсианец,да бъде,но ние трябва да се борим за стотиците хиляди горди българи които да не смятат,че отново ще бъдат забравени.
  • 27 Нормален човек

    11 1 Отговор
    И какво стана сега бе, измисленяци 😂
    Нали България щеше да клекне???
    Като ви казах, че има причина България, Гърция и Турция да са били империи, а останалите на Балканите - не, май не ме разбрахте😁
    Айде, чакайте още да клекнем и ще влезете в ЕС през 3025 👍👍👍
    Измисленяци такива 🤣🤣🤣
    Поздравления за Президента, Външно и г-н Румен Александров 💪💪💪

    Коментиран от #28, #29

  • 28 Гккк

    0 10 Отговор

    До коментар #27 от "Нормален човек":

    Вие сте много силна империя. Винаги сте биле на грешната страна. Сърбите са лек за вас.

    Коментиран от #30, #32

  • 29 Гггг

    0 9 Отговор

    До коментар #27 от "Нормален човек":

    Хубаво е да имаш инструмента вето. Прави те силен. Без него си нула.

    Коментиран от #31, #33

  • 30 Сони

    11 0 Отговор

    До коментар #28 от "Гккк":

    Абе ,тебе май са те били с железен кол.Ако не е била Бг никога нямаше да има Северна Македония.Неблагодарници.
  • 31 Сони

    10 0 Отговор

    До коментар #29 от "Гггг":

    Е хубаво си е инструменчето..Вашете инструменти моленето,клякането,кражбата,лъжата и просенето са дупката от нулата..
  • 32 Нормален човек

    13 0 Отговор

    До коментар #28 от "Гккк":

    Да, лек са сръбете, затова всяка война ги биене като мачену дирек 😂 Нали затова учуш, че сме окупатори 🤔
    Но те разбирам, с вашия промит югославски мозък си мислите, че някога сте били фактор. Не сте и никога няма да бъдете. И Югославия и Северна македония са еднакво измислени държави. Едната вече се разтури, сега чакаме и другата да я последва 😁😁😁
    Вето до дупка 🥳🥳🙄
  • 33 Нормален човек

    12 0 Отговор

    До коментар #29 от "Гггг":

    Инструментът ВЕТО е създаден за да се гарантират интересите на всички членове в съюза. Това не позволява на мнозинството да налага неприемливи решения на малцинството и пази съюза здрав. Няма нищо общо със силата.
    А ако смяташ, че сме нищо - защо напираш да влизаш в съюз с нас. Стой си където си и си работи за 200 евро на месец. Ние не разбираме за вас🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬
    Вето до дупка 🥳🥳🥳
Новини по държави: