Last news in Fakti

26 Ноември, 2021 17:05 2 971 49

Зеленски съобщи за разкрит опит за преврат в Киев

  • украйна-
  • киев-
  • преврат-
  • володимир зеленски

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че Русия няма нищо общо със събитията, за които твърди украинският президент

Зеленски съобщи за разкрит опит за преврат в Киев - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украинският президент съобщи на пресконференция днес, че е получил информация за подготовка на държавен преврат "на 1-2 декември" и че има опити в него да бъде въвлечен Ринат Ахметов, най-богатият бизнесмен в страната.

"Не Ахметов подготвя държавен преврат. Ще ви отговоря на руски - хора, служби, някои представители на Русия и някои другари от Украйна обсъждат, че обществото било готово и че трябва да се предаде информация, че към момента Ринат Ахметов бил готов да се включи във въпроса за държавен преврат. Да го наречем така - смяна на действащия президент", заяви Владимир Зеленски, цитиран от Дневник.

По думите му в нагнетяването на напрежение участват и медии и че всъщност хора от обкръжението на олигарха опитват да го вкарат в схемата.

Ринат Ахметов е инициатор за учредяването на "Донгорбанк" - сега Първа украинска международна банка. Собственик е на "Систем кепитъл мениджмънт" и чрез тази компания държи контролния пакет акции в над 100 промишлени предприятия, в които работят над 200 000 души. Притежава и футболния клуб "Шахтьор" Донецк.

Зеленски допълни, че властите разполагат със звукозаписи, на които представители на двете страни обсъждат участието на Ахметов, но на тях не присъства неговият глас. "Но аз не вярвам в държавните преврати и не вярвам, че той ще хукне да се занимава с това", каза още президентът. След това той заяви ,че не може да разкрива повече информация.

Президентът покани бизнесмена с лично богатство от 7.6 млрд. долара (според сп. "Форбс") "да чуе информацията, която можем да споделим".

На 17 ноември депутат от управляващата партия "Слуга на народа" (бел.ред. - така се казва телевизионен сериал, донесъл популярност на актьора Зеленски) заяви, че Ахметов "премина към открита конфронтация с президента" и "е в ход подготовка на решителна атака по всички фронтове". Според Егор Чернев олигархът "има намерение да смени властта и да избегне деолигархизацията" като "прибегне и към саботажи и проблеми в енергийния сектор, където контролира 70% от топлофикациите и топлоцентралите на страната".

Зеленски е посочвал Ринат Ахметов сред хората, които може да попаднат в списък с олигарси съгласно подписания от него по-рано този месец закон за предотвратяване на заплахите за националната сигурност от такива лица. Държавните служители са задължени да подават декларации за контактите си с олигарси, а те, от своя страна, са длъжни да ги предупреждават, че са в такъв списък. Освен това на олигарси е забранено да правят дарения на политически партии.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че Русия няма нищо общо със събитията, за които твърди украинският президент.

На пресконференцията Зеленски е говорил основно за военна заплаха от Русия, когато казва: "Изправени сме пред предизвикателства не само от Руската федерация и вероятна ескалация - имаме големи вътрешни предизвикателства, получих информация, че на 1-2 декември в страната ни може да се направи опит да държавен преврат".

Президентът в нито един момент не е обвинил Русия в участие в заговор.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХАХАХАХА

    81 11 Отговор
    Даже не един, а два опита за преврат са разкрити! Единият е организиран от Путин, а вторият е организиран от Путин. Получени са данни за активирана руска клетка за преврат в киев организиран от Путин! Има и още пет опита за другия месец, организирани от Путин!!!
  • 2 Христо

    90 8 Отговор
    Помислих си че Зеления е разкрил преврата на Майдана от 2014 година , а то било пак едни фантасмагории.

    Коментиран от #5

  • 3 БОРУНА ЛОМ

    76 9 Отговор
    МАЙ УКРАЙНА СИ МИСЛИ, ЧЕ КРАВИТЕ ЩЕ ПОМАГАТ! СПРАВКА —АВГАНИСТАН! ЯКА ЗАБЛУДА! И НЕ САМО ТАМ!
  • 4 ????

    52 8 Отговор
    И тоя ли ще го убиват? Той си е!
  • 5 ХАХАХААХ

    43 7 Отговор

    До коментар #2 от "Христо":

    Че то има ли още нещо за разкриване от 2014г.?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ТаКумЗе

    18 80 Отговор
    Падне ли Украйна после идва ред на България и Румъния.После новия генералгубернатор Копейкин отваря Белене/лагера/и здравей живот.

    Коментиран от #37

  • 8 Само питам

    71 7 Отговор
    Укрите ли са прости или нас ни правят на такива ?

    Коментиран от #27

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Ева

    37 7 Отговор
    ви у артистите продънени
  • 11 аста ла виста

    51 9 Отговор
    Руснаците няма изобщо да се занимават с тия. Ще пратят Кадиров да свърши работата.

    Коментиран от #39

  • 12 Разпутин

    51 8 Отговор
    Укрите ги сърбят задните части за един ритник.
  • 13 333

    60 8 Отговор
    Смешник. Той и хората около него докараха държавата си до дъното на нищото. Жалко за Украинците, жалко за държавата. С манипулации се надяват да държат народа поробен. Дано се събудят от този кошмар и си върнат държавата.
  • 14 констатирам

    42 7 Отговор
    Руските Македонци не са по добри от нашите . И те се правят на велики.
  • 15 ЗЕЛЕН на СКИ

    43 9 Отговор
    ТОЯ СКЕЧИСТ ПАК СЕ Е ВКЛЮЧИЛ В НЯКОЯ ЗЛЕ РЕЖИСИРАНА ПИЕСКА !
  • 16 шамандури

    51 6 Отговор
    Нали щяха да маршируват на Червения площад ? Каква стана , за кога да го очакваме ?

    Коментиран от #32, #40

  • 17 стрина Гина

    45 6 Отговор
    Не разбраха ли че могат да си избират приятели но не и съседите . Освен ако не решат да си сменят местожителството. Нямат сметка да се карат с комшията , защото до живот ще живеят заедно.
  • 18 Бай Манчо

    42 6 Отговор
    Нима някой се е съмнявал че Русия не е замесена :)))) този клоун когато и да го свалят от власт все ще е късно . Не трябваше ли вече да са ги нападнали от 5 страни или Путин тези дни е в отпуска :))) клоуна май е по-зле и от плевню
  • 19 тарикати

    38 7 Отговор
    Тая кукла на конци свири първа цигулка в концерта на краварите за лошата Русия.
    Американците рисуват ужасна картина как орди от руски танкове ще започнат да смазват украинските градове, внушавайки на обществеността, че имат някаква „надеждна информация“ за подобни намерения на Русия .
    Тя надеждна беше и информацията за химическите оръжия на Садам под формата на една стъкленица с прах за пране.
  • 20 заспала работа

    41 6 Отговор
    Същия като нашия Плевньо . Същите високопарни глупости. Не им ли омръзна вече на украинците.

    Коментиран от #35

  • 21 Сандо

    34 6 Отговор
    Обяснение за тези,които не са разбрали:Основната цел на мероприятието е въвеждане на извънредно положение,при което са забранени протестите - а те са неизбежни зимата при сегашнжтж състояние на Украйна!Е,и една провокация е най-вероятно да устроят в Донбас,но тя ще се осъществи или ако не могат да издържат на натиска от САЩ,или ако са загубили инстинкта си за самосъхранение.
  • 22 ЛИЛИ

    27 6 Отговор
    Метежа го вършите всеки ден, ултра десни-фашисти убиват русофилите.Търсите си боя , но Путин е мъдър и няма да посене на невинните хора.
  • 23 Иван

    24 6 Отговор
    Зеленски е отличен комик, обожавам го. Но защо замени хумора с параноя ми е чудно. До вчера ги нападаше Русия, сега очаквал преврат)))),постоянно плачат пред САЩ и Европа.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Коци Макавеев Пухчев

    16 6 Отговор
    Този Зеленски е вече оказал панталоните в жълто
  • 26 Тоалетна хартия

    8 8 Отговор
    Радев иска да ни върне Крим....Той е организатора....мухаха
  • 27 От страни

    4 6 Отговор

    До коментар #8 от "Само питам":

    От двете ..... и двете.
  • 28 Стефан

    6 21 Отговор
    Ей мурзилки пак сте изпаднали в телешки транс и пишете глупости след глупости, човека ви казва има записи и може да се разбере кои са превратаджиите, вие си знаете вашето, майдана, майдана, НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ ЧЕ ТОВА Е ЧУЖДА ДЪРЖАВА, а какво правят в чуждите страни си е ТЯХНА РАБОТА.

    Коментиран от #31

  • 29 От страни

    12 6 Отговор
    Моника Зелински е готова на крайни мерки.

    Коментиран от #43

  • 30 Предупреден е

    14 6 Отговор
    Да държи два самолета в постоянна готовност за евакуиране.
  • 31 Авгур

    16 6 Отговор

    До коментар #28 от "Стефан":

    Познах ли, че записите са му предоставени от ЦРУ?

    Коментиран от #33

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Стефан

    7 6 Отговор

    До коментар #31 от "Авгур":

    Много се забавлявам с такива хора като теб, дали е ЦРУ, ФСБ, или друга тайна организация АЗ, ТИ И КОЙТО И ДА Е ДРУГ МОЖЕ ДА ТВЪРДИ ЧЕ Е ПОЗНАЛ, ако искат да изтече информация значи ИМА ЗАЩО, руснаците още царските документи не са ги разсекретили, така си далече от истината.
  • 34 Бум бам

    9 6 Отговор
    Последното нещо което ще чуят американците е: внимание! Ест внимание пуск! Ест пуск.
  • 35 ДОФТОРА

    12 7 Отговор

    До коментар #20 от "заспала работа":

    ЗЕЛЕНИЯ ОТ ПРЕПИВАНЕ С ПЕРЦОВАЯ, ВИЖДАЛ ЗЕЛЕНИ ЧОВЕЧЕТА НАВСЯКЪДЕ, ДАЖЕ И В ЛЕГЛОТО СИ. ДОКТОРИТЕ ТРЕБЕ ДА СЕ ПРОИЗНЕСАТ ЗА СЪСТОЯНИЕТО МУ И ЗА ДИАГНОЗАТА. ВИЖДАЛ И ЗЕЛЕНИ ГУЩЕРИ, ЗЕЛЕНИ СЕРТИФИКАТИ, ВОДКА ЗЕЛЬОНАЯ, ЗЕЛЕНИ БАНКНОТИ ДОЛАРОВИ И Т.Н. НО НАЙ-СТРАШНИ БИЛИ ОЗЪБЕНИТЕ ЗЕЛЕНИ ЧОВЕЧЕТА.
  • 36 верно е

    6 6 Отговор
    Този Ринат, щял да прехвърли всичкия си бизнес на Москва,за което Путин ще му даде 10 млрд.долара.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Костова

    10 6 Отговор
    Телефонен запис на някакви си неназовани двама, които обсъждат вероятен преврат в Украйна! И след като разговорът се е водил на руски, значи и Русия има участие в този пъклен план. То и Зеленски озвучаваше филмите си първо на руски, а чак след години ги преведоха и на украински. Тази акция с преврата малко прилича на Порошенковската с убийството и въскръсванено слез три дни на Бабченко.
  • 39 246

    7 6 Отговор

    До коментар #11 от "аста ла виста":

    Или Баширов и Петров.
  • 40 Костова

    9 6 Отговор

    До коментар #16 от "шамандури":

    Според Арестович (един от съветниците на Зеленски) първо ще превземат Крим и после ще атакуват Москва. Да, веселят ни украинците.
  • 41 Иван

    8 6 Отговор
    Долнопробен хазарски евреин със сбъркани гени.
  • 42 ДазДраПерМа

    7 6 Отговор
    тоя се чуди как да въведе военно положение, дали очакван преврат иди войски по границата, трябва да изсмуче причина от палците защото го чака тежка икономическа зима а когато медиите и обществото са под ботуш може и да дочака пролетта
  • 43 Костова

    10 6 Отговор

    До коментар #29 от "От страни":

    Моника Зеленски отвлича вниманието на украинския народ от астрономическите сметки за електричество и газ. И пуска евтин сценарий как уж му готвели преврат. В Украйна всичко се случва само с благословията на Големия брат отвъд океана. Ако искат да го махнат ще го направят тихо и законно без никакви преврати. Само ще извадят някоя от кирливите му ризи.Украински експерти се изказват, че нещо с играта си Зеленски е досадил и на американците и на немците. Ще ида да видя какво казва по въпроса Шарий. Мнението му ще бъде информативно и на 100 процента забавно.
  • 44 ужас

    9 6 Отговор
    Преврата ще бъде извършен от Петров и Баширов. Тези, които не можаха да отровят Скрипал, Гебрев и Навални.
  • 45 плевен

    9 5 Отговор
    Хайде забравете Русия за малко. Вчера четох, че Ринат Ахметов вкарва седем големи кораба с въглища в Украйна. Пет от тях са от САЩ. На фона на недостига от тези изкопаеми в страната, май някой друг е вдигнал мерника на Зеленски.
  • 46 УКРАIНА

    9 5 Отговор
    Скоро бендерската соросоидна секта ще бъде ометена от Киев!
  • 47 Romero

    8 6 Отговор
    Най мразенире в Украйна са бендерата Зелемски и Пирошенко и техния кръг от западни слуги!
  • 48 Олга

    6 6 Отговор
    САЩ упорито тласкат Украйна на война с Русия по важна за тях причина: искат да захванат енергийния пазар на ЕС като окончателно скарват Русия с ЕС (край на Сев.Поток 2 - не може да има отношения с агресора, води война в Европа).
    Това е последна възможност за САЩ за удар, хем на Русия с Потока (няма да има сертификат), хем на ЕС за окончателното му “опитомяване” и поставяне под зависимост от втечнен газ от САЩ.
    ЕС остава без руския газ, което нанася тежък удар по икономиката на ЕС и ги прави не конкурентноспособни. И Русия - агресор и изгой.
    Това е политическо интригантство обичайно за САЩ и то се прави под знамето на миротворчество, хуманизъм и демократия (помощ за млада бандеродемокрация в Украйна).
  • 49 Конник

    0 6 Отговор
    Мръсен ход - пиар! Кой иска да го махне това “украйнско” чучело, дето по добре говори руски от украйнски?
Новини по държави: