Last news in Fakti

9 Април, 2013 10:11 1 320 0

Френски заложник избяга от плен в Афганистан

  • афганистан-
  • заложник-
  • избяга-
  • плен-
  • талибаните
Френски заложник избяга от плен в Афганистан - 1
Фотографът Пиер Борги

29-годишният фотограф Пиер Борги, който беше похитен в Афганистан през ноември 2012 г., е успял да избяга от землянката, в която е бил държан, съобщи „Ройтерс“, позовавайки се на информация от Министерството на вътрешните работи на азиатската държава.

Вечерта на 7 април французинът се добрал до контролно-пропускателния пункт в провинция Вардак, контролиран от правителствените войски, откъдето на следващия ден е бил транспортиран в столицата Кабул и предаден на служители на френското посолство.

Борги беше отвлечен на 28 ноември от четирима въоръжени мъже в Кабул. Според властите той може би е станал плячка на членове на престъпна групировка, които впоследствие са го продали на талибански бойци.

Lenta.ru цитира АФП, че вчера е бил освободен от плен още един френски гражданин. Името на втория освободен заложник не се уточнява, но е известно, че става дума за 30-годишен мъж, работещ към неправителствена организация, който е бил похитен в Кабул през януари, докато се придвижвал към офиса си. Никой не е поел отговорност за отвличането. Според местното министерство на вътрешните работи, французинът е бил освободен от самите похитители. Не се съобщава дали за него е платен откуп.

Бойците от движението на талибаните нееднократно са били обвинявани за похищение на чуждестранни граждани. Често обаче те са били отвличани от криминални престъпници и впоследствие препродавани на екстремистите. На 3 април пакистанският вестник The Nation писа, че лидерът на движението Молла Омар забранил на членовете му да отвличат хора с цел откуп.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: