Last news in Fakti

10 Декември, 2021 21:11 3 643 40

Италия: Светът щеше да е на колене пред пандемията, ако не беше науката

  • sir-
  • серджо матарела-
  • италия-
  • коронавирус-
  • наука

Италианският президент поздрави научната общност в света, че си сътрудничи

Италия: Светът щеше да е на колене пред пандемията, ако не беше науката - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Без културата, без образованието, на което дължим способността да се противопоставим на пандемията, без тази навременна, бърза и задълбочена работа на международната научна общност, светът би бил на колене пред лицето на пандемия. Това каза президентът на Италия Серджо Матарела, цитиран от SIR (Servizio Informazione Religiosa).

Италианският президент поздрави научната общност в света, че си сътрудничи и няма граници, на фона на въоръжените сблъсъци и конфликти. Италианското правителство обяви пореден успех във ваксинационната си кампания, след като постави 100 милиона дози ваксини срещу коронавирус.

Генерал Франческо Филуоло, който е натоварен с разпределението на ваксините, нарече постижението „изключителен резултат”. Досега близо 80,1 процента от италианците са получили поне една доза ваксина, а на 77,3 процента са с поставени поне две дози. Близо 16,2 процента от жителите на страната са получили вече и бустерна доза.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тарикату

    84 10 Отговор
    светът щеше отдавна да е забравил за вашия грип, ако не беше науката, как се изкарват милиарди на гърба на хората.
  • 2 Рошко

    51 7 Отговор
    Светът щеше да е по добър и без джамбаза и те подобните лакеи, навели се за парите на бил гел
  • 3 Може би сте

    57 6 Отговор
    изтрещели от ваксинирация.
  • 4 6efket

    8 15 Отговор
    Докторите ни спъсихъ от тоз гадин микроп
  • 5 Кажи

    49 4 Отговор
    И за шествията на хора, загубили близки след ваксинация - в Рим и Парма(видео "Въпросите" от 1 .12 TV1)

    Коментиран от #15

  • 6 big

    48 8 Отговор
    Според мен, ако я нямаше науката и меркантилните интереси около нея, пандемия нямаше да има и ограничения също! Просто щеше да има един от многото грипни щамове при които никой не брои починалите и създава стрес!
  • 7 Smart

    51 8 Отговор
    Короната щеше да е вече спомен, ако не беше "науката" да се намеси със съмнителните си "ваксини" и ваксинирането по време на пандемия, което накара вируса да мутира непредвидимо. В момента, при леко оптимистична прогноза за новия щам от гледна точка на агресивността му, логично е да видим лъч надежда, но уви... нАуката каза, че ще разработва нови ваксини за него, което предполагам ще означава подсилване на вируса и нови "по-яки" мутации... и така не му се вижда края...

    Коментиран от #17

  • 8 Генчо

    17 9 Отговор
    Благодарение на науката ,просто се възпрепяства естественият подбор при хората.

    Коментиран от #10

  • 9 Паразит

    33 6 Отговор
    Наистина... "научният" зелен сертификат ще ви излекува и направи свободни..! Освободени от всички земни задължения.. Алилуя.
  • 10 Ваксиниран1403

    10 15 Отговор

    До коментар #8 от "Генчо":

    И точно това прави хората различни от животните. Естественият подбор сред хората не трябва да се позволява са е фактор защото ако е те ще се върнат еволюционно до животните от които са поизлезли.

    Коментиран от #38

  • 11 Механик

    20 5 Отговор
    Денисе! Абе, как не ви "светва", че вече сте ни се втръснали? Трябва ли да се плюе по Русия или България, там си ти, дойчевеле или дебелия Aнaтoли. Ако ще се говори за принудителни ваксинации, корони, локдауни- пак сте вие. Ами, то си бие на очи бе! Мен ако ме питаш и ако съм на сорос на мястото, няма да ви дам и ШЕКЕЛ повече. Вие нанасяте повече вреда от колкото полза.
  • 12 Факти

    27 3 Отговор
    Резултатите се виждат. Локдауни и ограничения в страни с над 70% ваксинирани, което не е изненада. Ограниченията вече са навсякъде и са повече отколкото преди година. Това което се прави не е наука. Който се опита да се аргументира научно го заклеймяват. Единствено догми - ваксинация, ваксинация и пак ваксинация, а до момента релултата се вижда ясно. Който не е пътувал не знае, че отново се пътува с PCR и ваксинацията е само проформа.

    Коментиран от #16

  • 13 Италианец

    35 4 Отговор
    Рим и много италиански градове кипят от протести срещу зелените сертификати, докато медиите се опитват да ги прикриват. Хиляди шестват по улиците. Хората недоволстват и това няма да завърши добре.
  • 14 Анонимен

    33 4 Отговор
    Ако не беше науката да създаде вируса светът нямаше и да знае за него.
  • 15 Добре

    14 13 Отговор

    До коментар #5 от "Кажи":

    че няма шествия на хора загубили близки от вируса,че тия циркаджии нямаше да могат да се вредят да минат по улиците

    Коментиран от #23

  • 16 Ваксиниран1403

    8 22 Отговор

    До коментар #12 от "Факти":

    Пропагандата на която вярвате казва ето те са ваксинирани на 60, 70 и 80% и отново имат проблеми с вируса, обаче важния показател е колко процента са ваксинираните или реваксинираните в рамките на последните 6 месеца. За страните с поблеми реално този процент е между 10 и 20 и вълните които имат са повече от логични и очаквани. Страните които не чакат да имат вълна, а реваксинират всички на всеки 5-6 месеца въли и проблеми няма да имат изобщо. Няма страна която да има вълна ако има повече от 50-60 ваксинирани или реваксинирани в рамките на 6 месеца. Вълните настъпват след когато минат 6 месеца.

    Коментиран от #31

  • 17 Спомен

    6 2 Отговор

    До коментар #7 от "Smart":

    В България са вече близо 30 000
  • 18 България

    21 5 Отговор
    ковид пЛандемията няма нищо общо с науката,питайте бил гейтс,но той няма да ви отговори!
  • 19 Страх

    24 5 Отговор
    Светът вече е на колене, не заради вируса, а заради безпрецедентните ограничения налагани от правителствата и вината си е само на хората, защото ги приемат безропотно. Всички сме коленичещи и пълзящи пред насилието и страха налагани вече 2 години от властите. Света е виждал много по-страшни бедствия, но се е справял. Притеснителното не е вируса, а прокарването на тенденция за огранчения отнемане на свободи чрез страх и насилие.
  • 20 Ваксиниран1403

    5 29 Отговор
    Николко десетки хиляди или дори и стотици хиляди на фона на 60 милиона не са фактор и не могат да бъдат. Те освен едно малобройно, но много кресливо малцинство друго не могат да бъдат. Разумните хора са мнозинство и те приемат ваксинацията защото единствено тя е решението. Ето в Швейцария дори и референдум проведоха и повече от 60% гласуваха за мерките.

    Коментиран от #28, #39

  • 21 България

    9 6 Отговор
    ще си остане още дълго време ендемична зона. Всичко тук е политика и само политика . Жалко !!!
  • 22 Учен

    5 2 Отговор
    "науката е слънце което във душите грей" е казал поетът. Но тази наука ще изгрее от друго място май.
  • 23 Кажи

    11 3 Отговор

    До коментар #15 от "Добре":

    Ако не си платен просто чети повече и търси различни източници- истината е налице. Смъртността от този "смъртоносен" ИЗКУСТВЕНО СЪЗДАДЕН (Жак Монтание) вирус е ниска. А за епидемия даже те може да се говори (200/10000)

    Коментиран от #25

  • 24 Раданч Татлъту

    8 1 Отговор
    За науката ли става въпрос,или за "науката"!?🙉🤡🥳🐵
  • 25 Ваксиниран1403

    9 15 Отговор

    До коментар #23 от "Кажи":

    Някои хора така и не можаха да разберат, че вируса е много страшен не защото е много смъртоносен, а защото е много заразен и има относително ниска смъртност. Това е възможно най-лошата комбинация, която ако не беше такава изобщо нямаше да се стигне до това.
    Опасността може да не е толкова голяма за всички, но за някои е огромна Това че 80% не разбират даже, че са носители останалите 15% го карат като лека настинка 4% го карат тежко 1% умират прави вируса много по- страшен от един грип защото се разпространява мълниеносно през без симптомите или леко болните и стига до милиони. 1% ат 7000000 са 70000 за България.
    1% от 7000 000 000 са 70 000 000 за света. А ако процента не е 1%, а е 5%.
    Кое е приемливото ниво на жертвите. Ако ти или твоите близки са в тези бройки тогава дали е безопасен?

    Коментиран от #27

  • 26 Шнфшеж

    2 2 Отговор
    А сега да не би да е на нокти!!!!
  • 27 Кажи

    7 3 Отговор

    До коментар #25 от "Ваксиниран1403":

    Много добре те разбирам за струната "ако са твои близки". Трудно е да си обективен в такава ситуация -освен ако не става въпрос за пропаганда. Ти си доста наясно с данни и не си случаен - но се опираш на това че вируса се предава много лесно- това въобще не е вярно. Лично наблюдение и няма фокус върху това.

    Коментиран от #29

  • 28 ваксиниран 3205

    12 5 Отговор

    До коментар #20 от "Ваксиниран1403":

    какво ти пука,ти ще живееш 100г в цветущо здраве!
  • 29 Ваксиниран1403

    6 14 Отговор

    До коментар #27 от "Кажи":

    Напротив вярно е. Вируса е сред най-заразните респираторни заболявания който съществуват изобщо.Просто при него много голяма чат от хората са безсимптомни преносители което създава илюзията, че въпреки бъзак контакт с заразени някои не се заразяват. Да те не боледуват но са се заразили и пренасят вируса, защото даже и не разбират, че са носители и това прави вируса още по-страшен.
  • 30 Хаха

    4 2 Отговор
    Че света е на колене от 2г
  • 31 Бодльо

    11 4 Отговор

    До коментар #16 от "Ваксиниран1403":

    Aбе ваксинирания, няма ли и теб най-после да те отнесе някоя вълна, че ни омръзна да ни дразниш с пропаганда за набождане.

    Коментиран от #32

  • 32 Ваксиниран1403

    7 12 Отговор

    До коментар #31 от "Бодльо":

    Ами явно не ме е отнесла и ще се дразните, защото това бърка вашата пропаганда.
  • 33 jojo

    3 4 Отговор
    Светът щеше вече да е забравил "тази" "пандемия". Вероятно умрелите щяха да бъдат два пъти повече, но ужасът щеше да ни подтикне към желание за духовност и съпричастност. Сега сме разделени и воюващи. Изписахме гръцката азбука. Натикват ни вероятно в някакви редици, военизират ни. Ваксинизъм е вероятно новият изъм на века. Някои фантасти познаха вероятно как ще бъдем командвани и ще ни бъде вменявана вина за която ТЕ са виновни.
  • 34 Роси

    3 7 Отговор
    Вижте смъртността в последната вълна в Италия и в България. Ако не бяха чугунените кратуни чипирани по рождение с глупост, злоба и завист- "пръскат ни, ще спечелят много пари от ваксините, не ми дреме че съм запазил съседката тя е над 60 време й е да се пресели отвъд"- светът отдавна щеше да е приключил с пандемията . Но както върви българите юначни, ще стигнем италианците по смъртност, нищо че те са 60 милиона и измряха при първата вълна когато нямаше ваксини.
  • 35 Роси

    1 6 Отговор
    По абсолютен брой жертви ще стигнем Италия, по смъртност отдавна сме безапелационни вицешампиони след Перу, където вилня някакъв ужасен щам ламбда
  • 36 no name no face no number

    0 2 Отговор
    Хахаха
  • 37 Тодор

    4 2 Отговор
    Всъщност истината е малко по-друга. Светът в момента е на колене точно политиците и псевдо науката,която те проповядват! Всичко останало е бла бла бла ...
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Д.В.

    0 1 Отговор

    До коментар #20 от "Ваксиниран1403":

    Елементарен пример даваш, приятелю, без да го осмислиш. Естествено, че резултатът от референдума в Швейцария е "ЗА", след като болшинството гласуващи притежават ваксинационни сертификати и държат да запазят привилегията, която им дава.
  • 40 Студопор

    1 0 Отговор
    Пандемията нямаше да е факт, ако науката не беше разработила вируса, за да го пусне сред населението.
Новини по държави: