Last news in Fakti

23 Декември, 2021 16:50 7 653 19

Решителен и безскрупулен: Ким Чен Ун управлява Северна Корея вече 10 години

  • ким чен ун-
  • диктатор-
  • северна корея-
  • управление

Удивително е как той съумява да оцелее в „морето от акули“ в Пхенян

Решителен и безскрупулен: Ким Чен Ун управлява Северна Корея вече 10 години - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Ту човек от народа, ту жесток диктатор: така се представя севернокорейският лидер Ким Чен Ун през последните десет години, откакто е на власт. Тъкмо тази смесица е най-важното постижение на Ким, смята Мейсън Ричи, професор по международна политика в университета в Сеул. Удивително е, че той все още държи властта в това „море от акули“ и че успява да се наложи над другите акули, смята професорът. Нека не забравяме, че една година, след като пое властта Ким нареди да убият собствения му чичо. През пролетта на 2017 година Ким (предполага се) организира убийството на доведения си брат Ким Йон Нам на летището в Куала Лумпур, Малайзия. Две млади жени, които са били убедени от екипа по ликвидацията, че участват в заснемане на смешни видеа, натъркват очите на Ким Чен Нам с бързо действаща отрова, която го убива часове по-късно.

Постоянна заплаха

Мейсън смята, че Ким не е едноизмерен и вече много добре владее лостовете на властта. Сред тях са и ракетните и ядрените опити, които го поставят в позицията да разговаря едва ли не на равна нога с велики сили като САЩ и Китай, припомня професорът. През януари 2018 Ким Чен Ун дори заяви: „Нашите атомни оръжия могат да стигнат до всяка точка на САЩ. Ядреното копче ми е винаги под ръка на бюрото. Това не е някаква заплаха, това е реалността.“ Предишният президент на САЩ Доналд Тръмп отговори с насрещни заплахи, но постепенно напрежението спадна и през юни 2018 година двамата дори се срещнаха в Сингапур. Миналото ще остане в миналото, сега светът ще преживее сериозна промяна, каза тогава Ким. Светът с нетърпение очакваше тази промяна, но втората срещу между двамата през февруари 2019 за всеобща изненада завърши без никакви резултати.

През следващите месеци не се случи нищо забележително, ала Ким все пак продължи да изпълнява обещанието си и да не провежда повече оръжейни тестове. В началото на миналата година обаче тези заплахи отново излязоха на дневен ред. А после Ким съвсем неочаквано изчезна от сцената. Веднага се появиха слухове, че диктаторът е натрупал много свръхтегло и може би е тежко болен. В лъча на прожекторите все по-често започна да се озовава по-малката му сестра Ким Йо Чен, за която се заговори като за бъдеща негова наследничка във властта. Ким Йо Чен е еднокръвна сестра на диктатора, а в Северна Корея този факт е от голямо значение. Трикът с изчезването на Ким Чен Ун се повтори отново година по-късно, а след това се появи видимо доста отслабнал. Някои от наблюдателите предположиха, че се е подложил на операция за скъсяване на стомаха.

Страна в тежка криза

Независимо от това Ким Чен Ун все още е доста по-пълен от повечето севернокорейци. Както е известно, страната се намира в много тежко икономическо положение, което признава дори самият Ким. В Северна Корея все още никой не гладува в същинския смисъл, но лошата прехрана на хората ще даде дългосрочни отрицателни последствия, смята добрият познавач на страната Чад О’Конър. Журналистът добавя още, че след избухването на пандемията Северна Корея още по-плътно е запечатала границата си. В момента съвсем никой не може да се измъкне от страната, а Ким седи на трона си толкова стабилно, колкото никога досега. Севернокорейците ги очаква ужасно бъдеще, смята О’Конър. Неговия песимизъм споделя и професор Ричи, който очаква в скоро време нови ракетни и ядрени опити в Северна Корея. Навярно обаче те няма да се проведат преди Олимпийските игри в Пекин, защото Пхенян едва ли иска да дразни най-важния си съюзник: Китай.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лонг Зи

    29 9 Отговор
    Безкруполната Меркел управляваше 17 години ФРГ.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Тоя пич

    20 11 Отговор
    трябва да го дадат назаем на руснаците за една година. Ще реши проблема с Донбас, Украйна, Молдова и Приднестровието още първата седмица. На втората ще реши проблема с Прибалтийските, а до края на месеца и с Полша и Изт. Европа. На втория месец е наред Аляска. После почивка до края на годината, поради липса на спешни задачи. Путин е пионерче пред бай Ким.

    Коментиран от #16

  • 4 Ееее

    8 3 Отговор
    Е , това ли е свобода на словото?
    После да не кажат че е изчезнал или ... журналиста писал статията.
  • 5 Монгола

    26 4 Отговор
    Според сороснята в КНДР гласуват от 50 години, а жителите на Северна Корея продължават да се множат. В СК има 99% грамотност на населението, безплатно здравеопазване, нулева организирана престъпност, корупция нямат, наркотици също липсват. Хората в КНДР живеят скромно защото не са материалисти да трупат ненужни стоки по мазетата и килери, и следващия месец да купуват нови и нови за да гушат имперялистите.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 жалко

    9 3 Отговор
    Ехеее,той ако знае колко е загубил от непознаването на демокрацията ще се самообеси поне пет пъти. Но и да се благодари,че има ядрено оръжие,иначе американците щяха да му докарат демокрацията на крака,както на Кадафи и Саддам
  • 8 МАРА

    17 2 Отговор
    А МЕРКЕЛ КОЛКО ГОДИНИ ЪПРАВЛЯВА, ТА РАЗСИПА И ГЕРМАНИЯ И ЕВРОПА ?
  • 9 Ким Чен

    5 3 Отговор
    Искам Турция

    Коментиран от #10

  • 10 Може

    6 4 Отговор

    До коментар #9 от "Ким Чен":

    Но ще се задавиш от шиповете на боздугана

    Коментиран от #12

  • 11 Либераста

    14 3 Отговор
    Браво, да е жив и здрав! Дано и ние случим на такъв.., щото иначе изчезваме
  • 12 Очко

    4 4 Отговор

    До коментар #10 от "Може":

    Туци е трета глуха
  • 13 Кимчо Водородния

    9 1 Отговор
    Ще си цепя атома на колкото си искам!
  • 14 ВънСатаНАТОтЗемятаНи

    7 2 Отговор
    Същото може да се каже за управлението на Драгалевския Ай дук, на Мадридския Комарджия и на г-н Чекмеджан,с тази разлика,че тримата окрадоха народ и държава, и продадоха интересите на Родината ни .
  • 15 БабаМери

    4 1 Отговор
    А Меркел управлява Германия 16 години ... ама демократино я упавлява ли :Д Не се роди по-добра баба от нея целия 16 години :)
  • 16 100

    2 3 Отговор

    До коментар #3 от "Тоя пич":

    Няма лошо, прави си мисловни маструбации с Ким щом те кефи. Ма, ако управлява Русия първо ще очисти 90% от висшата администрация, военни и полиция, щото са яки корумпета и парите и децата са им на запад.
  • 17 1944

    0 3 Отговор
    корейския шишко и кремльовския плъх спорят за титлата най голям клоун на вселената.
  • 18 KАЛИГУЛА

    0 0 Отговор
    Северна Корея е провинция на Северна Македония. Македонски имчериалисти всичко е тяхно 😂 😂 😂
  • 19 Факти

    4 0 Отговор
    Абе незнам кое как е, ама да видим фактите:
    Северна Корея има ядрени оръжия! Добра или лоша, но политиката им не зависи от никого, правят си каквото искат!
    Ако там някой открадне 53 млн. ще го разстрелят него и цялото му семейство с картечница!
    Както е ясно там престъпност няма! Няма лихвари, няма корупция на всички нива!
    Та незнам кое как е!
Новини по държави: