Last news in Fakti

5 Януари, 2022 15:00 3 334 31

Коронавирус: нова мутация и първи случай на едновременно заразяване с COVID-19 и грип

  • имунитет-
  • коронавирус-
  • мутация-
  • франция-
  • заразени-
  • пандемия-
  • грип

Нов силно мутирал вариант на коронавируса бе открит във Франция. Колко опасен и колко заразен е той?

Коронавирус: нова мутация и първи случай на едновременно заразяване с COVID-19 и грип - 1
Снимка: Shutterstock

Нов вариант на коронавируса е открит в началото на декември във Франция, съобщиха от болницата IHU Méditerranée в Марсилия. Първият пациент, който се завърнал от Камерун, е заразил 12 души в южна Франция.

Това, което е известно до момента за новия вариант B.1.640.2, е, че при него са открити 46 мутации на вируса в "атипична комбинация". Но какво означават тези мутации и дали новият вариант е по-заразен, все още не може да се каже. Не се знае нищо и за произхода му. Фактът, че е установен при човек, завърнал се от Камерун, не води непременно до извода, че новият щам се е появил именно в централноафриканската държава. Но пък ниските имунизационни нива в Камерун биха могли да благоприятстват появата на нови мутации на коронавируса. Ваксинираните хора в Камерун са 2,4 процента по данни на университета "Джонс Хопкинс".

Вирусологът Рихард Неер от университета в Базел казва пред агенция dpa следното: "Ще наблюдаваме този вариант както и другите, но няма причина да се притесняваме особено за него". По думите на Неер новият вариант не се разпространявал бързо, бил "един от многото", които до момента не са успели да се наложат срещу Омикрон и Делта. Сходно е и становището на американския епидемиолог Ерик Фейгъл-Динг. "Не съм разтревожен от новия вариант", написа той в Туитър. "Още знаем твърде малко, за да можем да дадем полезна информация", обяви и германският здравен министър Карл Лаутербах.

Разпространението на Омикрон може да доведе до още мутации

B.1.640.2 е част от група варианти на вируса, които от ноември насам Световната здравна организация следи, информира епидемиологът от СЗО Абди Махамуд. Информацията за първия случай на B.1.640.2 дошла през септември от Конго, а от ноември новата мутация е обект на наблюдения. Оттогава насам обаче не се е разпространила особено, казва Махамуд. "Ще я държим под око."

Досега 17 варианта на коронавируса, които са обект на наблюдение от страна на СЗО от началото на пандемията, са се проявили като епизодично явление или пък са съвсем слабо опасни, поради което вече не се следят толкова изкъсо. Същевременно от СЗО предупреждават, че могат да се появят и следващи опасни мутации на коронавируса. Колкото повече се разпространява Омикрон, "толкова по-вероятно е да се появят и нови варианти", казва пред агенция Франс прес експертката от СЗО Катрин Смолууд. Тя подчертава: "Намираме с много опасна фаза. Наблюдаваме силно увеличение на случаите на заразени в Западна Европа, като още не сме наясно с тяхното отражение".

Първи случай на "Флурона" в Израел

В Израел за първи път 31-годишна бременна жена се е заразила едновременно с коронавирус и със сезонния грип - състояние, наречено "Флурона". Друг такъв случая до момента не е регистриран. Жената не е била ваксинирана и по данни на израелското министерство на здравеопазването карала заболяването леко. В Израел през последните седмици се наблюдава рязък ръст на заболяванията от грип, което значи, че може да има още случаи на подобна двойна инфекция. Здравното министерство изследва случая на бременната жена, за да установи дали "Флурона" предизвиква по-тежко боледуване.

Автор: Александър Фройнд


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха ха

    44 0 Отговор
    Тъкмо си бяхме помислили, че грипът изчезна... ;)
  • 2 Последния Софиянец

    48 2 Отговор
    Най после признават че пишат грип за Ковид.
  • 3 хахаха

    55 0 Отговор
    Имам по-добро предложение. Омикрона+Инфлуенца да стане Освиенца.
  • 4 Верно ли

    49 0 Отговор
    Чудя се кога ли ще спрете да ни занимавате с тази пропаганда?
  • 5 Българка

    52 1 Отговор
    След като се доказа в реалния живот, че ковид ваксините са си един пладнешки обир срещу неработещи незнайни коктейли и експеримент с живота и здравето на човечеството, което е поставено на колене, сега ще ни измислят хиляди оправдания и десетки нови мутации и варианти. Истината е, че няма ковид ваксини, а просто попиляха световната икономика и човечеството за облагодетелстване на шепа олигарси и свитата им
  • 6 DW Лъжи и Маниполации??

    40 0 Отговор
    24 часа в Денонощието, без почивен ден!!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Оооооооооооооооооо

    37 0 Отговор
    Айде у лево вече никои ама никои не ви вярва! Толкова се изтъркахте, че ставате за смях! Сега утре очаквам всички математици, вирусолози, професори и мними лекари да ни кажат кога да очакваме новия вариант!
  • 9 Франсе

    28 0 Отговор
    COVID не е ли ГРИП, ама по-модерен !

    Коментиран от #20

  • 10 КОКО

    27 0 Отговор
    КОГАТО СПРЕТЕ ДА ГАСИТЕ ОГЪН С БЕНЗИН,
    ТОГАВА ЩЕ СПРЪТ И МУТАЦИИТЕ НА ВИРУСА!
  • 11 гадно

    21 0 Отговор
    Новият щам ще го кръстят Астерикс, а ваксината Обеликс.
  • 12 Абе май...да ви е....

    25 0 Отговор
    Ма още сто мутации ще има -за всички балъци на планетата...-та да минем всеки ден на ваксина-бустер..ваксина-бустер...А фарма корпорациите да лапат милиарди в ден-а не в месец като сега....
  • 13 шефа

    17 0 Отговор
    Новия мутирал грип предлагам да се казва Макрон,това е най подходящото име и то не на мъжа ,а на жена му защото и тя си е един вид мутант.

    Коментиран от #14

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 лицемери

    19 0 Отговор
    Как само се измъкват като змии юдеите, щото те първи открили топлата вода. Следваща стъпка ама той к19 мутирал и се слял с грипа в едно, с което ще стане ясно , че старият грип се е върнал.... на К19КОН.
  • 16 Хаджи Генчо

    15 0 Отговор
    Вариант и щам е различно! Но като опростачиш мисирките после е лесно! Прости сме и ни е лесно!
  • 17 Hoho Boho

    20 0 Отговор
    "Колкото повече се разпространява Омикрон, толкова по-вероятно е да се появят и нови варианти"
    Значи ковид гетото на света - Западна Европа, е развъдник на новите варианти с техните стотици хиляди заразени дневно...
  • 18 Texas

    22 0 Отговор
    ейй,тъпчовците СЗО, ако бяхте го оставили този вирус на мира,без шашкане,затваряне и ваксини,,досега никой нямаше даже да си спомня,,а мутациите със сигурност са свързани с тези течности,дето си ги вкарвате.
  • 19 Да бее.

    16 0 Отговор
    Те тие новини за короната, последно време само ме разсмиват. На коя ли гръцка буквичка ше кръстет!?
  • 20 Иван

    10 0 Отговор

    До коментар #9 от "Франсе":

    Не знам дали е модерен или аристократичен, заради короната, която носи, но успя да предизвика истинско коронобесие в световен мащаб.
  • 21 ФЛУРОНА

    0 4 Отговор
    ЩЕ УНИЩОЖИ 🌎🌏🌍😬
  • 22 Доко

    9 0 Отговор
    Повтарям за емнайсти път - при нас имахме едновременно заразен с ковид, грип, сифилис, спин, ебола и пучи въшки.
  • 23 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    10 0 Отговор
    като напишете..B.1.640.2, и ставате по умни и знаещи ли????Една от мутациите.когато отиде на Края си....СарсКов 2 ще образува новичък щам.....Тогава ще е лошо за всички.Не е зле да напръднете в откриване на АНТИДОТ!С дупченето хем загубихте време хем нищо полезно не направихте.ще се окаже ,че Аспирин и чай са най добрите средства срещууу"НЕЩОТО"!
  • 24 😷😷😷

    12 0 Отговор
    Казах ви аз за Иху-то и тъпаните от DW не закъсняха! Сега очквайте новата "ваксина" 2 в 1 коктейл "Вакс он дъ бийч"
  • 25 Госあ

    8 0 Отговор
    Веднага бустер на файзер ! Може и виагра ! 😂
  • 26 mi6osp

    1 1 Отговор
    На годишна конференция на застрахователните компании на САЩ , из изказване на Скот Дейвидсън, генерален директор на компания One America ( с годишен оборот над 100 милиарда долара): " От началото на пандемията констатираме 40% увеличение на смъртността при работещите американци на възраст 18 - 64години. Не всички смъртни случаи се отчитат като резултат от ковид. В 200 годишната история няма увеличение на смъртността с над 10%, тези 40% са катастрофа при застраховки живот!". Изказването може да се намери в YouTube

    Коментиран от #27

  • 27 Госあ

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "mi6osp":

    Дам…в България това увеличение е 20% , за Англия 16% …американците чупят обаче всякакви рекорди. Интересно ми е за Южна Корея, Нова Зеландия и Норвегия какво е. Но не ми се търси сега.

    Коментиран от #28

  • 28 Госあ

    5 0 Отговор

    До коментар #27 от "Госあ":

    40% увеличение на средната смъртност, 62% напълно ваксинирани и 75% ваксинирани с една доза. Картинката в сащ.
  • 29 Госあ

    3 0 Отговор
    И като Шогун, проверявайки Япония, какво виждам ? Виждам отрицателни стойности на смъртността през двете години на пандемията спрямо предходни 😂 Добре ли е ? Но ! Втората година, когато започнаха да се бодат, тази отрицателна стойност стига до нулата…
  • 30 селтак

    2 0 Отговор
    Аааа не бе ,продължавайте да шприцвате хората с тия помии! Експериментирайте! Аушвиц в глобален мащаб!
  • 31 asan

    1 0 Отговор
    и кво всеки който кихне му иследваме лабораторно вируса те не знаят в млекото кво бухат та вируси па и модели това да нее баница с касмети . невежите да им верват. срам и позор за стъкмистите